..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnızlık güzel birşey, ama birilerinin yanınıza gelip yalnızlığın güzel birşey olduğunu söylemesi gerekir. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yüzleşme > kemal pismisoglu




5 Aralık 2007
Tanrının Gizli Hazinelerinin Anahtarı Pi  
kemal pismisoglu
Ama pi’yi sakın sadece bu kadar zannetmeyin. Dediğim gibi, pi evrenin gizemli anahtarı, gizli bilgilerin tutulduğu kasanın şifresidir. Henüz çözülememiştir ama, onun içinde bir şeylerin gizli olduğu aşikardır. Bunu çözmek için yüzlerce gizem avcısı pi sayısının rakamsal ifadesini kelimesel karşılığını aramıştır. Dünya üzerinde birçok insan Tanrı’nın pi sayısı ile bizlere bir takım mesajlar gönderdiğini düşünmekte ve bu mesajı deşifre etmeye uğraşmaktadır.


:DJHJ:
Aynanın karşısına geçin ve dünyanın en eski ve en ilginç bulmacalarından biriyle karşı karşıya gelin. Pi ile…”

Daire’yi anlatmaya kalktığınızda karşınıza çıkan en büyük sorun nereden başlayacağınızı bilememeniz olur. Malum dairenin bir başlangıcı yoktur. Madem dairenin bir başlangıcı yok o halde biz işe bizim başlangıcımızdan başlayalım.

Yukarıdan bir yerden bir yağmur damlası durgun bir suyun yüzeyine düşer. Düşer düşmezde dünyanın en mükemmel şeklini oluşturur. Daire’yi. Sonra bir başka yağmur damlası daha düşer, sonra bir başkası… Fakat yağmur damlalarının düştüğü havuz tektir, dolayısıyla belli bir süre sonra her bir yağmur damlasının oluşturduğu daire bir başka yağmur damlasının oluşturduğu daire ile kesişir. Aynı bizim dünyamız gibi.

Her birimiz gökten bir yağmur damlası gibi düşeriz yeryüzüne. Kendi müstakil dairemizi, kendi dünyamızı oluşturmak üzere. Ancak yağmur damlalarının düştüğü havuz tek bir havuz olduğu için zaman içinde diğer yağmur damlalarının kişisel daireleri ile bizim dairemiz kesişmek zorunda kalır. Yani hayatlarımız kesişir.

Yukarıdan bir yerden bu manzarayı izleyen, özelde her birimizin kişisel dairesini görür, genelde ise suyu dalgalandığını. Hayat işe bu su dalgalanmasıdır.

Bu kısa girizgâhta hayatı daireye benzettik. Daire öyle bir geometrik şekildir ki, hem hayatın her noktasında karşımıza çıkar, hem hayatı tanımlar, hem de çok daha fazlasını.

Platon Tanrı'nın geometri ile konuştuğunu söyler. Eğer Tanrı gerçekten geometri ile konuşuyorsa, daire bir konuşmadan ziyade bir şiir gibidir. Az cümle ile çok mana anlatabilen bir şiir. Hayatın her noktasında karşımıza çıkar, geometrinin bu en haylaz şekli. Bir kuş dairesel gözüyle ağaçlara bakar yukarıdan. Ağaç yukarıdan daire şeklinde görünür ona. Çünkü yaprak ve dallar güneş ışığından en fazla verimi bu şekilde alacağını bilir. O kuş yukarıdan çişini yapıp bırakırsa, düştüğü zemin düzgün bir zeminse dairesel bir şekil alır. Sonra o kuş yuvalarını daireler şeklinde inşa eder. Sadece kuş yuvaları değil, hepimizin evi olan evren dairesel inşa edilmiştir. Gezegenler dairesel rotada hareket ederler. Doğada var olan çoğu şey, yapısal olarak dairesel olmaya meyilli olarak hareket eder. Tek istisna ile. İnsan...

