..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Mikail Boz




30 Aralýk 2008
Ýletiþim Evreni  
Mikail Boz
Ýletiþim yaþamýn ve doðanýn her bir yanýnda, her bir varlýðý sarýp sarmalayan oldukça geniþ ve önemli bir süreçtir. Hatta öyledir ki varlýðýmýz tümüyle baþkalarýyla, nesnelerle, doðayla ya da hayvanlarla kurduðumuz iletiþim üzerine kuruludur.


:BDGI:
Ýletiþim yaþamýn ve doðanýn her bir yanýnda, her bir varlýðý sarýp sarmalayan oldukça geniþ ve önemli bir süreçtir. Hatta öyledir ki varlýðýmýz tümüyle baþkalarýyla, nesnelerle, doðayla ya da hayvanlarla kurduðumuz iletiþim üzerine kuruludur. Ýletiþime geçmeye karar verdiðimizde artýk yalnýz “biz” olmadýðýný, çevrede de pek çok þey bulunduðunu, ihtiyaçlarýmýzý, arzularýmýzý, duygularýmýzý, duyularýmýzý, düþüncelerimizi gerçekleþtirmek, iletmek veya paylaþmak için veya çevreden edinmek için ilk o kutsal dokunuþu yapmaya hazýrýz demektir. Belki iletiþimin çok daha ayrýntýlý ve bilimsel tanýmýný çeþitli görüþler eþliðinde yapmamýz gerek:

Ýletiþim, bir þahýstan baþka bir þahsa olan bilgi, veri ve anlayýþ aktarmasýdýr. Ya da birbirlerine, ortamlarýndaki nesneler, olaylarla ilgili deðiþmeleri haber veren, bunlara iliþkin bilgilerini birbirine aktaran ayný olgular, nesneler, sorunlar karþýsýnda benzer yaþam deneyimlerinden kaynaklanan, benzer duygular taþýyan, bunlarý birbirini ifade eden insanlarýn oluþturduðu topluluk içinde gerçekleþtirilen tutum, yargý, düþünce, duygu bildirim iþlemlerine iletiþim denir. Ancak iletiþim insan-insan arasýnda olduðu gibi cansýz-canlý, hayvan-insan ya da bir bütün olarak doða-insan arasýnda da olabilir.

Ýletiþim bilginin, fikirlerin, duygularýn, becerilerin vb. simgeler kullanarak iletilmesidir. Berelson ve Steiner

Ýletiþim mesajlar aracýlýyla gerçekleþtirilen toplumsal etkileþimdir. Gerbner

Ýletiþim katýlanlarýn bilgi yaratýp, karþýlýklý bir anlamaya ulaþmak amacýyla bu bilgiyi birbiriyle paylaþtýklarý bir süreçtir. Rogers ve Kincaid

Ýletiþim, sayesinde dünyayý anlamlý kýldýðýmýz ve bu anlamý baþkalarýyla paylaþtýðýmýz insani bir süreçtir. Masterson, Bebe ve Watson

Ýletiþim insanlarýn karþýlýklý olarak toplumsal gerçekliði yaratýp düzenledikleri bir süreçtir. Trenholm ve Jensen

Ya da genel olarak, “Ýletiþim anlamlarýn paylaþýlma sürecidir.”

Ýletiþim çok önemlidir zira, Ýletiþim, gündelik yaþamýmýzda bize nesneleri, insanlarý tanýmlar, iþ bölümü içinde deðiþik toplumsal roller yüklenmiþ insanlara, bu rolleri yerine getirirken, bu rol daðýlýmýnda oluþan toplumun o tarih dönemindeki hayat tarzýný öðretir, yeniden üretim için gereken deðerlendirme biçimlerine aþýlar. Ýletiþim kültürün merkezindedir. Ýletiþim olmazsa kültür baki kalamaz ve yok olur. Kýsacasý iletiþim toplumsal etkileþimi, toplumsal sistemin devamlýlýðýný ve yenilenmesini saðlar.

Bununla birlikte iletiþim kendine has özellikleri vardýr ve bunlar iletiþim kurulmasý, sürdürülmesi ve bitirilmesi açýsýndan oldukça önemlidir.

