..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Toplumcu > Abdullah Çaðrý ELGÜN




9 Ekim 2008
Türkan Sönmez Daþkýn'ýn Þiir Kitabý Üzerine  
Abdullah Çaðrý ELGÜN

:AIGJ:
TÜRKAN SÖNMEZ DAÞKIN'IN ÞÝÝR KÝTABI ÜZERÝNE
(TOPRAK KAYGILARA BIRAKIR YELKENÝNÝ)

Abdullah Çaðrý ELGÜN
cagrielgun@hotmail.com
     
Türkan Sönmez DAÞKIN tarafýndan yazýlan bu kitap, GEÇÝT YAYINEVÝ(Basým-Yayýn-Daðýtým) Ekim 2000, KAYSERÝ'de yayýmlanmýþtýr. Þairin seksen sayfadan oluþan kitabýnýn yetmiþ bir sayfasý þiire ayrýlmýþ.Geriye kalan kýsmý ise okuyucunun notlarý adý altýnda boþ býrakýlmýþ.

Türkan Sönmez DAÞKIN otuz dokuz adet þiirinin üçünü, ANA baþlýðý ile yazmýþ. Kitabýnýn baþlangýç bölümünde de þairin, romancýnýn, yazarýn yazdýðý her þeyi özel hayatý ile özleþtirmenin mümkün olamayaçaðýný ifade ederek; romanda, hikâyede, senaryoda nasýl ki tam anlamýyla yaþanmamýþ; fakat yaþanmasý mümkün olan gerçek veya gerçeðe yakýn olaylar tasavvur ediliyorsa þairin anlattýklarýnýn hemen hepsi de yaþanmýþ þeyler olmayabilir; fakat yaþanmasý muhtemel olaylar þairin gönlüne yansýr. Þair hayâl olan bu olaylarý yaþamadan da sanki onu yaþamýþ gibi anlatýr. Þair duyan, hisseden, üzülen, aþýðýn, yaralýnýn, mazlumun, ezilmiþin, gönlünden geçenleri terennüm eden ve onlarý sanki kendisi yaþamýþ gibi, okuyanlarýna aktaran bir kahramandýr. Onun için "þiirleri, þairlerin özel hayatlarý ile baðdaþtýrýlamaz" diyor. "Öyle olsaydý cinayet romanýnýn yazarýnýn katil, hýrsýzlýðý detayý ile iþleyen senaristin soyguncu olmasý gerekirdi." Diyorsa da bu sözlere yüzde yüz katýlmak gerekmez. Hele bu bir þairse, o aþký gönlünde duyacak, hissedecek, aþký aþkta bulacak, aþk, sevgi, mutluluk sözleri fýsýldayacak bunu her þahsa söyletmek mümkün mü?


Romancý, eleþtirmen, senarist aþký duymadan yazabilir mi? Hiç þüphesiz o sanatçýnýn içinde az da olsa yazdýðý duygulardan kýyýda köþede gizli kalmýþ bir hýrsýzlýk, katillik, soygunculuk, þair için de aþk vardýr; çünkü kahramanlýk romaný yazan bir yazara, mükemmel bir soygunculuk; dedektiflik romaný yazan bir yazara da gerçek anlamda bir aþk romaný yazdýramazsýnýz.Yazsa da olmaz.Yunus Emre'nin dediði gibi:
"Ýþitin ey yarenler, aþk bir güneþe benzer,
Aþký olmayan gönül, misâli taþa benzer"


Fuzûlî devrin en mükemmel þairi:
"Od ile korkutma vaiz bizi kim lâl-ý nigâr
Canýmýz bizim oda yanmaða mutad eyledi." "Sevgilinin dudaðýnýn ateþiyle yanmaða alýþmýþ olan þaire, cehennem ateþi bile výz geliyor, cehennem ateþi bile onu korkutmuyorsa" , "AÞK" vardýr. "Aþk" olmadan yanmak, "sevgi" olmadan kucaklamak mümkün mü? Yanan, tutuþan yüreðinde fýrtýnalarýn en delisi, gönlünde soylu kýsraklarýn, küheylanlarýn en baþkaldýraný, okyanuslarýn gel gitlerinin ve denizin þiddetli kasýrgalarýnýn estiði Þaire Türkan Sönmez DAÞKIN:

"Kadýn aynaya aðlýyor, kirpikleri ýslak.
Ayna, kadýna aðlýyor, sessiz ve de korkak.
Mahþeri andýrýyor duygularý…
Hangisinden baþlamalý, neyi anlatmalý?
Neyi anlatmalý sýr âlemine, diyor.
Yüreðiinde hâlâ buçuklu yaþlarýn
Heyacanlý coþkusu…
Denizi görmeden dalgadan korkutuldum.
Her tebessüme sýnýr, her sevgiye yasak!..
Yine buçuklu yýllarda baþladý
Yasaklara suskun, baþ eðiþim…

… Kadýn aynaya aðlýyor, hýçkýrýklar
Düðüm düðüm..
Ayna param parça, dili lâl,
Derdi, kördüðüm!.."

