..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > kemal düz




28 Mayýs 2009
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler  
kemal düz
kültüre sanata, okumaya yazmaya bu kadar çok önem veren, ancak kültürel aktivitelerin de az olduðu kentlerden biriydi Ýskenderun. son onbeþ yýlda kültür sanat adýna önemli bir adým atýlmadý... yerel seçimler sonrasý kültür de sanatta gözle görülen bir canlanma bir hareketlenme ortaya çýktý. tiyatrolar, ses sanatçýlarý, yazarlar akýn ediyor iskenderun ve bölgeye...


:DJAE:
ÝSKENDERUN’DA SOSYAL AKTÝVÝTELER

Kültüre sanata, okumaya yazmaya bu kadar çok önem veren, ancak kültürel aktivitelerin de az olduðu kentlerden biriydi Ýskenderun. Bu saptamalarým mübalaðlý gelebilir. Ancak Türkiye coðrafyasýný hemen hemen bilen ve bu tür sosyal etkinlikleri takip eden birisi olarak bir savýmý masaya býrakýyorum. Son onbeþ yýlda kültür sanat adýna önemli bir adým atýlmadý
Ýskenderun’da. Kültür sanat olarak, festivallerde bir kaç popüler sanatçýnýn konseri yeterli görüldü.. Yerel seçimler sonrasý kültür de sanatta gözle görülen bir canlanma bir hareketlenme ortaya çýktý. Tiyatrolar, ses sanatçýlarý, yazarlar akýn ediyor Ýskenderun ve bölgeye. Yazar Cezmi Ersöz, 18 Mayýs 2009 Pazartesi günü öðleden önce Sarýmazý’da bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda yapýlan Kermes de öðrencilerle, öðleden sonra da Ferda kitabevinde okurlarla söyleþi yaptý, kitaplarýný imzaladý. Okuyucularýnca oldukça ilgi gören yazar, Ýskenderun’dan çok memnun ayrýldý.
Edip Akbayram, Karaðaç'ta en güzel þarkýlarýný sevenlerine okudu.
19 Mayýs Salý günü Üniversite öðrencýleri Anýt Alaný’nda söyledikleri þarký ve türkülerle hoþça vakit geçirilmesini saðladýlar. Halkýn yakýn ilgi gösterdiði geleneksel þenlik oldukça canlý geçti. Ülkenin her köþesinde moda olan Karadeniz’in çok hareketli ve kuralsýz oyunu “Kolbastý/Hoptek” oyunu Ýskenderun’da öðrenciler tarafýndan defalarca söylendi ve oynandý.
Turgut Özakman’ýn ayný adlý romanýndan uyarlanan Samsun Sanat tiyatrosu tarafýndan sahnelenen “Diriliþ” adlý tiyatro oyunu, Ýskenderun ADD’ nin katkýsýyla 23 Mayýs Pazar günü seyircilerle ayný gün iki kez buluþtu. Katýlým oldukça yüksekti ve coþkulu bir izleyici kitlesi vardý. 22 Mayýs 2009 Pazar günü akþamý Belen’de tek kiþilik müthiþ güzel bir oyun izledim. Oyun Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayý’nda, Ayþe Keklikçi ve Oyuncu’nun yaratýcý gücüyle düzenlenmiþ, Kervansaray’ýn bir köþesinde çok hoþ ve naif bir sahnede oynandý. Oyunun adý; “ Evveli aþk ahiri aþk- vesselâm- Avcý Kekliði” Taa.. Ýstanbullar’dan, 35 yýl sonra Belen’e doðduðu topraklara, borcunu ödemek için gelen, tiyatro oyuncusu Mehmet Beyazýt seyircileri adeta oyunculuðuyla büyüledi. Çok keyifli bir oyun sundu seyircilere. Bundan sonra Belen’de memleketine hizmet verecek olan usta oyuncu Mehmet Beyazýt’ý tanýmak ve oyununu seyretmek çok güzeldi. Sanatýn ve sanatçýnýn ihmal edildiði günümüzde böyle bir sanatçýnýn Belen’e gelmesi ve orada sanatýný icra edecek olmasý bölge için gerçekten bir þanstýr.
Bir akþam tesadüfen tiyatro oyuncusu Abdullah Þahin rastladým bir lokantada. Ýskenderun’a tiyatro oynamak istediðini söyledi. Birkaç saat sohbet ettik. Sanatýn edebiyatýn hayatýn dýþýna nasýl çýkarýldýðýný konuþtuk. Abdullah Þahin Halk Tiyatrosu “Üvey Karým” adlý oyunu, 25 Mayýs 2009 tarihinde Belediye Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluþturdu. Büyükdoðu Tiyatrosu, sanatçý Feridun Akýn’ýn yönettiði “Ateþi ve Ýhaneti Gördük” isimli oyunu 12 Haziran Cuma günü Belediye Kültür Merkezi’nde sahneleyecek..
5 - 9 Temmuz 2009 tarihlerinde yapýlacak Uluslararasý Turizm ve Kültür Festivali geçmiþ yýllara göre daha görkemli, daha bir çoþkulu, sanatsal ve kültürel boyutunun zengin olacaðý kanýsýndayýz.
Þehir merkezinde dolaþýrken söyleþilerin, konferanslarýn, seminerlerin duyurularýna çok miktarda rastlýyoruz. Bir kýpýrdanma bir silkiniþ bir canlanma var. Sevindirici geliþmeler bunlar.
Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý, harap olan Almanya tiyatro sayesinde geliþme sürecine girmiþ ve öncelikle her kente tiyatro binalarý yapýlmýþtýr. Ýskenderun’da pek çok tiyatro çalýþmalarý vardýr. Fakat bunlar diðer kültürel faaliyetler gibi yeterli destekten mahrumdur.
Ýskenderun; demokrafik, iklimsel ve coðrafi konumuyla kültüre sanata her zamankinden daha çok yakýndýr. Oluþacak bu yeni haliyle Ýskenderun, çevresindeki kentleri ve beldeleri de etkileyeceði aþikardýr. Eðitim sadece okulda verilmez. Ýnsan yaþadýðý her an eðitimin içinde yer almaktadýr. Bunun yolu da kültürel ve sanatsal etkinliklerle gerçekleþmektedir. Bu çabaya her türlü katkýyý veren, destek olan kiþi ve kurum ölümsüzlüðe kulaç atmaktadýr.
Ali Yüce’nin, ki kendisi Antakyalý’dýr. Güzel bir þiirini yürek tadýyla okuyalým.

