..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > ömer kýrat




14 Nisan 2006
Son Dua: S. O. S  
ömer kýrat
Evren, genelde yanlýþ anlaþýlmýþtýr. Ayrýca yanlýþ anlamalar ile doludur. Lütfen... Yanlýþým varda düzeltin.


:BHBH:
***
- Evet.... Þu anda yanýmýzda bir kardeþimiz var. Selamýnaleyküm! Adýn ne bakalým senin?
- Aleykümüselam! Adým MÜCAHÝDDÝN MECZUBOÐLU...
- Kaç yaþýndasýn?
- Dokuz. Elhamdülillah...
- Söyle bakalým mücahiddin, akþam yatarken dua ediyor musun?
- Evet. Hem de kendi duamý...
- Öyle mi? Afferim sana! Bir çocuðun kendi tertemiz kalbi ile yazdýðý dua çok daha hayýrlýdýr. Okur musun duaný? Dið-ger kardeþlerin de faidelensin, emsal teþkil etsin.
- Tabi. Bismillahirrahmanirrahim...
ALLAHIM;
Bizi bu geçici dünya hayatýnda koru.
Ýnananlarýn acý çekmesini durdur!
Gevurlarýn bombalarýnýn kendi baþlarýnda patlamasýný diliyorum senden...
ALLAHIM:
Bu hayat geçici ve öteki hayata hazýrlanýrken yardýmýný esirgeme!
Bu dünya kýyamet sýrasýnda yokolurken, ruhlarýmýzý cennete güven içinde kabul et! Yalvarýrým...
AMÝN!
***
Sunucunun gözleri dolarken, evlerinde TV baþýndaki gönül gözü açýk insanlar da, buðulanmýþ gözlerle erkandaki çocuk hakkýnda iyi þeyler söylüyorlardý.

Bildiðiniz gibi televizyon yayýnlarý, uydular ve büyük çanak antenler (vericiler) vasýtasýyla yapýlýr. Bu yayýnlar, dünyada; ister global yayýncýlýk, ister kamu yayýncýlýðý, isterse bölgesel yayýn þeklinde adlandýrýlsýn aslýnda hepsi "EVRENSEL YAYINCILIK" kategorisine girer. Çünkü tüm bu yayýnlar ayný zamanda uzaya da gönderilir. Daha soðrusu sýzar. Kullanýlan teknoloji ve onu kullanýþ biçimimizin bir sonucudur bu durum...

Uzaya kaçan bu radyo dalgalarý - ki adý "radyo dalgasý" olsa da aslýnda TV yayýnlarý da bu sýnýfa dahildir- ýþýk hýzýnda ve rastgele rotalarda seyahat ederler. Dünyadaki ilk radyo yayýný ve Hitler'in canlý yayýnlanan 1936 Berlin Olimpiyatlarý açýlýþ konuþmasý þu anda olaðanüstü mesafeler katetmiþtir.
Aslen bizler de S.E.T.Ý. (Searching for Extra Terrestrial Ýntelligence) programý ve Arecibo radyo teleskobu gibi teleskoplarla, uzaydan bize ulaþabilecek zeki canlý medeniyeti kaynaklý radyo sinyallerini arýyoruz. Ve böyle bir arayýþta olanlarýn sadece biz olmayabileceðimiz ihtimali de oldukça yüksek...

UYARI: Birazdan okuyacaðýnýz konuþmalar, bilinmeyen bir uzaylý dilinden Türkçe'ye çevrilmiþtir. Yazar, doðacak çeviri hatalarýndan sorumlu tutulamaz.