Þaire Türkan Sönmez DAÞKIN, usta þairlerin bir kaç mýsralarý ile okuyucusuna sesleniyor. Hey aðzýna saðlýk aþýk, sen ne güzel söyledin derler ya iþte, öyle bir þey, dertleri tercüman buluyor… "Aðustosta suya girsem balta kesmez buz olur", "Bir of çeksem karþýki daðlar yýkýlýr", "Yiðidi kýlýç kesmez bir kötü söz öldürür", "Gözüm yaþý deðirmeni döndürür", "Daðlar seni delik delik delerim, kalbur alýr topraðýný elerim", "nedendir de kömür gözlüm nedendir, bu geceki benim uyumadýðým", "Yar beni anlamaz dinsiz imansýz" dedikten sonra :

     Candan geçenlerdir, eren Allah'a
Hakikat yolunda ben bu dergaha,

Ýsteyerek gelmiþ kurbanlar gördüm" diyerek bir bakýma bu yolu bizzat kendisinin seçtiðini anlatýyor Þaire.
Kadýn aynaya niçin aðlýyor? Pek tabii aynadaki görüntü kendisi. Kendi görüntüsü kendini aðlatýyor. Niçin?.. En güzel cevabý Üstâd Cahit Sýtký TARANCI'nýn þiiriyle verelim:

"Þakaklarýma kar mý yaðdý ne var?
Benim mi Allah'ým bu çizgili yüz?
Ya gözler altýndaki mor halkalar?
Neden böyle düþman görünürsünüz?
Yýllar yýlý dost bildiðim aynalar?.."

"Hýçkýrýklar düðüm düðüm" niçin bardaktan boþanýrçasýna gözyaþý, serbestçe, özgürce baðýra çaðýra haykýrýþlar yok da "hýçkýrýklar düðüm düðüm?!." Türk insaný mayasýnda, özünde çýðýrtkanlýðý, nafile feryadý, baðýrýp çaðýrmayý barýndýrmaz. Onu küçüklük, düþüklük, onursuzluk sayar. Acý ve ýstýrabý, alnýný kýrýþtýrmadan, yüzünü ekþitmeden, sabýrla, bir bardaktan suyu yudumlar gibi mübarek "Hayýr ve þer Allah'tandýr" addederek yudumlar.Teselliyi:

"Hak þerleri hayreyler
Zannetme ki gayr eyler,
Görelim Mevlâ neyler
Neylerse güzel eyler" sözünde bulup, sineye çeker."Sabýrla piþen goruðun" pekmez olacaðýný bilir. Aslýnda Þaire DAÞKIN'ýn gözünde kendini küçülten, kendini aslýndan farklý gösteren bu ayna utancýndan, yalan ve iftira atmadan, koðuculuktan, mübarek bir yaratýk olan insaný yine insana aslýndan farklý göstermiþ olmasýndan dolayý paramparça olup, gönlü "dili" Irak'ta Kerbelâ(Hz.Ali'nin oðullarý Hasan ve Hüseyin'in þehit edildiði yer) yakýnlarýnda çýkartýlan kýrmýzý renkli "lâl" yakut, taþý gibi kýrmýzýlaþýp, kanlanmýþ, yüzü kýpkýrmýzý olup Þaire'ye yaptýklarýndan utanmýþtýr. Muaviye'nin oðullarý Yezidiler'in Halifelik makamý için, Hz. Hasan ve Hüseyin'i pusuya düþürerek þehit ettiklerinden utandýklarý gibi olduðundan bu olay da "lâl" (kýrmýzý, kanlý )yakut, sözü ile bize hatýrlatýlarak iþaretlenmiþ, telmih edilmiþtir. "Derdi kördüðüm" Dertlerinin bütün bunlardan sonra berraklaþýp durulmasý düþünülemez. Elbette kördüðüm ve bir çýkmaz olacak; çünkü bunca acý, ýstýrap, yakut deðerinde dökülen kan, paramparça gönül, düðüm düðüm kilitlenmiþ hýçkýrýklar ve sonuç çýkmaz sokak, "derdi kördüðüm." olacaktýr.


Þaire, Türkan Sönmez DAÞKIN, eþine hitaben yazdýðý "Adamým" adlý þiirinde:
-"Döneceðin akþamýn kýzýllý
Birlikte yaþmak umudum.-
     Haberini aldým bugün postadan,
     Gam ve keder çadýr kurmuþ yaylana
     Rüzgarlarýn hep poyrazdan esermiþ,
     Çið düþmüþ harmandaki daneye.
Olur adamým neler neler olur
     Sen kaçsan da dert gelip
Kucaðýna oturur
Yýlan döþü emmiþ birileri,
Dillerinin çatal,
Sözlerinin zehrinden belli…"


Þaire DAÞKIN þair olmanýn zorluðunu yaþýyor.Hele bu bir de kadýn, yani þaire ise iþler iyice çatallaþýyor.Memleketten uzakta her þeyden habersiz mutlu çiftin mutluluðuna limon sýkýlmak isteniyor.Dedikodular yayýlýyor. Þairenin yavuklusu, sevgilisi, eþi, hayat arkadaþý, bir yastýða baþ koyduðu kocasýnýn, iþleri iyi gitmiyor. Hasatý yýðdýðý harmanda, buðdaylara çið düþmüþ.Rüzgarlar istenilen istikamette deðil, dertler duman duman, bir yaðmur bulutu gibi yüklenmiþ, cisilemekte, bir de sýladan, gam ve kederin çadýr kurduðu yaylalardan gelen boz bulanýk seller iþeri iyiden iyiye bozuyor.


