..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrım var. Ben deli değilim. -Salvador Dali
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Unutulamayan Dönemler > kemal düz




28 Mayıs 2009
İskenderun'da Sosyal Aktiviteler  
kemal düz
kültüre sanata, okumaya yazmaya bu kadar çok önem veren, ancak kültürel aktivitelerin de az olduğu kentlerden biriydi İskenderun. son onbeş yılda kültür sanat adına önemli bir adım atılmadı... yerel seçimler sonrası kültür de sanatta gözle görülen bir canlanma bir hareketlenme ortaya çıktı. tiyatrolar, ses sanatçıları, yazarlar akın ediyor iskenderun ve bölgeye...


:DAFB:
İSKENDERUN’DA SOSYAL AKTİVİTELER

Kültüre sanata, okumaya yazmaya bu kadar çok önem veren, ancak kültürel aktivitelerin de az olduğu kentlerden biriydi İskenderun. Bu saptamalarım mübalağlı gelebilir. Ancak Türkiye coğrafyasını hemen hemen bilen ve bu tür sosyal etkinlikleri takip eden birisi olarak bir savımı masaya bırakıyorum. Son onbeş yılda kültür sanat adına önemli bir adım atılmadı
İskenderun’da. Kültür sanat olarak, festivallerde bir kaç popüler sanatçının konseri yeterli görüldü.. Yerel seçimler sonrası kültür de sanatta gözle görülen bir canlanma bir hareketlenme ortaya çıktı. Tiyatrolar, ses sanatçıları, yazarlar akın ediyor İskenderun ve bölgeye. Yazar Cezmi Ersöz, 18 Mayıs 2009 Pazartesi günü öğleden önce Sarımazı’da bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda yapılan Kermes de öğrencilerle, öğleden sonra da Ferda kitabevinde okurlarla söyleşi yaptı, kitaplarını imzaladı. Okuyucularınca oldukça ilgi gören yazar, İskenderun’dan çok memnun ayrıldı.
Edip Akbayram, Karağaç'ta en güzel şarkılarını sevenlerine okudu.
19 Mayıs Salı günü Üniversite öğrencıleri Anıt Alanı’nda söyledikleri şarkı ve türkülerle hoşça vakit geçirilmesini sağladılar. Halkın yakın ilgi gösterdiği geleneksel şenlik oldukça canlı geçti. Ülkenin her köşesinde moda olan Karadeniz’in çok hareketli ve kuralsız oyunu “Kolbastı/Hoptek” oyunu İskenderun’da öğrenciler tarafından defalarca söylendi ve oynandı.
Turgut Özakman’ın aynı adlı romanından uyarlanan Samsun Sanat tiyatrosu tarafından sahnelenen “Diriliş” adlı tiyatro oyunu, İskenderun ADD’ nin katkısıyla 23 Mayıs Pazar günü seyircilerle aynı gün iki kez buluştu. Katılım oldukça yüksekti ve coşkulu bir izleyici kitlesi vardı. 22 Mayıs 2009 Pazar günü akşamı Belen’de tek kişilik müthiş güzel bir oyun izledim. Oyun Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı’nda, Ayşe Keklikçi ve Oyuncu’nun yaratıcı gücüyle düzenlenmiş, Kervansaray’ın bir köşesinde çok hoş ve naif bir sahnede oynandı. Oyunun adı; “ Evveli aşk ahiri aşk- vesselâm- Avcı Kekliği” Taa.. İstanbullar’dan, 35 yıl sonra Belen’e doğduğu topraklara, borcunu ödemek için gelen, tiyatro oyuncusu Mehmet Beyazıt seyircileri adeta oyunculuğuyla büyüledi. Çok keyifli bir oyun sundu seyircilere. Bundan sonra Belen’de memleketine hizmet verecek olan usta oyuncu Mehmet Beyazıt’ı tanımak ve oyununu seyretmek çok güzeldi. Sanatın ve sanatçının ihmal edildiği günümüzde böyle bir sanatçının Belen’e gelmesi ve orada sanatını icra edecek olması bölge için gerçekten bir şanstır.
Bir akşam tesadüfen tiyatro oyuncusu Abdullah Şahin rastladım bir lokantada. İskenderun’a tiyatro oynamak istediğini söyledi. Birkaç saat sohbet ettik. Sanatın edebiyatın hayatın dışına nasıl çıkarıldığını konuştuk. Abdullah Şahin Halk Tiyatrosu “Üvey Karım” adlı oyunu, 25 Mayıs 2009 tarihinde Belediye Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturdu. Büyükdoğu Tiyatrosu, sanatçı Feridun Akın’ın yönettiği “Ateşi ve İhaneti Gördük” isimli oyunu 12 Haziran Cuma günü Belediye Kültür Merkezi’nde sahneleyecek..
5 - 9 Temmuz 2009 tarihlerinde yapılacak Uluslararası Turizm ve Kültür Festivali geçmiş yıllara göre daha görkemli, daha bir çoşkulu, sanatsal ve kültürel boyutunun zengin olacağı kanısındayız.
Şehir merkezinde dolaşırken söyleşilerin, konferansların, seminerlerin duyurularına çok miktarda rastlıyoruz. Bir kıpırdanma bir silkiniş bir canlanma var. Sevindirici gelişmeler bunlar.
İkinci Dünya Savaşı sonrası, harap olan Almanya tiyatro sayesinde gelişme sürecine girmiş ve öncelikle her kente tiyatro binaları yapılmıştır. İskenderun’da pek çok tiyatro çalışmaları vardır. Fakat bunlar diğer kültürel faaliyetler gibi yeterli destekten mahrumdur.
İskenderun; demokrafik, iklimsel ve coğrafi konumuyla kültüre sanata her zamankinden daha çok yakındır. Oluşacak bu yeni haliyle İskenderun, çevresindeki kentleri ve beldeleri de etkileyeceği aşikardır. Eğitim sadece okulda verilmez. İnsan yaşadığı her an eğitimin içinde yer almaktadır. Bunun yolu da kültürel ve sanatsal etkinliklerle gerçekleşmektedir. Bu çabaya her türlü katkıyı veren, destek olan kişi ve kurum ölümsüzlüğe kulaç atmaktadır.
Ali Yüce’nin, ki kendisi Antakyalı’dır. Güzel bir şiirini yürek tadıyla okuyalım.