Uzak bir gezegendeki radyo sinyali araþtýrma merkezinde…
- Efendim! Yeni bir sinyal yakaladýk. Sanýrým yine baþardýk. Muhtemelen bir konuþma...
- Ne!?
- Evet efendim! Bize en uzak radyo tarama istasyonundan, Avcý Ana Kolundan, geldi bu veriler...
- Hmmm... Peki kaynaðý espit edebildik mi? Yakýn mý?
- Gezegenimize uzak ama radyo tarama istasyonuna yakýn. Eskiden olsaydý, mesafe nedeniyle, sinyal bize ulaþtýðýnda kaynak gezegen veya medeniyet çoktan yokolmuþ olabilirdi. Ama bu yeni sistem sayesinde yakaladýðýmýz sinyaller Galaksinin dört bir yanýndaki istasyonlardan ana merkezimize neredeyse saniyeler içinde ulaþýyor. Yani bu yeni mesaj gerçekten de YENÝ!
- Tamam anladýk... Harcadýðýmýz paraya deðdi. Þimdi sakin ol! Demek bir konuþma yakaladýk. Çözebildiniz mi?
- Verileri D.Ý.L.D.O.'ya (1) yükledik.Yakýnda çözecektir.
- Bu bilgi, tam gizlilik protokolü ile korunacak, unutma! Kimse bilmemeli... Geçen sefereki hatayý tekrarlamayacaðýz. Hatýrlýyorsun deðil mi? Son iletiþim kurduðumuz medeniyete olanlarý...
- Haklýsýnýz, elbette efendim. ÇÖPOLYALILAR'ý unutmak mümkün mü? Bizle iletiþime geçtiklerine piþman etmiþtik onlarý. Çöpleri kutsal sayýyorlardý ve varlýklarý duyulunca, diðer medeniyetler zavallý gezegeni çöp kovasýna çevirmiþlerdi. Bi de utanmadan "Biz dinlerine saygý olarak, hediye ve adak babýnda gönderdik o çöpleri!" diye dalga geçmiþlerdi.
- Evet ama bu sadece hikâyenin bir kýsmý... Sonunu bilen azdýr. Tek suçlarý, enerji ihtiyaçlarýný çöpten kaynaklanan METAN kullanarak saðlamalarýydý. Bu nedenle çöpe kutsal bir anlam vermiþlerdi. Sonunda diðer gezegenlerin yolladýklarýyla birlikte öyle çok çöp ve metan gazý birikti ki Liderleri SOYGAZ her türden ateþ yakma faaliyetini yasakladý, global bir havaya uçmayý engellemek için. Ama bu kararý meclisten büyük tartýþmalar ardýndan ve büyük zorluklarla geçirdikten sonra kutlamak için METEUS marka PURO'sunu yakýnca tüm gezegen inflak etti. O puroyu ona ben hediye etmiþtim.
- Oh... Öyle mi oldu? Üzüldüm. Ama yokoluþlarýnýn nedeni "meteor çarpmasý" olarak açýklanmýþtý halka...
- Onu, ödeneðimiz kesilmesin diye biz uydurduk. Medeniyetlerle iletiþime geçmenin tehlikeli olduðunu ve yapmamamýz gerektiðini söyleyen mualiflere malzeme veremezdik. Bu tüm projenin sonu olurdu. Neyse... Ýþimize dönelim. Mesajýn deþifre iþlemi nasýl gidiyor?
- Genel bir arþiv taramasý baþlattýk efendim. Eski teknoloji ile kaydettiðimiz ve kaynaðý, eski mi yeni mi olduðu bilinmeyen sinyaller arasýnda, bu gezegenden baþka ses-görüntü kaydý var mý kontrol ediliyor. Ayrýca bizzat gezegen ile ilgili neler bildiðimiz konusunda çalýþýlýyor. Böylece bu bilgiler sayesinde çeviriyi daha hýzlý ve saðlýklý yapabileceðiz. G.O.O.G.L.E.'a(2) girdik, G.O.L.G.Ý.(3) aygýtýný kullandýk ve birkaç kiþiyi G.U.L.A.G merkezine(4) gönderdik bilgi için...

- Gulag'a mý yolladýnýz? Ne yaptýlar ki?
- Nasýl efendim? Anlamadým...
- Pardon! Bir an aklým karýþtý. Gulag'ýn kötü bir anlamý varmýþ gibi bir hisse kapýldým.... Tamam, siz devam edin. Ben Araþtýrma Konseyi Baþkaný'na olup biten hakkýnda rapor vereceðim. Geliþmelerden haberdar edin.
- Emredersiniz!
- "Emre" mi derim?
- Efendim?
- Yok... Yok biþey...

Bir saat sonra Konsey Baþkaný'nýn odasýnýn kapýsý çalar...