1.     Dinamiktir: Sürekli deðiþir, geliþir.

2.     Simgeseldir: Ýletiþim iletiler aracýlýðýyla saðlanýr ve böylece bu iletilerin ortak bir kodlar yardýmýyla saðlanmasý gerekir. Bu da onu simgesel yapar.

3.     Geri dönüþsüzdür: Ýletiþim ileti karþý tarafa ulaþtýðýnda baþladýðý için bu iletiyi yok saymamýz mümkün deðildir. Yani karþýmýzdaki kiþiye kötü bir söz söyleyip sonra piþman olarak özür dileyebiliriz ama bu iletimizi yaþanmamýþ yapmaz.

4.     Süreklidir: Ýletiþim sürekliliðe baðlýdýr, çevreye verdiðimiz tüm tepkiler bitmez bir alýþ-veriþ iliþkisine sokar bizi. Ýletiþimin sürekliliði biterse taraflardan birisi “düþmüþtür.”

5.     Baðlamsaldýr: Ýletiþimin taþýdýðý bir þey vardýr ve bu hem araçla hem de taþýnan içerikle, karþýda yaratýlmak istenen etkiyle bir baðlam oluþturur.

Þimdiye kadar iletiþimin ne’liðini, iþlevini ve özelliklerini tanýmladýðýmýza göre, bireysel ve toplumsal iliþkilerimizde sürekli karþý karþýya kaldýðýmýz “iletiþimsizlik” durumunu da anlamak için bir adým atmýþýz demektir.

Çünkü tüm toplumumuzu saran bu iletiþimsizlik durumu bazen ölüme bile sebebiyet vermekte. Trafikte bile artýk insanlarýn sopa ve silahlarla “iletiþim” kurduðu þimdiki zaman ve durumumuz, modern dediðimiz toplumumuzun çýkmazlarýna ve iletiþim araçlarýnýn o kadar kuvvetli olduðu, þimdiki zamanda iletiþimden ne kadar mahrum kaldýðýmýzý bize göstermektedir.

Öte yandan iletiþim anlamak bir yönüyle modernizmi, post-modernimizi ve toplumsal yönetim ve yönetiþimi anlamamýzý saðlamakta anahtar rolü oynamaktadýr. Çünkü artýk bir yerde hazýrlanan iletinin ne kadar hýzlý, ne kadar yaygýn, hangi araçla (medyum), nasýl bir içerikle iletildiði o iletinin kabul edilebilirliði üzerinde büyük bir etki ediyor. Ýletiþimin makine ve insan arasýnda olma sürecinde hýz kazandýðý zamanýmýz biz iletilerin gerçekliði hakkýnda yeterince kuþkuya düþmemizi saðlýyor. Bununla birlikte iletiþim araçlarý ve kanallarý üzerindeki denetim sahibi olan kiþi veya kurumlar çok büyük bir gücü de denetimlerinde tutmuþ oluyorlar bu da bizi “Medya 4. Kuvvet kavramlarýna hýzla götürüyor.” Ýnsanlar savaþmayý býraktýklarýnda iletilerin savaþýna tanýk oluyoruz, toplumu etkilemek, yönlendirmek her alanda bizi kendi iletilerine baðýmlý kýlmaya çalýþan süreçleri yaþýyoruz.

Ýþte tam da bu süreçte iletiþimi anlamak, kendimizi, toplumu ve doðayý anlamada oldukça önemli bir yer ediniyor.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarihi Anlamak (1)
Marksizm ve Ekonomik Ýndirgemecilik
Tarihi Anlamak (2)

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayvan ve Ýnsanlardaki Bilinç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Düþünmek [Þiir]
Yüzyýllýk Yalnýzlýk [Þiir]
Kan (At) Lý Geceler [Þiir]
Hedef [Þiir]
Mahpus [Þiir]
Yeþil Canavar [Öykü]
Utanç [Öykü]
Günün Sonuna Yolculuk [Öykü]
Dalgakýran [Öykü]
Ölüm Döþeðinde Puslu Aþka Keþfi (2) [Öykü]


Mikail Boz kimdir?

Mikail BOZ

Etkilendiði Yazarlar:
N. Gogol, F. Kafka, J. M. Coetzee, L. F. Celine, M. Proust, A. Camus


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mikail Boz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.