1800 YILLARDA GÖKSU VADİSİ VE ÇEVRESİ
Bozkır ve çevresi çok eskiye dayandığını elimizdeki belgelerden yola çıkarak anlayabiliriz. Bozkır’da bulduğumuz belgelere göre 1330 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey Şeyh Musa’ya buraların bir kısmını vakfettiyse, Bölgemizede bu dönemde Türklerin yerleştiği aşikardır. Bozkır ve Hadim çevresinde medreseler olduğunu
Biliyorsak 1100 yıllara kadar inmek gerekir.Hadim’de, ve Bozkır çevresinde ,Karacahisar, Karacaardıç, Hisarlık, Hocaköy gibi 7 adet medrese olduğu biliniyor. Böyle ilmi çalışmaların varlığı bilinirse ne kadar eskiye dayandığımızı bilmeliyiz.
Belge olmadan tahminlerin insanları yanılttığını bilmekteyiz. Pek çok bölge gibi Göksu Nehri ve çevresi hakkındaki bilgiler daha bugüne kadar farazi bilgilerden oluşmaktaydı. Ne zaman ve nerden geldiğimiz konusunda tahminler vardı. Nedense başka ihmallerde olduğu gibi araştırmalarda da ihmal edilmiştik. Bir gün gün yüzüne çıkması gereken konular vardı.Kayıtlarda 1800 lü yıllarda Gezlevi Bozkır’a bağlı ve 76 hane bulunmaktadır. 800 nüfusu vardır. Kayıtlardaki en eski doğum tarihlerden biri 1803 tarihidir. Karamanoğulları kayıtların da her şey vardır, bu yöreyle ilgili ancak incelemek gerekir. Çünkü buralardaki vakıf faaliyetlerinin temeli o dönemde atılmıştır.
Gezlevi’ye (Korualan) komşu olan Dedemli Göksu nehrinin çevresindeki en kalabalık kasabasıdır. 1840 yıllarında 150 hane bulunmaktadır. Aynı yıllarda Gerez’ de; 91 hane, Dolhanlar’ da 73 hane, Babuççular’ da; 18 hane ,Holuslar’ da ;44 hane, Fakılar
da ; 49 hane bulunmaktadır. Her köyde ortalama hane başına 10 kişi hesap etmek gerekirse nüfus hakkında bize fikir verebilir.
1904 öncesi Bozkır’a bağlı köylerin toplamı 100 ‘ü bulmaktaydı. 1925 yılında Gezlevi, Dedemli, Babuççular, Gerez, Dolhanlar, Holuslar, Fakılar, Hadim ilçe olunca buraya bağlanır.
18\. Yüzyılda Göksu Vadisindeki Köyler
Bilinmeyenleri ortaya çıkardık.Yeni bir belge niteliğinde.