..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




19 Temmuz 2010
Dünya Hayatý Oyun ve Oyalanmadýr  
Altuð Öztürk
Yaþadýðýmýz her an, Allah’ýn bizler için yarattýðý güzelliklerle ve nimetlerle karþýlaþýrýz; soluduðumuz hava, doðadaki muhteþem manzaralar, çiçekler, yüzlerce çeþit hayvan ve yaþamýmýzý sürdürmemiz için gerekli olan sayýsýz yiyecek…


:AAAF:
Yaþadýðýmýz her an, Allah’ýn bizler için yarattýðý güzelliklerle ve nimetlerle karþýlaþýrýz; soluduðumuz hava, doðadaki muhteþem manzaralar, çiçekler, yüzlerce çeþit hayvan ve yaþamýmýzý sürdürmemiz için gerekli olan sayýsýz yiyecek… Ancak saymakla bitmeyecek kadar çok olan bu eþsiz nimetlerle dolu dünya hayatý hakkýnda bilinmesi gereken önemli bir gerçek vardýr. Kuran' da ‘Dünya hayatý, aldatýcý metadan baþka bir þey deðildir.’ (Al-i Ýmran Suresi, 185) ayetiyle bildirilen bu gerçek, bize dünya hayatýna ait tüm güzelliklerin geçici olduðunu göstermektedir. Ýnsanlarýn sýmsýký sarýldýðý iþleri, mallarý, sevdikleri herkes ve her þey sadece bu dünyaya ait þeylerdir ve ölümle birlikte hepsi yok olacaktýr.

‘O, amel (davranýþ ve eylem) bakýmýndan hanginizin daha iyi (ve güzel) olacaðýný denemek için ölümü ve hayatý yarattý...’ (Mülk Suresi, 2) ayetinden anlaþýlacaðý gibi Allah, dünyayý ve tüm nimetleri, insanlardan hangilerinin salih amellerde bulunacaðýný denemek için yaratmýþtýr. Ýnsanlar bu dünyada çok kýsa bir süre yaþayacak ve ardýndan ahiret hayatý baþlayacaktýr. Sonsuz cennet ya da sonsuz cehennem hayatý için bir sýnav yeri olan dünyaya bakýþ açýsý, ‘sonuna kadar tadýný çýkararak yaþamak’ deðil, Allah’ýn razý olacaðý þekilde yaþamak olmalýdýr. ‘Bu dünya hayatý, yalnýzca bir oyun ve '(eðlence türünden) tutkulu bir oyalanmadýr'. Gerçekten ahiret yurdu ise, asýl hayat odur. Bir bilselerdi.’ (Ankebut Suresi, 64) ayeti, bu çok önemli gerçeði bize hatýrlatmaktadýr.

Bu noktada, çok kýsa olan dünya hayatýný amaç edinip sadece bunun için çabalayan insan büyük bir aldanýþ içine düþmüþ demektir. Oysa Allah kullarýný yararsýz þeyler peþinde koþmamalarý gerektiði konusunda açýkça uyarmaktadýr:

‘... (Bunlar) Þu deðersiz olan (dünya)ýn geçici-yararýný alýyor ve: "Yakýnda baðýþlanacaðýz" diyorlar. Bunun benzeri bir yarar gelince onu da alýyorlar. Kendilerinden Allah'a karþý hakký söylemekten baþka bir þeyi söylemeyeceklerine iliþkin kitap sözü alýnmamýþ mýydý? Oysa içinde olaný okudular. (Allah'tan) Korkanlar için ahiret yurdu daha hayýrlýdýr. Hala akýl erdirmeyecek misiniz?’ (Araf Suresi, 169)

Sonsuz ahiret için çaba sarfedenlere hem bu dünyada hem de ahirette ‘güzel bir hayat’ vaat eden Allah, sadece bu dünya için yaþayanlarý ise: ‘Kim de Benim zikrimden yüz çevirirse, artýk onun için sýkýntýlý bir geçim vardýr ve Biz onu kýyamet günü kör olarak haþredeceðiz." (Taha Suresi, 124) ayetiyle uyarmaktadýr.

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi þerifinde dünya ile cennet arasýndaki farký þu þekilde açýklamýþtýr:

‘Ebu Hureyre radýyallahu anh anlatýyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette, yay kadar bir yer, güneþin üzerine doðduðu veya battýðý þeyden (dünyadan) daha hayýrlýdýr."’ (Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Tefsir, Vaký'a 1; Müslim, Cennet 6, (2826); Tirmizi, Cennet 1, (2525).)

‘Sizden birinizin yayý kadar veya kamçýsý kadar cennetteki bir yer, dünya ve içindekilerden daha hayýrlýdýr...’ (Hz. Enes'ten bu þekilde aktarýlmýþtýr.)

Bu hadisten de anlaþýlacaðý gibi bu dünyadaki nimetler, cennetteki nimetlerin çok küçük bir örneði olabilir. Dünyaya nimetleri ne kadar güzel ve kalýcý görünürse görünsün, geçici olduðu ve çok daha güzellerinin cennette olduðu akýldan çýkarýlmamalýdýr Yalnýzca bir aldanýþtan ibaret olan bu dünyanýn sahte süslerine kapýlmanýn, insaný hem dünyada hem de ahirette hüsrana sürükleyeceði unutulmamalý ve bu bilinçle hareket edilmelidir.

Büyük Ýslam alimi Ýmam Gazali, dünya hayatýnýn nimetlerinin sahteliði konusunda önemli bir gerçeði hatýrlatýr:

Þunu bilmelisin: Bu dünya asla baki deðildir. Ya sen onu terk edeceksin, ya da o seni terk edecek! Hasan (ra) der ki: "Dünya nimetleri devam etse de senin hayatýn bir gün sona erecek. O halde dünya hayatý peþinde koþmanýn ve çok deðerli ömrünü onun peþinde harcamanýn ne anlamý var?" (Ýmam Gazali, Cennete Doðru, (Yedi Geçit), Minhacü'l-Abidin, sf. 145)

Bu dünya hayatý bir gün mutlaka sona erecektir. Ömürlerini dünya metaý peþinde koþarak harcayanlar için sonsuz bir azap vardýr. Kuran’da Allah (cc)’ýn bu insanlara dünyada kaç yýl kaldýklarýný soracaðý bildirilmektedir. Ýnsanlarýn vereceði yanýt da þu þekilde bildirilmiþtir:

‘Dedi ki: "Yýl sayýsý olarak yeryüzünde ne kadar kaldýnýz?" Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazý kadar kaldýk, sayanlara sor. "Dedi ki: "Yalnýzca az (bir zaman) kaldýnýz, gerçekten bir bilseydiniz.’ (Müminun Suresi, 112–114)

Göz açýp kapayýncaya kadar geçen dünya hayatýnda çok geç olmadan tercihlerimizi yapmalý ve hayatýmýzý bu yönde yaþamalýyýz.

Geç kalýp, ahirette piþman olanlardan olmamak dileðiyle…

ALTUÐ ÖZTÜRK





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.