..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




16 Haziran 2010
Samimi Ýman  
Altuð Öztürk
Samimiyet ve içtenlik, kiþinin güvenilir ve saygýn olmasýna vesile olan çok önemli bir özelliktir. Samimi olan insanlar hayatlarýnýn her alanýnda bu güzel ahlaký sergileyerek topluma örnek olurlar.


:ADJD:
Samimiyet ve içtenlik, kiþinin güvenilir ve saygýn olmasýna vesile olan çok önemli bir özelliktir. Samimi olan insanlar hayatlarýnýn her alanýnda bu güzel ahlaký sergileyerek topluma örnek olurlar.

Samimiyetsiz insanlar ise çevreye güven telkin etmediði gibi, kendisine her zaman kuþku ile bakýlan, ahlakýndan hiçbir zaman emin olunamayan kiþilerdir. Bu karaktere sahip insanlar, Ýslam ahlakýnýn gereði olan samimiyeti sosyal yaþamlarýnda hayata geçiremedikleri gibi, dini vecibelerini yerine getirirken de tam olarak yaþayamazlar.

Etrafýmýzda Allah'a inandýðýný dile getiren çok sayýda insana rastlarýz. Ancak bu kiþilerin çoðu Allah'a iman etmenin gereklerini yerine getirmekte gereken titizliði göstermezler. Allah kullarýný, Kuran'ý Kerim'de bildirdiði emir ve yasaklara uymalarý konusunda uyarýr. Faizden, zinadan, yalandan, fitneden uzak durmalarýný öðütler. Namaz kýlmak, oruç tutmak, sabýr ve tevekkül sahibi olmak gibi pek çok ibadeti kararlýlýkla uygulamamýzý emreder. Buna raðmen samimi olarak iman etmeyen insanlar, bu emir ve yasaklarý uygulamak konusunda umursamaz davranýrlar. Menfaatlerine uygun olmayan bu yaþam tarzý onlara zor ya da sýkýcý gelir. Çünkü daha fazla ve daha kolay para kazanmak için faiz yemek, nefislerini tatmin etmek için zinaya yaklaþmak, mecbur kaldýklarýnda yalan söylemek çýkarlarýna daha uygun gelir. Namaz kýlmak, oruç tutmak gibi farz olan ibadetleri ise vakit bulamadýklarýndan, ileriki yýllara ertelediklerinden ya da önemini yeterince kavrayamadýklarýndan yerine getiremezler.

Etrafýmýzda yaþayan insanlarý düþünelim; çocuklarý için çok büyük fedakarlýklar yapan bir anne, kendisini ailesine adayan bir baba, sanat için herþeyi yapmayý uygun gören bir aktris, hayatýný sistemi düzeltmeye adayan veya tek amacý üniversiteyi kazanmak olan bir genç, aþký için ya da kendi için yaþayan bir birey... Çevremizde sýklýkla rastladýðýmýz bu insanlar gün içinde amaçladýklarý konular için herþeyi yaparlar, tüm zamanlarýný ve imkanlarýný bu amaçlarýna ulaþmak için kullanýr ve gerektiði takdirde deðerlerinden taviz vermekten çekinmezler. Dünya hayatýnýn aldatýcý metasýna kapýlýp Allah'ýn rýzasýný unutan bu samimiyetsiz tutumun bulacaðý karþýlýk bir Kuran ayetinde þöyle açýklanmýþtýr: ''Ýþte bunlar, ahireti verip dünya hayatýný satýn alanlardýr; bundan dolayý azaplarý hafifletilmez ve kendilerine yardým edilmez.'' (Bakara Suresi, 86)

