..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Toplumcu > Abdullah Çaðrý ELGÜN




8 Nisan 2009
Ulviye Savtur'un Hayatý ve Eserleri  
Abdullah Çaðrý ELGÜN

:BFFI:

ULVÝYE SAVTUR’UN HAYATI ve ESERLERÝ
(MÜREKKEP 1. 2. 3 Þiir ve Dergileri)
Abdullah Çaðrý ELGÜN
cagrielgun@hotmail.com

Ulviye SAVTUR (ULVî) Mürekkep kitabý 5. Basýkýsýný yapmýþ.
“Her Duygu Þiir, Her Ýnsan Þair”
Baþlýklý giriþ yazýsýnda SAVTUR þöyle diyor: “Ankara eþraflarýndan Hocazâdeler lâkabýyla anýlan, merhum Hacý Hüseyin ve Merhume Ulviye SAVTUR’un ve BEKAROÐULLARI lâkabýyla anýlan merhum Abdurahman Nâfiz ve Merhume Fahriye DEMÝRKAN’ýn torunlarýndan biriyim.
Babam Hazým’ýn annem Nermin’e yazýp okuduðu þiirleri, kýz kardeþim Oya ile birlikte dinleyerek yetiþtim.
Her insan kaderini kendince yaþasa da bazan duygularda benzerliklere rastlanýr. Þarkýlar, kitaplar ve dostlar, hem aðlatýr hem güldürür.
1974 yýlýnda yazmaða baþladýðým, dergi ve gazetelerde yayýnlanan þiirlerim ödül ve plaketler aldý. Þiirlerimin bir kýsmýný, biraz benden biraz da kendinizden duygular bulacaðýnýza inandýðým bu kitapta topladým. Þiirleri sizlerle paylaþmak, tarifi zor ve gerçek bir mutluluk; diyerek sizleri bir hayat kitabýnýn sayfalarýný açlmaya davet ediyorum.” sözleri ile sonlandýrarak, kitabýný bizlere takdim ediyor.

SAVTUR’un Eserleri: Gönül Ekspresi Aylýk Þiir, Edebiyat ve Kültür – Sanat, Haberyolu, Anayurt, Kümbet Dergileri ve Sesver, Olay Gazetesi, CEYLAN Þiir Tahlillerinde, Yeni Gün, Olay, Tokat, Hamle, Burdur, Anayurt, 24 Saat, Ýnternetin Ýlk Türk Gazetesi (kultur@zaman.com.tr ), Anadolu, Yeni Söke, Türkiye, Hürsöz ,Yeni Adana, Hür Iþýk, Salihli, Geliþen Salihli, Altýn Bilezik, Belde, Ýleri, 24 Saat, Van Postasý, Hürfikir (Lüleburgaz), Meydan, Sonsöz, Tasvir, Tekirdað Yeni Ýnan, Yeni Gün, Kent, Aydýn Bakýþ, Gaziantep’te Zafer , Saygýn Malkara, Tercüman Gazetesi/Mersin,Yeni Kýroba Gazetelerinde, Niksar Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 1973-2003 (Özel Sayý), Kümbet, Karýnca, Bizim Ece , Maki, Gülpýnar Alternatif Sanat Genç Söylemler Bayatý Beynelxalq Senet Toplusu – Azerbaycan, Antalya Güllük Þiir Güldestesi Dergilerinde, Fethin 550. Yýlýnda Ýstanbul Þiirleri Seçkisi, Efsane Ýnsan Ýsa Kayacan ve Azerbaycan / Bakü, Armaðan–4 isimli kitaplarda,Türkiye Yazarlar Ansiklopedisinde yer almýþtýr.
Ayrýca, 2000 Yýlý Atatürk Türkiyesi Þairler Antolojisi / Þair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneði Yayýný / ÝstanbulYürüyen Merdiven Þiir Antolojisi (1) /Hazýrlayan: Zehra Birsen YAMAK – Ýstanbul Þiirle Yaþayanlar / Þiir Antolojisi Hazýrlayan: Hüseyin YURDABAK / Nisan – 2002 (Ankara) Þiirle Yaþayanlar / Þiir Antolojisi / Hazýrlayan: Hüseyin YURDABAK / Mart – 2003 / (Ankara), Bizim ECE Þairler Antolojisi / 2005 / Hazýrlayan : Ahmet OTMAN / (Manisa-Salihli) Antolojilerinde þiirleri yer almýþtýr.

Ankara’da; Kanal A Televizyonu – Dilden Gönüle Programý – Tuncay YALIN’ýn ETV Televizyonu – Mýsralarda Buluþalým – Ýlter YEÞÝLAY’ýn Kütahya’da ; Birlik Televizyonu – Þiir Patikasý Programý – Mustafa ERTÜRK ve Ýsa KAHRAMAN’ýn, Ankara’da ; Baþkent TV – Söz ve Ezgi Programý – Tamer ÇAKI’nýn konuðu oldu. Ankara’da ; GÝMSA TV 2007 Yýlbaþý ve Bayram Programýnda, Umut KARADAÐ’ýn konuðu oldu. Ankara’da ; GÝMSA TV - Metin YILMAZ’ýn programýnda (Duygu Ekspresi) canlý yayýn konuðu oldu.Ýstanbul, Tekirdað, Antalya, Tokat-Niksar, Tokat, Isparta, Kütahya illerinde þiir þölenlerine katýldý. Takdirnameler, Plaketler, Mansiyonlar aldý.

Eserleri Hakkýnda
SAVTUR, dergilerde ve diðer yazdýðý þiir kitaplarýnýn arka kapaðýnda Mürekkep þiirini kullanarak bir rekor da kýrmýþtýr. Bu þiir, þairi ya çok etkilemiþ veya bu þiirin þaire üzerinde unutulmaz derin izler býrakan bir anýsý olmalýdýr. Dergilerin iç kapaðý içerisine tam sayfa olarak geçirilen þiir, þiir kitaplarýnýn da arka kapaðýnýn dýþýna mürekkep lekeleriyle yapýlan bir toblonun altýna kaydediliyor.

