Cemal Zöngür

İslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?

Düne kadar Televizyon ve çeşitli elektronik aletleri şeytan işi gören İslam mantığı ve dünyası, bugün her türlü elektronik cihazlardan tutalım lüks ve modern gavur icatlarıyla yaşamalarını, acaba o kutsal dinleriyle nasıl bağdaştırmaktadırlar?

İslam Mezhepler ve Tarikatlar

Allah ve Kuran emri olduğuna inanılıp kutsallaştırılan İslam ve mezheplere tapınanlar, sürekli savaşarak cehennem içerisindeki yaşamlarını neden sorgulayamazlar? Bu yaşananları sorgulayıp doğru ve barışçıl bir düzene geçemeyen bir dinin, Allah emri olduğuna inandırılması, ancak kişi ve toplumların büyük bir korku (Fobi) psikolojisine sokmakla mümkündür.

İslam'da Cinsellik

Her mezhebin kendine göre yaratmış olduğu hadis ve fıkıh uygulamasının yanında bunları devletlerin maddi, manevi destekleyerek toplumu sürekli dinle terbiye etmesi. Ve çeşitli olumsuzluklara sürekli göz yumması, dini maske ve kalkan olarak kullananlara en kolay ortamı sunmuştur.

İnsan Beyninde İyilik ve Kötülüğün Düzeni

Her şeyden önce insan anatomik olarak enerji deposuna benzer şekilde sürekli ses, ısı, ışık, sıvı, koku, renk, tat ve özelliğini tarif edemeyeceğimiz çeşitli saydam sinyalleri alıp depolayan, aynı zamanda dışa gönderen güçlü bir alıcı ve verici özelliğe sahip manyetik bir cisimdir.

Siyasal Ahlâk ve Ahlâksızlık

Siyasi ahlâksızlıkların en çok yaşandığı düşünce yapılarıysa din, ırk ve maddi varlıklara tapınan narsist, hedonist ve ukala karaktere sahip siyasi oluşum ve bireylerde görülen bir durumdur.

Kemalist Alevilerin Düşünce Yapılarının Analizi

Kemalizm diktatör ve faşistliği nedeniyle hiç kimseye konuşma hakkı tanımaması. Kendinden başka tüm düşünce, kültür ve anlayışlara asla yaşam hakkı vermediği gibi, en ufak eleştiri veya alternatif oluşumları acımasızca inha etmesidir. Kemalizm farklı her kıpırdamayı gördüğü anda, topluma derin bir korku salacak şekilde katliam uygulaması, Alevileri düşünülenden daha

Faşizmin Tarihi ve Türleri

Psikolojik modern düşünsel faşizm ile, sınır tanımaz kara faşizmin mimarları, bunun üzerini örtmek için terörü bahane ederek her geçen gün insanlıktan biraz daha uzaklaşmaktadırlar. Halbuki terör varsa? Onu da kendileri icat etmiştir.

Ulusallaşma ve Ulusların Kaderini Belirleyen Güçler

Uluslaşma ve gelişmenin temel kaynakları matbaanın icadı, anadil eğitimi, edebiyat, felsefe, tıp, askeri teknik ve ekonomik sanayi üretimi ülkelerin ululaşmasını sağlayan ana unsurlardır. İşte Avrupalılar bu noktalara her zaman pozitif bilim çerçevesinden bakıp tüm zorluk ve engellere rağmen, kararlılık göstermeleri çok şeyi değiştirmiştir.

Müslüman Bilim Adamı Olur Mu?

Dine ve Tanrıya inanan insanların sahiplendiği ve yaşamını buna göre düzenledikleri felsefe, Metafizik İlimdir. Müslümanlar buna haklı olarak bilim demezler, (İlim) şeklinde ifade ederler. Metafizik felseffi ilim; anlam ve kapsam açısından gözle görülmeyen, fizik ötesi manevi bir güç olarak kabul edilen Allah'ın varlığına inanan ve insanlığı bu düşünce

Güven ve Güvemsizliğin İnsan Karakterine Etkisi

İnsan beyin yapısının büyüklüğüne bağlı olarak bilinç ve düşünebilme yetisiyle, doğadaki diğer tüm canlıları geride bırakmaktadır. Bu sayede tüm canlılardan ayrıldığı gibi bilinçli bir korku ve korunma psikolojisiyle, sağlam bir güven duygusuna ihtiyaç duyarak yaşar.

Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksızlık

Bireyler ya da devleti yöneten erkler insan olmanın sınırlarını, sınırlı yaşamaktan geçtiğini bilmedikleri ya da bunu ciddiye almayıp, bu gücümle her şeye sahip olur herkese hükmederim mantığıyla; hayvandan daha aşağı bir düşünceye sahip olduğu için ahlaksızlığın pençesine düşülmektedir.

Kudüs, Dinler Savaşı ve Haklı Olan Kim?

İnsanca ve akıllıca tek çözüm, her iki toplumun ortak kültürel değerlere sahip olması fırsat olarak görülüp, demokratik çağdaş ilkeler doğrultusunda rahatlıkla bitirilebilir. Bu formül desteklenmediği sürece, bugün Kudüs'ün başkent olması bahane olur, yarında daha başka bir şey ileri sürülerek, Yahudi ve Müslümanlar arasında din çatışması asla bitmeyecektir. İşte

İnsanın Süperegoya Esir Oluşu

İnsanın beyini içerisinde bulunan duyu, his, güdü gibi ruhsal ve enerjik yapılar her ne kadar soyut şekilde düşünülse de, aslında bunların hepsi somut birer yaşamsal pratiklerdir. Beyin denilen yapı et, damar, sinir, kas, kan ve sıvıdan oluşan biyolojik duyu mekanizmasının adı Ego'dur.

İnsan Niçin Yaşar

Bu bakımdan Benlik her zaman tekil değildir. Duruma ve şartlara göre tekilleştiği kadar kolektifleşmektedir de. Bir kişi benliğini aşırı decede yükseltip bu doğrultuda bir yaşam ortaya koymaya başlarsa, süper egoya dönüşmüş demektir. Süper egoya sahip kişiler çoğunlukla aile ve çocuklarını dahi düşünmezler. Onu için Kolektif Benlik ile Süper

Düşünce ve Nitelik

İlk insan ataları olan Primat ve Neandertaller M.Ö. 200 ve 165 bin yıllarında koku, ses, korku, ışık işaret dilini kullanarak, anlaşılmaz bir düzen, duygu ve düşünce içerisinde yaşama başlamışlardır.
Anılan dönemdeki insan ve düşüncenin niteliğini belirtmek gerekirse, hayvani özellikten pek bir farkı bulunmamaktadır. Bu dönemin insan

Kuran'a Göre Ilımlı İslam Mümkün Mü?

Bir düşünce veya inancın niteliklerini belirleyen temel yapılar, kutsal kitaplar başta olmak üzere teorikleştirilmiş siyasal manifesto veya tüzüklerdir. Aynı zamanda bunların gerçek hayatta ne kadar uygulanıp uygulanmadığı, söz konusu ilke ve şartlara inanan toplumların yaşamlarına bakarak bir sonuca varabilir.

Dil

İnsan ve Dilin Oluşum Tarihçesi

Yabancı kelimelerin yoğunluğu ve din ağırlıklı düşünen toplumların mantık yürütme, algılama, düşünme, yorumlama ve yenilikler üretme noktasında her zaman cahil ve geri kaldıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Başa Dön