Allah inancýný taþýdýklarýný söyledikleri halde hiçbir eylemlerinde bu inancýn gerektirdiði ahlaký göstermeyen samimiyetsiz kiþilerin, Allah'ý hatýrladýklarý ve yalvardýklarý tek an zorluk anlarýdýr. O anlarda Allah'a yönelir, O'dan yardým dilerler. Bir an önce, yaþadýklarý sýkýntýdan kurtulabilmek için dualar ederler, camilere giderler, adaklar adarlar hatta zor geldiði için yerine getirmedikleri namaz ibadetine dahi baþlarlar. Ancak Allah'a olan bu samimiyetsiz yakýnlýklarý, dualarý, ibadetleri; sýkýntýlarý Allah tarafýndan giderildiði andan itibaren son bulur ve eski hayatlarýna kaldýklarý yerden devam ederler. Allah bu karaktere sahip olan insanlarý Ankebut Suresi 65. ayette þu þekilde bildirir: '' Onlar gemiye bindikleri zaman, dini yalnýzca O'na 'halis kýlan gönülden baðlýlar' olarak, Allah'a yalvarýp yakarýrlar. Ama onlarý karaya çýkarýp kurtarýnca, hemen þirk koþarlar.''

Yaþanan her zorluk aslýnda insanlara Rabbimiz tarafýndan yapýlan bir uyarýdýr. Kimi uyarýlarý dikkate alýr ve ne gerekiyorsa yapar, kimi uyarýlarý umursamaz, kimi de uyarýyý fark eder ancak bir süre sonra unutur ve hayatýna devam eder.

Mesela kalp saðlýðýna gereken önemi vermeyen bir insaný düþünün. Ufak bir kalp krizi daha dikkatli olmasý gerektiðini hatýrlatan bir uyarýdýr aslýnda. O andan itibaren kiþi tüm hayatýný, kalp saðlýðýný korumak için çeþitli tedbirler alarak tekrar düzenler. Yemek alýþkanlýklarýný deðiþtirir, spora baþlar, sigarayý býrakýr ve daha saðlýklý olabilmek için ne gerekiyorsa yapar. Allah da, hayatýný sadece bu dünyaya adayan ve gaflete düþen kullarýna çeþitli zorluklar yaþatarak uyarýlarda bulunur ve Kendini hatýrlatýr. Tüm zorluklar, acýlar, kayýplar aslýnda insanlar için birer uyarýdýr. Ahireti unutup yalnýzca dünya hayatýnýn süsüne kapýlanlara, Allah'ýn dosdoðru yolunu hatýrlatan hayati bir uyarýdýr. Ýnsanlarýn, ölümle birlikte sona erecek ve hiçbir anlamý kalmayacak bu dünya hayatýna sýmsýký baðlanmalarý aslýnda onlarý sonsuz azaba sürükleyen büyük bir hatadýr. ''Onlar, dinlerini bir eðlence ve oyun (konusu) edinmiþlerdi ve dünya hayatý onlarý aldatmýþtý. Onlar, bu günleriyle karþýlaþmayý unuttuklarý ve Bizim ayetlerimizi 'yok sayarak tanýmadýklarý' gibi, Biz de bugün onlarý unutacaðýz.'' (Araf Suresi, 51)

Allah'ýn uyarýlarýný fark eden ve O'nun dosdoðru yolunda yaþamayý seçen insanlar ise Allah'a olan inançlarýndan ve ibadetlerinden asla taviz vermezler. Dualarýna icabet eden Rabb'lerine þükrederler. O'na olan baðlýlýklarý zorluklarla beraber daha da artar. Bilirler ki yaþanan her zorluk kendileri için bir sýnavdýr. '' Biz sizi biraz korku, açlýk ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceðiz. Sabýr gösterenleri müjdele. (Bakara Suresi, 155) ayetinin bilincinde olan samimi müminler bu sýnavlarýný en iyi þekilde verebilmeyi amaçlarlar. Samimi olarak iman eden insanlarýn Allah'a olan sevgileri menfaate dayalý deðildir. Sadece O'nun rýzasýný gözeterek yaþarlar ve her zaman O'na þükrederler.

Samimiyetsiz bir inançla, samimi iman arasýndaki farký fark edebilmek ve doðrularý bulabilmek umuduyla...

Altuð Öztürk





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.