..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




20 Eylül 2010
Zengin Fakir Ayrýmý  
Altuð Öztürk
Dünya hayatýna sýmsýký baðlý olan insanlar birbirlerini tevazu, akýl, merhamet, þefkat, fedakarlýk gibi Kuran ahlakýnýn kazandýrdýðý üstün özelliklere göre deðil; zenginlik, güzellik gibi geçici dünyevi kriterlere göre deðerlendirirler. Bu bakýþ açýsýnýn sonunda zengin - fakir ayrýmý yaparak insanlara karþý; mimiklerine, ses tonuna, bakýþlarýna kadar yansýyan deðiþik tavýrlar sergilerler.


:ADEE:
Dünya hayatýna sýmsýký baðlý olan insanlar birbirlerini tevazu, akýl, merhamet, þefkat, fedakarlýk gibi Kuran ahlakýnýn kazandýrdýðý üstün özelliklere göre deðil; zenginlik, güzellik gibi geçici dünyevi kriterlere göre deðerlendirirler. Bu bakýþ açýsýnýn sonunda zengin - fakir ayrýmý yaparak insanlara karþý; mimiklerine, ses tonuna, bakýþlarýna kadar yansýyan deðiþik tavýrlar sergilerler.
Mesela bulunduklarý ortama zengin biri geldiðinde ayaða kalkar, kibar bir tavýrla karþýlar ve kiþinin her isteðini yerine getirmeye çalýþýrlar. Ortamdaki rahatlýðýný saðlamak için büyük çaba sarfederler. Fakir bir insan geldiðinde ise ayaða kalkmaya gerek duymaz, umursamaz bir tavýr takýnýr ve ilgisiz davranýrlar.
Din ahlakýndan uzak yaþayan bu tür insanlar, zengin kimselere genellikle “siz” diye hitap ederken, fakir bir kiþiyle “sen” diye konuþurlar. Bazý hastanelerde ya da bu tür hizmet verilen alanlarda zengin insanlarý saygýlý bir þekilde karþýlayýp her türlü iþlerini titizlikle yerine getirirken, fakir insanlara ayný özeni ve saygýyý göstermezler. Hatta yeri geldiðinde aþaðýlamaya varan üsluplar sergilerler. Zengin ve itibarlý kiþilere karþý genellikle ince ve yumuþak bir ses tonu kullanýrken, fakir bir insanla normal ses tonu ile konuþurlar. Mesela genel müdürle konuþurken kullandýklarý ses tonu ve üslupla, iþ yerinin çaycýsýna karþý kullandýklarý üslup arasýnda çok büyük fark vardýr. Genel müdürden menfaat elde etme ihtimalleri olduðu için, ona karþý mümkün olduðunca nezaketli ve saygýlýdýrlar. Çay servisi yapan çaycýdan beklentileri olmadýðýndan kibar olma ihtiyacý hissetmezler. Hatta çoðu zaman rica etmek yerine emir verir tarzda konuþurlar. Ýnsanlar arasýnda oluþan bu sýnýf ayrýmý, güçlünün güçsüzü ezmesi þeklinde hayatýn her alanýnda kendini gösterir.
Zenginliði mutlak güç haline getiren bu çarpýk sistem içinde yaþayan bazý insanlar, bu güce ulaþabilmek için her türlü yolu kullanýr, gerektiðinde çok önemli tavizler verir ve büyük bir hýrsla herþeyi yaparlar. Amaçlarý sadece toplumda güç sahibi olmak ve itibar görmektir. Kiþilikleri ve ahlaki yapýlarýnýn önemsenmediði, sadece maddi güçleriyle deðerlendirildikleri toplumda, ezilmeden, ezerek yaþamayý amaçlarlar.
Oysa Kuran ahlakýnda, insanlar sadece takvalarýna göre deðerlendirilir. Allah'ýn emirlerini ve yasaklarýný titizlikle koruyan yoksul bir insan, Allah'ýn sýnýrlarýna karþý gelen zengin bir insandan takvaca daha üstündür. Zenginliðin, itibarýn, gücün deðil güzel ahlakýn geçerli olduðu bir anlayýþ vardýr. Bu nedenle Kuran ahlakýnda insan ayrýmý kesinlikle yoktur. Allah bir Kuran ayetinde þöyle buyurur:

'' Þüphesiz, Allah Katýnda sizin en üstün (kerim) olanýnýz, (ýrk ya da soyca deðil) takvaca en ileride olanýnýzdýr. Þüphesiz Allah, bilendir, haber alandýr.'' (Hucurat Suresi, 13)
Kuran ahlakýnýn hakim olduðu bir toplumda, insanlar birbirlerine karþý son derece adaletli, merhametli ve yardýmseverdir. Böyle bir toplumda mal mülk sahibi olma yarýþý yerine, elindekileri ihtiyacý olanlarla paylaþma arzusu hakimdir. Zenginliðin üstünlük olmadýðý, güzel ahlakýn övüldüðü bir toplumda amaç da mallarda deðil, güzel ahlakta yarýþmaktýr. Bu yarýþ, toplumu karanlýklardan kurtarýp aydýnlýða kavuþturacak en güzel yarýþtýr.
Þeytanýn ''dünyanýn sistemi'' olarak insanlara aþýladýðý savaþ ve kargaþa ortamýný yok edecek, yeryüzüne huzuru, güveni ve sevgiyi hakim kýlacak bu güzel yarýþý tüm insanlýðýn kazanmasý dileðiyle...
'' Onlar, Allah'ýn nurunu aðýzlarýyla söndürmek istiyorlar. Oysa Allah, Kendi nurunu tamamlayýcýdýr; kafirler hoþ görmese bile.'' (Saff Suresi, 8)


Altuð Öztürk




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.