..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Kâmuran Esen




25 Mayýs 2005
Çocuklardaki Güzellikleri Görebilme / Aný  
Kâmuran Esen
Çocccuklardaki gizli güzellikler.......


:CJJI:
Yýllar önceydi. Bir aile dostumuzun kýzlarýnýn nikâh töreni için Ankara’ya gitmiþtik. Nikâh Atakule’deki nikah salonunda kýyýlacaktý. Nikâha son anda yetiþtik. Nikâh merasimleri bende hep hüzün uyandýrmýþtýr. Gözlerim dolu dolu izlerim töreni. “Mutlu günlere ilk adýmlarýný atan gençleri ilerde acaba nasýl günler bekliyor? “diye düþünürüm.”Her evlenen mutlu olmak için evlenir. Acaba bu gençler mutlu olabilecek mi?” diye kendi kendime sorarým.

Evlenen çiftler kadar onlarýn anne ve babalarýný da düþünürüm.” Evlâtlarý; hayatlarýnýn en önemli kararlarýnýn altýna imza atarken, anne- babalar ne hissederler acaba? “diye merak ederim. Ýþte o gün de öyle oldu. Hüzünlenerek ama kimseye de hüznümü belli etmeden izledim nikâh törenini. Gençlere ömür boyu mutluluk dileklerimizi sunarak ayrýldýk salondan.

Kýzým ve eþimle birlikteydik. Onlar asansöre binerek kuleye çýkmak istediler. Benim onlarla birlikte kuleye çýkmam gibi bir durum asla söz konusu olamazdý. Çünkü ben asansöre binmem. Daha doðrusu binemem. Dört beþ katlý bir apartmanýn asansörüne bile. Bir- iki dakikalýk asansör yolculuðu , bana yýl kadar uzun gelir. Otuz katlý binanýn merdivenlerini týrmanmayý göze alýrým, yine asansöre binmem. Asansörün içinde nefes almakta güçlük çektiðimi hissederim. Asansör bana kibrit kutusu kadar küçük gelir. Asansöre binenlere de “merdiven çýkmanýn çok saðlýklý olduðunu” söylerim. Asansör korkuma bir mazerettir bu aslýnda.Yýllardýr bana birileri “Caným ne var korkacak !” dediler durdular hep. yÝNE Binmedim asansöre.

Bir kenarda eþimin ve kýzýmýn dönmelerini beklemeye baþladým. Çok iyi gözlemciyim. Nerede olursam olayým etrafýmý devamlý gözlemlerim. Etrafýmda hep bir þeyler ararým. Bu beni hem can sýkýntýsýndan kurtarýr, hem bana mutlaka birþeyler kazandýrýr. Öyle dalgýn gözlerle bakmam etrafýma. Gördüklerimden, izlediklerimden, hatta duyduklarýmdan bir þeyler yakalamaya çalýþýrým. Doðal olarak da bunun sonucunda; birçok kiþinin gözünden kaçýrdýðý þeyleri yakalayabilirim....
O gün de öyle oldu. Eþimin ve kýzýmýn dönmelerini beklerken etrafý izlemeye baþladým. Buradaki insanlarýn hemen hepsinin çok iyi giyimli olduklarýný farkettim. Normal bir zamanda, herhangi bir yerde görebileceðiniz insanlar topluluðu deðildi sanki. Özel seçilmiþ, belli bir kültürü almýþ insan topluluðu gibiydi. Nedense, o insanlar içinde kendimi çok farklý hissettim. Sanki onlardan ayrý, onlardan uzak.
O arada biraz ötede iki erkek çocuðu dikkatimi çekti. Nereye gitsem, önce çocuklar çeker dikkatimi , sonra çiçekler. Çocuklarýn ikisi de ilkokul çaðýnda görünüyordu. Üstleri baþlarý, diðerlerinin aksine pek muntazam deðildi. O çevredeki insanlardan farklý görünüyorlardý. Ancak, öylesine rahat davranýyorlardý ki çocuklar; kendilerinden baþka hiç kimse yoktu sanki orada. Birbirleriyle itiþiyorlar, kakýþýyorlardý. Kovalamaca oynuyorlardý. Týrabzan þeklinde uzatýlmýþ demirlerin altýndan geçiyor; üstüne çýkýp yere atlýyorlardý. Bütün dikkatimi onlara vermiþtim.