Postacýnýn sunduðu haber her zaman sevinç dolu olmuyor. Bazan da insaný gama kedere, boðuyor.Yollarýn çalýlý, dikenli, çetin düþmanlar elinde pusulu olmasý kavuþma, birleþme vuslat sözcüðünü gölgeliyor. Sözlerinin zehir, dillerinin çatal oluþlarýndan anlaþýlacaðý gibi yýlan sütü içen birileri, yýlan döþünden emen, beslenenlerin çýkardýðý iftiralar, uçurduðu yalan dolan haberler sýlada ve ve gurbette ekmeðini çýkartmak için uðraþan iki bahtiyarýn yüreklerinde endiþe ve keder yaratýyor. Uzakta olan gurbetteki, sýladaki habere inanýyor mu? Hayýr; ama endiþesi var!.. Ýçine bir þüphedir düþmüþ, ondan kurtulamýyor eline kaðýt kalem alýp karalýyor bir kaç satýr ve soruyor? "Nedir bu söyleyenler?" Diyor. Cevap basit ve tek sözler "zehir" den ibaret.


Bu defa sýra Þaire'ye geliyor: "Adamým, hüznüm, gerçeðim dinle: Geçenlerde karýþýk bir düþ gördüm, üzerime gece vakti kar yaðýyordu.Ben ceviz yapraðý gibi bu yaðan kara aldýrmadan öylece duruyordum.Vakit çok geç, hava soðuk ve soðuk iliklerimde dans ediyordu."Ben bir þarký tutturmuþ: "Dönülmez akþamýn ufkundayým, vakit çok geç; bu son fasýldýr ey ömrüm nasýl geçersen geç" diyordum. Teslim oluyordum, senin beni nasýl anladýðýna, anlayacaðýna teslim oluyordum kara, ayaza, ayrýlýða…Sonra serçe yavrularý yuvalarýndan çýkýp güneþle birlikte uyandýlar:"Bu kadýn bize ýslak ekmek yedirdi, yediðimiz ekmeðin hatýrýna bir kez olsun bakýp hal hatýr soralým derken, güneþ göðün perdelerini yararak mahmur mahmur gözüktü.Sýcacýk bakarken karlar hýzla eridi.Parmaklarýmdan sular akýyor, yere deðmeden düðümleniyor, her düðümden kardelenler açýyor: "Sabret sabret" diye sesleniyorlardý.

Sonra gözlerinden akan kan, damlýyordu yüreðimde kuruyup, savruluyordu. Kuþluða çeyrek kala ben aðlýyordum ve yarý uykulu, bitkin bir haldeyken sen bana muhtaç, bense sensiz ölürüm; çünkü sen benim yüreðimi elinde tutarsýn.Eylülü, kasýmý bekleme gel. Ayçiçeði güne, elâ göz sana baksýn, karýnca kýskacýnda buðdayý, benim yüreðim sevdayý taþýsýn. Adamým, ölüm kadar gerçeðim, kavuþmamýz baþka baharlara kalmadan hasretliðim, sevdam, bekleme gel!..Serçeler de olmasa rüyada donarým ve korkarým ki bir daha sabaha çýkamam." Onun için bu zehir ikimizden birini almadan acele et gel Adamým.


Türkan Sönmez DAÞKIN "Balkondan Balkona" adlý þiirinde ustalýða doðru adým atýyor, þiiri, þairi, ayak sesinden tanýr hale geliyor ve diyor ki:

Dedim: Merhaba komþum, nasýldýr hatýrýn?
Dedi:Ne konuþtun bende deðil satýrýn.
Dedim:Havalarda bozuldu saðlýðýn nasýl?
Dedi:Kürk manto aldýnya kasýl ha kasýl.
Dedim:Sýkýlýyor caným kahve bahane.
Dedi:Dün bir bað aldýk ki , görsen þahane.
Dedim:Bak çatý akýyor, evimizde sel.
Dedi:Bu ara iþim çok, bayramlarda gel…

Balkonumuz yan yanaydý gitmedi sesim.
Kalmadý ki o komþuma artýk gidesim!..

Þaire'nin yine eþi için yazdýðý "Yiðitim","Gurbete Mektup" þiirinde hece vezninin 6+5 duraklý 11 li kalýbýn dillendiriyor ve Þaire'nin þiir uslûbu hakkýnda bizi aydýnlatýyor :

"Bengissu'ya düþmüþ aksin yiðidim,
Kýristal kadehten içeyim seni.
Sýrýlsýklam, nurdan paksýn yiðidim,
Her iki âlemde seçeyim seni. "

"…Kardeþimsin arkadaþým can dostum,
Deðerini fazla biçtim bilesin
Canýmý veririm çürürse postum,
Sözümden dönersem þayet silesin."

