..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaşıyım. -Sokrates
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Uzay > Mikail Boz




19 Ekim 2007
Işık Hızını Geçmek Mümkün Mü?  
Mikail Boz
Işık hızını geçmenin mimkin olan bir yolu olabilir. İşte düşünce deneyim.


:GCAC:
Evrende bilinen en yüksek hız, ışığın boşlukta saniyede kat ettiği yoldur. Bu hız 299.792 kilometresaniyedir. Işık hızına ulaşan bir cismin sonsuzlaşacağı söylenir/öğretilir. Bırakalım ışık hızında seyahat etmeyi, onun yarısının, yarısının, yarısının yarısına bile ulaşmak şu anki teknolojiyle mümkün değilken, ışık hızını geçmek mümkün mü?

Aslına ben bu ışık hızının geçilmesinin mümkün olduğunu düşünmekteyim. Yeterince uzun bir çubuğunuz olsun yeter. Bir düşünce deneyi yapacağım. Daha önceden yapılmışsa, birileri tarafından söylenmişse affola.
Işık hızını geçmek için kullanacağım yöntem; açısal hızı kullanmak.

Açısal hız nedir derseniz buna en basit örnek bir kapı örneği vermektir. Evinizdeki herhangi bir kapıyı açıp/kapadığınızda, kapıya bir güç uyguluyor onu bu güçle itiyor ya da çekiyorsunuz. Kapı da bir açı merkezine konulmuş çubuk gibidir. Çubuğun bu açı merkezinin etrafında yaptığı hareket derece olarak aynı kalırken, mesafe ve hız olarak farklıdır. Açısal hız, kapının hareket noktasıyla (duvara tutunduğu yer), kapı kolunu tuttuğunuz yer arasında hızın aynı olmadığını söyler. Merkezde kendi etrafında dönerken, ileriye gittikçe kat edilen mesafenin arttığını görürüz. İsterseniz kapınızın kat ettiği mesafeyi ölçün. Bu merkezde sıfır, biraz ilerisinde 1 cm, daha ilersinde 10 cm, en uçta ise 1 metreyi geçkindir. Yani kapının her noktası, merkezden başlayıp uca doğru, kapıyı açtığınız 1 saniyede farklı hızda hareket etmiştir.
Şimdi eğer burayı yeterince açık anlatabilmişsem gerisi de rahat anlaşılabilir. Ben şimdi kapı yerine bir çubuk düşlemenizi, bunun sağlam bir çubuk olmasını, benim istediğim kadar uzun bir çubuk olmasını istiyorum. Bir de onu hareket ettirecek güç.

Geçmek istediğimiz hız nedir? 299.792 km/sn. düz yapalım saniyede 300.000 km olsun. Bunu 180 derecelik bir açıda döndüreceğiz. Ne kadar uzun bir çubuğa ihtiyacımız olduğunu Pi sayısı ve birkaç matematik işlemi yaparak öğrenebiliriz. Pi sayısını 3.14 olarak kabul edelim. Dairenin çevresi=r*2*Pi olduğuna göre, 100.000 km lik bir çubuğumuz olursa, bu çubuğumuzu 180 derecelik bir açıyla döndürürsek az önceki formülden, dairemizin yarıçapı niteliğindeki bu çubuğun daire çevresini 100.000*2*3.14=628.000 kilometre buluruz. Bizim yaptığımız 180 derecelik açıyı gözeterek (628.000 km tam dönüşte kat edilen mesafe) 628.000/2 (360/180)=314.000km/sn hızı elde ederiz.

Yani 100.000 km boyunca bir çubuk alın. Bunu ufukta 180 derece açıyla bir saniyede döndürün, çubuğun uzaya uzanan en uç noktasında ışık hızını 14.000 km daha fazla geçmiş olursunuz.

Kaba matematik ve fizik bilgimle benim hipotezim budur. Ne dersiniz?

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Olmazz
Gönderen: Mehmet Sinan Gür / İstanbul/Türkiye
23 Şubat 2008
Einstein görecelik kuramında tam da bunu söylüyor. Sorun ışık hızına ulaşmak değil. Işık hızıyla giden bir uzay aracında ileri doğru koşarak ışık hızını geçemezsiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tırnak Yeme Meseli
Kim İçin Din ve Vicdan Özgürlüğü?
Yalnızlık
Mutlu Bir Evlilik İçin 4 Altın Kural
Yaşamın İplikleri
Bay Meursault Gibi Yaşamak
Bağımsızlık
Sevgi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Seni Düşünmek [Şiir]
Yüzyıllık Yalnızlık [Şiir]
Kan (At) Lı Geceler [Şiir]
Hedef [Şiir]
Mahpus [Şiir]
Yeşil Canavar [Öykü]
Utanç [Öykü]
Günün Sonuna Yolculuk [Öykü]
Dalgakıran [Öykü]
Ölüm Döşeğinde Puslu Aşka Keşfi (2) [Öykü]


Mikail Boz kimdir?

Mikail BOZ

Etkilendiği Yazarlar:
N. Gogol, F. Kafka, J. M. Coetzee, L. F. Celine, M. Proust, A. Camus


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mikail Boz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.