Bana öðrencilerimi hatýrlattýlar. Neþeleri hoþuma gitmiþti. Onlarla beraber ben de eðleniyordum. Birdenbire kaným kaynayývermiþti onlara. Rahat tavýrlarý, umursamazlýklarý ilgimi çekmiþti. Yaptýklarýnýn doðru olup olmadýðý umurlarýnda bile deðildi. Benim onlarý izlediðimin farkýnda deðillerdi. Neþeyle oyunlarýna devam ettiler.
Bir ara güreþ tuttular, yerlerde yuvarlandýlar. Ýçimden “Çocuk olmak ne güzel,” diye geçirdim. Doðrusu onlarýn yerinde olmak istedim. Ya da onlarla birlikte oynamak. Biz büyüklerin yapmasý hoþ karþýlanmayacak þeyler, onlar için normaldi. Çocuklarýn davranýþ özgürlüðü vardý. Yanlýþ bir þey yapsalar dahi onlara kýzmýyorduk.” Çocukluk iþte!” deyip geçiyorduk. Onlar, büyüklere nazaran özgürdüler, rahattýlar. Ýþte bu izlediðim çocuklar da böyleydi.

Ben onlarý keyifle izlerken az ötede, iyi giyimli iki genç bayanýn; bu iki çocuða bakarak, yüzlerini ekþiterek birþeyler konuþtuklarýný farkettim. “Ay!” dedi birisi.” Þu çocuklarýn pisliðine bir bak. Üstleri baþlarý kir içinde.” Dikkatle baktým, gerçekten öyleymiþ. Onlar söylemeden hiç farketmemiþtim. Devam etti ayný þýk bayan: “Ayaklarýnda çorap da yok galiba.” Çocuklarýn ayaklarýna baktým, gerçekten çorap yoktu. Bu arada çocuklar itiþip kakýþmaya, yerde yuvarlanmaya, gülüþmeye devam ediyorlardý. Sonra diðer þýk bayan aldý sözü: “ Þunlarýn boyunlarýna bak. Kirden, kaplumbaða gibi olmuþ. Týrnaklarý da kepçe gibi,” dedi iðrenerek ve yüzünü buruþturarak. Dikkat ettim, gerçekten de öyleydi. Yalnýz baþka bir þeye daha dikkat ettim.Bu bayanlarýn týrnaklarý da kepçe gibiydi.

Benim çocuklarda görmediðim þeyleri o þýk bayanlar görmüþlerdi. Bu bayanlar da nereden çýkmýþtý! Onlardan önce bu sevimli yavrularý ne güzel izliyordum. Ne kirlerini görmüþtüm, ne paslarýný, ne de uzun týrnaklarýný. Canýmý sýkmýþtý bayanlar. Neþemi bozmuþlardý. Güzel bir rüyadan uyandýrmýþlarý beni.

Bu arada eþimle kýzým kuleden indiler. Hemen arabamýza atlayýp, dönüþ yolculuðuna baþladýk. Onlar Atakule’deki asansörden gördüklerini bana anlatýyorlardý. Ben ise, biraz önce gördüklerimi ve o iki bayanýn konuþmalarýný düþünüyordum. O bayanlarýn çocuklara karþý nasýl böyle acýmasýz ve katý olabildiklerine anlam veremiyordum. O bayanlarla benim, çocuklara bakýþ açýmýz ne kadar farklýydý. Onlar çocuklardaki yanlýþlarý ( “çirkinlikleri” demeye dilim varmýyor) görmüþlerdi, ben güzellikleri görmüþtüm. Ben çocuklarý sevmiþtim, onlar iðrenmiþlerdi. Çocuklarý izlerken benim yüzüm aydýnlanmýþtý, onlarýn ise yüzleri ekþimiþti. Bu aslýnda o kadar doðaldý ki. Çünkü ben bir öðretmendim. Öðretmene yakýþan da buydu. Ben eðer çocuklarda var olan güzellikleri göremeseydim, yýllarca severek öðretmenlik yapabilir miydim! Öðrencilerimin uzun týrnaklarýndan, kirli ellerinden iðrenseydim, öðretmen olabilir miydim? Ya da ne kadar baþarýlý olabilirdim?

