..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Aylin Çiftçi




23 Mart 2005
Lütfen Gözlerimi Kapatmayýn  
Dünyadan Bir Haber

Aylin Çiftçi


Ýki haftadýr artýk ben de bir Alman’ým!.. Evet, Alman vatandaþlýðýna geçtik, ailece. Cenazeme hoþ geldiniz!..


:BHAI:
19 yaþýndayým. Þimdiye kadar ne, "Bir Yýldýz Diriliyor", "Kaynanam Olur musun?", "Sisler, Pisiler Dünyasý”, “Sýrlar Penceresi" gibi programlara katýldým, ne de "Kadýnýn Çýðlýðý" programýna. Hatta, biri beni gözetlemedi de!..

Manken olmayý ise, "Ooo hayýr-hayýr, bizim sadece seviyeli bir iliþkimiz var ayol" demeyi beceremeyeceðim için, hiç düþünmedim. Bir gün içinde assolist olup da, hep ayný tarz klip çekmeyi ise hiç düþlemedim.

Almanya’da doðup büyümüþ ve halen de büyümekte olan bir kýzým ben. Daha ne kadar büyüyeceðim ise, faili meçhul cinayetlerden de failsiz!.. Bedenim burada, ama aklým var ya her bir þeyler er(mey)en aklým, hep Türkiye’de... Türkiye’mde!..

Ýlerde mesleðimi elime ya da ayaðýma aldýðým zaman, memleketime dönmeyi istiyorum. Sadece istemekle kalmayýp, bu isteðim doðrultusunda da çabalýyorum, hem de tüm sýnýrlarýmý zorlayarak. Bu bir hayal deðil, kendime koyduðum bir hedeftir. Hedeflerimi, ulaþmak için koyarým. Ve bir gün onlara mutlaka ulaþýrým. Ýstek-hedef-inanç!.. Kim ve/veya ne durabilir bu üçlünün karþýsýnda?..

Bu aralar depresyona ramaklarý oynayan bir ruh halinde olmama raðmen, "Zaten yaþamanýn bir anlamý kalmadý" deyip, kendimi köprülerden de atmýyorum. Çünkü, caným kýymetli!.. Üstelik Almanya’da, þöyle insanýn içine sine-sine atlayacaðý, boðaz manzaralý doðru düzgün bir köprü de yok!..

Ýki haftadýr artýk ben de bir Alman’ým. Evet, Alman vatandaþlýðýna geçtik, ailece!.. Cenazeme hoþ geldiniz!.. Rahmetli benin, dirilen yeni kimlik bilgilerine gelince;
Adý     :PETRA
Baba Adý     :HANS
Ana Adý     :HELGA

Tabii ki bu, iþin þaka tarafý. Þu vatandaþlýk olayý içimi daraltmýyor desem, inanmayýn!.. Ama her þeyin iyi tarafýný düþünmek gerek, öyle deðil mi?..

Haydi baþlayalým iyi þeyler düþünmeye; Artýk bizde Almanya’da politikaya atýlabiliriz, Oley!..
Avrupa ülkelerinde izinsiz çalýþabilir hatta ve hatta, iþ bile kurabiliriz, Oley!..
Her ülkeye vizesiz girip çýkabiliriz, Oley!..
Alman muhtarlarýný seçebiliriz, Oley!..
Alman memuru olabiliriz, Oley!.. vs. vs. vs.
Evet, tebrikler, doðum günümüz kutlu olsun!.. Ama asýl sorunum bunlar deðil ki!.. Tam tersi, asýl sorunlar bunlarla baþlýyor. Sýcak memleketimin sýcak kanlý insaný, Avrupa’yý cennet olarak görüyor ya, inanamýyorum!.. Ne cennet, ne cennet!.. Cennet böyle bir yer ise, ben cehenneme razýyým. Var mýsýnýz, sizin cehenneminizle benim cehennemimi deðiþtirmeye!.. Ýþte gördüðünüz gibi, büyük konuþmayý da çok iyi beceririm!..

Sizin cennetiniz olan Almanya’da vergiler arttýkça artýyor. Emeklilik parasý düþtükçe düþüyor.
Doktorlar, Eczaneler parasýz hiç bir hasta almamaya baþlýyor. Sigortasýz hiçbir þey olmuyor.
vs. vs. vs... Ama bunlar henüz daha beni etkilemedi. Çünkü ben hala, ailemle yaþýyorum. Beni asýl depresyona iteklemeye çalýþan þey; “cennetinizde, iþsizliðin artýyor” olmasý.

Allah kýsmet ederse -ki lütfen etsin artýk, o kadar uðraþýyoruz burada- gelecek yýl okulumu baþarýyla bitireceðim. Ýlk yapacaðým þey, salak gibi ortalýklarda zýp-zýp tepinerek, "Oh oh baþardým!" demek ve kendimle sonsuz gurur duymak olacak.