KAYNAKLAR:
1)     Ali Rýza NAVRUZ, ÖKSÜZ UYKULAR BIRAKTIM YATAÐIMA, GEÇÝT YAYINEVÝ (Basým-Yayýn-Daðýtým) Ekim 2000, KAYSERÝ
2)     Hacý Recep ÇALKANER, "4x4 Aslan Gayserilim", Þafak Ofset Matbaacýlýk San.Tic.Ltd.Þti. Aðustos 2003,KAYSERÝ
3)     Abdullah Çaðrý ELGÜN, "Türk Dili", (Geniþletilmiþ Ýkinci Baský) Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001;
4)     Abdullah Çaðrý ELGÜN, "Edebî Sanatlar", (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2000)
5)     Mehmet KAPLAN, Cumhuriyet Devri Türk Þiiri, Baþbakanlýk Kültür Müsteþarlýðý Yayýnlarý:7, Ýstanbul-1973, s.5-8
6)     Ýlhan GEÇER, Cumhuriyet Döneminde Türk Þiiri, Kültür ve Turizm Bakanlýðý Yayýnlarý. 785, Ankara-1987, s. 140-143
7)     Mehmet KAPLAN, Tevfik Fikret ve Þiiri, Türkiye Yayýnevi, Ýstanbul-1946, s.149
8)     Türkan Sönmez DAÞKIN,(TOPRAK KAYGILARA BIRAKIR YELKENÝNÝ), GEÇÝT YAYINEVÝ (Basým-Yayýn-Daðýtým) Ekim 2000, KAYSERÝ







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
An - Der 2007 Þiir Antoloji Kitabý Hakkýnda
Ali Rýza Navruz, Öksüz Uykular Býraktým Yataðýma
Duran Tamer'in Hayatý ve Þiirleri
Ulviye Savtur'un Hayatý ve Eserleri
Abdullah Satoðlu'nun Kitabý
Afet Kýrat'ýn Þiirleri Hakkýnda
Lütfü Develi (Lutuf Veli) 'Nin Eserleri Üzerine
Vatan Aþký
Âþýk Sezinî Ali Baþ'ýn Þiir Kitabý
Muhammet Ali Ecevit ve "Gülistan" Þiir Kitabý Üzerine

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ankara Sevdam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlyas Ali Daþtan, Hayata Can Suyu (Abdullah Çaðrý Elgün [Öykü]
Geleceðin Türkiyesi [Eleþtiri]
Kerim Özbekler Hakkýnda [Ýnceleme]
Þafak Sahipli’nin Özkan Hüseyin Hakkýnda Yazdýðý "Ölümün Üstüne Yürüyen Adam" Kitabý Hakkýnda Birkaç Söz Abdullah Ça Ðrý Elgün [Ýnceleme]
Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 37. Yýlý Kutlu Olsun [Ýnceleme]
Ýsa Kayacan ve Eseri, "Bana Yazýlan Þiirler" [Ýnceleme]
Songül Dündar'ýn Hikâye Kitabý "Þoför Aða" [Ýnceleme]
Topyekün Eðitim [Ýnceleme]


Abdullah Çaðrý ELGÜN kimdir?

