..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




11 Aralýk 2007
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Bu sözleri ilk duyduðumda hem þaþýrdým hem de sinirlendim sanýrým. Bir akþam çok sevdiðim bir dostumla yemek yerken duydum bu sözleri.


:DFDF:
Bu sözleri ilk duyduðumda hem þaþýrdým hem de sinirlendim sanýrým.

Bir akþam çok sevdiðim bir dostumla yemek yerken duydum bu sözleri. Gençlikten, bizim zamanýmýzýn farkýndan konuþurken, aslýnda çokta uzun zaman olmadýðýný düþünüyorduk bu deðiþim için. 28 yaþýndayýz ikimizde ama “ bizim zamanýmýzda…” sözlerini söylemeye baþladýðýmýzý fark ettik. Teknoloji, hýzla deðiþen yaþam tarzýmýz, çocuk istememe, aþktan ümidi kesme derken Soner bir anda bunlarý söyledi:

-“ Bak, 82'lilerden aþaðý inildikçe her þey saçmalayama baþladý. Bizim zamanýmýzda flört vardý, peþinde sürünmek, köpek olmak vardý. Bir heyecaný vardý bu iþlerin. Sevgilinle yaþardýn her þeyi, sonrasýný planlardýn, emek verirdin. Þimdi bakýyorum, ilk geceden hoopp yatakta millet. Bu kadar geniþ mezheplilik olur mu? Bundan sonrasýnda ne yaþayacaklar? Evliliðe ne býrakacaklar, hadi onu geçtim, bu daldan dala atlamalarýn altýnda kocaman bir boþluk var, onun bile farkýnda deðiller. Ýlk gece benle olmayacak hatun bulayým, anýnda evlenme teklif edeceðim.”

Çok haklýydý, bunca zamandýr gençlerle bir arada çalýþýyorum. Biz zamanýnda emek verirdik, sabrederdik, þimdi her þey hazýr geliyor önlerine. Tüm suçu teknolojiye atamam elbette ama biraz da olsa payý var. Telefon, bilgisayar, facebook, msn derken dokunmadan, gözüne bakmadan aþklar yaþanýr, dost gezmesi yapýlýr oldu. Kim kýzabilir ki þimdi onlara teknolojiye doðdular ve bu sanallýk onlarýn gerçeði oldu diye?

Ödevler bile copy-paste yapýlýyor. Araþtýrma ruhunu ciddi anlamda kaybettik, çalýþýrken geç saatlere kadar mesai yapmak yeni gençlere çok tuhaf gelmeye baþladý. Onlar daha sabahtan akþamki programlarýný yapýyorlar, ekstra kendilerine katký saðlayacak bir tek kitap açtýklarýný görmedim. En aklý baþýnda dediðimiz stajyerler bile iþlerini yalap þap yapýp kaçma derdindeler. Hemen maaþ konuþmak, hemen sorumluluk almak istiyorlar. Hýz, yaþamýmýza da hýzla girdi ve biz “eskiler” buna ayak uyduramadýðýmýz gibi onlarý da anlayamýyoruz.

Çocuk sahibi olmayý uzun zamandýr istemiyorum, bu olaylarý duydukça iyice soðudum. Nasýl yetiþtirilir ki bir çocuk bu kadar farkýn olduðu bir ortamda. Ben yemem ki “Ayþelere gidiyorum akþam” lafýný, yemesen ne olacak hoþ, el mahkum yollayacaksýn, peki üç gün sonra el bebek gül bebek büyüttüðün kýzýn kafasýna esti diye bir adamla yataða girip, piþman eve döndüðünde ne yapacaksýn?

Sanal aþklara ne demeli, göz göze bakmadan verilen sözler, buluþunca yýkýlan hayaller. Bugün gazetede okudum robotlarla aþk yaþama ihtimalimiz artýyormuþ, insan benzeri robotlar yapmýþlar, oluruz oluruz onlarla da birlikte, ne farký var ki msnde aþýk olmaktan?

Geçiþ dönemi yoktur bu ülkenin, hiç olmadý, yokluktan bolluða zýrt diye geçtik, ev telefonundan blackburrylere hýzla geçtik, aradaki süreci, sindirmeyi kimse yaþatmadý bize, dayadýkça dayadýlar sanal gerçeklerini bize.