Yabancý dillere aþýrý bir ilgim olmuþtur her zaman. Onun için, yabancý dil üzerine okuyorum. Daha önce söylemiþtim, isteklerimin benim için ne kadar önemli olduðunu. Ýngilizce’m iyi, týpký Fransýzca’m gibi!.. Almanca’m malum!.. Bu yaþta dört dil biliyorum, sanýrým bu da bir baþarýdýr, diyorum kendime. Ailem beni iyi yetiþtirdi. Dediklerimden bazýlarýný iki ettilerse, bu da, ilerde giriþeceðim savaþta iki ayak üzerinde sendelemeden durabilmem içindir.

Babam iþinde, gücündedir. Sabah, öðlen, ikindin, akþam, sahur, mahur demeden çalýþtýðý için, baþarýlýdýr. Çok çalýþmanýn baþarýyý getirdiðini ondan öðrendim, gizlice!..
Annem ise ailemizin en akýllý insaný olduðu kanýsýnda. Þimdiye kadar da herkesi buna inandýrmýþtýr. Beni mi, beni de çok etkilemiþtir tabi ki!.. Kadýnýn dünyasý, kitap ve gazete okumaktan ibarettir. Çok okumanýn gerekliliðini de ondan öðrendim!..

Ýþte, bu iki insanýn birleþmesi benim gibi bir sonucu ortaya çýkarmýþ!.. “Benden de ne sonuç olur ama...” dediðim, oluyor bazen. Nasýl demem ki, herkes her þeyi sonuçtan bekliyor. Ben bu kadar sonucu kaldýracak “sonuçta” biri miyim?..

Dediðim gibi, okulumu bitirip, iþ hayatýna atýlmak istiyorum. Hem de çok ama çok istiyorum. Üzerime sorumluluklar almak, kendi paramý kazanýp, son kuruþuna (ya da cent’ine) kadar bitirmek istiyorum!.. Bir iþ için, o çok güvendiðim kafamý yormak, her dakika yeni bir þeyler öðrenip kendimi geliþtirmek istiyorum. Fakat iþte burada, ‘dank’ diye kafamý varlýðýndan hiçbir haberimin olmadýðý bir cama vuruyorum.

Almanya da, iþ baþvurularýna bir sene önceden baþlamak gerekiyor. Bende baþvurulara baþladým iþte!.. Kaç iþyerine baþvurdum, hatýrlamayý bile saymayý unuttum. Hatýrýmda olan sadece "RED EDÝLDÝNÝZ"..."GEÇ KALDINIZ"..."BÝRAZ DAHA SABIR LÜTFEN"..."DOLUYUZ" gibi mektuplar. Bu tür mektuplarý sadece ben alsam ne ala, bakýyorum da, “saðým solum sobe denecek türden.” Etrafýmdaki herkes bu tür mektuplarla kucaklaþmaktan þikayetçi þu sýralar. Sizin cennetinizdeki yani benim cehennemimdeki insanlardan bahsediyorum. Gençler iþsiz kalýyor. Arkadaþlarým iþsiz kalýyor. Ben iþsiz kalýyorum. Komþu çocuklarý iþsiz kalýyor. Sadece tanýdýklarým deðil, tanýmadýklarým da iþsiz kalýyor bu cennette!..

Sonuç; Burada adamý zorla doktor, mühendis yapýyorlar yani!.. Baþka seçenek kalmýyor. Ýnsan bir an önce çalýþmak, hayata atýlmak istiyor ama seçeneksizlikten týpýþ-týpýþ üniversiteye gidiyor. Ne acayip bir cennet bu yahu!.. Kimi, okula gitmek için can atýyor, kimi ise, okuldan çýkmak için!.. Bu iþte bir yanlýþlýk ya da tuhaflýk olsa gerek, diye düþünüyorum.

Simdi ne olacak?.. Hiç bir fikrim yok!.. Ýþe alýnmazsam ya da iþ bulamazsam ne olacak? orasýný da çözebilmiþ deðilim!.. Ama, yazdýkça sanki çözülecekmiþ gibime geliyor.

19 yaþýndayým ve “dünyadan hiç haberim yok!..”

Küçüklere sorulan en gereksiz sorular sýralamasýnda baþý çeken, “ne olmak istersin?” klasiðiyle karþýlaþtýðýmda, "Doktor" ya da "Öðretmen" diyenlerden asla olmadým. Ama artýk, “ne olmak istersin” diye sormuyorlar bile!.. Ýnsanlar, artýk "Acaba bir þey olabilecek misin ki?" þeklinde soru iþaretleri oluþturuyorlar yüzlerinde.