İnsan doğaya kareyi armağan edendir. En arı kristalleri saymazsak insan yapımı olmayan hiçbir şey kare değildir. Dikdörtgen olan şeylerin bile sayısı sınırlıdır. Oysa insanların yaşadığı yerlerde yapılan her şey dörtgenler halindedir. Çünkü insanlarla dörtgenler arasında sıkı bir ilişki vardır. Dörtgenlerin tarihi bir bakıma uygarlığın tarihidir. Dörtgenlerin en önemli özelliği ölçülebilir olmasıdır. Mesela bir karenin tek kenarını bildiğinizde o kare hakkında her türlü bilgiye sahip olabilirsiniz. Kare sınırlılığı ifade eder yani. Ona dair her şey kurallarla belirlenmiştir. Özgürlüğü yoktur karenin. Kare toprak mülkiyetidir, kanundur, sınırlılık, kare uygarlıktır, insanlıktır.
Oysa daire, felsefi anlamda karenin zıttıdır. Bir kuş gibi, hiçbir yere sahip değildir ama her yer onundur, sonsuzdur o. İbn-i Meymun kitabında onun içine aldığı alanı asla tam olarak ölçemezsin, sadece yaklaşık olarak hesaplarsın der. Dedim ya, tanrı geometri ile konuşuyorsa, daire ile bir şiir yazmıştır. Onu bilinmez kılmıştır. İnsan ise yaramaz çocuk. İllaki bilinmeyeni bilecek, hesaplanamayanı hesaplayacak. Bunun için çareler aramıştır. Ve aranan çare M.Ö 1650 yılında Mısır’da bulunmuştur. Mısırlı kâtip Ahmes Rhind Papirüsünde dairenin alanı ile ilgili şu formülü vermiştir bizler.
“Çapın dokuzda birini kes. Kalanının üzerine kare çiz. (bir kenarı dairenin yarı çağının 8/9’u olan kare) karenin alanı dairenin alanıdır.”

Bu çözüm bugün bizim kullandığımız dairenin alanı hesaplamasına binde dokuz yüz doksan sekiz oranında yaklaşmıştır. Yani binde iki hata payı ile doğru sonucu veren bir çözüm olmuştur. Ama burada bizim için önemli olan çözümün güzelliğinden ziyade, çözümün içindeki Tanrı dilidir. Platon haklıysa, Tanrı geometri aracılığı ile bize şöyle seslenmektedir.

Daireyi, yani kendini insana, insana verdiği karesel irade ile tanıtmaya çalışıyor. İnsan kendinden yola çıkarak, daireyi kareye benzeterek onun hakkında fikir ediniyor ancak asla tam orak çözüme ulaşamıyor. Belirli bir hata payı ile sonuca ancak yaklaşabiliyor. Çünkü insan kareseldir. Ve sınırları vardır. Dairenin alanını tam olarak hesaplamak ise bu sınırın dışında kalıyordur.

İlerleyen yıllar dairenin alanını ve çemberin çevresini hesaplamakla ilgili yeni yöntemler geliştirmemizi sağladı. Bu yolda kimler kafa yormadı ki. Arşimet’ten Leonardo da Vinci’ye kadar birçok bilim adamı daire üzerine kafa yormuştur.

Arşimet dönemi bilim adamlarının düşüncesi, çokgenden yola çıkarak dairenin alanını hesaplamaktı. Dairenin içine bir altıgen çizdiler onun alanını hesapladılar. Sonra sekizgen, ongen, o kadar çok kenar sayısına sahip çokgen çizdiler ki zaman içersinde, artık çokgen neredeyse daireydi. Ama işte yine aynı sorun vardı. Neredeyse. Oysa insan neredeyseyi değil tam sonucu istiyordu.

Bu konudaki en başarılı fikir tabi ki Da Vinci’den geldi. Benim idolüm bu adam. Her şeye o kadar farklı bir gözle bakabiliyor ki! Sanatçı bir bilim adamı olduğu o kadar belli ki! Her zaman her konuda kimsenin göremediğini kimsenin düşünemediğini düşünebiliyordu o. Ve bu konuda çok değişik bir düşünce ve dâhiyane bir çözüm buldu. Çözümü şu;

“Kalınlığı yarıçapının yarısı olan bir tekerleğin varsa, tekerleği tam bir tur çevir. Tekerleğin yüzeyde bıraktığı dikdörtgen izin alanı tekerleğin dairesel yüzünün alanına eşittir.”

İnanması güç ama bu çözüm bizim bugün kullandığımız çözüm kadar doğru bir çözüm. Ama biliyorsunuz biz bugün dahi dairenin alanını yahut çemberin çevresini tam olarak hesaplayamıyoruz. Ancak pi sayısında 3,14… kullandığımız kesir miktarının çokluğu nispetinde sonuca yaklaşabiliyoruz.
Şu gün için çözüme, 51 milyar basamak kadar yakınız. Pi sayısında 3’ten sonra gelen 51 milyar basamağı biliyoruz. Son yapılan çalışmalarda, Amerika’da bir organizasyon düzenleyip, internet üzerinde o an bağlı olan tüm bilgisayarların gücünü birlikte kullanarak bu değeri trilyonlara çıkarılacağı söyleniyor. Bunun için gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanmış, gerekli ödenekler ayrılmış, son gözden geçirmeler yapılıp kampanyanın başlatılması bekleniyormuş.