Mürekkep Dergilerinin ilkinde (4), Toplam, 48 sayfa.
Dergi Ýçerisinde Yer Alan Yazýlar:

Þiir Üstüne(Ali Naili ERDEM),
Yunus’ta Gördüðümüz Ýnsan Sevgisi ve Hoþgörü Yaklaþýmlarý(Rýfat Araz),
Dallar Ýçinde(Karacoðlan),
Halk Bilimi ve Edebiyat Ýliþkileri(Yard.Doç.Dr. Bayram DURBÝLMEZ),
Þiirde Üç Boyut(Bekir Sýtký ERDOÐAN);
M.Kemal ATATÜRK Diyor ki; Necati GÜNEÞ(Tokat);
Misbah Hicrî (Ahþabýn Ruhumdaki Güzellik);
Gevherî(Biri Firkat, Biri Gurbet, Biri Aþk);
Halk Þiirinin Ustasý Âþýk Yaþar Reyhanî’yi Kaybettik(Hayrettin ÝVGÝN);
Mürekkep(Ulviye SAVTUR-Durmuþ KAYA);
M.Kemal Atatürk Diyor ki; Goethe ve Kadýn (Faus’ta Kadýn Üzerine Yaklaþýmlar)
Mehmet KURTOÐLU; Günümüz (Yekta Güngör ÖZDEN;
Türk Edebiyatlarý Hakkýnda Kýsa Tarihi Bilgi (Ulviye SAVTUR); Bayrak(Arif Nihat ASYA;

Mürekkep Dergilerinin ikincisinde (5), Toplam, 48 sayfa.
Dergi Ýçerisinde Yer Alan Yazýlar:

Dil ve Tarih-Coðrafya Fakültesi Yýllarý(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Atatürk ve Türk Halk Bilimi(Hayrettin ÝVGÝN
Bakýþlarýn Mermeri Bile Eritir(A.Naci ÝPEK)
Yaman Çeliþkilerin Ýnsaný: Hayyam(Mehmet KURTOÐLU)
Rüzgar SAATLERÝ(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Gül Deyip de Geçmeyin(Misbah HÝCRÎ)
Geri Gelen Mektup(Hüseyin Nihal ATSIZ)
Deniz Harp Okulu Marþý(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Forsa(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Rýza Polat AKKOYUNLU(Bahri ULAÞ)
Kýþlada Bahar(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Bekir Sýtký ERDOÐAN
Bekir Sýtký ERDOÐAN’dan Rubailer
TRT Müzik Dairesi Baþkanlýðý- TSM Repertuarý
Kaybolan Deðerlerimiz (Mecm El Behr(A.Naci ÝPEK);
Ellinci Yýl Marþý(Bekir Sýtkmý ERDOÐAN)
Hz.Ýbrahim’in Mucizevî Hayatýndan
Türk Þiirlerine Yansýmalar (Rýfat ARAZ)
Müze Þehir Þanlýurfa(S.Sabri KÜRKÇÜOÐLU)


Mürekkep Dergilerinin üçüncüsünde (6), Toplam 48 sayfa.
Dergi Ýçerisinde Yer Alan Yazýlar:

Meþhur Beyitler
Merhaba(Ulviye Savtur)
Sürgünler(Arif Nihat ASYA)
Merdiven(þiir) Ahmet Haþim
Dostlar Seni Unutmadý(Prof Dr.Himmet KARAZEYBEK)
Gel Bahar(Þiir) Halide Nusret ZORLUTUNA
Hüsniye Anne(Bekir Sýtký ERDOÐAN)
Kar Musikileri(Þiir) Yahya Kemal Beyatlý
Geldim(Þiir) Yunus Emre
Sýrlarýný Paylaþamadýðýmýz Kent(Misbah Hicrî)
Hilmi YAVUZ’a Göre Þiir ve Þair(Mehmet KURTOÐLU)
Sitem(Þiir)Yekta Güngör ÖZDEN
Âþýk Veysel’in bu bendeki Aþk Olmasa Þiiri Üzerine (Rifat ARAZ)
Ben Seni Urfa’da Sevdim(Þiir) Dr. Himmet KARAZEYBEK
Yiðitler Caddesinin Suskun Delikanlýsý(Ahmet CANÝKLÝOÐLU)
Al Ýpek Mendile Adýný Yazar (Þiir) Ulviiye SAVTUR
Þeyh Galip (Ulviye SAVTUR)
Þair Bahri Ulaþ Diye Biri Vardý(Hayrettin ÝVGÝN)
Geldim(Þiir) Neyzen Tevfik KOLAYLI
Bekir Sýtký ERDOÐAN’ýn TRT Müzik Dairesi Baþkanlýðý TSM Repertuvarý
Kültür Þehri Sivas (Ahmet CANÝKLÝOÐLU)
Allah’a Ismarladýk(Þiir) Faruk Nafiz ÇAMLIBEL
Geline Bak Geline(Nota)
Ses Ver(Þiir) Bekir Sýtký ERDOÐAN
Avrupu’da Türk Edebiyatý (Yavuz NUFEL)
Necip Fazýl KISAKÜREK’ten Seçilenler


Kitaplara, Dergilere Eleþtiri ve Deðerlendirme:
Bütün kitaplarýna adýný kazýdýðý, kitaplarýnýn dýþ kapaðýnda yer alan ve dergilerin iç kapaklarýnýn içinde yer alan “MÜREKKEP” þiirinin efsanesi ne ola ki?!. “Mürekkep” þiirinin, bütün kitaplarýn hem içinde hem arka kapaðýnda hem de dergilerin hem içinde hem arka kapaðýnda yer almasý oldukça dikkat çekiyor. Ýlmî, edebî; veya sanatý tanýtma, kültürü, birikimleri ve deðerleri paylaþmak adýna çýkartýlan kitap ve dergilerde bu duruma, bugüne kadar hiç rastlanmamýþtýr.
Þairenin sevdiði bir þiiri, kitabýnýn en ilgi çekici yerine almasý, çok doðal karþýlanacaktýr; fakat ýsrarla bütün dergi ve kitaplarýn en ilgi çekici yerlerinde bulunmasý ise okuyucu açýsýndan hoþ kaçmamýþtýr.

Þiir kitaplarýnýn kapaklarý ise ayrý bir eleþtiri gerektiriyor. Kapaklar kitaplarýn birbirlerinden farklý þiirler taþýdýðýný, bu kitap içindeki eserlerin yeni olduðunu yansýtmýyor; halbuki Ulviye SAVTUR, bu þiirlerini yeni olduðu için; ve kendinin günden güne þiir açýsýndan sanat açýsýndan geliþtiðini, tekamül ettiðini göstermek için piyasaya, görücüye çýkartmýyor mu? Böyle olunca da kapaktaki resimler, desenler ve içindeki þiirlerin de deðiþmesi yeni olmasý umulur, beklenir.
Kitabý elimize aldýðýmýzda, bu kitaplarýn birbirlerinden ayrý olarak mý çýkarýldýðý yoksa yeni olarak mý çýkýp çýkmadýðý konusunda tereddüt yaþýyoruz. Yani kitap, yeni mi eski mi? Eskiyi de yeniyi de içine girmeden anlayamýyorsunuz. Bu ise okuyucuya zulümdür.

Þaireyi çýkarttýðý dergi konusunda da eleþtirmek gerekiyor. Kitapta yaþanan hatalar, ayný þekilde çýkarýlan dergilerde de var; halbuki sanatçý çýkardýðý üç kitabýyla epey yol almýþ, mesafeleri kat etmiþ görünüyor. Yazýk ki aldýðý bu mesafeyi, Ulviye SAVTUR, üç kitaptan sonra ayný hatalarý, dergilerde de tekrarlayarak çýkartýlan bu üç kültür eserini de gölgeli býrakýyor.
Þair baþarýlý olduðu HECE yolunda devam eder ise:
“Âvazeyi bu âleme Davut gibi sal,
Bâkî kalan bu kubbede bir hoþ seda imiþ.” diyen Kanûnî devrinin en ünlü þairi Bâkî gibi bayan þaire olarak nam salmaya aday olarak durmaktadýr.

