..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




14 Haziran 2010
Cehennem  
Altuð Öztürk
Allah, hayatý ve ölümü belirli bir amaçla yaratmýþ, insanlara doðruyu ve yanlýþý öðreten hak kitaplar indirerek bu amacý onlara bildirmiþtir. Öðüt almayan ve kendini dünya hayatýnýn geçici ve sahte süslerine kaptýran insanlarý cehennemle müjdeleyen Allah ‘halat (ya da deve) iðnenin deliðinden geçinceye kadar cennete’ giremeyeceklerini bildirmiþtir


:ACFH:
Allah, hayatý ve ölümü belirli bir amaçla yaratmýþ, insanlara doðruyu ve yanlýþý öðreten hak kitaplar indirerek bu amacý onlara bildirmiþtir. Öðüt almayan ve kendini dünya hayatýnýn geçici ve sahte süslerine kaptýran insanlarý cehennemle müjdeleyen Allah ‘halat (ya da deve) iðnenin deliðinden geçinceye kadar cennete’ giremeyeceklerini bildirmiþtir.
‘… inkar edip ayetlerimizi ve ahirete kavuþmayý yalanlayanlar ise; artýk onlar da azap için hazýr bulundurulurlar.’ (Rum Suresi, 16)
Cehennem, insanýn hayal gücünü aþan ve dünyada mümkün olan en büyük acýlardan daha fazlasýnýn yaþanacaðý azap dolu bir mekândýr. Bu azap dolu yer, Allah'ýn sonsuz kudretinin bir tecellisidir ve sonsuza kadar sürecektir. Ayetlere göre cehennem ateþine küçültücü bir sürüklenme ile sürüklenen cehennem halký, cehenneme girdiklerinde onun kapýlarý üzerlerine kapatýlacak ve olabilecek en dehþet verici görüntülerle karþýlaþacaklardýr. Cehennemde azabýn hiçbir zaman bitmeyeceðini fark eden insanýn yýkýmý ve çaresizliði Kuran’da þöyle bildirilir:

‘Fasýk olanlar içinse, artýk onlarýn da barýnma yeri ateþtir. Oradan her çýkmak istediklerinde, geri çevrilirler ve onlara: "Kendisini yalanladýðýnýz ateþ azabýný tadýn" denir.’ (Secde Suresi, 20)
Bazý insanlar bir süre cehennemde kaldýktan sonra baðýþlanacaklarýna inanýr ve bunun rahatlýðýyla dünya hayatýna meyledip gaflet içinde yaþarlar. Oysa Allah ayetlerinde bu kimseler için: ‘Bütün zamanlar boyunca içinde kalacaklardýr.’ (Nebe' Suresi, 23) buyurmuþtur.
‘Bu, onlarýn: "Ateþ bize sayýlý günler dýþýnda kesinlikle dokunmayacak" demelerindendir. Onlarýn bu iftiralarý, dinleri konusunda kendilerini yanýlgýya düþürmüþtür.’ (Ali Ýmran Suresi, 24)
Cehennemde Allah'ýn ‘Kahhar’ (Kahredici), ‘Cebbar’ (istediðini zorla yaptýran) isimleri tecelli edecek ve bu özel olarak yaratýlan azap mekânýnda insan en büyük acýlarý yaþayacaktýr. Kuran’da cehennemden, canlý gibi bahsedilir. Cehennem, ayetlerde bildirildiðine göre, “insana delicesine susamýþtýr” (Müddessir Suresi, 29) ve iman etmeyen kiþileri sabýrsýzlýkla beklemektedir.
Ayetlerden anladýðýmýza göre cehennemde tam anlamýyla sosyal bir hayat yaþanacaktýr. Ancak bu hayatýn her aný acýyla dolu olacak, cehennem halký fiziksel ve psikolojik pek çok eziyet yaþayacaktýr. Gözler dehþet verici ve iðrenç görüntüler görecek; kulaklar korkunç sesler, gürültüler, çýðlýklar, inlemeler, duyacak; en pis ve tiksinti verici kokular; en iðrenç tatlar, en dayanýlmaz acýlar hissedilecektir. Bedenin her yeri yanacak ancak deriler tekrar tekrar yenilenecek ve azapta hiçbir kesinti ve hafifleme olmadan ayný iþkenceler sonsuza kadar devam edecektir. Bu azabý yaþayanlar yok olmak isteseler de bu bir türlü gerçekleþmeyecektir. ‘Elleri boyunlarýna baðlý olarak, sýkýþýk bir yerine atýldýklarý zaman, orada yok oluþu isteyip-çaðýrýrlar.’ (Furkan Suresi, 13)
Ayetlerden anlaþýldýðýna göre cehennem; dar, gürültülü, karanlýk, dumanlý, pis kokulu, izbe ve tekin olmayan bir mekândýr. Ateþten elbiseleri, en iðrenç yiyecek ve içecekleri, kavurucu sýcaklýðý ile insanýn hissedebileceði en korkunç duygularýn bir arada yaþandýðý azap dolu bir hayattýr cehennem. Bu hayatta insanýn þuuru tamamen açýk olacak, acýkacak, susayacak, konuþacak, piþmanlýk duyacak ve o mekândan kurtulmak isteyecek ancak azaplar hiç eksilmeden devam edecektir. Cehennem ehli acýktýðý zaman darý dikeni ve zakkum yiyecek, susadýðýnda ise kaynar su, kan ve irin içecektir. ‘Doðrusu, o zakkum aðacý; Günahkâr olanýn yemeðidir. Pota gibi; karýnlarda kaynar-durur; Kaynar-suyun kaynamasý gibi.’ (Duhan Suresi, 43–44–45–46) ‘Ýþte bu; tatsýnlar onu: Kaynar su ve irin.’ (Sad Suresi, 57)
Cehennem halký azap içinde kývranýrken cennet ehlinden yardým isteyecek ancak yardým görmeyecektir. ‘Ateþin halký cennet halkýna seslenir: ‘Bize biraz sudan ya da Allah’ýn size verdiði rýzýktan aktarýn.’ Derler ki: ‘Doðrusu Allah, bunlarý inkar edenlere haram (yasak) kýlmýþtýr.’ (Araf Suresi, 50)
Kafirler için hazýrlanmýþ cehennem ateþinin yakýtý insanlar ve taþlardýr. Cehennem ehli boyunlarýndaki demir halkalar ve zincirlerle sürüklenecek, alýnlarý, böðürleri ve sýrtlarý daðlanacak, tüm bu iþkenceleri yaþarken ölmek isteyecek ancak bir türlü ölemeyeceklerdir.
‘Doðrusu Biz kafirlere zincirler, demir halkalar (tomruklar) ve çýlgýnca yanan bir ateþ hazýrladýk.’ (Ýnsan Suresi, 4)

Allah’ýn tüm uyarýlarýna raðmen þeytanýn yolunu benimseyen insanlarýn ebedi mekâný belli olduðu zaman, son piþmanlýklarý asla fayda vermeyecektir. ‘Suçlu-günahkârlarý, Rableri huzurunda baþlarý öne eðilmiþ olarak: "Rabbimiz, gördük ve iþittik; þimdi bizi (bir kere daha dünyaya) geri çevir, salih bir amelde bulunalým, artýk biz gerçekten kesin bilgiyle inananlarýz" (diye yalvaracaklarý zamaný) bir görsen.’ (Secde Suresi, 12)
Kendilerini yalan ve hileyle kandýran þeytan ise ‘Þüphesiz ben sizden uzaðým. Çünkü ben sizin görmediðinizi görüyorum, ben Allah'tan da korkuyorum’ (Enfal Suresi, 48) diyerek insanlarý yalnýz býrakacaktýr. Ve artýk iman etmeyenler ve Allah yolunda yaþamayanlar için ‘sabretseler de birdir, sabretmeseler de’. (Tur Suresi, 16)
ALTUÐ ÖZTÜRK



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.