..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > KERÝM ALÝ




9 Ocak 2010
Sýfýr Tabanlý Düþünme  
KERÝM ALÝ
Bir de kavram icat ettim ve buna “sýfýr tabanlý düþünme” adýný verdim. Benden önce birilerinin böyle bir laf edip etmediðini bilmiyorum, bunu kendi baþýma üfürdüm inanýn…


:CFJE:
Uzunca bir süreden beri düþünme üzerine düþünüyorum. Bir soru üzerine düþünme veya doðru soruyu bulma üzerine düþünme belki de. Bir de kavram icat ettim ve buna “sýfýr tabanlý düþünme” adýný verdim. Benden önce birilerinin böyle bir laf edip etmediðini bilmiyorum, bunu kendi baþýma üfürdüm inanýn…

Bir cevap mutlaka bir sorunun karþýlýðýdýr. Bir çözüm ise bir sorunun. Soru ve sorun arasýnda az çok fark var. Mesela “Adýn nedir?” bir sorudur. Buna karþýlýk “Adýný ne koyalým?”da bir sorudur kavram olarak ama buna sorun demek daha doðru. Çünkü hazýr bir cevabý yok. Bir süreç iþletmek lazýmdýr, cevabý vermek için ve karar vermek gerekir. Ýçine bir dizi karar giren þey çözüme yakýn oluyor.

Bir soruya hemen hazýr cevap varsa orada düþünme var mýdýr? Vardýr elbette ama bana göre daha çok iþin içinde hafýza var. Çözüm dediðimizde ise düþünme süreci olduðu kesin. Eðer bir sorunun cevabý önceden belli edilmiþ kurallar veya ön kabullerle çözülüyor ise düþünme iþlemi aslýnda cevap vermekten farksýzdýr. Ýþin içine daha çok kýyaslama kurallarýnýn uygulamasý giriyor. Ayný kurallarý ve ön kabulleri uygulayan herkes ayný sonucu buluyor. Mantýk bunu gerektirir. Buna karþýlýk bir soru karþýsýnda “Bi dakka! Bu soru doðru mu?” veya “Bu soruyu niçin soruyor?” diye baþlarsanýz ne olur? Ýþte benim sýfýr tabanlý düþünce kavramým burada devreye giriyor.

Bir soru veya sorunla karþýlaþtýðýmýzda “Sorun nedir?” sorusunu sormadan baþlanan iþlerde tam anlamýyla düþünme eylemi olduðundan emin deðilim. Düþünme soru sormayla baþlayan bir süreç olmalý. Eðer soruyu üretememiþsek cevap veya çözüm aslýnda yoktur. Zaten var olaný tekrarlamýþ olmaz mýyýz? Bir düþünce üretmiþ olur muyuz?

Sýfýr tabanlý düþünme önce soru veya sorunu tanýmlama ile baþlayan düþünme, cevap veya çözüm üretme süreci olarak tanýmlanabilir. Sorulan sorular genellikle bir veya birden fazla ön kabulü içinde barýndýrýr. Örneðin “Elma neden aðaçtan düþer?” bir sorudur. Bu soruyu Newton’un sormasý ile benim sormam arasýnda temelli bir fark var. Benim cevabým “Elma olgunlaþtýðý için düþer.”olurdu. Newton buna “ Yer çekimi var.” demiþ… Sorunun ayný olmasý sorunun arka planýndakilerin aynýlýðýný göstermez. Benim cevabým önceki deneyimlerin bir tür kýyaslamasý ile üretilen bir sonuç iken Newton’un ki sorunun sorgulamasý ile baþlayan tam bir sýfýr tabanlý düþünme örneðidir. Newton bu soruyu neden sormuþtur?

Hukukla uðraþan bir meslek mensubu olarak karþýlaþtýðým örneklerle kavramý biraz daha açmak isterim. Telefonu açýp doðrudan bir soru soran kiþi esasen kendince bir cevabý olan kiþidir. Bir cevabý vardýr ve onu teyit etmek istemektedir. Gerçek bir meraktan çok istediði bir sonuç vardýr. Sorundan kurtulmak veya avantajlý bir sonuca ulaþmak ister. Cevabý yoksa bile bir tasarýsý vardýr.