Abdullah (Çaðrý) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BÝLGÝLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk Ýlkokulu, Fevziçakmak Ortaokulu, Kayseri Lisesini bitirdi. Ankara Gazi Eðitim Fakültesi'nde LÝSANS, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitülerinde Türk Dili ve Türk Dilleri üzerine MASTER yaptý. Ýlk Yaz Dergisi, Gevher Nesibe Dergisi ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Türk Ocaðý Dergisinin Kurucularýndan ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Gevher Nesibe Dergisi ve Türk Ocaðý Dergilerinin Genel Yayýn Yönetmenliðini yaptý. Erciyes, Gülpýnar, Hakses, Doðuþ Edebiyat, Küçük Dergi, Çýnar, Töre, Kayseri Ýl Yýllýðý, Kayseri’de Saðlýk, Yeþilay, Laçin, Geçit, Çemen, Yeniden Diriliþ, Kayseri Kültür Ocaðý, Türk Ocaðý, Aydýnlar Ocaðý, Türk Yurdu, Türk Edebiyatý, Türk Dünyasý Tarih, Artý Eðitim, Anasam, Orkun, Kurultay, Gökkubbe, Ýlesam Haber, gibi çeþitli gazete ve dergilerde eserleri ve hakkýnda yazýlar yayýnlandý. Kayseri Hakimiyet, Kayseri Haber, Kayseri Anadolu Haber Gazetelerinde uzun yýllar köþe yazarlýðý yaptý. Kayseri Özvatan Haber Bülteni, Saðlýk Sen Haber Bülteni, Kayseri Devlet Hastanesi Haber Bülteni, Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Haber Bülteni, gazete, dergi ve haber bültenlerinde yazýlar yazdý. Kayseri Halk Aþýklarý Gününü organize etti. Elif Televizyonunda Salý ve Perþembe günleri, Baþak Televizyonunda Salý ve Pazar Akþamlarý dört yýl boyunca þiir, edebiyat ve aktüel konularda, Erciyes Televizyonunda Üniversitenin akademik personeli ve konusunda uzman olarak tanýnmýþ kiþilerle kültür üzerine sohbet programlarýný yaptý ve yönetti. DENEYÝMLERÝ ve GÖREV YAPTIÐI YERLER: GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ve ERCÝYES ÜNÝVERSÝTESÝ SOSYAL BÝLÝMLER ENSTÝTÜLERÝNDE ayný anda MASTER YAPTI; Bildiði Yabancý Diller : ÝNGÝLÝZCE, RUSÇA, TÜRK ÞÝVELERÝ (Kazakça, Kýrgýzca, Özbekçe, Azerice) bilen ELGÜN; Ankara, Saðlýk Bakanlýðý, Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünde ÖÐRENCÝ ÝÞLERÝ ile DEÐERLENDÝRME ÞUBESÝ MEMURLUÐU, Ankara, Keçiören Çevre Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Tayin ve Atamalarý DEÐERLENDÝRME MEMURLUÐU, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Genel Ýdare Þefliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Yardýmcýlýðý, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Vekilliði, Kazakistan, Abay Devlet Üniversitesi'nde DOÐU DÝLLERÝ DOÇENTLÝÐÝ, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Türk Dili Dersleri Hocalýðý, KAYSERÝ, SAÐLIK EÐÝTÝM ENSTÝTÜSÜ'nde TÜRK DÝLÝ DERSLERÝ HOCALIÐI, Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜR YARDIMCILIÐI Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜRLÜÐÜ Kayseri, Kocasinan Grup Baþkanlýðý Ayniyat Saymanlýðý, yaptý. Halen Ankara’da Saðlýk Bakanlýðýnýn, EÐÝTÝM UZMANI olarak görevini sürdürmektedir. SOSYAL HAYATI: Kayseri’de Elif TV. Baþak TV. Erciyes TV’lerinde Tarihten Günümüze Türk Þiiri, Genel Kültür, Sohbet Programlarý Yaptý Öðretim Üyeleri ve Aydýn Kesim ve konunun uzmanlarý ile GRUP SOHBETLERÝ ile AÇIK OTURUMLARI yönetti. ERCÝYES TV’de 26 BÖLÜMLÜK “ATA YURDUNDA GEZÝNTÝ” belgeseli yayýnlandý. SHOW TV’DE EÞEKLÝ KÜTÜPHANE FÝLMÝ yayýnlandý. Bir çok programlarý yöneten ve sunuculuðunu gerçekleþtiren ELGÜN, Cumhurbaþkaný Süleyman DEMÝREL, Baþbakan Mesut YILMAZ ve hanýmlarýnýn açýlýþ konuþmalarýnda da sunuculuk yaptý. Kayseri Hakimiyet Gazetesinde “ Gesi Belgeseli ” ve “Belgelerle Ermeni Günlüðü” adý ile fotoðraflý belgesel yayýnladý. Ayný gazetede “Ufuklarýn Ötesi” adý ile köþe yazarlýðý yaptý. Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan, Yakutistan Türk Cumhuriyetleri ile ilgili yirmi altý (26) bölümlük “Ata Yurdunda Gezinti” adlý Televizyon Filmi yayýnladý. Erciyes Üniversitesi Sabancý Kültür Sitesi’nde “Fotoðraflarla Türk Dünyasýndan Görüntüler” adý ile bir Fotoðraf Sergisi düzenledi. Kazakistan Almatý Televizyonunda “Türkiye’deki Cirit Oyunlarý” konulu bir konuþma yaptý. Kazakistan’ýn Taldýkargon þehrinde, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesi ile “20. yy Klasik Türk Edebiyatçýlarý” konulu yirmi sayfalýk bir Teblið sundu. (Abay Devlet Üniversitesi Tarafýndan Rusça olarak yayýnlandý. ) 1 Nisan Dünya Þiir Günü Koordinatörlüðü, Erciyes Üniversitesi Nisan Kültür ve Sanat Haftasý Þiir Koordinatörlüðü yaptý. FAALÝYETTE BULUNDUÐU