Þairenin: “Mürekkep (Þiirler-Ankara) 2.Baský, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9” dikkate deðer en önemli eseri olarak gözüküyor.
Zaman içinde araþtýrmacýlar ve edebiyat tarihçilerinin, bibliyografya yazarlarýnýn asla kaçýrmayacaðý eserdir. Bu eser içinde: Ahmet Tufan ÞENTÜRK, Abdullah SATOÐLU, Abdülkâdir ÞEHÝTOÐLU, Bekir MUTLU, Cemal SAFÝ, Cevdet ASLANGÜL, Erdoðan ÜNVER, Erol KAVÞÝT, Güzide GÜLPINR TARANOÐLU, Halil SOYUER, Hüseyin YURDABAK, Ýlkan SAN, Özkan GÖNLÜM, Vedat FÝDANBOY, Yahya AKENGÝN, Yekta Güngör ÖZDEN ve bu sanatçýlarýn TRT Müzik Dairesi Baþkanlýðý Tarafýndan Türk Sanat Müziði Repertuvarý(16.04.2004), sanatçýlarýn adý, eserin ilk dizesi, bestekârý, þarkýnýn makamý, repertuvar numarasý belirtilerek verilen kayda deðer, övgüye layýk bir eser.

On altý ünlü sanatçýnýn kýsa hayat hikâyesi, eserlerinden verilen birkaç örnek, çýkan eserleri, bir kýsmýnýn ise hakkýnda yazýlanlar da dahil olmak üzere, sanatçýlar hakkýnda verilen kýsmî bilgileri içine alýyor. Ulviye SAVTUR, bununla da kalmýyor. Yaþayan sanatçý ile evinde veya mekanýnda bir de hatýra fotoðrafý çektiriyor. Þimdi bu sanatçýlarýn bir kýsmý ebediyete göçtü. Kalanlar ise eser vermeðe devam ediyorlar. Bize hatýra kalanlar ise Ulviye SAVTUR’un çektirdiði fotoðraflar, þiirlerinin bir kýsmý ve Türk Edebiyatýna armaðan edilen eserler.

Önemli bir tespittir ki Ulviye SAVTUR, ünlü, usta olarak bildiði ve yanýna gidip geldiði meslektaþlarýnýn ya uyarýlarýndan yoksun kalmýþ; veya onlar da þaireye: “Afferin!” deyip sýrtýný sývazlamakla yetinmiþlerdir. Öyle olmasaydý bu kadar kitap ve dergi, dile kolay, az zamanda ve az emekle çýkmýyor. Bu þaireye ANKARA’da þairlerin su gibi, çaðlayan gibi þakýdýðý þelâlenin baþýnda doðruyu gösteren olmamýþ!..
Þaire, þiire ve yazmaya hevesli. Þiirlerinden ve çýkardýðý eserlerinden bu anlaþýlýyor; hatta þiir sanatýný hayatýnýn bir parçasý kabul edecek kadar benimsemiþ birine; usta, üstâd yeni, deyiþle duayenlerin bu ve bunun gibilere el vermesi, gideceði yolu göstermesi ve bu yolun meþakkatli, çakýl ve dikenlerindeki kolaylýðý belletmesi gerekmez mi?

Ankara hazýmsýz mý? Ankara kendisini geçebileceðini gördüðü deðerlere yol vermez mi? Ankara Türk edebiyatýnýn, Türk þiir sanatýnýn yeni bir þaireyi kazanmasýna katkýda bulunmayacak kadar kýskanç mý? Sonuca “Evet!” demek istemeyen biri var; ama maalesef!.. Dergiler, yayýnevleri, yayýncýlar ve sanatý, edebiyatý, þiiri kendi tekelinde zanneden bu camianýn da mafyasýnýn olduðunu görüyor ve üzülerek söylüyorum.
Yoksa Ulviye SAVTUR elinden tutulasý bir sanatçý. Ulviye SAVTUR, …vb edebiyat dünyamýzýn güneþleri kadar aydýnlýk, samanyollarý kadar zengin, agartalarý, kara delikleri kadar muammalý; ve sýrlarla dolu birer cevherdirler. Keþke kýymetlerini yaþarken: “YAÞAYANA VERÝLEN BÝR TEK GÜL, ÖLÜYE VERÝLEN TANTANALI ÇELENKLERDEN ÇOK DAHA KIYMETLÝDÝR.” bilebilsek...

Ulviye SAVTUR’un Basýlý Eserleri:
1) Mürekkep (Þiirler) 5.Baský, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
2) Mürekkep (Þiirler-Ankara) 2.Baský, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
3) Mürekkep (Þiirler-II) SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
4) Mürekkep (Dergi 4) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-3-5
5) Mürekkep (Dergi 5) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-4-2
6) Mürekkep (Dergi 6) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-5-9 olmak üzere, üç kitabý üç de çýkardýðý dergi bulunmaktadýr.



Ýþte muammalý þiir; ve þaire Ulviye SAVTUR’u, bu derece etkileyen ve eserlerinin sayfalarýna bu þiiri kazýtan duygularýn, kelimeler halinde sýraya diziliþi ...

MÜREKKEP
Aklýmýn unuttuðum köþesinde,
Ondan kalan bir iz vardý.
Sevmesini öðrenmeden,
Dokununca yanan eller,
Yaþamadan yalnýz kaldý.
Yýllarýn görünmeyen yüzünde,
Terden ýslak bir el saklý.
Saklanýrken bilinmeyen.
Sarýlmadan yanan yara,
Acýlarýn gizi haklý.
Gördüðüm hayâllerin sokaðýnda,
Solan kuru bir dal misâl,
Diyemeden rahmetleri,
Dökülürken yaþlar yaþam,
Alýnmayan nefes misâl,
Kovaladý neþeleri sevilmeyen.
Durdu birden bir yara vardý.
Alýþtýðý bildiðiydi
Alamadý elem giden,
Mürekkebi ýslak kaldý.
Ulviye SAVTUR
Peki, kitaplarýn ve dergilerin kapaklarýna ýsrarla kazýnan bu þiir, ne anlatýyor?!. Bu bir þiir mi? Nesir mi? Özenle seçilerek yan yana dizilmiþ sözcükler ne demek ister?
Bu sözlerde kimseye uyarý ve ikaz yok mu?..
Yoksa, sayfalara yüzsüzce kurulup oturan bu þiiri, yanýnda dolaþtýðý, fotoðraf çektirdiði o ünlü duayenler görmedi, okumadý mý?!..


