..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




5 Þubat 2011
Müminlerin Farký  
Altuð Öztürk
Ýçinde yaþadýðýmýz toplumda birbirinden farklý karakterlere sahip yüzlerce insan yaþar. Kimi kýskanç, kimi hýrslý, kimi hoþgörülü kimi sinirli, kimi kavgacý… saymakla bitmeyecek kadar çok karaktere ve huya sahip milyonlarca insan.


:ADAA:
Ýçinde yaþadýðýmýz toplumda birbirinden farklý karakterlere sahip yüzlerce insan yaþar. Kimi kýskanç, kimi hýrslý, kimi hoþgörülü kimi sinirli, kimi kavgacý… saymakla bitmeyecek kadar çok karaktere ve huya sahip milyonlarca insan.

Ýyilerin ve kötülerin bir arada yaþadýðý dünyamýzda, müminler, münafýklar, müþrikler ve küfür de bir arada yaþar ve gösterdikleri ahlakla birbirlerinden keskin bir býçak gibi ayrýlýrlar.

Günlük hayatta yaþanan olaylara bakýþ açýlarý ve gösterdikleri tepkilerle müminler, farklý bir güzelliðe ve asalete sahiptirler. Allah’ýn kendileri için takdir ettiði kaderi büyük bir nezaketle izleyerek en güzel davranýþý sergiler ve Allah’ýn rýzasýný kazanmayý amaçlarlar.
Ýþ yerinde, okulda, trafikte ya da herhangi bir ortamda yaþanan olumsuzluklarda, Allah’ý unutan insanlarýn verdiði tepkilerle, müminlerin sabýrlý ve sakin tavýrlarý arasýnda büyük bir fark vardýr. Müminler nefislerini tatmin etmek yerine Allah'ýn hoþnut olacaðý tavrý göstermeyi hedefledikleri için hýrs ve öfkeye kapýlmazlar. Cahiliye insanlarý gibi ani tepkiler vererek geri dönüþü olmayan hatalara düþmezler.

Müminler sahip olduklarý herþeyin tek sahibinin Allah olduðunu çok iyi bilirler. Zenginlikleriyle övünen ve gücü kendilerinde gören insanlardan farklý olarak mallarýný, Allah yolunda harcar ve israfa meyletmezler. Kazandýklarýyla sevinen ve onlarla dünyada oynayýp oylananlarýn karþýlaþacaklarý sonu bilirler ve bu hataya düþmekten sakýnýrlar.

Ýnkar edenlerin ülke ülke dönüp-dolaþmalarý seni aldatmasýn. (Bu) Az bir yarar(lanma)dýr. Sonra bunlarýn barýnma yerleri cehennemdir. Ne kötü bir yataktýr o! (Ali Ýmran Suresi, 197)

Müminler yeryüzünde yaþayan en güvenilir insanlardýr. Çýkarlarý uðruna yalana dolana ve çirkin oyunlara asla baþvurmazlar. Adaleti ve hakký gözetirler. Her koþulda Allah’ýn rýzasýný kaybedecek tüm ahlaksýz davranýþlardan titizlikle kaçýnýrlar.

Müminler yardýmý yalnýzca Allah’tan beklerler. Pekçok sahibi olan bir köle olmak yerine sadece Allah’a kul olmayý seçerler. Bu da onlarýn para ve güç hýrsýna kapýlýp bu yolda her türlü ahlaksýzlýðý yapmalarýna engel olur.
Allah (ortak koþanlar için) bir örnek verdi: Kendisi hakkýnda uyumsuz ve geçimsiz bulunan, sahipleri de çok ortaklý olan (köle) bir adam ile yalnýzca bir kiþiye teslim olmuþ bir adam. Bu ikisinin durumu bir olur mu? Hamd, Allah'ýndýr. Hayýr onlarýn çoðu bilmiyorlar. (Zümer Suresi, 29)

Elbette Kuran ahlakýna uygun yaþamayan insanlar tamamiyle kötü ahlak özelliklerine sahiptir diyemeyiz. Allah her insaný vicdanlý olarak yaratmýþtýr. Ancak Allah korkusu olmayan bir insan þeytanýn telkinlerine açýk olduðu için normalde gösterdiði güzel davranýþlarý zor anlarda göstermeyi baþaramaz. Her koþulda güzel ahlaký gösterebilmek ve bunda kararlý olabilmek için Allah inancýnýn ve korkusunun tam olmasý þarttýr. Müminin en büyük özelliði budur. Ýbadetinde ve inancýnda kararlý ve süreklidir. Zamana ve mekana göre deðiþmeyen bir karaktere sahiptir.

Allah'ýn sevgi ve rýzasýný kaybetmemek hepimiz için amaç olmalýdýr. Þeytanýn bizi bu yoldan uzaklaþtýcak tüm telkin ve vesveselerine kulaklarýmýzý týkayarak bu güzel ahlaka sahip olabiliriz. Kalbimizi, beynimizi Allah ile dolduralým ki þeytan sýzacak bir yer bulamasýn. Dünya bizleri, süsleri ve oyunlarýyla aldatamasýn. Yüreðimiz, aklýmýz her zaman Allah sevgisi ve korkusu ile dolu olsun inþaAllah.

Altuð Öztürk





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.