..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




6 Nisan 2005
Ben Bir Yalancýyým!  
Hayat, insaný yalancý da yapýyor.......

Kâmuran Esen


"Büyük lokma yiyin, büyük söz etmeyin.".......Türk atasözü


:CDJA:
Sevgilinize, eþinize aþaðýdaki sözleri söylediniz mi hiç?

“ Ben sensiz yapamam.”
“ Sensiz yaþayamam.”
“ Sana bir þey olursa, ben de ölürüm.”

Eðer bu sözleri söylediyseniz, siz bir yalancýsýnýz.........Hayatýnýzýn merkezine oturttuðunuz, hayatý paylaþtýðýnýz ve ölesiye sevdiðiniz; aniden sizi koyup gider. Gölgesine sýðýndýðýnýz koca çýnar yýkýlmýþtýr...Onsuz yapamayacaðýnýzý, yaþayamayacaðýnýzý söylediðiniz kiþi artýk yoktur, ama siz mecburen yaþamaya devam edersiniz. O hayattayken yaptýðýnýz hemen herþeyi onsuz yaparsýnýz. Yersiniz, içersiniz, uyursunuz, gezersiniz vs.........Bunlarýn her birini eskisi gibi zevk alarak yapmasanýz da sonuçta yaparsýnýz. Bazýlarý buna “ gidenin acýsýna dayanmak” der, oysa size düþen sadece çaresizliktir, hatta âcizlik.

Býçak sýrtý bir yaþamdasýnýzdýr veya iki tarafý da uçurum bir yarýn baþýnda. Bastýðýnýz toprak kayýp gidecek gibidir ayaklarýnýzýn altýndan......Hep beklediðiniz bir þey vardýr. Sanki yetiþmek zorunda olduðunuz bir otobüs, bir tren var gibidir. Ya da ne olduðunu bilmeden beklediðiniz bir þey veya - ne bileyim - herhangi biri. Örneðin evinize gelecek bir konuk...Sanki her an telefon çalacaktýr veya kapý. Oysa ikisi de çalmayacaktýr. Ne yetiþeceðiniz bir taþýt vardýr, ne aðýrlayacaðýnýz bir konuk. Ama siz hep beklersiniz.

Ýçinizde sürekli, sýnýrsýz bir boþluk vardýr; bazen de , en ufak bir þeyi dahi sýðdýramayacaðýnýz daralma hissi. Ýçinizdeki boþluk bazen büyür, bazen küçülür. Ne açlýk hissidir duyduðunuz ne tokluk. Yersiniz doymazsýnýz, yemezsiniz açlýk hissetmezsiniz. Boþluktan, içinizde deli bozuk akan ýrmaklarýn söz dinlemez ýrmaklarýn kýyýlarýnýzý aþýndýrmasýndan rahatsýz olup, iþte öylesine birþeyler atýþtýrýrsýnýz. Aðzýnýza attýklarýnýz sizi doyurmaz. Ama yine de yersiniz.

Yatakta geçireceðiniz karanlýk, yalnýz ve soðuk geceleri kýsaltmak istercesine, sabaha karþý yataða girersiniz...Günün yorgunluðunu üzerinizden atamayacaðýnýzý, asla rahat bir uyku uyuyamayacaðýnýzý bile bile.Taþtan ve soðuk bir zeminde yatýyormuþsa, bir böcek gibi büzülerek gözlerinizi uykuya teslim edersiniz... Uyandýðýnýzda yorgunsunuzdur, uykusuzsunuzdur...Ama sonuçta birkaç saatlik de olsa uyumuþsunuzdur.

Korktuðunuz yalnýzlýk, bir yýlan gibi çöreklenmiþtir yuvanýza. Eviniz kocaman gelir size, giysileriniz bol. Tüm koltuklar boþtur, sofralar yalnýz. Bir stadyumda tek baþýnýza maç izliyormuþ gibi .....Sanki yabancý bir evdesinizdir. Bu eþyalar, bu odalar sizin deðildir. Kendinizi, evinize ait deðilmiþsiniz gibi hissedersiniz.

Yalnýzlýktan kurtulmak ve ait olduðunuz yeri bulmak için kendinizi sokaða attýðýnýzda ise, yine yalnýzsýnýzdýr.Tanýdýk simalar arasýnda bile yalnýz ve yabancý......Bir çuval pirincin içindeki harap tanesi gibisinizdir. Bir el tutup, atacaktýr sizi. Çünkü siz bir çuval pirincin içinde, istenmeyen maddesinizdir.......En kalabalýk bir caddede, en kalabalýk alýþveriþ merkezinde bile yalnýzsýnýzdýr. Uzayda bir nokta gibi.....Sýðýnacak bir mekâna ihtiyaç duyarsýnýz. Kendinizi; o yalnýz, o sessiz evinize atmak istersiniz yine de. Çünkü siz, bulunduðunuz bu ortama ait deðilsinizdir. Aradýðýnýz bir þey vardýr ama siz neyi kaybettiðinizi, neyi aradýðýnýzý bilmiyorsunuzdur.Yaptýðýnýz her þey ya yarýmdýr, ya eksik.