Ulviye SAVTUR’UN ÞÝÝRLERÝNDEN ÖRNEKLER:

GÖNÜLSÜZ YARÝM
Odana girmeye destur var mýdýr?
Ateþin kor mudur yoksa har mýdýr?
Kuþaðýn baðlarsýn vaktin dar mýdýr?
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

Boþa koysam dolmaz dolusu taþtý,
Kýymet verem dedim haddini aþtý,
Felek önce güldü olmadý þaþtý,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

Ýki adým geldim bir de sen gelsen,
Yaþ kemale erdi ne oldu dersen,
Silerim alnýmý bir damla tersen,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

Usandým nazýndan sabrým kalmadý,
Beþ dakika dedim anan salmadý,
Hadi gel dedin de içim almadý,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

SEVAB HANESÝ
Sevab hanesine yazdým adýný,
Seninle günaha girmeyeceðim,
Bal olsa dudaðýn almam tadýný,
Dünyada murada ermeyeceðim.

Alnýma yazýlan yazý olsan da,
Ruhuma bin ýþýk nurla dolsan da,
Özlemle anarak her gün solsan da,
Seninle eþikten girmeyeceðim.

Sayýlý nefesim tükenir bir gün,
Hayâlin olsa da görmeyeceðim,
Adaklar adasan yalvarsan her gün,
Er geç helâlimsin demeyeceðim.

GEL!
Kuruyan ocaðýma,
Zemzemle yun, öyle gel!
Savrulan saçaðýma,
Kökünü sar, öyle gel!

Yarýným olacaksan,
Aþkýmla dolacaksan,
Benimle solacaksan,
Kadrimi bil, öyle gel!

Rüyanda seviyorsan,
Maziyi siliyorsan,
Gelmeyi biliyorsan,
Gönlünde fermanla gel!

Anýlar karýþmadan,
Ayaðýn dolaþmadan,
Ellerin kavuþmadan,
Allah’ýn adýyla gel!

YÜREKLÝ OL !
Aþk yaþanýr anlatýlmaz,
Demir deðil su katýlmaz,
Çiçek deðil kurutulmaz,
Seviyorsan yürekli ol!

Kapým sana kapanmadý,
Acýlarým saklanmadý,
Bir mutlu gün kutlanmadý,
Seviyorsan yürekli ol!

Geldiðin gün güleceðim,
Tapar gibi seveceðim,
Bende kulum öleceðim,
Seviyorsan yürekli ol!

Duyduklarýn hep yalandýr,
Giden yolcu, dost, kalandýr,
Biraz da gel beni kandýr,
Seviyorsan yürekli ol!

ZOR
Seni bulamayacaðým
Saatlerde aramak
Sonra
Aradým, yoktu demek,
Kandýrmak?!.
Ne kadar kolay!
Dokunmayý özlemek,
Aðlamak!
Sonra gözyaþýný silip,
Aynaya gülmek…
Ne kolay!
Ýçten gelen duygularý,
Yok saymak, yazmak,
Dört duvara gizlemek,
Kolay!
Ben olmak,
Var olmak,
Zor…

KAPININ ARDI
Kapýnýn ardý gurbet,
Oralarda nasýlsýn?
Gönül dinlerse sabret,
Aþka ferman yazýlsýn.

Çul gibi deðiþirsen,
Onu da bulamazsýn,
Eðreti giyinirsen,
Sahibi olamazsýn.

Bir midir aklýn yolu?
Var diye gerinirsin.
Dibi bilinen suyu,
Görmeden erinirsin.

Bu dünyadan gidersen,
Seni kimler anacak?
Üç beþ kiþi seversen,
Sanma onlar kalacak.

Haydi uðurlar olsun,
Bildiðin gibi yaþa,
Özün sevgiyle dolsun,
Akýbet gelir baþa…

KAVURDUM
Hesapsýz harcadým duygularýmý,
Elim aza varmadý da savurdum,
Öðüttüm her gece sorgularýmý,
Kýrk yýlý çömleðe koydum kavurdum.

Yeniyi almaya gücüm olmadý,
Eskiyi sökerek bir daha biçtim.
Kapýmý çalan bir dostum kalmadý,
Onlara sorulsa ben zaten hiçtim.

Yediðim her lokma alnýmýn teri,
Gururla taþýr, bu baþý ayaðým.
Mertliðin bulunur köþemde yeri,
Olmazsa cennetten çýkar dayaðým.

Korkum yok Allah’tan gayrý kimseye,
Bedenim misafir caným duramaz.
Bulunur kefenim, deðmen keseye,
Yolcu bilir yolu, adres soramaz.

EKSÝK ETEK
Yüreðin dökülse dudaklarýndan
Omzuna koymaya baþ bulamazsýn
Kahkaham gitmese kulaklarýndan,
Yýkýp viran etsen taþ koyamazsýn.

Yollar engel deðil aþarak gelsen
Kalbin kanatlansa koþarak gelsen
Kabýna sýðmadan taþarak gelsen
Bir bana geç kalýr anlayamazsýn.

Ýlk deðilsin son da olmayacaksýn
Ruhum istemiyor kalmayacaksýn
Bu aciz bedende yanmayacaksýn
Yüküm aðýr gelir taþýyamazsýn.

Böyle sevdalara gönül baðlamam
Gözyaþým ziyandýr sana aðlamam
Acýyla yaþarým seni daðlamam
Pas tutan kalbimi yaðlayamazsýn

Naz edemem geçit vermez yüreðim.
Ýþine gelince eksik eteðim…
Yüzüme gülmedi, aksak feleðim,
Gayrý güvenimi saðlayamazsýn.
DÜÞMEYE GÖR
Vücudunu sarsýn güzel ipekler,
Saçlarýna dolsun renk renk çiçekler,
Þimdi bekler her köþede erkekler,
Bir düþmeye gör, dost bulamazsýn.

Salýnarak yürü karþý köþeden,
Bir tebessüm olsun gülümsemeden,
Sarsýn beli etek, yýrtmaç derinden,
Bir düþmeye gör, dost bulamazsýn.

Vakit geldi geçer aklýn baþýna,
Yakýþýyor sanma olgun yaþýna,
Sürmeler gözüne kalem kaþýna,
Bir düþmeye gör, dost bulamazsýn.


BORCUM OLMASIN
Rüzgarýn önünde yola çýkarsan,
Acýyý tatmadan baldan býkarsan,
Sabrýmý sýnayýp gönül yýkarsan,
Kardýðýn sývada harcým olmasýn.

Deðer mi, gözümden düþecek yaþa?
Akibet gelince çaresiz baþa,
Koyarlar musalla denilen taþa,
Duaný esirge, borcum olmasýn.
ANLATAMADIÐIM
Anlatamadýðým
Baþka bir sevda
Sana tutkunluðum...
Utangaçlýðým
Hevesim.
En kötüsü
Unutmuþ çarpmayý
Deli yüreðim.
Esirgediðim eserin
Bende saklý.
Hayalin tutsaðým.
Koynuma kaçan buz gibi
Ürpertse adýn
Adýn heyecan.
Dudaklarýmda tuzsa tadýn
Tadýn kaynaðým.
Lakin ;
Dillenen gençliðime
Özlemim.
Günaha doymuþ
Dilenen bedenim.
Heyhat!..
Üç gün ömürde,
Varsa sevmeye gücüm,
Kalan ;
Ele verilecek can mýdýr ?
El midir elde olmayan ?
Oysa,
Anlatamadýðým,
Baþka bir sevdadýr
Sana tutkunluðum...