- Gir!
- Baþkaným, çeviri iþlemi tamamlandý.
- Güzeel... Ýyi iþ baþardýnýz. Bakalým yeni komþularýmýz bize ne demiþ. Beþ dakika içinde herkesi büyük toplantý salonunda görmek istiyorum. Tabii projede çalýþan herkesi... Bu nadir ana tanýk olsunlar ve onca zamanýn, emeðin, paranýn boþa gitmediðini görsünler. Ayarlamalarý yapýn. Gizlilik için gereken önlemleri de alýn. Bu bilgi en azýndan bir süre gizli kalacak. Salonda, projeyle direkt bir baðlantýsý olmayan ve neler olduðunu zaten bilmeyen kimse olmasýn.

Büyük toplantý odasýnda...

- Bu önemli anda, bu önemli açýklamaya yapmamý isteyen Baþkan 784632'ye (5) teþekkür ederek baþlamak istiyorum. Tüm tepkilere karþýn bu projeye ve bize desteðini esirgemediðiniz için size minnettarýz.
- Sadede gel!
- Peki baþkaným... Bugün erken saatlerde merkeze ulaþan sinyallerin deþifresi tamamlandý. Mesajýn geldiði gezegen hakkýndaki az miktarda bilginin derlenmesi, eski mesajlarýn dikkatlice araþtýrýrlmasý ve gelmiþ geçmiþ en baþarýlý dil analiz makinedi D.Ý.L.D.O sayesinde elimizde bu görüntüler ve ona eþlik eden konuþmanýn çevirisi var. Görüntü yaklaþýn 45 saniye sürüyor. Bir metre boyundaki "insan" denen yaratýðýn söz konusu mesajý okumasýný gösteriyor. Peki bu noktaya nasýl geldik? Biraz da bundan bahsedelim. Çeviri, iþin en zorlu kýsmýydý. Küçük bazý hatalar olabilir. Çünkü sözkonusu gezegende nedense birden fazla, belki onlarca farklý dil kullanýlýyor ve bu diller ortak bazý kelimeler sahip. Kimisi anlamca da ortakken bazýlarý sadece yazým olarak benziyor. Uyguladýðýmýz yöntem hakkýnda bilgi vermek gerekirse; Öncelikle yarattýðýmýz sinyal veri tabanýndaki araþtýrma sonunda dilleri hakkýnda bazý örneklere rastladýk. Bunlar yýllar evvel gönderilmiþ baþka ve çogunlukla konuþmadan ibaret mesajlardý. Bunlarýn muhtemelen kendi içlerindeki haberleþme olduðunu düþünüyoruz. Sonuçta mantýk ve dilbilgisel açýdan en muhtemel kelimeleri yine sentaks açýsýndan en uygun biçimde birleþtirdik.
Ortaya çýkan metin ise þaþýrtýcýydý. Bir "merhaba" dan ziyade bir elveda, bir vasiyet, bir yardým çýðlýðý karýþýmý idi. Ýsterseniz görüntüleri ve sesi baþlatalým. Ben, arada gereken açýklamalarý yapacaðým.

***
Alloha!
[Bunun bir tür "merhaba" olduðunu tespit ettik. Küçük farklar ile neredeyse tüm dillerde var]

Gezegenimiz bizi koruyamýyor.
[Gezegenlerine "dünya" diyorlar ama biz daha iyi anlaþýlsýn diye çeviride "gezegen" kavramýný kullandýk]

GEVUR bombalarýyla patlatýn, kendimiz istiyoruz sizden...
[Bu kýsmý oldukça zordu. Özellikle "gevur" un ne olduðunu anlayamadýk. Sonra bunun bir kýsaltma olabileceði aklýmýza geldi. GE-VUR yani "Gezegen Vurucu" Bombalar...]

Alloha!
[Ýkinci kez neden merhaba dediðini pek anlamadýk. Kültürel bir þey olsa gerek]

Hayattan vazgeçtik ve ötenaziye hazýrýz yardýmýnýzý esirgemeyin!
[Esas isteklerini burada açýklýyorlar en basit þekilde]