Evinize geldiðinizde, yine ayný belirsizliði, hiçbir yere ait olmama duygusunu hissedersiniz. Siz, buraya da ait deðilsinizdir. Hiçbir yer sizin deðildir, siz de hiçbir yerin...Yerinden koparýlmýþ, iliðinden uzak düþmüþ bir gömlek düðmesi gibisinizdir........Yerde yuvarlanýr, ezilir, tozlanýr, rüzgârda savrulursunuz oradan oraya.........Ama sonuçta hayattasýnýzdýr ve yaþýyorsunuzdur.

Bir zamanlar;

“ Ben sensiz yapamam,”
“ Sensiz yaþayamam,”
“ Sana bir þey olursa, ben de ölürüm,” dediðiniz kiþi artýk yoktur. Ancak siz yaþamaya devam ediyorsunuzdur. Çarký dönmeyen bir deðirmende, buðdayýnýzý öðütmek için , boþuna bir çaba veriyorsunuzdur...Aslýnda tiryakisi olduðunuz, ama artýk artýk size hiç zevk vermeyen, eski tadýný asla bulamadýðýnýz kahvenizi bile isteksiz isteksiz yudumlarsýnýz. Açlýk hissetmeseniz de yersiniz. Üþürsünüz, ateþe yanaþýrsýnýz; yorulursunuz, dinlenmek için uzanýrsýnýz. Kâbuslarla dolu olsa da, çok sýk aralýklarla bölünse de, uyursunuz. Ve O’ nun yokluðunda tüm bunlarý nasýl yapabildiðinize þaþýrýrsýnýz, hatta kendinizi suçlu hissedersiniz.

Hiçbir zaman hiç kimseye “ Ben sensiz yapamam, yaþayamam! ” demeyin........Eðer diyorsanýz, siz bir yalancýsýnýz!.......Týpký benim gibi...........Ben koca bir yalancýyým. O gittiðinden beri yiyorum, içiyorum, uyuyorum, okuyorum, yazýyorum........O’nsuz tüm bunlarý yapabildiðim, yaþayabildiðim için kendimden nefret ediyorum.............

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hikmetlerin Kokusunu Almak
Gönderen: Sükran / Nürnberg/Almanya
20 Temmuz 2005
Can Ögretmenim, Giden gelmiyor, gönülse unutamiyor. Yasama hakkini bizen veren yüce Tanri, alacak olan da tek O... Yasamaya devam edebilmek gerek. Yapilacak o kadar cok iyi seyler var ki, siz de bunu bilirsiniz. Rahmetli esinizin yapmayi arzu edip de yapamadigi ne kadar güzel emelleri varsa onlari yapmayi, gerceklestirmeyi düsündünüz mü? Yasamaya devam ettiginiz icin, kendinizden nefret etmeyiniz lütfen, tam aksine o essiz güce, Allah'a sükrediniz. O'nun hikmetlerinin kokusunu aliyorsunuzdur sanirim. Ben öyle yapiyorum. Sevgi ve saygilarimla Nürnberg'ten; anlarimiz aydinlik olsun diliyorum. Sükran Günay

:: sonsuzluk...
Gönderen: R.Eylül Aktaþ / Ýstanbul/Türkiye
15 Mayýs 2005
Aþk; her nefeste; gözlerimizin ýþýðýnda, her lokmada, yudumladýðýmýz suda, gecede, gündüzde; baharýn çeçek kokulu sabahlarýnda, kýþýn kar beyazýnda... dokunduðumuz her þeyde, gördüðümüz her yerde... "O" hep yanýnýzda, içinizde... en güzel yerde: yüreðinizde...

:: merhaba:)
Gönderen: ayþe þener yurtseven / istanbul/Türkiye
13 Mayýs 2005
sevdiklerimize sevgimizi ifadelerimiz uç noktalarda da olsa, bu o ifadelerin yalan olduðunu deðil, belki yaþama dökülemeyecek kadar olaðanüstü olduðunu gösteriyor. ne yapalým ki devam eden bir hayat kendini zorla da olsa yaþatýyor. bize kendini dayatýyor...sevginizin gereðiyken onsuz yaþayamamak, nasýl yaþayabildiðinize sitem ediþiniz güzeldi..selamlar...