19 yaþýndayým ve dünyadan hiç bir haberim yok!.. Bu yüzden korkuyorum. Gelecek korkusu var, þu kalbim ile boðazým arasýnda gemici düðümünden de sýký!.. “Acaba, gerçekten bir balta bulabilecek miyim?”

19 yaþýndayým, 20’ye ramaklarý oynuyor yaþým!.. Hayalimde ki yaþlardayým. Sizlerin, ‘geçtiði’ için, benim ise ‘gelmediði’ için özlenilen yaþlardayým yani!.. Ýþin ilginci arkadaþlarýmda ayný yaþlarda ve onlarýn da benim gibi, dünyadan hiçbir haberleri yok!.. Aslýnda hepimizin her þeyden haberi var ama yokmuþ gibi yapmak daha kolayý!.. Bir zamanlar da her þeyden habersizdik. Destekten yoksun atýyorduk, "doktor olacaðým"..."öðretmen olacaðým" diye. O zamanlar hiç, ‘gibime’ gelmeyen, “tutturamayacaðýz” olayý þimdi ‘gibime’ geliyor. ‘Gibime’ de kýzamýyorum ki, “ben dururken sana niye geliyor” diyerek. Çünkü, “gibime” benden daha gerçekçi!..

Bir gün doktor veya öðretmen veya yazar veya ressam veya hepsi ya da hiçbiri olduðumda, her bir þeylere, daha iyi bir gözle bakacaðýmdan eminim. “Lütfen gözlerimi kapatmayýn!..”
þeklindeki, son cümle okunur ve yazý biter... Sevgi ve kaygýlarýmla!..

A.Ç.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
27 Mart 2005
Sevgili Aylin; O kadar güzel, akýcý yazýyorsun ki!Daha ilk satýrlarda, anlatýmýn sarýyor okuyucuyu...Dilimizi doðru kullanýyor olman, ayrýca övgüye deðer.Baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný dilerim...Sevgiyle kal...Kâmuran ESEN

:: Anlý yorum
Gönderen: nida karaçizmeli / Ýstanbul/Türkiye
27 Mart 2005
Bülbülü altýn kafese koymuþlar yine, "vataným" demiþ. Vatan hasretinizi anlýyorum. Gurbete selam olsun. Saygýlar.

:: Ýyi yoldasýnýz
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
27 Mart 2005
ayýn Çiftçi, Sizin bu yazuýklarýnýzý aynýsýyla yaþadým ve yaþayana, yaþamakta olan çocuklar yetiþtirdim. Bir oðlum Ýktisat msteri yapýyor ve iþ kaygýsýyla debeleniyor. Globalleþmenin asýl amacý dünyayý ayný cehennemin içine çekmekti. Ýþte o dönemin ilk sinyalleri bunlar. Gurbet acýsý da ebedi olacak sanýrým.Ýstanbul baþta olmak üzere büyük kentlere göç baþladýðýnda sizin Almanya'daki duygularýnýz egemendi Aandolu insanýnda.O nedenle deðil midir ki gurbet türküleri çoðunluktadýr. Yaþamý bir ucundan tutmuþ ve yazýn dünyasýna da adým atmýþsýnýz. Þimdi denyimler elde etmek ve onklarý verimli biçimde geliþtirip, baþkalrýyla paylaþmak. Ne mutlu ananýza ve babanýza. Dört elle sarýlýn yaþama, doðru yoldasýnz. Umut, tazelik ve aydýnlýk, bilinç, irade yüklü yazýlanýzla buluþmak umuduyla. M.M.UÐURLU




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kan Kurusu...
Benim Adým Aþk

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çoraplarým Hala Beyaz
Ýyi Arkadaþlar 'Výz'ýldarlar
Burasýný Seviyorum
Beyaz Gül
Bir Haftalýk Vitrin Aþký

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüzüme Bak [Deneme]
Tecavüz [Deneme]
Bu, Þimdilik 'Ben'im [Deneme]
Ruhum, Kendim ve Ben [Deneme]
Bana Yakýþmalýydý Gidiþim [Deneme]
Perdeler Yanýyor [Deneme]


Aylin Çiftçi kimdir?

Yazmak; maðaraya, aðaca, deriye, kumaþa, kaðýda ve bir büyüðümün tabiriyle "bilumum kutsal kitap" a. . . . Yazmak; sevgiliye, anneye, arkadaþa, kuþa, çiçeðe ve bazende "Allah'a". . . Kime? Neye? Niye? Nasýl? olduðuna aldýrmadan özgürce yazmak için buradayým. Eðer yazmak bir alfabe ise, daha ilk harfinde "A" diyerek yazýyordum ve "B"ye sýçrama özgürlüðümü kullanmak için buradayým iþte. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aylin Çiftçi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.