Peki, niye böyle bir şey yapıyoruz. Dünyanın çevresini hesaplarken 3.14 rakamını kullanırsa gerçekten yaklaşık bir inç’lik bir sapma meydan getirmiş olacaksak, neden 51 milyar basamak buluyoruz? İşte bunun yanıtını vermek hiçte kolay değil. Bu insan olmakla ilgili bir şey. İnsanın karesel yapıdan kurtulma, sınırlarını aşma çabası denilebilir. Daireye meydan okuyuştur pi sayısının tamamını bulmaya çalışma. Bunun mümkün olmadığını bilsek de bulmaya en yakın olma noktasına ulaşmayı istiyoruz. Çünkü Van Der Rohe’nin işaret ettiği, "Tanrı ayrıntılarda gizlidir" sözüne inanıyor ve ayrıntılara bakmak sırları keşfetmek istiyoruz.

İşte bu noktada pi sayısı gerçekten bir fenomendir. Çünkü pi sayısı hiçbir zaman sadece bir sayı olmamıştır. Evrenin garip bir anahtarıdır o. En olmadık yerlerde karşımıza çıkar. Sadece çemberin çevresini hesaplamakta değil, iletişimde, ses sistemlerinde, mimaride, falcılıkta, hatta denizin dalgalanması da, pi sayısı gizlidir. Bunları formüle etmeye kalktığımızda mutlaka onu kullanmamız gerekir.

Ama pi’yi sakın sadece bu kadar zannetmeyin. Dediğim gibi, pi evrenin gizemli anahtarı, gizli bilgilerin tutulduğu kasanın şifresidir. Henüz çözülememiştir ama, onun içinde bir şeylerin gizli olduğu aşikardır. Bunu çözmek için yüzlerce gizem avcısı pi sayısının rakamsal ifadesini kelimesel karşılığını aramıştır. Dünya üzerinde birçok insan Tanrı’nın pi sayısı ile bizlere bir takım mesajlar gönderdiğini düşünmekte ve bu mesajı deşifre etmeye uğraşmaktadır.

Son olarak size pi sayısı ile ilgili yüzlerce gizemden ikisini söyleyeceğim.
Giza Piramidi'nin bir kenarının uzunluğunun yüksekliğine oranı pi sayısını verir. Hem de o dönemlerde hesaplanan pi sayısından çok daha yüksek doğrulukta. Haydi piramitlerdeki gizemler zaten biliniyor, onu zaten uzaklılar yaptı diyorsanız şunu dinleyin.

İbranice’de çemberin çevre uzunluğu oof, vaf, he harfleri ile yazılır. Oof , vav harfleri ile okunur. Pi sayısı, yüz yıllarca yüzlerce bilim adamını kendisinin peşinden koşturan pi sayısı, çevre uzunluğu kelimesinin yazılışındaki harflerin rakamsal değerinin okunuşuna bölümü ile bulunabilir. Yani pi sayısı öyle muzip bir sayıdır ki, daha kendisini sorarken sorunun içinde göz kırpar bize, yani gören gözlere.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Okumama Değdi.
Gönderen: emine erdoğan / Ankara/Türkiye
30 Aralık 2007
Uzun zmandır okuduğum en güzel yazılar sizinkilerdi.Tebrikler ve teşekkürler.Her zaman bilmin hayatın içindeki anlamıyla yaşamsal varlığın anlaşılır bir parçası olarak ifade edilebilmesini istemişimdir.Dr yerine öğretmen olmanızı çok isterdim.Hatta biraz daha ileri giderek öğretmenim olamanızı isterdim.Dr ları sevmememek gibi bir önyargım olsada bir istisna olacaksınız.Yazılarınızı takip etmekten mutlu olacağım.Başarı dileklerimle.

:: Pi filmi
Gönderen: Necat Dilaver / Ordu/Türkiye
24 Aralık 2007
Pi adlı bir film var. Eğer bu filmi izlemeden bu yazıyı yazdıysanız bir de filmi izleyin derim...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yüzleşme kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yaz Yağmurları

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Terlikler ve Ben
Zordur Baharda Tıp Fakültesi
Resimlerle
Sağ Elim
Sevişme Sesi
Çalışan Annenin Çocuğu Olmak
Ters Taraftan Kadın ve Erkek
Yüzler
Doktor Olmak Bir Oyundur.
İç Savaş (Hayat Sıvar Kendini)

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Rüyadan Kabusa [Şiir]
Günaydın Çorap Kardeş İkizin Nerede [Şiir]
Avanım [Şiir]
Hayata Dürbünle Bakmak [Şiir]
Cibranı ile Karşılaşmak [Şiir]
Tecavüz [Şiir]
Yeniden Başlamanın Şiiri [Şiir]
Seni Sevmek [Şiir]
Tablet Şiirler "Ölüm" [Şiir]
Yalnızlıkla Sevişmek (Bir Gün) [Şiir]


kemal pismisoglu kimdir?

erciyes üniversitesi tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim

Etkilendiği Yazarlar:
goethe,nietsche,ve tabi ki mevlana


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal pismisoglu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.