..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > ASLI




18 Mayýs 2004
Aþk Darlýðý  
ASLI
Aþklarýn, dostluklarýn, parçalanýþlarýn, kaybediþlerin en çok yaþandýðý yer ömrün ortasý. Hayatýn belki de en önemli parçasý olan aþklar da çoðunlukla bu dönemde yaþanýr. Týpký Ýris’in yaþadýðý gibi…


:BGIG:

Bu dinginlik, bu huzur, bu mavi, bu yeþil, kuþ sesleri ve çay…Uzaktan gelen matkap sesinin duymazdan geliniþi. Karþý balkondaki yaþlý teyze…Bütün gün boþ oturuþlarý,boþ dolanýþlarýyla hayatý kaçýrdýðýný fark edemeyiþleri. Hayatý bitmiþ sanmasý. Bir huzursuzluk kadýnda. Hayatý sýrf çocuklarý ve torunlarý yapmýþ olmasý. Durgun hayatlar,ayný þeylere gebe günler. Belki de kadýnýn istediði bu. Bu yaþtan sonra heyecan neyine?
Havuz…Masmavi, cam göbeði rengi. Çocuklar gibi cývýl cývýl bir renk. Çocuklara yakýþan… Havuzun her yeri çocuk.
Ýþte hayat, havuz çocuklarýndan balkondaki yaþlý teyzeye varýlan yol. O arada yaþadýklarýn en önemlisi. Aþklarýn, dostluklarýn, parçalanýþlarýn, kaybediþlerin en çok yaþandýðý yer ömrün ortasý. Hayatýn belki de en önemli parçasý olan aþklar da çoðunlukla bu dönemde yaþanýr. Týpký Ýris’in yaþadýðý gibi…
Ýris ilk kez otuzunda yaþamýþtý aþk denilen bu en yaþanýlasý duyguyu. O zamanlar genç,güzel ve okumuþ bir kadýndý. Özgürlüðe her þeyden çok önem verirdi. Uzun bir üniversite eðitiminden sonra psikolog olmuþ ve özel bir klinikte çalýþmaya baþlamýþtý. Ýris kendine her þeyden çok güvenir ve aklýyla çözemeyeceði hiçbir sorunun olamayacaðýný düþünürdü. Ta ki ona rastlayýncaya kadar…
Ýris, iki katlý þirin evinde köpeðiyle birlikte yaþýyordu. Birkaç dostundan, köpeðinden ve en önemlisi toplumdaki saygýn kimliðinden oluþan bir hayat kurmuþtu kendine. Çocukluðunda hafýzasýna kazýnan kelimeleri yok etmiþti artýk.
DAR
DAR Gelir
DAR Kafa
DAR Kýyafet
DAR Oda
……….
……….
DAR-gýn deðildi artýk kimseye. Ne geceler boyu yalvardýðý Allah Baba’ya ne de baba dediði adama DAR-gýnlýðý kalmýþtý.
Artýk yalnýzdý, güçlüydü, en iyiye sahipti. Daha iyisi olamaz diye düþünüyordu. OLMADI DA!
Ýþte hayatýný ve tüm deðer yargýlarýný deðiþtirecek güne bir gün kala bunlarý düþünüyordu Ýris. Ertesi gün her sabah olduðu gibi altýda kalktý. Güneþ’in doðuþunu izlemeyi ve Güneþ’ten aldýðý bu enerjiyle güne baþlamayý alýþkanlýk haline getirmiþti. Sabahýn bu en yaþanmamýþ, en berrak saatleri ona büyük bir huzur veriyordu. Akþam eve geldiðinde yorgunluktan ölmüþ olan bedeni, her gün yeniden diriliyordu sanki. Bu enerjisinden olabildiðince yararlanmak isteyen köpeði Leblebi ile yaptýðý uzun sabah yürüyüþleri de onun için ayrý bir zevkti. Ýþte Ýstanbul’u en çok bu zamanlar seviyordu. Pýrýl pýrýl parlayan deniz,insanlarýn üþüþmediði boþ sokaklar ve yazýn bu döneminde en keskin kokularýný salan aðaçlar ve çiçekler… Kendi cennetinde yaþýyordu ve bu da ona yetiyordu.
O gün eve döndüklerinde ajandasýna baktý. 10.Aðustos.1960 yazýlýydý. Her þeyi önceden planlayan ve planlarýný uygulama yetisine sahip olan nadir insanlardandý. O gün yapacaklarýna þöyle bir göz gezdirdi. Alt alta þunlar sýralanmýþtý:
Beþ Hasta.(Biri yeni hasta. Dosyayý incele)
Uluslararasý Psikoloji konferansý
Kimsesiz Çocuklar Yurdu Ziyareti
Lale’yle öðle yemeði
Suna Tanaltay’la randevu
Leblebi’nin týrnak kesim günü
DAR Alanda Kýsa Paslaþmalar filmini izle.
Hayatýný DAR-altmak istemediði için her þeyi geniþ tutmaya çalýþýyordu. Yapabileceði kadar çok þey yapmaya çalýþýyordu, alýþmýþtý bu tempoya.
Saat dokuzda iþe gittiðinde yeni hastanýn dosyasýný masasýnda buldu. Dosyaya göz gezdirdiðinde, adamýn hayattaki hiçbir þeyden zevk almama gibi bir sorununun olduðunu anladý. Adamýn ‘duygu körü’ olduðunu düþünerek dosyayý kapattý.
