..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




25 Mayýs 2012
Zamanýn Kutlu Dilimi: Üç Aylar…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bazý zaman dilimleri Allah katýnda diðer vakitlere göre daha kutlu kýlýnmýþtýr. Yani bütün zamanlar ayný kýymette deðildir. Üç aylar(Recep, Þaban, Ramazan), Kandil geceleri(Regaip, Miraç, Berat, Mevlid, Kadir), Cuma günleri, dinî bayramlar(Ramazan ve Kurban) bu kutlu zaman dilimleridir. Bu zamanlara eriþip de onlarý idrak edenlere ne mutlu!...


:AEAI:
M.NÝHAT MALKOÇ

Bazý zaman dilimleri Allah katýnda diðer vakitlere göre daha kutlu kýlýnmýþtýr. Yani bütün zamanlar ayný kýymette deðildir. Üç aylar(Recep, Þaban, Ramazan), Kandil geceleri(Regaip, Miraç, Berat, Mevlid, Kadir), Cuma günleri, dinî bayramlar(Ramazan ve Kurban) bu kutlu zaman dilimleridir. Bu zamanlara eriþip de onlarý idrak edenlere ne mutlu!...

Üç aylar, zamanýn kutlu dilimlerindendir. Üç aylarda Müslümanlar rahmet ve maðfiret iklimine girer. Bu aylarda af kapýlarý ardýna kadar açýlýr; ilahî ikramlar peþi sýra gelir. Kâinatýn gözbebeði Peygamber Efendimiz(sav) “Allah’ým, mübarek kýl bize Recep ve Þaban'ý; affýmýza vesile eyle Þehr-i Ramazan'ý!” diye özel bir duada bulunur bu aylar için…

Ýbadetler ayný olsa da, yapýldýklarý zaman ve zemin deðiþince farklý akisler bulurlar. Zamanýn kutuplarýndan Bediüzzaman Said Nursî, üç aylarda yapýlan ibadetlerin, diðer aylarda yapýlan ibadetlerden farkýný þöyle belirtir: “Her ibadet ve iyiliðin sevabý baþka aylarda on ise, Receb-i Þerif'te yüzü geçer, Þaban-ý Muazzama'da üç yüzü geçer ve Ramazan-ý Mübarek'te ise bine çýkar! Kadir Gecesi ise seksen sene nafile ibadeti aþan bir eþsizliðe ulaþýr!..”

Üç aylar yenilenme ve tazelenme aylarýdýr. Dokuz ay boyunca kýraçlaþan gönül tarlalarýmýzý bu aylarda sevap yaðmurlarýyla sularýz. Zira üç aylarda Müslümanlarýn üzerine sevap saðanaðý yaðar. Her mümin Allah’a yakýnlaþtýðý ölçüde bu rahmet yaðmurlarýndan payýný alýr, ruh topraðýný sular, yeþertir. Fakat üç aylara güvenip de dokuz ay boyunca Allah’tan uzak ve bîhaber yaþayanlarýn ruhlarý taþlaþacaðý için, bu sevap ve rahmet yaðmurlarý taþlaþan ruhlara tesir etmez, onlarý yeþertemez. Onun için ibadeti zamana yaymak lazýmdýr.

Mübarek üç aylar gafletten uyanma, ibadet ve sevap mevsimidir. Müslümanlar, diðer aylarda yaptýklarý ibadetleri bu kutlu zaman diliminde üçe beþe katlarlar. Bu aylarda Kur’an-ý Kerim, ellerden ve gönüllerden düþmez, býkmadan usanmadan hatimler indirilir. Hayýr ve hasenatta sýnýr tanýnmaz, muhtaçlarla dayanýþma içerisinde yaþanýlýr, eldekiler bölüþülür. Kaza namazlarý kýlýnýr, dualar edilir, oruçlar tutulur, Rabbimizin mübarek isimleri zikredilir.

Üç aylar, insanlýðý gafletten uyandýran, kurtuluþuna vesile olan özel zamanlardýr. Bu aylarda uyanmayanlar, baþka zamanlarda hiç uyanabilir mi? Onun içindir ki hayatýmýza yepyeni ve tertemiz bir sayfa açmak için bu aylarý hayýrlý ve kutlu bir vesile saymalýyýz.

Gönülleri mamur eden üç aylar; rahmet ve maðfiret geceleri olan Regaib’i, Miraç'ý, Berat’ý ve Leyle-i Kadir’i içinde barýndýrýr. Bu mübarek ve muazzez gecelere kavuþanlar maddî hazinelerle kýyaslanamayacak, en büyük manevî hazineye kavuþmuþ olurlar. Bu kutlu gecelerde Rabbimize el açýp dua ederek piþmanlýk gözyaþlarý dökmeliyiz. Ýki cihan güneþi Peygamberimiz(sav) “Þu beþ gecede yapýlan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Þaban’ýn 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramý ve Kurban bayramý gecesi.” (Ý. Asakir)” buyurmaktadýr. Ahir zamanýn günah denizlerinde yüzen bizler için bu ne büyük bir müjdedir.

Yüce Rabbimiz, kullarýnýn kurtuluþa ermesi için sürekli vesileler halk eder. Çünkü o, adýný anan kullarýnýn Cehennem ateþlerinde yanýp acý duymasýndan haz almaz. Rahman ve rahim sýfatlarý hep kulun felahý içindir. Bir kýsým zamanlarýn, sair zamanlara göre üstün kýlýnmasý bu acýma duygusunun müþahhas örneðidir. Çünkü günah harmanlarýnda kaybolan insanlar, normal zamanlarda yaptýklarý taat ve ibadetlerle bu günah harmanlarýný öyle kolay kolay eritemezler. Bire on, bire yüz, bire bin sevap verilen kutlu zamanlar, kurtuluþ arayanlarýn yarasýna merhem olur. Günümüz tabiriyle bu kutlu aylar birer manevî bonustur.

Gelin bu üç aylarda tövbe istiðfar edelim, kendimize bir iyilik yapalým, bembeyaz bir kulluk sayfasý açalým. Fakat tövbelerimiz yap boz misali öncekilere benzemesin, bu sefer öncekilerden farklý olarak daha kararlý ve dirayetli bir kul olarak nasuh tövbesi yapalým. Rabbimizin divanýna yönelelim, ellerimizi açalým, samimiyetten neþet eden piþmanlýk gözyaþlarýmýz sadece kirpiklerimizi deðil, üzerinde oturduðumuz minderleri de ýslatsýn. Kimin ne zaman sonsuzluk yolculuðuna çýkacaðý belli deðil, onun için bunu yarýnlara ertelemeyelim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.