Amerika’daki “heceleme” yarýþmalarýna gülerdim, bakýyorum bizde de baþladý þimdi “Güzel Türkçe konuþma yarýþmalarý”, ezberden mongolluða geçiþimiz de hýzlý oldu. Ýnsan kendi dilini, tarihini, dinini nasýl sorgulamadan öðrenirmiþ, sonrasýnda nasýl kafasý karýþýrmýþ görüyorum þimdi.

Bilgi Üniversitesi sýrf bu yüzden eðitim sistemini deðiþtirmiþ. Gençlerin konsantrasyon ve motivasyon eksikleri nedeniyle internet üzerinden blog sistemleri ile ödevler vermeye, oyunlarla oryantasyon yapmaya baþlamýþ. Tamam, en azýndan 3 yaþýndaki çocuklara oyun oynatýrken bir þey öðretme sistemini kocaman çocuklar üzerinden yapýyorlar ve en azýndan çalýþmalarýný saðlýyorlar ama yine ayaklarýna giden, tepside sunulan, emeksiz eðitim deðil mi bu?

Kimse bu ülkenin gençlerinden ayaklanmalarýný, yaþananlara baþ kaldýrmalarýný beklemesin derim. Çünkü vatana, topraða saygý duymak için dökülen kanýn, emeðin öðrenilmesi ve sahiplenilmesi gerekiyor. Bunun için de sanatýndan, müziðine, örfünden, ananesine kadar öðrenilmesi lazým.
Küçük olaylarla baþlýyor deðiþim, bayramda tatil yapmak, iþten erken kaçmak, el öpmeden mesaj atmak, evime girmediði ve yansýmadýðý sürece yoksulluktan bana ne demek, asgari ücretle geçinen evde converse ayakkabý istemek.

Atam üzgünüm, emanet verdiklerin markalara deðiþilir oldu. Bu saatten sonra da geri dönüþ yok gibi. Özür dileriz, biz fark edene kadar birileri bize bizi unutturdu. Ve Atam sanýrým býraktýðýn miras birkaç çift çaputa çok yakýnda satýlacak. Ve benim elimden bunlarý burada haykýrmaktan baþka bir þey gelmiyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hayvanlar gibi dürtüyle hareket eder olduk...
Gönderen: Göksunur Kolsuz / , Türkiye
2 Ekim 2009
Belki kýzabilir insanlar bana ama bu bir gerçek.Ýnsan mantýðý,duygularý,ahlaký -50 ye düþmüþ ülkede karýþtýrmadýðý halt kalmayan insanlar hala namusu savunur,etrafýndaki þakþakçýlarda onlarý alkýþlayan yalakalarla dolu bir ülkede yaþýyoruz. 17 yaþýnda bakire olan kýz sayýsý çok az.Ve malesef ki bu yaþ 14 e kadar indi. Evet namuz sadece ondan ibaret deðildir ama evliliðe yaþanacak birþey býrakýlmýyo ki böyle oldukça. Ýnsan neden evlenir?rahat cinsellik yaþamak için,çocuk sahibi olmak için.Hiç ''sevdiðim için evlendim'' diyen birini gördünüz mü? Seversen flört edersin,bakarsýn o kiþiyi sevebileceðinin en yüksek seviyesinde seviyor,her þeyi onunla yaþamak ve onunla yaþlanmak istiyorsun evlenirsin.Þimdi flört aþamasýda kalktý:S önceden ''Aman kýna gecesine gerek yok sözle niþaný bir arada çýkartýp evlenelim'' diyenlere þaþkýnlýkla bakardým,''aceleleri ne?'' derdim.Þimdi o kadar hýzlandý ki þaþýrýyorum.1.Gün Ali'yle çýkan genç kýz,2.Gün Veli'yle çýkýyor (ki bende yapýyorum bunu.Doðru olduðunu kesinlikle savunmuyorum.1er gün deðilde 1 ay 3 ay aralýðýnda deðiþiyor:D Yine çok kabul ediyorum neyse) 3.Gün geliyor ''Göksu ben galiba Mehmet'ten hamileyim'' diyor:S ''Ali,Veli tamamda Mehmet nerden çýktý?'' dediðimde ''Aman Ali'yle ayný anda vardý hayatýmda'' diye cevap alýyorum. Bu olay gerçek.Kýz liselerinde hamile haberi çok olur ama beni en çok etkileyen bu olmuþtu.Çünkü kýz gerçekten hamileymiþ,ailesi öðrenmiþ ve kýz 15-20 gün önce evde kendini asmýþ.Öldü Yeþim'cik... Diyeceðim o ki artýk flörtü geçtim,beðendiðinle çýkýp gezmek süreci bile kalktý ortadan.Kýzla erkek beðenir birbirlerini (-ya da beðenmez dürtüsel hareket ederler) sonrasýnda 3.kelimeden sonra hoop yatak. Yazýk bize ya..Cidden yazýk.