On bir buçuk’ta hasta Ýris’in karþýsýndaydý. Adamýn gösteriþ budalasý bir tip olduðunu anladýðýnda bozulan sinirleri adamýn adýný duyduðunda iyice bozuldu.
‘Merhaba adým Darül’ demiþti adam. Birden bütün DAR-lar aklýna geldi.
DAR
DAR Gelir
DAR Kafa
DAR Kýyafet
DAR Oda
Düþüncelerinden ve önyargýlarýndan sýyrýlmayý baþararak adama gülümsedi. Adamýn saðlýðý da hali vakti de yerinde gibi görünüyordu. Ýris’in, adamýn sahip olduðu tüm deðerlerin üstüne çýkarak, onu mutsuz kýlan þeyin ne olduðunu bulmasý gerekiyordu.
Sorunun neden kaynaklandýðýný bulmasý için bazen aylarca uðraþmasý gerekiyordu. Ancak bu sefer sorunun ne olduðunu ilk seferde anlamayý baþarmýþtý. DARül’ün iki saatlik seans boyunca kurduðu her cümlede bir kelimeyi ýsrarla vurguladýðýný fark etti. Bahsettiði þey’AÞK’tý. Böylece sorun ortaya çýkýyordu. DARül anlaþýlmaz derecede aþýk olduðunu düþündü. Ýris’e böylesi aþklar çok uzaktý. Hiçbir zaman anlamamýþtý hayatýný tekbir insan üzerinde yoðunlaþtýrmanýn saçmalýðýný.
Bir kere aþk insanýn tutsaklýðýydý. Mantýðýn yok edilmesiydi aþk. Özgürlüklerin yok olmasýydý. Hayatýna girecek bir erkeðin onu ne kadar DARa sokacaðýný düþündü.O erkeðin istekleri doðrultusunda hareket etmek, ona baðýmlý olmak, DAR düþünce kalýplarý arasýnda bocalamak ve sonra boðulmak. Bunlar hiç ona göre deðildi. Hayatýndan ‘baba’ ile çýkan erkeklerin ve DARlarýn bir daha hayatýna girmesine izin veremezdi.
Ýris, DARül’le olan onuncu görüþmelerinin ardýndan hala bir yol kat edemediklerini fark etti. Onu aþkýn saçma bir yürek yanýlgýsý olduðuna inandýrmaya çalýþýyor; ama bunu beceremiyordu. Aksine gün geçtikçe DARül’e hak vermeye ve onu anlamaya baþladýðýný fark ediyordu. Fark ettiði;fakat kendine bile itiraf edemediði bir þey daha vardý. Uzun zamandýr farkýnda olduðu bu olay, o gün terapi bittiðinde dudaklarýndan þöyle döküldü:
ÝRÝS darÜL’E AÞIK OLDU!
ÝRÝS darÜL’E AÞIK OLDU!
Bu onun meslek hayatýndaki en önemli teþhisiydi ve asýl terapiye o anda baþlamalýydý.
Neden diye sordu. Ardýndan,
Ne zaman?
Nasýl?
Ne Olacak? sorularý geldi.
Tüm bu sorularý ayný anda sordu beyni;ama karþýlýðýnda tekbir yanýt aldý. Ona neden aþýk olduðunu biliyordu. darÜL öyle þeyler anlatýyor, öyle yüceltiyordu ki sevdiði kadýný, Ýris bir kadýnýn bir erkek tarafýndan bu kadar sevilmesine aþýk olmuþtu. Çünkü; O bugüne kadar hiçbir erkekte gerçek sevgiyi görmemiþ, dar-ALTAN erkekleri tanýmýþtý hep.
Haftalar, aylar geçiyordu; ancak ne darÜL’ü ne de kendini bu sevdadan vazgeçirebiliyordu. Bu onun hem hayattaki hem de mesleðindeki ilk yenilgisiydi. Herzaman tek güvencesi olan aklýný yitirmiþti sanki. Düþünemiyor, algýlayamýyor ve kendine söz geçiremiyordu.
Ýki yýl sonra , hayatýnýn yönünü tümüyle deðiþtirecek o kararý aldý. Kendi sorunlarýný çözemeyecek durumda olan bir insan nasýl baþkalarýnýn sorunlarýyla ilgilenebilirdi ki?
Bir sabah ajandasýný açtý, planladýðý þeylere þöyle bir baktý. Herzaman ki gibi ne çok þey planlamýþtý. O günden sonra ki tüm planlarýnýn üstünü çizdi. Böylece bir daha asla dönmeyeceði iþini býraktý, aþkýný da geride býraktýðýný sanarak.
dar-MA DUMAN…
Evlendi, çocuklarý oldu,deðiþik ülkelerde yaþadý.
dar-MA DUMAN…
Zamanla her þey deðiþti, her þey terk etti onu. Yalnýzca içindeki sevgi ve bir yerlerde onunla karþýlaþma umudu deðiþmedi hayatýnda.
Yaþlý kadýnýn 10.Aðustos.2000 günü saatlerce usanmadan oturduðu balkonunda neler yaþadýðý, düþüncelerinin hangi diyarlarda dolaþtýðý çok açýktý. Þimdi balkonda oturan yaþlý teyzenin bir zamanlar özgürlüðüne düþkün, akýllý, idealist Ýris olduðuna kim inanýr?











