..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Cezbe Derketo




9 Aralýk 2012
Dolunay/ertesi/öncesi  
Cezbe Derketo
....Kendi tenhalýðýmda ceplerime sevdiðim þairlerin dizelerini doldururum, bir dua, karanlýðýma bir ýþýk, geçiþlerime ilaç niyetine. Rol yapmam daha doðrusu yapamam. Nasýr tutmayan parmaklarýmý nasýrlýymýþ gibi gösteremem ya da düþsel bir boyutun pembe çizgili yollarýnda yürüyormuþum gibi yazamam. ....


:AFAJ:
Hayat sanki sadece “geçiþ”lerden ibaret. Bir formdan, bir forma; bir histen, bir hisse; bir þehirden bir þehre; bir renkten bir renge; bir geceden bir geceye; bir heceden bir heceye; gençlikten yaþlýlýða, yaþamdan ölüme…. Ve bu geçiþler arasýnda kýsacýk duraklar var. Bir mola yerinde durup, biraz soluklandýðýmýz o gerçek seyahatlerinkine benzer.

Bu duraklarda ne zamaný de de geçiþleri durdurabilir sadece yeni bir halin baþýnda olduðunuzun farkýna varýrsýnýz. Gün doðumunda terleyen çiyler gibi anlýk ve kýsa bir farkýndalýk. Þair de belki böylesi bir geçiþte þiir dökmüþtü tarih sayfasýna:

“Sen olsan ne yapardýn Turnam
Bir sandala atlamýþ denize açýlmýþsýn
Yanýnda ne pusula, ne aþ, ne azýk
Ýþte karþýnda Dübbü Ekber, solunda Demirkazýk
Salkýmsaçak bulutlar, delibozuk dalgalar.
Bütün rahatlýklarý sahilde býrakmýþsýn
Mor rüyalar asmalarda, pembeleri yatakta
Yola düþüp Huu demiþsin, Huu iþitmiþsin
Arpa boyu, çavdar boyu, minare boyu deðil
Tut ki gecelerce mýsralar boyu gitmiþsin..

Turgut Uyar”





Betimlenemeyen bir çaresizlik hali daha nasýl anlatýlabilirdi ki? Kimilerine bir masal gibi gelecek sözler kimilerine doyumsuz bir ýþýk.

Ýþte o yüzden bugün benim üzerimde bir halden baþka bir hale geçiþten almýþ olduðum ödünç renkler var. Bugün belki söðüt yeþiliyim, gelincik kýzýlýyým ya da gök mavisi bu deðiþkenlikte bir önemi yok mu demeliyim?

Kendi tenhalýðýmda ceplerime sevdiðim þairlerin dizelerini doldururum, bir dua, karanlýðýma bir ýþýk, geçiþlerime ilaç niyetine. Rol yapmam daha doðrusu yapamam. Nasýr tutmayan parmaklarýmý nasýrlýymýþ gibi gösteremem ya da düþsel bir boyutun pembe çizgili yollarýnda yürüyormuþum gibi yazamam. Yazdýklarýmdan ne eksik ne de fazlayým, onlar gibi buðulu, karmaþýk kimi zaman anlamsýz ve boþum. Rol yapabilenlerle karþýlaþýnca ise bir durak gülümserim sadece. Ve içimden “þu kurmacasýz yazýlmýþ öykülerden oluþan hayatta ne yazýk ki kalýcý bir yerin olamayacak diye” hadsiz cümleler kurarým.

Kim bilir hangi geçiþten kalma bir gece de göðe atýlmýþ avuç avuç cümbüþler ve yahut fýrtýnalar var. Onlara uzaktan bakmayý bir masalý dinlermiþ gibi hissetmektense, panzehirsiz bir zehirlenmiþlik gibi hissetmek niye? Mevsimleri olduðu kabul etmenin, onlara kafa tutmamanýn zararý nedir? Kýþýn bütün soðuðuna raðmen sýcacýk bir odanýn içinde olmak, ara sýra dýþarýya çýkmak üþümek ama sonra o odaya dönüp kýþýn soðuk nefesine inat odanýn sýcak nefesini hissetmenin nesi kötü ki…

Kýþ ki bütün sessizliklerin anasý, renklerin solgunluðu… Kýþýn sessizliðini dinlerken kendi sessizliðini, kýzgýnlýklarýný biraz ertelemek, biraz kenara býrakmak kimilerine göre morfin verilmiþ aðrý anlamýna gelse de benim için durmaksýzýn sýzlanmaya yeð. “Rol yapmadan, kendini unutmadan biraz etrafýna bakýnabilmek” olur bunun ismi olsa olsa.

Çünkü bunu yapmamak demek; geçiþlerini kabullenememek demek, kendi sessizliðinde nefretlerini büyütüp sertleþtirmek demek… Ve akabinde reçetesini kendi yorumlayan yarým yamalak bir doktor edasýyla geçiþlerinin nedeni olarak gördüðü her þeyi inciterek, kýrýp dökmenin o sert geçiþlerinden olma yaralarýna iyi geleceðini sanmak.

Oysa aðýr, gri ve kirli bir yükü omuzlamaktý bu. Ya gözlerinde o grilik, o yorgunlukla, her gün ayný saatte buluþursun ya da gökyüzünde gördüðün bugünün hilalini, yarýnýn dolunayýnýn kýyýsýnda gemiler yüzdürdüðünü kabullenirsin daha en baþýndan, karar senin!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vertigo
Mesafe

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Bir Bulutla Bir Kaðýt Peçete Arasýnda"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kaçýk [Öykü]


Cezbe Derketo kimdir?

Yazdýðým her ne var ise içinde bir arafta kalmýþlýk, bir muallaklýk var . Neden mi? korkarým ki bu hiç bir zaman kesin olarak cevaplanamayacak bir soru. . .

Etkilendiði Yazarlar:


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cezbe Derketo, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.