TUTKAL

Bir sabah uyandým baktým
Düþüm yastýðýma yapýþýk
Þiir yazarken ölmüþüm
Dilime yapýþýk sözcükler
Çýðlýðým tavana yapýþýk

Eðilip baktým pencereden
Rüzgâr damlara yapýþýk
Gözlerime yapýþýk Antakya
Ölü götürüyor üç-beþ kiþi
Ayaklarý yola yapýþýk

Kime küsmüþ nar aðacý
Çiçeklerini yere atar
Cellât üþür gölgesinde
Tere batmýþ daraðacý
Ayaklarý köze yapýþýk

Sen nasýl baharsýn böyle
Bütün kuþlarýn tek kanatlý
Korkularý tüylerine yapýþýk
Aðaçlarýn çiçek açmýþ
Acýlarý dallarýna yapýþýk

Sen ne biçim uygarlýksýn
Parmaðýn tetiðe yapýþýk
Özgürlük beslersin kafeste
Kadýnlarýn çiçek açmýþ
Sýcaklýðý vitrinlere yapýþýk

Bir sabah uyandým baktým
Çürük bulutlarýn altýnda
Takla atýyor kirli sular
Iþýða sövüyor üç-beþ kiþi
Kimlikleri yüzlerine yapýþýk




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun Anýlarý 1

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
Bayýr Bucak Türkleri
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü
ve Keþif Sona Erdi...
Hayat Dediðin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.