UNUTURSA GELMESÝN
Bu zamansýz telaþýn adýný koyamadým,
Aklýma giriyorsun sebebi ayamadým,
Bin gönülden birini gönlümde sayamadým,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.

Nasýl gördü gözlerin bendeki çaðlayaný,
Yalnýzlýðý yaþayan yüreði aðlayaný,
Ýçindeki ateþle karalar baðlayaný,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.

Gün gelir gül yanaðým güller ile allanýr,
Mühürlü dudaklarým tadýlýnca ballanýr,
Bugün kapýlar çalar yarýn mendil sallanýr,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.
AZRAÝL’DEN ÖNCE
Bir gün gözlerimde yaþ olacaksýn,
Bundandýr gülmeye hasret kalýþým.
Hüzünlü gönlümde tez solacaksýn,
Dipsiz kuyu kader diye dalýþým.

Aðýrýna giden sözlerim olsun.
Gün gelince elbet unutacaksýn.
Dövündüðüm yorgun dizlerim olsun.
Acýlarla kendini uyutacaksýn.

Sesini duyarým belki bir sabah,
Aklýna gelirde ararsan eðer.
Sitemle doluysan ediyorsan ah!,
Sensizde mutluyum sorarsan eðer.
............CÝÐÝM
Bana yýllardan beri içimdeki ses
Bekle dedi.
Kýsmetim sen misin, ses niye,
Birden kesildi?
..........ciðim.?
Haykýrmak istiyorum sevgimi
Ve böyle susuyorum,
Gururum engelliyor,
Ya benim gibi sevmiyorsa diye,
Bak nasýl duruyorum,
..........ciðim?
Aðlasam gözyaþým olur musun ?
Gözümden akan,
Hayýr, öyle bakma, sana kýyamam!
Sen her þeyimsin.
Gülsem kahkaham olur musun ?
Gülücükler saçan,
Mutluluðum, aþkým,
Sen bensiz bir yarým,
Ben seninle bütünüm..........ciðim.?
Yýllar geçse saçlarýma
Saçýna aklar dolsa,
Sevgim þarap gibi yýllandýkça,
Anlayacaksýn..........ciðim.
ÇÝÇEÐÝN ÖZÜMÜSÜN
Bin çiçeðin özü müsün?
Leb deðmezin sözü müsün?
Ateþ misin közü müsün?
Var git yolun ýrak olsun

Nazende’ nin nazý mýsýn?
Okunmayan yazý mýsýn?
Telsiz âþýk sazý mýsýn?
Dilin eski çarýk olsun

Ömrümün son güzü müsün?
Karanlýðýn yüzü müsün?
Azrail’in gözü müsün?
Hodri meydan yürek olsun.

HASRET BIRAKMA
Bu gece yorgunum uykulardayým,
Gülmeye gücüm yok anýlardayým,
Görmeyen gözlere sorgulardayým,
Bir de sana hasret býrakma beni.

Yalandýr sevgiler her an aðlarým,
Ateþte kavrulup yaran daðlarým,
Kara gün görmeden karan baðlarým,
Bir de sana hasret býrakma beni.

Ýstesen dünyada aþký bulursun,
Kapýmda kul deðil kölem olursun,
Ömrün yeterse bir seven bulursun,
Bir de sana hasret býrakma beni.
DOLUNAY

Tüller takmýþ sevdiðin,
Gelin olmuþ düþümde,
Gönlünü sana vermiþ,
Bir damla yaþ gözünde.

Gül cemalin göreyim,
Baþým göðe ereyim,
Sen dünya ben nereyim,
Körpe gelin naz diyor.

Saramadýn el gibi,
Sevemedin del gibi,
Esiyorsun yel gibi,
Yüzüme bir bak diyor.

Yemin etmiþ dönmüyor,
Bir caným var al diyor,
Bedenim toprak olsun,
Ruhum dolunay diyor.
Kitap Ýsteme tele: 0533 581 52 72
Dizgi: Oya SAVTUR
Baský: BRC Ofset
Kapak: Erhan ÝVGÝN

KAYNAKLAR
1) Mürekkep (Þiirler) 5.Baský, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
2) Mürekkep (Þiirler-Ankara) 2.Baský, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
3) Mürekkep (Þiirler-II) SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayýs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
4) Mürekkep (Dergi 4)Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-3-5
5) Mürekkep (Dergi 5) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-4-2
6) Mürekkep (Dergi 6) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-5-9
















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
An - Der 2007 Þiir Antoloji Kitabý Hakkýnda
Ali Rýza Navruz, Öksüz Uykular Býraktým Yataðýma
Duran Tamer'in Hayatý ve Þiirleri
Abdullah Satoðlu'nun Kitabý
Afet Kýrat'ýn Þiirleri Hakkýnda
Lütfü Develi (Lutuf Veli) 'Nin Eserleri Üzerine
Vatan Aþký
Âþýk Sezinî Ali Baþ'ýn Þiir Kitabý
Muhammet Ali Ecevit ve "Gülistan" Þiir Kitabý Üzerine
Ýlesam (Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði)

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ankara Sevdam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlyas Ali Daþtan, Hayata Can Suyu (Abdullah Çaðrý Elgün [Öykü]
Geleceðin Türkiyesi [Eleþtiri]
Kerim Özbekler Hakkýnda [Ýnceleme]
Þafak Sahipli’nin Özkan Hüseyin Hakkýnda Yazdýðý "Ölümün Üstüne Yürüyen Adam" Kitabý Hakkýnda Birkaç Söz Abdullah Ça Ðrý Elgün [Ýnceleme]
Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 37. Yýlý Kutlu Olsun [Ýnceleme]
Ýsa Kayacan ve Eseri, "Bana Yazýlan Þiirler" [Ýnceleme]
Songül Dündar'ýn Hikâye Kitabý "Þoför Aða" [Ýnceleme]
Topyekün Eðitim [Ýnceleme]


Abdullah Çaðrý ELGÜN kimdir?

