..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Dinsel > ömer kýrat




2 Haziran 2006
Sodom - Gomorra - Endonezya Tanrý Üçgeni  
Tanrýsal Gazabýn Doðasý

ömer kýrat


Endonezya'da yaþanan doðal afetler zinciri fenomeni ve umutsuzca fenomeni açýklamaya çabalayýþým.


:CABA:
Eski Ahit'te (Click here and download new version: Kur'an ) helak ediliþlerinden bahsedilen Sodom ve Gomorra þehirleri, LÛT gölünün iki kýyýsýnda bulunan, günahkâr þehirleriydiler. Gerçi yok edilmezden önce böyle tanýmlanmýyorlardý. Çünkü diðer þehirler ne kadar günahkâr ise onlar da o kadar günahkârdý. Ama tanrýnýn (bkz. herhangibi yer veya hiçbir yer) gazabý (bkz. doðal afetler) neticesinde hayatta kalanlar "Her halde çok günahkârdýk, ondan oldu." þeklinde açýkladý bu yaþananlarý... Bu açýklama genel kabul gördü.

Bu iki þehir da fay hattý üzerinde kurulmuþtu. Tabii helak olmalarýnýn bununla ilgisi yok. Ýþin tuhafý neredeyse tüm büyük yerleþimlerin bu tür tehlikelerin üstünde, yanýnda, içine kurulmasý elbette... Volkanlarýn yamaçlarýnda, taþkýnlara sebep olan nehir yataklarýnda, fay hatlarý üstünde (gerçi fay hatlarý heryerde), okyanusun ortasýndaki bir kaya parçasýnda vs. bir yerleþke kurarsanýz bu sizin günah iþlemeye meyilli olduðunuzun ilk iþaretidir ve eninde sonunda helak olacaðýnýzýn...

Ya da içinde bulunduðunuz tehlikeden birlhaber olduðunuzu gösterir. Zira bu tür konularda (yani doðal afetler hakkýnda) bilimsel bilgi edinmeye baþlamamýzýn tarihi fazla eskiye uzanmaz. bu nedenle insanlýk yeni þehri, yýkýlanýn üstüne, yanýna yapmaya uzun süre devam etti.

Elbette bunun bir baþka nedenleri de var. Mesela volkanik topraklarýn bereketli olmasý nedeniyle, tanrýnýn gazabýn uðrayan günahkârlarýn torunlarý ayný yerde ikamet etmeye devam ettiler. Ya da Mýsýr'daki NÝL nehrinin taþkýnlarý hem "can alýcý" hem "can verici" olduðu için insanlar yanýbaþýnda yaþamaya devam ettiler.

Ama genel olarak bakarsak Dünya'nýn yaþayan bir gezegen olduðu gerçeðiyle karþýlaþýrýz. Bizim "afet" dediklerimiz ya da "tanrýnýn gazabý" olarak adlandýrdýklarýmýz aslýnda yaþamýn devamý için gerekli olan þeylerin tezahürleri... Emin olun ölü bir gezegenin üstünde yani depremlerin, volkanlarýn olmadýðý, fýrtýnalarýn, taþkýnlarýn yaþanmadýðý bir yerde yaþamak istemezsiniz. Zaten yaþayamazdýnýz. Tam da bu nedenle astronomlar volkanik faaliyetler göstern birgezegen bulmak için çýrpýnýyorlar. Zira bu tür ýsý ve basýnç içeren faaliyetler, yaþam için gereken temel moneküllerin ortaya çýkmasý için gereklidir.

Helak olan þehirler hakkýnda bu genel girizgâtan sonra gelelim esas konumuza...

Bildiðiniz gibi bir süredir Endonezya nâm topraklarda ard arda felaketler yaþanýyor. (Sýralý tam liste, yazýnýn sonundaki ekte) Nüfusunun önemli kýsmý Müslüman olan, kalan kýsmýný da; tanrýnýn gönderdiði dinlerin eski sürümlerinden birini (hýristiyanlýk) kullananlar ile açýk kodlardan meydana gelen (hiduizim) inançlara sahip olanlarýn oluþturduðu bir haktýr, Endonezyalýlar... Yazýma konu olmalarýnýn nedeni ise bir süredir buralarda yaþananlarýn ardýndaki olasý nedenlerin ortaya konulmasý gereðine olan inancým falan filan...

2004'ünson günlerindeki tarihin bilinen en büyük depremlerinden biri ile baþlayan ve yine bilinen en ölümcül tsunami ile devam eden felaketlere, baþka depremler, volkanik aktivite ve toprak kaymasý, kuþ gribi eklenmiþ durumda... Uçak kazalarý ve terörist saldýrýlarý bunun dýþýnda tutuyorum.