Ben çocuklardaki güzellikleri gördüm hep. O güzelliklerden yola çýktým. Ýþte iyi bir öðretmen olmanýn sýrrý buradaydý: Çocuklarý sevmekte, onlara sevgi dolu bir yürekle bakmaktaydý. Onlarý anlayabilmekteydi. Eðer çocuklarý seviyorsanýz, onlardaki güzellikleri yakalayabiliyorsanýz, onlarýn herþeyine katlanabilirsiniz. Çocuklarýn eksilerini deðil, artýlarýný göreceksiniz. O artýlardan yola çýkacaksýnýz. Eðer yanlýþlarý düzeltmekten iþe baþlarsanýz, asla baþarýlý olamazsýnýz. Çocuklarý küstürürsünüz. Sonra, seveceksiniz, sevdiðinizi hissettireceksiniz. Çocuk sevildiðini bilecek. Öðretmeni tarafýndan sevildiðini bilen çocuða güven gelir. Öðrenme isteði gelir. Onlarýn duyduðu bu güven , sevilme duygusu ve öðrenme isteði, hem çocuðu baþarýya götürür hem öðretmeni. Sonra da o eksiler zamanla kaybolur gider.

Çocuklarda çoðumuzun göremediði öyle güzellikler var ki. Bunu ancak, çocuklara sevgiyle yaklaþanlar görebilir. Öðretmenlik yýllarýmda, her çocuktaki güzelliði görmekte hiç zorlanmadým. O nedenle, onlarý eðitirken ve öðretirken, pek fazla sýkýntý yaþamadým. Çocuklara bu þekilde yaklaþmam, baþarýlý olmamda çok büyük bir rol oynadý. Benim iþimi kolaylaþtýrdý.
Çocuklar bir dünya, çocuklar bir kaynak.Onlara yaklaþmayý deneyin bir. Eminim, benim gördüklerimi siz de göreceksiniz.




















.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Mustafa SAVAÞ / Ankara/Türkiye
25 Ocak 2006
Ankaramýza konuk gelmiþsiniz, ne mutlu. Ben de o salonda az törene katýlmadým, ziyaretçi olarak tabi :) Atakulede hem çocuk, hem de genç olarak bulundum. Fakat hiç böyle bakmamýþtým çevreme, çocuklara ve çocuklarý izleyenlere. Çok güzel bir gözlemdi, bazen bir ara verip düþünerek zevkle okudum. Hoþçakalýn...

:: ..
Gönderen: zeliha gökkan / Urfa/Türkiye
30 Mayýs 2005
yazýnýza sizin de sýk sýk deðindiðiniz özlü sözlerle yorum katmak istiyorum. 'güzel gören güzel düþünür.güzel düþünen de hayattan keyif alýr' iyimser her felakette bir fýrsat,kötümser de her fýrsatta bir felaket görür' umarým hep iyiyi güzeli ve doðruyu yaþarsýnýz..mutlu kalýn saygýdeðer hocam...sevgilerimle...

:: Bakmak Görmek Deðildir...
Gönderen: zeynep küçük / kýrþehir/Türkiye
30 Mayýs 2005
Herkes bakar ama herkes göremez... Ellerinize saðlýk çok güzel olmuþ. Keþke hep güzellikleri görsek... Saygýlarýmla...

:: Ah Napolyon!
Gönderen: nida / Ýstanbul/Türkiye
28 Mayýs 2005
Bilsen hala paþa çayý içtiðimi... Okþarmýydýn saçlarýmý, söverken çocukluðuma aynada. Neredeydin uçurtmam koptuðunda ve neredydin sýnýfýmý geçtiðim halde alýnmayan "bisikletci de öldü" hayallerim. Nerede boþ çukurlarý dolduracak yürek... Zýrvada! Saygýsýzlýðým deðil size. Size, Saygýlar.

:: :)
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/Türkiye
28 Mayýs 2005
ben asýl, çocuklarýn bize, yetiþkinlere baktýklarýnda ne gördüklerini çok merak ediyorum biliyor musunuz?.. bazen öyle þeylere tanýk oluyorum ki, kendimi çýplak kral gibi hissediyorum.. onlar doðal, onlar çocuk iþte.. bana bir baþka öðretmeni, annemi hatýrlatýyor yazýlarýz.. izedebiyat'ýn olmazsa olmazý, ah kamuran öðretmenim:)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?
Okuma Alýþkanlýðýný Kazanmamda Annemim Rolü
Çalýþma Masasý / Öyküsel Aný
Günlük
Öðretmenim Þükrü Bey
Bir Ayrýlýk Öyküsü
Bizim Evin Balkonundan Bakýnca / Aný
Karda Ayak Ýzleri
Annem Hasta

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.