Abdullah (Çaðrý) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BÝLGÝLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk Ýlkokulu, Fevziçakmak Ortaokulu, Kayseri Lisesini bitirdi. Ankara Gazi Eðitim Fakültesi'nde LÝSANS, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitülerinde Türk Dili ve Türk Dilleri üzerine MASTER yaptý. Ýlk Yaz Dergisi, Gevher Nesibe Dergisi ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Türk Ocaðý Dergisinin Kurucularýndan ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Gevher Nesibe Dergisi ve Türk Ocaðý Dergilerinin Genel Yayýn Yönetmenliðini yaptý. Erciyes, Gülpýnar, Hakses, Doðuþ Edebiyat, Küçük Dergi, Çýnar, Töre, Kayseri Ýl Yýllýðý, Kayseri’de Saðlýk, Yeþilay, Laçin, Geçit, Çemen, Yeniden Diriliþ, Kayseri Kültür Ocaðý, Türk Ocaðý, Aydýnlar Ocaðý, Türk Yurdu, Türk Edebiyatý, Türk Dünyasý Tarih, Artý Eðitim, Anasam, Orkun, Kurultay, Gökkubbe, Ýlesam Haber, gibi çeþitli gazete ve dergilerde eserleri ve hakkýnda yazýlar yayýnlandý. Kayseri Hakimiyet, Kayseri Haber, Kayseri Anadolu Haber Gazetelerinde uzun yýllar köþe yazarlýðý yaptý. Kayseri Özvatan Haber Bülteni, Saðlýk Sen Haber Bülteni, Kayseri Devlet Hastanesi Haber Bülteni, Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Haber Bülteni, gazete, dergi ve haber bültenlerinde yazýlar yazdý. Kayseri Halk Aþýklarý Gününü organize etti. Elif Televizyonunda Salý ve Perþembe günleri, Baþak Televizyonunda Salý ve Pazar Akþamlarý dört yýl boyunca þiir, edebiyat ve aktüel konularda, Erciyes Televizyonunda Üniversitenin akademik personeli ve konusunda uzman olarak tanýnmýþ kiþilerle kültür üzerine sohbet programlarýný yaptý ve yönetti. DENEYÝMLERÝ ve GÖREV YAPTIÐI YERLER: GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ve ERCÝYES ÜNÝVERSÝTESÝ SOSYAL BÝLÝMLER ENSTÝTÜLERÝNDE ayný anda MASTER YAPTI; Bildiði Yabancý Diller : ÝNGÝLÝZCE, RUSÇA, TÜRK ÞÝVELERÝ (Kazakça, Kýrgýzca, Özbekçe, Azerice) bilen ELGÜN; Ankara, Saðlýk Bakanlýðý, Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünde ÖÐRENCÝ ÝÞLERÝ ile DEÐERLENDÝRME ÞUBESÝ MEMURLUÐU, Ankara, Keçiören Çevre Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Tayin ve Atamalarý DEÐERLENDÝRME MEMURLUÐU, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Genel Ýdare Þefliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Yardýmcýlýðý, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Vekilliði, Kazakistan, Abay Devlet Üniversitesi'nde DOÐU DÝLLERÝ DOÇENTLÝÐÝ, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Türk Dili Dersleri Hocalýðý, KAYSERÝ, SAÐLIK EÐÝTÝM ENSTÝTÜSÜ'nde TÜRK DÝLÝ DERSLERÝ HOCALIÐI, Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜR YARDIMCILIÐI Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜRLÜÐÜ Kayseri, Kocasinan Grup Baþkanlýðý Ayniyat Saymanlýðý, yaptý. Halen Ankara’da Saðlýk Bakanlýðýnýn, EÐÝTÝM UZMANI olarak görevini sürdürmektedir. SOSYAL HAYATI: Kayseri’de Elif TV. Baþak TV. Erciyes TV’lerinde Tarihten Günümüze Türk Þiiri, Genel Kültür, Sohbet Programlarý Yaptý Öðretim Üyeleri ve Aydýn Kesim ve konunun uzmanlarý ile GRUP SOHBETLERÝ ile AÇIK OTURUMLARI yönetti. ERCÝYES TV’de 26 BÖLÜMLÜK “ATA YURDUNDA GEZÝNTÝ” belgeseli yayýnlandý. SHOW TV’DE EÞEKLÝ KÜTÜPHANE FÝLMÝ yayýnlandý. Bir çok programlarý yöneten ve sunuculuðunu gerçekleþtiren ELGÜN, Cumhurbaþkaný Süleyman DEMÝREL, Baþbakan Mesut YILMAZ ve hanýmlarýnýn açýlýþ konuþmalarýnda da sunuculuk yaptý. Kayseri Hakimiyet Gazetesinde “ Gesi Belgeseli ” ve “Belgelerle Ermeni Günlüðü” adý ile fotoðraflý belgesel yayýnladý. Ayný gazetede “Ufuklarýn Ötesi” adý ile köþe yazarlýðý yaptý. Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan, Yakutistan Türk Cumhuriyetleri ile ilgili yirmi altý (26) bölümlük “Ata Yurdunda Gezinti” adlý Televizyon Filmi yayýnladý. Erciyes Üniversitesi Sabancý Kültür Sitesi’nde “Fotoðraflarla Türk Dünyasýndan Görüntüler” adý ile bir Fotoðraf Sergisi düzenledi. Kazakistan Almatý Televizyonunda “Türkiye’deki Cirit Oyunlarý” konulu bir konuþma yaptý. Kazakistan’ýn Taldýkargon þehrinde, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesi ile “20. yy Klasik Türk Edebiyatçýlarý” konulu yirmi sayfalýk bir Teblið sundu. (Abay Devlet Üniversitesi Tarafýndan Rusça olarak yayýnlandý. ) 1 Nisan Dünya Þiir Günü Koordinatörlüðü, Erciyes Üniversitesi Nisan Kültür ve Sanat Haftasý Þiir Koordinatörlüðü yaptý. FAALÝYETTE BULUNDUÐU DERNEK ve KURULUÞLAR: 1) Kayseri Ju Do Spor Kulübü(Yönetim Kurulu; 2) Kayseri Hilâl Ay Kung Fu Spor Kulübü(Yönetim Kurulu Üyesi), 3) Kayseri Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý, 4) Kayseri Kültür ve Turizm Derneði(KTKD), 5) Kayseri, Akkýþla ve Yöresi Türkmenler Derneði, 6) Ankara, Gazi Eðitimliler Vakfý (GEMVAK), 7) Yörük Türkmenleri Vakfý (YÖRTÜRK), 8) Ankara Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði Genel Merkezi, 9) Türkiye Makedon Dostluk Derneði Genel Merkezi, 10) Aydýnlar Ocaðý(Baþkan Yardýmcýsý), 11) Türk Ocaklarý(Yönetim Kurulu Üyesi, Baþkan Adayý), 12) Ankara Mekadonya Türk Dostluk Derneði(Üyesi) 13) Ankara Türkiye Yazarlar Birliði Genel Merkezi(Yönetim Kurulu),(TYB), 14) Ankara, Saðlýk Sen Genel Merkezi (Üye) 15)Ankara Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði Genel Merkezi(ÝLESAM) … vb dernek kuruluþ ve vakýflarda yöneticilik ve üyelik görevlerinde bulundu. ÝLGÝ ALANLARI: Kazakistan Abay Devlet Üniversitesi'nde görev yaptýðý sýrada hazýrladýðý yirmi altý bölümlük "ATAYURDUNDA GEZÝNTÝ" adlý Televizyon Dizisi ERCÝYES TV’de beþ ay süreyle yayýnlandý. Uzun yýllardýr, KUNG-FU(SÝYAH KUÞUK I. GIP), JUDO(SÝYAH KUÞUK) ve TEAK WAN DO (II. GIP) Uzakdoðu sporlarý yaptý. 