DERNEK ve KURULUÞLAR: 1) Kayseri Ju Do Spor Kulübü(Yönetim Kurulu; 2) Kayseri Hilâl Ay Kung Fu Spor Kulübü(Yönetim Kurulu Üyesi), 3) Kayseri Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý, 4) Kayseri Kültür ve Turizm Derneði(KTKD), 5) Kayseri, Akkýþla ve Yöresi Türkmenler Derneði, 6) Ankara, Gazi Eðitimliler Vakfý (GEMVAK), 7) Yörük Türkmenleri Vakfý (YÖRTÜRK), 8) Ankara Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði Genel Merkezi, 9) Türkiye Makedon Dostluk Derneði Genel Merkezi, 10) Aydýnlar Ocaðý(Baþkan Yardýmcýsý), 11) Türk Ocaklarý(Yönetim Kurulu Üyesi, Baþkan Adayý), 12) Ankara Mekadonya Türk Dostluk Derneði(Üyesi) 13) Ankara Türkiye Yazarlar Birliði Genel Merkezi(Yönetim Kurulu),(TYB), 14) Ankara, Saðlýk Sen Genel Merkezi (Üye) 15)Ankara Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði Genel Merkezi(ÝLESAM) … vb dernek kuruluþ ve vakýflarda yöneticilik ve üyelik görevlerinde bulundu. ÝLGÝ ALANLARI: Kazakistan Abay Devlet Üniversitesi'nde görev yaptýðý sýrada hazýrladýðý yirmi altý bölümlük "ATAYURDUNDA GEZÝNTÝ" adlý Televizyon Dizisi ERCÝYES TV’de beþ ay süreyle yayýnlandý. Uzun yýllardýr, KUNG-FU(SÝYAH KUÞUK I. GIP), JUDO(SÝYAH KUÞUK) ve TEAK WAN DO (II. GIP) Uzakdoðu sporlarý yaptý. 1982 yýlýndan 1986 yýlýna kadar KAYSERÝ Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüðü Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý görevi sýrasýnda, Bölge Ajanlýðý Bütçesini düzenledi. SPOR OKULLARINI ve SPOR müsabakalarýný KOORDÝNE ETTÝ. KAYSERÝ’deki TÜM UZAKDOÐU SPOR OKULARINDAKÝ öðrencilerin baþarý belgeleri ve diplomalarýný düzenleyip imza attý. Kayseri/Develi’de, bütün Develi halkýnýn katýldýðý, ERMENÝLER ve TEHCÝR OLAYI konulu bir konferans tertipledi. Develi’de, “Göcekler Göðerince” “Bir Ölüm Trafik”, “Çanakkale Geçilmez” adlý piyesleri, Kayseri’den ordu komutanlarýnýn da katýldýðý büyük bir davette sergiledi. Kayseri Valiliði ve Ýl Saðlýk Müdürlüðünün iþbirliði ile düzenlenen 21 Mart 2000 Nevruz Kutlamalarýný yönetti ve sunuculuðunu yaptý. . ALDIÐI ÖDÜLLER: 1) 1982 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ EÐÝTÝM METODOLOJÝSÝ ve TEKNOLOJÝSÝ” BAÞARI BELGESÝ; 2) 1984 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ REHBERLÝK ve DANIÞMANLIK” BAÞARI BELGESÝ; 3) 1984 Yýlý TC. Gençlik ve Spor Bakanlýðý Beden Terbiyesi Genel Müdürlüðü Kayseri Bölge Baþkanlýðý Cumhuriyetimizin 60. Yýlý münasebetiyle ÜSTÜN HÝZMET ve ÞÜKRAN BELGESÝ; 4) 1991 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI HÝZMET ÝÇÝ EÐÝTÝMÝ ” BAÞARI BELGESÝ; 5) 1994 Yýlý Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisinin 200. sayýya ulaþmasýnýn anýsýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 6) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi REKTÖRLÜÐÜ DOÐU DÝLLERÝ BÖLÜMÜ, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 7) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi TARÝH FAKÜLTESÝ DEKANLIÐI, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 8) 1995 Yýlý Bizim Gençlik Aylýk Kültür ve Sanat Dergisinin düzenlediði “ÞAÝRLER ANTOLOJÝSÝ” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 9) 1999-2000 Öðretim Yýlýnda“CUMHURÝYETÝN 75. YILI” Çerçevesinde düzenlenen Öðretmenler arasýnda yapýlan Makale Yarýþmasýnda “ATATÜRK ÇAÐDAÞ EÐÝTÝM ve ÖÐRETMEN” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ; 10) 2000 Anadolu Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði (ANASAM) “KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ”, TAKDÝR BELGESÝ; 11) 2000 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “1. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 12) 2000-2001 Yýllarýnda “OSMANLI DEVLETÝNÝN KURULUÞU’NUN 700. YILI” çerçevesinde düzenlenen makâle yarýþmasýnda “OSMANLI ve VELÝAHT TÜRKÝYE” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ ve Türkiye Genelinde MANSÝYON ve PARA ÖDÜLLERÝ; 13) 2001 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “2. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 14) 2001 Yýlý, Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediði “ 2. KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 15) 2002 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “9. