..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > Bülent Efe




8 Ocak 2011
Küresel Köyün Kör Kuyusu Sosyal Medya; Bireyselliðin Zirvesi…  
Bülent Efe
Sosyal Medya giderek bir günah çýkarma kafesine, taþ atmaya heveslilerin hücum ettiði kör bir kuyuya dönüþmekte… Kalýp cümlelerle kiþiselliðinde tekdüzeliðini yaþanan kýsýrlýkta üstelik… Gün geçmiyor ki ezber bozan bir görüþ retweet edilerek dünyayý dolaþmasýn…


:AIED:
1960’lý yýllarda McLuhan tarafýndan ortaya atýlan “Küresel Köy” kavramý, kitle iletiþim araçlarýnýn kullanýmý yaygýnlaþtýkça insanlar arasý etkileþimin artacaðýný ve böylece dünyanýn küresel bir köye dönüþeceðini ileri sürer. McLuhan’a göre “Araç Mesajdýr”, iletilmek istenen mesaj yazýlý metinde, sahne oyununda, sinema filminde, televizyon dizisinde farklý anlamlar kazanabilir. Matbaanýn keþfi ile sözel kültürden yazýlý kültüre geçiþ bireylerin toplumdan kopmasýna yol açarken, yeni medya olanaklarýnýn geliþmesiyle yeniden bir sözel gelenek oluþmaktadýr. Bu süreç gizliliði de ortadan kaldýrarak iletiþimin kültür farklýlýklarýný aþmasýna yardýmcý olacaktýr.
Geleneksel medyanýn kökeni Antik Roma’ya ulaþsa bile, modern anlamda ilk gazeteler 1600’lu yýllarda yayýmlanmýþtýr. Protestan ahlakýn yükseldiði, kapitalizmin palazlanmaya baþladýðý bu dönemde gazeteler kamuoyunun geliþmelerden haberdar olmasýnýn yaný sýra, þekillenmesi amacýyla da kullanýlmýþtýr ve asýl olan budur. Týpký kadim medeniyetlerdeki tarih yazýcýlarý gibi ilk gazetecilerden itibaren asýl iþlev olaný biteni bir süzgeçten geçirerek kalabalýklarýn düþüncelerini istenilen amaçlara yöneltebilmektir. Temsili demokrasinin geliþimiyle basýn, sistemin bir ayaðýný oluþturarak karar mekanizmasýný etkilemek isteyen seçkinlerin kalesi haline dönüþmüþtür. Hem sistemin bekçiliðini yaparken, hem de sistem içi mobiliteleri belirleyebilen birer propaganda üretme merkezleri… Kuþkusuz sadece ideolojik deðildir yöneltme süreçleri, mal ve hizmet tanýtýmý yapýlarak ticaretin ivme kazanmasý da beklenmektedir. Sonuçta bu medyada üretilen mesajlarda birer meta haline dönüþmüþlerdir. Teknik geliþmeler, radyo ve televizyonun medya aracý haline gelmesiyle yeni ve etkileyici araçlar geleneksel medyanýn bünyesine katýlmýþtýr. Söylem bazýnda açýk toplumdan, demokrasi ve özgürlükten, eþitlikten bahsedilse de, geleneksel medya kendi içinde hiyerarþik yapýlanmasýyla, açýk ya da gizli devlet kontrolüyle, kiþisel çýkarlara hizmet etmesiyle “faþizan” bir niteliðe bürünmüþtür.
Ýnternet devrimi ile bu hiyerarþik yapýnýn kýrýlmaya yüz tutacaðý öngörülmektedir. Belli bir merkezden yoksun iletiþim noktalarý, kendi içlerinde sonsuz varyasyonlarla bir örümcek aðýnýn karmaþýklýðý ve kesintisizliðinde mesaj aktarýmý yapabileceklerdir. Yeni özgür medya alanlarý etkileþime açýk arayüzleri sayesinde tüm kullanýcýlarýný içine çekecek, çeþitliliði ve fikir özgürlüðünü en kutsal hale getirecektir. Sosyal medyanýn doðuþu kutlanmaktadýr. Geleneksel medya (Gazete, radyo, TV…) çoðu zaman tek yönlü mesaj iletmeye meyilliyken, sosyal medyanýn çift yönlü iletiþime imkân tanýdýðý varsayýlýr. Üstelik savunucularýna göre sosyal medyada mesaj üretmek hem ucuz hem de özel eðitim gerektirmeyen bir hobi niteliðindedir. Böylelikle daha geniþ kitlelerin katýlýmýný saðlar, daha demokratik bir ortam yaratýr ve etkileþimi hýzlandýrýr. Temsili demokrasinin týkandýðý, týpký Atina demokrasisindeki gibi küresel köyde de doðrudan demokrasinin yeþereceði tezleri ortaya atýlýr.
Yaþanan geliþmeler sosyal medyanýn bu parlak ideallere hizmet etmediðini göstermektedir. Eþeyler arasý kur yapma seanslarýna imkan tanýmasý, sporun ve seksin egemen olduðu, ticari metalarýn pazarlanmasýnda rahat ve kullanýþlý bir araç haline gelmesi, “açýksözlü” bitirimlerin ahkam kesmesine olanak tanýmasý nedeniyle popülerleþen sosyal medya giderek yozlaþmýþtýr. Yeni medya olarak tanýmlanan mecralarda, özellikle Sosyal Medya’da, öngörülen komünal iletiþimin geliþmediði aþikârdýr. Bu alanlarda yer bulan kiþiler bireysel arzularýný, dünyaya bakýþ açýlarýný, savunduklarý dolaylý görüþleri dünyaya haykýrmakta, bir tepki aldýklarýnda bu tepkiyi bertaraf etmeye yönelik saldýrýlarda bulunmaktadýrlar. Bu denli yoðun monologlarla bireyler bireyselliðin zirvesini yaþamakta giderek sanal bir dünyada toplumdan kopuk yaþamaktadýrlar.
Sosyal Medya giderek bir günah çýkarma kafesine, taþ atmaya heveslilerin hücum ettiði kör bir kuyuya dönüþmekte… Kalýp cümlelerle kiþiselliðinde tekdüzeliðini yaþanan kýsýrlýkta üstelik… Gün geçmiyor ki ezber bozan bir görüþ retweet edilerek dünyayý dolaþmasýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maviydi Otomobilim, Hem de Ýtalyan Marka!
"Büyük Turist"; Batýlý Bir Gezginin Analizi
Sadece Hüzün
Ýletiþim Çaðýnda Sýfýr Bilgi
Nekrofili

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eski Bir Yaðmur [Öykü]
Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm [Roman]
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 2. [Roman]
Kudüs Yolunda - 9. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 10. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 7. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 5. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 4. Bölüm [Roman]


Bülent Efe kimdir?

Akdeniz Klasik Arkeoloji, Ege Radyo Tv, Sinema okuduktan sonra farkettim ki yazar olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Woddy Allen, G.G. Marquez, Jack London ve Dostoyevski


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.