Örneðin “Sözleþmelerde damga vergisi oraný kaçtýr?” bir müþteri sorusudur. Bunun cevabý kanunda yazýlý vergi oranýdýr. Bakar söylersiniz. Buna karþýlýk gerçekten cevap vermiþ olumusunuz? Þimdi bu soruya karþýlýk bir soru sormayla baþlayalým; “Sözleþme nedir?” . Soruyu sorana bu soruyla karþýlýk verdiðimizde muhtemelen karþý taraf sözleþme diye nitelediði þeyi anlatacak veya fakslayacaktýr. Adýna sözleþme denen kaðýt ya sözleþme niteliðindedir ya da deðildir. Eðer sözleþme niteliðindeyse hangi tür bir sözleþme olduðunu belirlemek gerekir. Buna göre damga vergisi oraný belli edilebilir. Bir adým daha gidilerek sözleþmeye gerek var mýdýr?” da demek gerekir. Soruyu soran sorduðunda elindeki kaðýdýn bir sözleþme olduðu ve damga vergisine tabi olduðu ön kabulü ile sorusunu sormuþtu. Bu ön kabuller aslýnda önceden belli olan bir cevabý dikte etmeye yönelikti. Soruyu baþtan kurguladýðýnýzda elde edilecek sonuç büyük ihtimalle ilk cevaptan farklý olacaktýr.

Üzerinde düþündüðüm sýfýr tabanlý düþünme þekli önce hazýr sorularý reddeder ve kendi sorununu üretmeyle iþe baþlar. Her soru veya sorun içinde cevabý veya çözümü barýndýrdýðýndan eðer soru sizin deðilse cevap veya çözüm de sizin düþüncenizin ürünü olamaz. Öðretmen öðrettiði cevabý ister, soru onun sorusudur ve cevap ta aslýnda onundur. Benim sadece tekrarladýðým þey aslýnda nasýl benim düþünce ürünüm olur?

Toplarsak, benim sýfýr tabanlý düþünce dediðim þey soru sormayý düþüncenin temeli sayar. Böyle olunca eðer ben bir öðretmen olsaydým öðrencilere kendilerine soru hazýrlamalarýný isterdim. Cevabýn önemi olmadýðýný düþünüyorum. Eðer bir konu hakkýnda gerçekten düþünme varsa ki bu mutlaka herkesten farklý olmasý gerekmez öðrenenin konuyla ilgili bir sorusu olmasý gereklidir. Bu soru kendisinin ise cevap ta onun olur. Eðer bir sýnýfta hiç kimsenin sormadýðý anlamlý bir soru soran kiþi o sýnýfýn en iyi derecesini almasý gerekir. Ve her soru için niçin o soruyu sorduklarýný sorardým.

Düþüncenin sýfýr tabanlý olmasýnýn sýrrý sorunun benim olmasýnda gizlidir. Cevap için baþtan düþünmeyi saðlayan anahtar argüman sorudur. Baþkasýnýn diktesini beni çevreleyen baðlayan sýnýrlarý baþtan yok etmesi, benim düþüncemi sýfýrdan kurmam demektir.





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok güzel...
Gönderen: özlem cangül / , Türkiye
18 Ocak 2010
Düþünmek yerine hafýzasýný kullanmaya alýþkýn bir toplumun üyeleriyiz bizler. Cevap vermek soru sormaktan kolay geliyor çoðumuza. Çoðumuzun cevabý bile kýsa ve net… kolayýn kolayý yani. Sýfýr tabanlý düþünme ise bu ezbere eðitim sisteminin içinde çok zor… kabul gören baþarý özgünlük olmalý bence de… baþarý soruya cevap vermede deðil sorgulayabilmekte

:: merhaba
Gönderen: ilker uðurlu / , Türkiye
15 Ocak 2010
soru tabanlý anlayýþ, sorgulamaktýr içinde yaþadýðýn dünyayý. zamanýn ruhundan bir çaðrý kabul et bunu www.zeitgeisthareketi.org

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
9 Ocak 2010
Kerim Ali Bey,üzerinde düþünülmesi ve uygulanmasý gereken çok önemli bir farkýndalýða deðinmiþsiniz.Sorunun çözümlenebilmesi için doðru tanýmýn yapýlabilmesinin, anlattýðýnýz þekilde olabileceðini düþünüyorum.Yazýnýz için çok teþekkür ederim.Sorun doðru tanýmlanmadýðý takdirde çözüm uygulamalarý da sorunu ortadan kaldýrmaya deðil belirtileri yok etmeye yönelik olacaðýndan,ana sorunun hayatta farklý þekillerde sürekli karþýmýza çýkacaðýný düþünüyorum.Bir de, nette dolaþan bir bilgiyi hatýrladým, malesef kim olduðunu bilemiyorum.Nobel ödüllü bir kimya profesörüne, baþarýsýnýn sýrrý sorulduðunda: Annesinin ona her zaman için sorduðu; oðlum, bu gün öðretmenine iyi bir soru sordun mu?sorusunun, onu diðerlerinin sormadýðý sorularý sormaya teþvik ettiðini, sorularý hayatý boyunca sormaya devam ettiðini,farkýnýn bu olduðunu söylemiþ.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Ýki Darbe Bir Kitap [Deneme]
Neþet Ertaþ / Yolcu [Deneme]
Þeftali Aðacý [Deneme]
Katil [Deneme]
Rahatsýz Beyinler [Deneme]
Ala Kargalar ve Özgürlük [Deneme]
Kýrýlma [Deneme]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.