:: Benim zamaným, senin zamanýn, onun zamaný...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / Türkiye/Türkiye
18 Mart 2008
Karamsar düþünmek karamsarlýk getirir. Hep bizim zamanýmýzda diye tezler çýkarmaya çalýþmak günümüze ayak uyduramadýðýmýzý gösterir. Bizim zamanýmýzda misafirlere ayrý bir saygý vardý. Bizim zamanýmýzda aþklar ve sevgiler yanma tutuþmalarla geçerdi. Bizim zamanýmýzda insanlar daha sýcak ve sevecendi. Bizim zamanýmýzda telefon edebilmek için yirmi kilometre ilerde ki kasabaya yürünür, telefonun baðlanmasý için 10 saat seve seve beklenirdi. Bizim zamanýmýzda dünya nüfusu sadece 3 milyardý ve uçaklara fazla ihtiyaç duyulmazdý. Bizim zamanýmýzda deterjan ve sabun diye bir þey yoktu. Bizim zamanýmýzda güzel güzel kaþýndýran bitler de vardý. Bizim zamanýmýzda basit hastalýklardan ölenler çoktu ve kalanlar bizim olurdu. Bilakis yaþlý tutumcular kendi zamanlarýndan övgüyle bahseder, gelecekte de zamanýn hep alýþmýþ olduklarý gibi kalmasýný isterler. Bazýlarý bu uðurda öldürmeye kadar dahi giderler (düþünce radikalleri). Kendinden sonra gelen neslin yaþam tarzýný ve düþüncelerini kabul etmek istemezler. Çünkü onlar küçükken, onlardan önceki büyükler de onlarýn yeni yeni keþfettikleri veya yaratmaya çalýþtýklarý yaþam tarzlarýný kabul etmezlerdi. Yani, ben zamanýmda kendi büyüklerimden çektim ve istediðim þekilde deðiþemedim, þimdikilerine çektirme sýrasý artýk bana geldi. YAÞASIN HÝÇ DEÐÝÞMEMEK. YAÞASIN SÝYAH BEYAZ, KAHROLSUN GÝRÝ TONLARIN HEPSÝ. Var olan bir savaþa karþý gidilecekse arabalarýmýzýn önüne ölüler baðlayarak gitmekten vazgeçmeliyiz. Zamanýmýzýn yeni nesilleri bu kadar negatif eleþtiriyi hak etmiyorlar. Zamanýmýzýn yeni nesilleri eskileri ceplerine on defa koyar ve çarþýda bozuk para niyetine harcayabilirler. Sanal yaþýyorlarmýþ, telefonlarý ile yaþýyorlarmýþ, internet ile yaþýyorlarmýþ; hepsi hak edilmeyen eleþtiridir bunlar. Yeni nesiller eskilerden daha uzun yaþýyor. Yeni nesiller sadece öðretmeni anlattý diye komþu ülkelerine öcüler gibi bakmýyor. Yeni nesiller sadece kendi haberlerini deðil, diðer haberleri de okumasýný biliyor. Yeni nesiller aklý ermediðini hemen kabul edip benimsemiyor. Yeni nesiller yeri geldiðinde büyüklerine kafa tutmasýný biliyor. Yeni nesiller artýk baþlarýnda kestiðim kestik krallarý kabul etmiyor ve bunlarý o kürsülerden indirmesini biliyor. Yeni nesiller insanýn – hatasýyla doðrusuyla - insan olduðunu biliyor. Yeni nesiller doðayý ve dünyayý daha iyi tanýyor ve anlýyor. Yeni nesiller yeni icatlar yaratýyor, dünyanýn öbür ucuyla anýnda haberleþmesini biliyor. Yeni nesillerin yaptýklarý yeni nesiller tarafýndan benimseniyor. Yeni nesillerin davranýþlarý sadece eskilere bir dürtü oluyor. Yeni nesiller bir fidan gibi taze ve esnektir. Eskiler sadece kurudur ve esnemeye çalýþtýklarýnda kýrýlýrlar, ölürler. Yeniler gelecektir, anlayamayanlar geçmiþ de kalýr. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatçýlar ve Ölümlüler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.