Bu gezegenin kýzarmasýyla ruhlarýmýzýn elbette yokolacaðýný kabul ediyoruz ve size güveniyoruz. Yalvarýrýz...
[Görülüyor ki ya bizden haberdarlar ve mesajý bilerek bize gönderdiler ya da mesajý her kim alýrsa alsýn ayný þeyi anlamasý için kesin konuþmuþlar]
ACÝL!
***
- Böylece mesajýn sonuna geldik. Belli ki bu gezegendeki zeki yaþam sahibi canlýlar çok kötü durumda ve yaþamaktan vazgeçmiþler. Bizden "global ötenazi" konusunda yardým talebediyorlar. Sorunlarý ne tam olarak bilmiyoruz. Belki durdurulamaz bir salgýn hastalýk... Belki de 3 yýl önce Donneria gezegenindeki gibi kendi güneþleri tarafýndan kýzartýlmaya baþlamýþlardýr ve uzay gemisi teknolojileri gezegeni terketmeye yetmiyordur. Muhtemelen asla öðrenemeyeceðiz. Onlar için yapabileceðimiz tek þey isteklerini yerine getirip acýlarýný dindirmek. Þurasý açýk ki bunu kendileri yapamýyorlar. Ýnançlarý ya da yetersiz teknolojileri veya zamanlarýnýn olmamasý olabilir nedeni... Eðer yardým taleplerini kabul edersek onlara yakýn, müttefik gezegenlerden yardým alabiliriz. Eminim bizim için (tabi zavallý "insanlar" için de) birkaç füze gönderebilirler. Biz yapamayýz çünkü çok uzaðýz. Yolladýðýmýz füzeler oraya varana dek binlerce yýl geçer. Ama hýzlý iletiþim kaabiliyetimiz sayesinde bunu, onlarýn yakýnýndaki bir dost gezegene yaptýrabiliriz. Birkaç dakika önce yani açýklamaya baþlamadan önce yaptýðýmýz küçük bir araþtýrma ile "Dünya" denen gezegenin yakýnýnda, bizi reddetmeyecek ve gezegen yok edecek kadar güçlü silahlara sahip TRÝGERER (6) adýndaki medeniyeti belirledik. Yani geriye yapýlacak tek þey kaldý. Son kararý birlikte vermeliyiz sanýrým. Sayýn baþkan 784632'de proje ile ilgili önemli kararlarý demokratik yöntemlerle almamýzý destekleyecektir sanýrým. Sayýn baþkan?

- Tabi... Açýkçasý þu an çok þaþkýným ve þok olmuþ durumdayým. O zavallýlara, insanlara yardým etmeliyiz sanýrým... Ama projede çalýþanlarýn çoðunluðu ne diyor onu da görelim... Evet millet, sizce ne yapmalýyýz?



***
Bir hafta sonra TRÝGERER gezegeni ile yapýlan bir iletiþim kaydý...

- Sayýn baþkan 784632! Ýstediðiniz gibi füzeler hazýrlandý. Göndermemizi istediðinizden emin misiniz?
- Evet. Böyle bir yardým çýðlýðýný duymazlýktan gelemeyiz.
- O halde... 5... 4... 3... 2... 1…

Sonuç;
Çinlilerin bir sözü vardýr: "Ne dilediðine dikkat et, gerçek olabilir!" Bu, Evren'de dikkat edilmesi gereken þeylere güzel bir örnektir. Aynen çeviri yaparken, radyo sinyali gönderirken ve DUA ederken dikkat edilmesi gerektiði gibi...



Dipnotlar:
(1) D.Ý.L.D.O: Dijital Ýntegralik Lisan Deþifre Otomatörü
(2) G.O.O.G.L.E: Galaktik Ortaklýk Organizasyonu Gezegen Liste ve Envanteri
(3) G.O.L.G.Ý aygýtý: Geliþmiþ Organizmalar ve Listelenmiþ Gezegenler Ýndeksi
(4) G.U.L.A.G Merkezi: Galaksi Uluslarý Literatürü ve Araþtýrýlmýþ Gezegenler Merkezi
(5) 784632: Sözkonusu medeniyette, isim yerine kullanýlan bir tür vatandaþlýk numarasý...

Not: Allah ve Alloha sözlerinin birbirine nasýl karýþabileceðini görmek için bkz.
http://www.seslisozluk.com/?word=alloha&go_search=Search



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buzdolabý Adam Elma
Frank Einstein
Piþmiþ Tavuðun Baþýna Gelenler
Ayrý Dünyalarýn Ýnsanlarý
Evrim Tarihinin Baþarýsýz Baþ Yapýtlarý
Robotlar
Tarihin Baþý; Medeniyetler
Herkese Kötü Bir Rüya Gibi Gelecek
Bazen Ýnsanýn

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
A Playlist Story
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)
Hilkat Garibesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.