1982 yýlýndan 1986 yýlýna kadar KAYSERÝ Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüðü Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý görevi sýrasýnda, Bölge Ajanlýðý Bütçesini düzenledi. SPOR OKULLARINI ve SPOR müsabakalarýný KOORDÝNE ETTÝ. KAYSERÝ’deki TÜM UZAKDOÐU SPOR OKULARINDAKÝ öðrencilerin baþarý belgeleri ve diplomalarýný düzenleyip imza attý. Kayseri/Develi’de, bütün Develi halkýnýn katýldýðý, ERMENÝLER ve TEHCÝR OLAYI konulu bir konferans tertipledi. Develi’de, “Göcekler Göðerince” “Bir Ölüm Trafik”, “Çanakkale Geçilmez” adlý piyesleri, Kayseri’den ordu komutanlarýnýn da katýldýðý büyük bir davette sergiledi. Kayseri Valiliði ve Ýl Saðlýk Müdürlüðünün iþbirliði ile düzenlenen 21 Mart 2000 Nevruz Kutlamalarýný yönetti ve sunuculuðunu yaptý. . ALDIÐI ÖDÜLLER: 1) 1982 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ EÐÝTÝM METODOLOJÝSÝ ve TEKNOLOJÝSÝ” BAÞARI BELGESÝ; 2) 1984 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ REHBERLÝK ve DANIÞMANLIK” BAÞARI BELGESÝ; 3) 1984 Yýlý TC. Gençlik ve Spor Bakanlýðý Beden Terbiyesi Genel Müdürlüðü Kayseri Bölge Baþkanlýðý Cumhuriyetimizin 60. Yýlý münasebetiyle ÜSTÜN HÝZMET ve ÞÜKRAN BELGESÝ; 4) 1991 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI HÝZMET ÝÇÝ EÐÝTÝMÝ ” BAÞARI BELGESÝ; 5) 1994 Yýlý Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisinin 200. sayýya ulaþmasýnýn anýsýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 6) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi REKTÖRLÜÐÜ DOÐU DÝLLERÝ BÖLÜMÜ, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 7) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi TARÝH FAKÜLTESÝ DEKANLIÐI, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 8) 1995 Yýlý Bizim Gençlik Aylýk Kültür ve Sanat Dergisinin düzenlediði “ÞAÝRLER ANTOLOJÝSÝ” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 9) 1999-2000 Öðretim Yýlýnda“CUMHURÝYETÝN 75. YILI” Çerçevesinde düzenlenen Öðretmenler arasýnda yapýlan Makale Yarýþmasýnda “ATATÜRK ÇAÐDAÞ EÐÝTÝM ve ÖÐRETMEN” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ; 10) 2000 Anadolu Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði (ANASAM) “KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ”, TAKDÝR BELGESÝ; 11) 2000 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “1. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 12) 2000-2001 Yýllarýnda “OSMANLI DEVLETÝNÝN KURULUÞU’NUN 700. YILI” çerçevesinde düzenlenen makâle yarýþmasýnda “OSMANLI ve VELÝAHT TÜRKÝYE” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ ve Türkiye Genelinde MANSÝYON ve PARA ÖDÜLLERÝ; 13) 2001 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “2. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 14) 2001 Yýlý, Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediði “ 2. KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 15) 2002 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “9. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 16) 2002 Yýlý “ERCÝYES AYLIK FÝKÝR VE SANAT DERGÝSÝNÝN 300. SAYIYA ULAÞMASINI SAÐLAYAN YAZARLARINA” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 17) 2005 Yýlý “Kayseri Turizm ve Kültür Derneði”, “Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisi”, “Çemen Þiir Dergisi”, “Yeniden Diriliþ Kültür Dergisi” Yönetim Kurulu Baþkanlýðýnýn “AHMET’ÝN AKKIÞLASI” kitabýnýn çýkýþýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 18) 2007 Yýlý Mustafa Kemal Ýlköðretim Okulu’nun düzenlediði ÞÝÝR DÝNLETÝSÝ’ne katkýlarý için TEÞEKKÜR BELGESÝ; 19) 2007 Yýlý, Türkiye Yazarlar Birliði Kayseri Þubesinin düzenlediði Kültür Sanat Ödülleri çerçevesinde “2007 YILI KAYSERÝ KÜLTÜRÜNE HÝZMET ÖDÜLÜ” ; 20) 2008 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “3. Dünya Þiir Günü” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 21) 2008 Nisan 28 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði” desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 22) 2009 Mart 14, “Sakarya Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý ile Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði ve Sakarya Gönüllü Eðitimciler Derneði ” tarafýndan düzenlenen “SAKARYA ÞAÝRLER BULUÞMASI” na katkýlarý dolayýsý ile verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 23) 2009 Nisan 27 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “II. Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 24) 2009 Temmuz 13, “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ”,’nýn “ÜSTÜN HÝZMET ÖDÜLÜ” nü, (TYB) Türkye Yazarlar Birliði Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný sn. Köksal TOPTAN’ýn elinden ; plaket ve ödülleri almýþtýr. ÇEKTÝÐÝ DÝZÝ FÝLÝMLER: 1) Ata Yurdunda Gezinti (Yirmi Altý Bölüm) Erciyes TV. de Yayýnlandý. 2) Eþekli Kütüphane (Dokuz Bölüm) Show TV. Gösterimi Yapýldý. YAYINLANMIÞ ESERLERÝ: 1)ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Düþten Öteye”, (Þiir, Aslýmlar Matbaasý, Ankara 1983); 2) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Edebiyatýnda Söz Sanatlarý, Ýmlâ ve Noktalama”(Servet Yayýn Daðýtým, Ýstanbul 1988); 3) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Kültür Ýstilâsý”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1990); 4) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Ýlk Kýble”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1991); 5) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Þiirlerle Hemþire”, (Bizim Ofset, Kültür Basýn Yayýn Birliði Yayýnlarý, Ankara 1991); 6) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Mehmet Âkif”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1992); 7))ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Dili” (Geçit Yayýnlarý, Kayseri 1999); 8) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Edebî Sanatlar”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2000); 9) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Duran Karakuþ’un Þiirleri”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 10) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Türk Dili”,( (Geniþletilmiþ Ýkinci