:: :))
Gönderen: Serpil Baþol / küçük bir deniz þehri.../Türkiye
16 Nisan 2005
Sevgili Kâmuran Öðretmenim, Siz de bilirsiniz ki yaþamaktan yaþamaya farklýlýklar vardýr. Bence yalan deðil sizin söyledikleriniz. Gerçekse "O" varken yaþadýklarýnýz, þimdiler de gerçekten yaþamýyorsunuz. Yarým deðil mi bir taraflarýnýz, yaþarken? Lütfen utanmayýn yaþamaktan. Hayat iþte! Bir dostun dediði gibi "yaþayana geçer beyim..." Sevgiyle...Serpil...

:: Yalancýktan yaþamak
Gönderen: Ayþe Keskin / Trabzon/Türkiye
10 Nisan 2005
yaþýyormuþ gibi mahsuscuktan .... uyumak ! oyunun içinde baþrolde kadýn ,çiçekleriyle bahçede sonra biraz misafircilik hep gider gibi oturmak eðreti çekiþtirmek etekleri boþluk býrakýlan yerden gölgesi kalkmalý önce sonra sesi hep içerlerde lokmalar boðum boðum Acýmýþ sesinizdeydi

:: hüzün..
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/Türkiye
10 Nisan 2005
babamý yitireli üç yýl oldu.. annem, benim bildiðim, tanýdýðým kadýn, hep ayný gibi.. sadece yaptýðý resimlerin sayýsý arttý, kendi evinde koyacak yer kalmadý, benim evimin duvarlarý iþgal altýnda.. yine denizi çok seviyor, yine bahçesinde babamýn çok sevdiði çiçekler, yine semaverde çay demliyor onun için.. eskiden hiç anlatmazdý, þimdi gençlik anýlarýný anlatýyor.. yakýþýklý ve zeki bir adam nasýl tavlanýr falan) hep birlikte gittiðimiz, babamýn çok sevdiði bir lokanta vardý.. ben bir daha gidemedim, gidemiyorum ama annem kardeþimle gidiyor ve sonra da bana kýzýyorlar sen yoktun, senin de olmaný isterdi diye.. hiçbir zaman yeri dolmuyor, hep özleniyor.. anneme çoðu zaman, sen þanslý bir kadýnsýn diyorum.. hani þu masallardaki gibi, bir ömür ayný yastýða baþ koyduðun, çok sevip saydýðýn bir eþin oldu.. onun sevgisini, anýlarýný ve gülüþünü taþýyorsun yanýnda.. ve bu, hep seninle kalacak.. ve sizinle de kamuran haným.. sevgilerimle..

:: sevgi ve nefret...!
Gönderen: david durak arslan / metz/Fransa
10 Nisan 2005
Sevgiyle nefretin, ölümle yasamin, geceyle gündüzün, iyi ile kötünün, kýþ ile baharin, beraberlikle ayriligin... bizim için, bize has ve bizim algiladigimiz gibi oldugu bilinciyle okunarak tad alinacak bir yazi. Tebrikler.

:: Yaþamýn kendisi...
Gönderen: nadumyas / Ýstanbul/Türkiye
10 Nisan 2005
Yalancý deðilsiniz, yaþýyorsanýz yaþamak aðýr bastýðýndan...Belki yanýnýzda deðil ama eminim ki sizi izliyor ve yediðiniz her lokmadan, içtiðiniz her yudumdan, düþündüðünüz her andan, uyuduðunuz ve uyandýðýnýz onca gün devirmelerinden sonra, sizi daha çok seviyor...Sanki onunlaymýþsýnýz gibi hala yaþýyorsunuz yaþamý, yani yalnýz deðilsiniz ve yalanda söylemediniz. Yüreðinizin bir parçasýna kilitlediniz. Hergün tek yüreksiniz...Bu negüzel bir aþk yarabbi. Ya bizler, öyleki artýk yaþarken dahi o sözleri sarfedemiyoruz bile birbirimize. Öyle uzaklaþtýk ki "seni seviyorum" larýmýz "mu acaba?" lara çeviriyor bazen kendini. Ne mutlu size ki onsuzda varsýnýz- ki varolduðunu siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Ýþte siz, bu yüzden, onun sevgisini hakeden "en güçlü, en mert" kadýnsýnýz. Ne kadar þanslýyým diyor uzaktan sizin her anýnýnýzý seyre dalarak. Gülüyor...Sizde gülün...Uzun ömürler, sýhhatler dileðiyle... Naile.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.