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 16) 2002 Yýlý “ERCÝYES AYLIK FÝKÝR VE SANAT DERGÝSÝNÝN 300. SAYIYA ULAÞMASINI SAÐLAYAN YAZARLARINA” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 17) 2005 Yýlý “Kayseri Turizm ve Kültür Derneði”, “Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisi”, “Çemen Þiir Dergisi”, “Yeniden Diriliþ Kültür Dergisi” Yönetim Kurulu Baþkanlýðýnýn “AHMET’ÝN AKKIÞLASI” kitabýnýn çýkýþýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 18) 2007 Yýlý Mustafa Kemal Ýlköðretim Okulu’nun düzenlediði ÞÝÝR DÝNLETÝSÝ’ne katkýlarý için TEÞEKKÜR BELGESÝ; 19) 2007 Yýlý, Türkiye Yazarlar Birliði Kayseri Þubesinin düzenlediði Kültür Sanat Ödülleri çerçevesinde “2007 YILI KAYSERÝ KÜLTÜRÜNE HÝZMET ÖDÜLÜ” ; 20) 2008 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “3. Dünya Þiir Günü” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 21) 2008 Nisan 28 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði” desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 22) 2009 Mart 14, “Sakarya Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý ile Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði ve Sakarya Gönüllü Eðitimciler Derneði ” tarafýndan düzenlenen “SAKARYA ÞAÝRLER BULUÞMASI” na katkýlarý dolayýsý ile verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 23) 2009 Nisan 27 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “II. Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 24) 2009 Temmuz 13, “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ”,’nýn “ÜSTÜN HÝZMET ÖDÜLÜ” nü, (TYB) Türkye Yazarlar Birliði Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný sn. Köksal TOPTAN’ýn elinden ; plaket ve ödülleri almýþtýr. ÇEKTÝÐÝ DÝZÝ FÝLÝMLER: 1) Ata Yurdunda Gezinti (Yirmi Altý Bölüm) Erciyes TV. de Yayýnlandý. 2) Eþekli Kütüphane (Dokuz Bölüm) Show TV. Gösterimi Yapýldý. YAYINLANMIÞ ESERLERÝ: 1)ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Düþten Öteye”, (Þiir, Aslýmlar Matbaasý, Ankara 1983); 2) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Edebiyatýnda Söz Sanatlarý, Ýmlâ ve Noktalama”(Servet Yayýn Daðýtým, Ýstanbul 1988); 3) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Kültür Ýstilâsý”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1990); 4) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Ýlk Kýble”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1991); 5) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Þiirlerle Hemþire”, (Bizim Ofset, Kültür Basýn Yayýn Birliði Yayýnlarý, Ankara 1991); 6) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Mehmet Âkif”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1992); 7))ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Dili” (Geçit Yayýnlarý, Kayseri 1999); 8) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Edebî Sanatlar”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2000); 9) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Duran Karakuþ’un Þiirleri”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 10) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Türk Dili”,( (Geniþletilmiþ Ýkinci Baský) Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 11) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Gesi Belgeseli”, (Akýn Günlük, Kayseri 2001); 12) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Çanakkale (Piyes)”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 13) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Belgelerle Ermeni Günlüðü”, (Araþtýrma), (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 14) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Kazak Þairleri Antolojisi”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 15) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý I”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 16) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý II”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 17) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Türk Dilini Öðrenmenin Metodlarý”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2003); 18) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Akkýþla Yöresi ve Aðýzlarý”,(Büyükþehir Belediyesi Kültür Müdürlüðü, Kayseri 2005); 19) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Eþekli Kütüphane” (Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005); 20) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Ahmet’in Akkýþla’sý”(Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005) adlý eserleri bulunmaktadýr. ESERLERÝNÝ YAYIMLANDIÐI ve ÜYESÝ OLDUÐU ÝNTERNET SÝTELERÝ: 