Helak olmanýn eþiðindeki bu halka bakýnca, aklýma ister istemez Sodom ve gomorra geliyor. Bildiðiniz gibi genelde, tanrýnýn yeni din göndermesi arefesinde bu tür olayla yaþanmýþtýr. Bir tür "beyaz sayfa" açma olarak da görülebilir. Ya da toplumu pisliklerden temizleme, üstün inançlýlar (ýrk?) yaratma düþüncesi akla gelebilir. Bu bilgilerden olarak "Acaba yeni bir ilahi inanç sürümü mü geliyor?" düþüncesi ortaya konulabilinir.

Belki de bu münferit bir olaydýr ve kendini bilmez bir Endonez'in, tanrýya saygýsýzlýk etmesi (bkz. Dante'nin Ýlahi Komedyasý ve Dante's Peak filmi) nedeniyle yaþanmaktadýr bu felaketler zinciri...

Ýsterseniz olaya bir de söz konusu ülkenin, uluslararasý ticaretteki konumu çerçevesinde bakalým. Endonezya hakkýnda söylenecek en önemli þey, kapitalizm (bkz. Anaparacýlýk, parayý anne sanma sendromu) ile olan iliþkisi baðlamýndadýr. Özellikle spor ürünleri üreten firmalarýn, çocuk iþçi ihtiyacýný buradan karþýladýðý bilinen ama umursanmayan bir gerçektir. Fast (dying) Food þirketlerinin çocuk menülerine hediye olarak konulan oyuncaklarýn da bu çocuklar tarafýndan üretilmesi, çocuklar arasý ekonomik iþbirliðinin göz yaþartýcý (bombasý deðil tabii ki) bir örneðidir.
Tanrýnýn gazabýndan en çok bu küçük iþçilerin etkilendiði (çünkü korkudan donup kalýyor ve kaçamýyor bu günah tohumlarý) göz önüne alýnýrsa, yakýn bir gelecekte spor ürünlerinde ciddi bir fiyat artýþý yaþanacaðý aþikardýr. Bu da "Küreselleþmeye" iki yönde hýz verecektir. Tabii burada bahsedilen "küreselleþme" obezitenin artýþý ve insanlarýn vücut hatlarýnýn yuvarlaklaþmasýdýr. Þiþmanlama baðlamýndaki küreselleþmeye hýz vermesinin ilk nedeni spor yapma miktarýndaki azalmadýr. Zira spor ekipmanlarý pahalýlaþacaktýr. Ýkincisi, çocuk menüsü almanýn bir anlamý kalmayacaðý için (çünkü içinde oyuncak yok, üretenler öldü ya) çocuklar da "yetiþkin" menüsü yiyecekler. Bu da onlarýn yatay geliþimlerini arttýracaktýr.

Sonuçta toparlarsak, bu olaylardan 4 ders çýkartabiliriz:
1. Tanrýyý kýzdýrma!
2. Kýzdýracaksan bile, bunu doðal felaket yaþanma olasýlýðý düþük bir yerde yap. Fay hattý üstünde deðil.
3. Spor malzemelerine ve/veya oyuncaklara meraklýysan satýn alabildiðin kadar al, zam gelmeden önce...
4. Sodom-Gomorra-Endonezya Tanrý Üçgeninden uzak dur!

The End
EK 1: Felaket Listesi
26 Aralýk 2004: 9.2'lik deprem ve ardýndan 132 bin can alan tsunami...
21 Þubat: 2005: Endonezya'nýn Java bölgesinde toprak kaymasý oldu 92 kiþi öldü...
28 Mart 2005: Sumatra'yý 8.7 lik deprem vurdu 1200 kiþi öldü....
28 Mayýs 2005: Tettena kentinde bomba patladý 32 kiþi öldü.
1 Eylül 2005: Sumatra'da toprak kaymasý 41 ölü...
5 Eylül 2005: Medan kentinde evlerin üzerine uçak düþtü 149 ölü...
1 Ekim 2005: Bali'de bombalar patladý 23 ölü.
15 Mayýs 2006: Merapi yanardaðý patladý 400 kiþi evlerini terketti.
27 mayýs 2006: Kuþ gribinden ölenlerin sayýsý 36. Grip mikrobunun mutasyona uðradýðý ve insandan insana geçmeye baþladýðý (pandemik) sanýlýyor.
22 Haziran 2006: Sel ve toprak kaymasý sonucu 200 ölü...
20 temmuz 2006: Cava adasýnda 7.7 lik deprem ve ardýndan gelen tsunami ile ölen 531 kiþi...

vs...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
A Playlist Story
Yumurtalý Tavuk veya Tavuklu Yumurta
Ýlk Gece Korkusu
Matitas Manastýrý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Frank Einstein
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)
Hilkat Garibesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.