TUTKAL

Bir sabah uyandım baktım
Düşüm yastığıma yapışık
Şiir yazarken ölmüşüm
Dilime yapışık sözcükler
Çığlığım tavana yapışık

Eğilip baktım pencereden
Rüzgâr damlara yapışık
Gözlerime yapışık Antakya
Ölü götürüyor üç-beş kişi
Ayakları yola yapışık

Kime küsmüş nar ağacı
Çiçeklerini yere atar
Cellât üşür gölgesinde
Tere batmış darağacı
Ayakları köze yapışık

Sen nasıl baharsın böyle
Bütün kuşların tek kanatlı
Korkuları tüylerine yapışık
Ağaçların çiçek açmış
Acıları dallarına yapışık

Sen ne biçim uygarlıksın
Parmağın tetiğe yapışık
Özgürlük beslersin kafeste
Kadınların çiçek açmış
Sıcaklığı vitrinlere yapışık

Bir sabah uyandım baktım
Çürük bulutların altında
Takla atıyor kirli sular
Işığa sövüyor üç-beş kişi
Kimlikleri yüzlerine yapışık




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Diriller Yoksa Driller mi?
İskenderun Anıları 1

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İskenderun'da Kitapçı Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeşilçam Emekçisi: Cem Erman
Şeyh Sait İsyanı: İrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Cem Erman Ayhan Işık'ı Anlatıyor
Küçük Prens Aramızda
Bayır Bucak Türkleri
Perşembe Yaylası'nda Günlük Yaşam ve Oba Kültürü
ve Keşif Sona Erdi...
Hayat Dediğin

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.