1)http://kitap. antoloji. com/kisi. asp?CAS=116889 2)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?CAS=116889&SID=820626336162 3)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?P=2&SER=&CAT=&CAS=116889&PUB=&liste=&SID=517183642810&ara=&yer= 4)http://www. antoloji. com/siir/sair/sair. asp?sair=56366 5)http://www. ideefixe. com/kitap/urun_liste. asp?kid=11707 6)http://bozok. org/modules. php?name=News&file=article&sid=3884 7)http://www. tumkitaplar. com/kitap/index. pl?yazar2=31546 8)http://www. hikayeler. net/arama-sonuclari. asp?cx=partner-pub-9067201929723412%3Agu73my-qrwo&cof=FORID%3A10&ie=ISO88599&q=Abdullah+%C7a%F0r%FD+ELG%DCN&sa=Ara#902 9) http://www. asilkan. org/ (On iki dilde yayýnlanan bir site) 10) Zemge Yayýnlarý 5 24. 07. 2008 Aktif 11) Yüreðimizden damlayanlar. . . 42 24. 07. 2008 Aktif 12) Yýldýzlar Salonu 186 31. 07. 2008 Aktif 13) Yetkili Þairler 4563 26. 05. 2008 Aktif 14) -TÜRK SANAT MÜZÝÐÝ Tutkunlarý- 256 24. 07. 2008 Aktif 15) Türk Edebiyatý 67 03. 06. 2008 Aktif 16) TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI SEVGÝSÝ 2 01. 06. 2008 Aktif 17) 'Trabzon Þiir Grubu' 29 24. 07. 2008 Aktif 18) Þiirleri Ayarlama Enstitüsü 15 24. 07. 2008 Aktif 19) Þiiri Sevenler 12 24. 07. 2008 Aktif 20) Þiir Gurubu 211 24. 07. 2008 Aktif 21) Þair Sofrasý 173 24. 07. 2008 Aktif 22) Sakaryanýn Genç Kalemleri 11 24. 07. 2008 Aktif 23) Medcezir 4 24. 07. 2008 Aktif 24) Maviye Aþýklar 28 05. 06. 2008 25) Mavibulvar Boydanboya 478 24. 07. 2008 Aktif 26) Mavi Güller 16 24. 07. 2008 Aktif 27) KAYSERÝLÝ ÞAÝR ve YAZARLAR 3 03. 06. 2008 Aktif 28) Ýzmir Þairleri 185 24. 07. 2008 Aktif 29) iSTANBUL SEVDALILARI 4 24. 07. 2008 Aktif 30) HARMAN Þiir ve Edebiyat Dergisi 21 24. 07. 2008 Aktif 31) HAK ve HAKÝKAT'E GÖNÜL VERENLER. . 7 24. 07. 2008 Aktif 32) Güneþ Topla Benim için 146 24. 07. 2008 Aktif 33) Gülümsemek Bir Sihirdir 205 30. 07. 2008 Aktif 34) Felsefe ve Düsünce Tarihi 25 24. 07. 2008 Aktif 35) Es Radyo Siir Gurubu 15 24. 07. 2008 Aktif 36) Elazýða Ses Ol 129 24. 07. 2008 Aktif 37) EKÝN. Doðan Deniz 39 24. 07. 2008 Aktif 38) Ege de Þiir Molasý 124 24. 07. 2008 Aktif 39) Edep Dairesi Ýçinde Ýnsana Dair Herþey 174 24. 07. 2008 Aktif 40) Divan Edebiyatý 29 24. 07. 2008 Aktif 41) Dipsiz Kumbara 23 24. 07. 2008 Aktif 42) DiKeNSiZ GüLLeR 364 24. 07. 2008 Aktif 43) Bursa 123 03. 06. 2008 Aktif 44) Baþkent Genç Sanat Edebiyat 45) Bal ve Gül Edebiyat Sofrasý 22 24. 07. 2008 Aktif 46) Aziz Türkçemiz 16 24. 07. 2008 Aktif 47) Azerbaycan Türklerinin Edebiyyatý 62 24. 07. 2008 Aktif 48) Aydýnlý Þairler ve Þiir Dostlarý 58 24. 07. 2008 Aktif 49) Ay Karanlýk Þiir Grubu 546 24. 07. 2008 Aktif 50) Aþka Sevdalýlar 380 31. 07. 2008 Aktif 51) Ankaralý Þairler ve Edebiyatçýlar 245 03. 06. 2008 Aktif 52) ANKARA RÜZGARI YÖNETÝM GRuBU 53) Ankara RÜZGARI 248 24. 07. 2008 Aktif 54) Ankara Dusler Sokagý SakýnlerÝ 2 24. 07. 2008 Aktif 55) ankarA alT kültüR - tutunamayanlaR 3 24. 07. 2008 Aktif 56) Anka Kültür ve Edebiyat Grubu 4 24. 07. 2008 Aktif 57) Anilarda Yasarken 43 24. 07. 2008 Aktif 58) 'Anahtarcýyým,Çilingirim 2 24. 07. 2008 Aktif 59) Anadolu Aþýklarý 78 24. 07. 2008 Aktif 60) Amatör Yazarlar Kulübü 5 24. 07. 2008 Aktif 61) 'Altýncý Þehir' 4 24. 07. 2008 Aktif 62) Alperen Ocaklarý 13 24. 07. 2008 Aktif 63) Almanya Þiirdostlarý Grubu 7 24. 07. 2008 Aktif 64) Almanya da Yaþayan Þairler 8 24. 07. 2008 Aktif 65) Ali Akça - Ýlham Perileri Þiir Grubu 61 24. 07. 2008 Aktif 67) _PaPÝLLoN_ 5 03. 06. 2008 Aktif 68) ALACA KARANLIK ve AÞÝKLARIN MEKANI AYRILIK 4 03. 06. 2008 Aktif 69) ' NE Olursan OL GEL' 108 03. 06. 2008 Aktif 70) -' Mahzendeki Þaraplarý Kahve Diye Deviren Sarhoþ Kediler' 48 24. 07. 2008 Aktif 80) ' Balkan Türkleri, Batý Trakyalýlar ve göçmenler 44 03. 06. 2008 Aktif 81) ' 6630 - Nokia ' Program, oyun, tema, klip, vs, vs. . . 7 03. 06. 2008 Aktif 82) ' ¯`°²¤ Aþk Þiirleri Antolojisi ¤²°`¯ ' 68 24. 07. 2008 Aktif 83) ' ¯`¤ Birikinti. . . Kenar Köþede Kalanlar ¤`¯ ' 13 24. 07. 2008 Aktif 84) ' ___Gizli Kalmýþ Gerçekler ___' 113 24. 07. 2008 Aktif 85) ' '-' Ulaþýlmaza Uzanmak ' '-' 200 24. 07. 2008 Aktif 86) ' ' 'Sinema ve Sinema Kitapsýz da Olmaz Haberleþme Telefonu: 00 90 532 233 14 13 Emeil: cagrielgun@hotmail. com

Etkilendiði Yazarlar:
Yazar, Araþtýrmacý, Þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Çaðrý ELGÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.