.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aþk bu..
Gönderen: ÖRSAN BAYDAR / ÝSTANBUL
20 Mayýs 2004
Aþk nelere kadir deðil mi.. Üslup, anlatým þekli güzel bir öykü.. Konuyu yazýya aktarýp, yazýnýn merkezinde atmasýný saðlamýþsýnýz..Baþarýlar..Gecenin buðusu..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözlerimde Hayaldin Sen

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tecavüz Hikayeleri
Dingin Bir Akþamüstü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþk Ýki Kiþiliktir [Þiir]
Cadde, Sen ve Ben [Þiir]
Gözlerin [Þiir]
Bütün Mevsimlere Dair [Þiir]
Saklambaç [Þiir]
Herkes Cennete Gitmek Ýster; Ama Kimse Ölmek Ýstemez... [Deneme]
'Yaþamak mý, Niye?' [Deneme]
Bugün Benim Doðum Günüm [Deneme]
Gündoðumu Sohbetleri [Deneme]
Yegane Güç: Güzellik [Deneme]


ASLI kimdir?

Sanatýn estetik duygularý geliþtiren ve insaný sorgulamaya ve deðiþime zorlayan bir uðraþ olduðunu düþünen genç bir yazar adayýyým. Aslýnda çoðu zaman kendime ulaþmak için, kendimi ve bu koca evreni anlamak için yazmýþýmdýr yazýlarýmý. Ama; yazdýklarýmý diðer insanlarla paylaþmak, onlara da bir pencere aralayabilmek tabii ki hoþuma gider.

Etkilendiði Yazarlar:
Buket Uzuner, Paulo Coelho,Milan Kundera,Kürþat Baþar,Elif Þafak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ASLI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.