Baský) Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 11) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Gesi Belgeseli”, (Akýn Günlük, Kayseri 2001); 12) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Çanakkale (Piyes)”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 13) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Belgelerle Ermeni Günlüðü”, (Araþtýrma), (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 14) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Kazak Þairleri Antolojisi”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 15) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý I”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 16) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý II”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 17) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Türk Dilini Öðrenmenin Metodlarý”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2003); 18) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Akkýþla Yöresi ve Aðýzlarý”,(Büyükþehir Belediyesi Kültür Müdürlüðü, Kayseri 2005); 19) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Eþekli Kütüphane” (Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005); 20) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Ahmet’in Akkýþla’sý”(Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005) adlý eserleri bulunmaktadýr. ESERLERÝNÝ YAYIMLANDIÐI ve ÜYESÝ OLDUÐU ÝNTERNET SÝTELERÝ: 1)http://kitap. antoloji. com/kisi. asp?CAS=116889 2)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?CAS=116889&SID=820626336162 3)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?P=2&SER=&CAT=&CAS=116889&PUB=&liste=&SID=517183642810&ara=&yer= 4)http://www. antoloji. com/siir/sair/sair. asp?sair=56366 5)http://www. ideefixe. com/kitap/urun_liste. asp?kid=11707 6)http://bozok. org/modules. php?name=News&file=article&sid=3884 7)http://www. tumkitaplar. com/kitap/index. pl?yazar2=31546 8)http://www. hikayeler. net/arama-sonuclari. asp?cx=partner-pub-9067201929723412%3Agu73my-qrwo&cof=FORID%3A10&ie=ISO88599&q=Abdullah+%C7a%F0r%FD+ELG%DCN&sa=Ara#902 9) http://www. asilkan. org/ (On iki dilde yayýnlanan bir site) 10) Zemge Yayýnlarý 5 24. 07. 2008 Aktif 11) Yüreðimizden damlayanlar. . . 42 24. 07. 2008 Aktif 12) Yýldýzlar Salonu 186 31. 07. 2008 Aktif 13) Yetkili Þairler 4563 26. 05. 2008 Aktif 14) -TÜRK SANAT MÜZÝÐÝ Tutkunlarý- 256 24. 07. 2008 Aktif 15) Türk Edebiyatý 67 03. 06. 2008 Aktif 16) TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI SEVGÝSÝ 2 01. 06. 2008 Aktif 17) 'Trabzon Þiir Grubu' 29 24. 07. 2008 Aktif 18) Þiirleri Ayarlama Enstitüsü 15 24. 07. 2008 Aktif 19) Þiiri Sevenler 12 24. 07. 2008 Aktif 20) Þiir Gurubu 211 24. 07. 2008 Aktif 21) Þair Sofrasý 173 24. 07. 2008 Aktif 22) Sakaryanýn Genç Kalemleri 11 24. 07. 2008 Aktif 23) Medcezir 4 24. 07. 2008 Aktif 24) Maviye Aþýklar 28 05. 06. 2008 25) Mavibulvar Boydanboya 478 24. 07. 2008 Aktif 26) Mavi Güller 16 24. 07. 2008 Aktif 27) KAYSERÝLÝ ÞAÝR ve YAZARLAR 3 03. 06. 2008 Aktif 28) Ýzmir Þairleri 185 24. 07. 2008 Aktif 29) iSTANBUL SEVDALILARI 4 24. 07. 2008 Aktif 30) HARMAN Þiir ve Edebiyat Dergisi 21 24. 07. 2008 Aktif 31) HAK ve HAKÝKAT'E GÖNÜL VERENLER. . 7 24. 07. 2008 Aktif 32) Güneþ Topla Benim için 146 24. 07. 2008 Aktif 33) Gülümsemek Bir Sihirdir 205 30. 07. 2008 Aktif 34) Felsefe ve Düsünce Tarihi 25 24. 07. 2008 Aktif 35) Es Radyo Siir Gurubu 15 24. 07. 2008 Aktif 36) Elazýða Ses Ol 129 24. 07. 2008 Aktif 37) EKÝN. Doðan Deniz 39 24. 07. 2008 Aktif 38) Ege de Þiir Molasý 124 24. 07. 2008 Aktif 39) Edep Dairesi Ýçinde Ýnsana Dair Herþey 174 24. 07. 2008 Aktif 40) Divan Edebiyatý 29 24. 07. 2008 Aktif 41) Dipsiz Kumbara 23 24. 07. 2008 Aktif 42) DiKeNSiZ GüLLeR 364 24. 07. 2008 Aktif 43) Bursa 123 03. 06. 2008 Aktif 44) Baþkent Genç Sanat Edebiyat 45) Bal ve Gül Edebiyat Sofrasý 22 24. 07. 2008 Aktif 46) Aziz Türkçemiz 16 24. 07. 2008 Aktif 47) Azerbaycan Türklerinin Edebiyyatý 62 24. 07. 2008 Aktif 48) Aydýnlý Þairler ve Þiir Dostlarý 58 24. 07. 2008 Aktif 49) Ay Karanlýk Þiir Grubu 546 24. 07. 2008 Aktif 50) Aþka Sevdalýlar 380 31. 07. 2008 Aktif 51) Ankaralý Þairler ve Edebiyatçýlar 245 03. 06. 2008 Aktif 52) ANKARA RÜZGARI YÖNETÝM GRuBU 53) Ankara RÜZGARI 248 24. 07. 2008 Aktif 54) Ankara Dusler Sokagý SakýnlerÝ 2 24. 07. 2008 Aktif 55) ankarA alT kültüR - tutunamayanlaR 3 24. 07. 2008 Aktif 56) Anka Kültür ve Edebiyat Grubu 4 24. 07. 2008 Aktif 57) Anilarda Yasarken 43 24. 07. 2008 Aktif 58) 'Anahtarcýyým,Çilingirim 2 24. 07. 2008 Aktif 59) Anadolu Aþýklarý 78 24. 07. 2008 Aktif 60) Amatör Yazarlar Kulübü 5 24. 07. 2008 Aktif 61) 'Altýncý Þehir' 4 24. 07. 2008 Aktif 62) Alperen Ocaklarý 13 24. 07. 2008 Aktif 63) Almanya Þiirdostlarý Grubu 7 24. 07. 2008 Aktif 64) Almanya da Yaþayan Þairler 8 24. 07. 2008 Aktif 65) Ali Akça - Ýlham Perileri Þiir Grubu 61 24. 07. 2008 Aktif 67) _PaPÝLLoN_ 5 03. 06. 2008 Aktif 68) ALACA KARANLIK ve AÞÝKLARIN MEKANI AYRILIK 4 03. 06. 2008 Aktif 69) ' NE Olursan OL GEL' 108 03. 06. 2008 Aktif 70) -' Mahzendeki Þaraplarý Kahve Diye Deviren Sarhoþ Kediler' 48 24. 07. 2008 Aktif 80) ' Balkan Türkleri, Batý Trakyalýlar ve göçmenler 44 03. 06. 2008 Aktif 81) ' 6630 - Nokia ' Program, oyun, tema, klip, vs, vs. . . 7 03. 06. 2008 Aktif 82) ' ¯`°²¤ Aþk Þiirleri Antolojisi ¤²°`¯ ' 68 24. 07. 2008 Aktif 83) ' ¯`¤ Birikinti. . . Kenar Köþede Kalanlar ¤`¯ ' 13 24. 07. 2008 Aktif 84) ' ___Gizli Kalmýþ Gerçekler ___' 113 24. 07. 2008 Aktif 85) ' '-' Ulaþýlmaza Uzanmak ' '-' 200 24. 07. 2008 Aktif 86) ' ' 'Sinema ve Sinema Kitapsýz da Olmaz Haberleþme Telefonu: 00 90 532 233 14 13 Emeil: cagrielgun@hotmail. com

Etkilendiði Yazarlar:
Yazar, Araþtýrmacý, Þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Çaðrý ELGÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.