..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Hulki Can Duru




9 Ekim 2012
Çocuklarla Evlenmenin Hukuksal ve Etik Boyutlarý  
Birleþmiþ Milletler’in 1990 tarihli Çocuk Haklarý Sözleþmesi, Türkiye’de 1995’te uygulanmaya baþlanmýþ olup Sözleþmesinin 1 inci maddesiyle 18 yaþýna kadar olan herkes çocuk sayýlmýþtýr

Hulki Can Duru


Dicle Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Azimli Arap yarýmadasýnýn iklim yapýsýný ve evlilik kültürünü göz önüne aldýðýmýzda çocuklarla evlenmenin olaðan olduðunu, günümüzde de bu tür evliliklerin garip karþýlanmamasý gerektiðini belirterek þöyle yazýyor: “Bütün bunlardan sonra özetle diyebiliriz ki Hz. Aiþe’nin Hz. Peygamberle niþanlandýðý yaþ 6 dýr. Bu da nübüvvetin 10. yýlýna tekabül etmektedir. Evlendiði yaþ 9 dur.”


:BFBB:
MEDENÝ KANUN VE TÜRK CEZA KANUNUN ÝLGÝLÝ MADDELERÝ
1 Ocak 2002’den itibaren yürürlüðe giren 4721 sayýlý revize edilmiþ Türk Medeni Kanunu’nun 124.cü maddesinde “Erkek veya kadýn 17 yaþýný doldurmadýkça evlenemez. Ancak, hâkim olaðanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaþýný doldurmuþ olan erkek veya kadýnýn evlenmesine izin verebilir.” Denilmektedir.

Yani, evlilik için 16 yaþ son limit oluyor. 16 yaþýn altýndaki evlilikler cinsel istismar kapsamýnda deðerlendirilebiliyor. Cinsel istismar kýsaca cinselliðin karþý tarafýn “özgür ve reþit rýzasý olmadan” cinselliðin sömürüsü, kötü niyetli kullanýmýdýr.

5237 sayýlý Türk Ceza Kanunu’nun “Çocuklarýn Cinsel Ýstismarý” baþlýklý 103.cü maddesi 1/a bendine göre “Cinsel Ýstismar” deyiminden,

a) 15 yaþýný tamamlamamýþ veya tamamlamýþ olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarýný algýlama yeteneði geliþmemiþ olan çocuklara karþý gerçekleþtirilen her türlü cinsel davranýþ,

b) Diðer çocuklara karþý sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen baþka bir nedene dayalý olarak gerçekleþtirilen cinsel davranýþlar, anlaþýlmaktadýr

Yukarýda (a) maddesinde belirtildiði gibi, 15 yaþýný tamamlamýþ olsun ya da olmasýn, eðer çocukta cinsel eylemin “hukuki anlam ve sonuçlarýný algýlama yeteneði geliþmemiþ” ise bu evlilik bile olsa cinsel istismar kapsamýna girebilir, hukuki ve ahlaki aðýr bir suç oluþturabilir. Çünkü bu takdirde (b) maddesinde belirtildiði gibi çocuðun zorlanmasý, kandýrýlmasý gibi etmenler söz konusu olabilir.

CÝNSEL ÝSTÝSMARA ÖNGÖRÜLEN CEZALAR
Türk Ceza Kanunun 103. Maddesinin göre, cinsel istismar kapsamda öngörülen cezalar, suçun iþleniþ þekli, akrabalýk ve aile baðlarýna göre 8 yýldan baþlayýp müebbet hapse kadar gitmektedir:

“(1)Çocuðu cinsel yönden istismar eden kiþi, üç yýldan sekiz yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr.
(2) Cinsel istismarýn vücuda organ veya sair bir cisim sokulmasý suretiyle gerçekleþtirilmesi durumunda, sekiz yýldan onbeþ yýla kadar hapis cezasýna hükmolunur.
(3) Cinsel istismarýn üstsoy, ikinci veya üçüncü derecede kan hýsmý, üvey baba, evlat edinen, vasi, eðitici, öðretici, bakýcý, saðlýk hizmeti veren veya koruma ve gözetim yükümlülüðü bulunan diðer kiþiler tarafýndan ya da hizmet iliþkisinin saðladýðý nüfuz kötüye kullanýlmak suretiyle veya birden fazla kiþi tarafýndan birlikte gerçekleþtirilmesi hâlinde, yukarýdaki fýkralara göre verilecek ceza yarý oranýnda artýrýlýr.
(4) Cinsel istismarýn, birinci fýkranýn (a) bendindeki çocuklara karþý cebir veya tehdit kullanmak suretiyle gerçekleþtirilmesi halinde, yukarýdaki fýkralara göre verilecek ceza yarý oranýnda artýrýlýr.
(5) Cinsel istismar için baþvurulan cebir ve þiddetin kasten yaralama suçunun aðýr neticelerine neden olmasý halinde, ayrýca kasten yaralama suçuna iliþkin hükümler uygulanýr.
(6) Suçun sonucunda maðdurun beden veya ruh saðlýðýnýn bozulmasý halinde, onbeþ yýldan az olmamak üzere hapis cezasýna hükmolunur.
(7) Suçun maðdurun bitkisel hayata girmesine veya ölümüne neden olmasý durumunda, aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna hükmolunur.”

Oysa, tüm bu yasalara raðmen, Doðu-Ýslam toplumlarýnda 60-70 yaþýnda, hatta daha yaþlý adamlarýn 16 yaþýndan küçük kýz çocuklarýyla evlenmesi, çocuk yaþta evlilik, çocuklarý evlendirmek, beþik kertmesi gibi cahilce adetler çok sýk rastlanan, muhafazakar çevrelerde gayet olaðan karþýlanan uygulamalardýr.

Bu tür evliliklerin ve cinsel istismarýn son 10 yýlda artýþ gösterdiði, gizlice teþvik edildiði ve görmezden gelindiði medya haberlerinden anlaþýlmaktadýr. Aradan yüzyýllar geçmesine raðmen çocuk evliliklerinin yaygýnlaþmasý ve kanunlara raðmen bunlara göz yumulmasý ikiyüzlülük ve çirkin bir çeliþkidir. Gazeteler koca koca adamlara peþkeþ çekilen çocuk gelinlerin yazýp durdu: Ýlkokul çaðýndaki çocuklar niþanlanýyor, evleniyor.

ÇOCUKLARLA EVLENMENÝN KÖKENÝ
Kuþkusuz bu uygulamanýn kökeni Ýslamiyet öncesi Arap aþiretlerinin köleci-feodal adetlerine kadar uzanýr. Ýslamiyet geldikten sonra da bu deðiþmemiþtir. Küçük kýz çocuklarýnýn evlilik kisvesi altýnda mal gibi alýnýp satýlmasý ve erkeðin istediði an –herhangi bir gerekçe ve yasal prosedüre gerek görülmeden- karýlarýný üç kelimeyle boþama hakký Ýslam hukukuna ve þeriata uygundur. Ýslam peygamberinin 50 yaþlarýndayken, Ebubekir’in 6 yaþýndaki kýzý Ayþe ile niþanlanýp, 9 yaþýna gelince onunla evlenmesi bunun en somut göstergesidir. Kuran’da bunu yasaklayan bir hüküm yoktur. Üstelik amca, hala, dayý ve teyze kýzýyla evlenmek sadece Muhammet’e özgü bir ayrýcalýk olarak tanýmlanýr. (Ahzab Suresi 50)

Bu konuda birçok bilim adamý, düþünür ve dinbilimcinin eleþtirilerine maruz kalan, çocukla evlenmenin günümüz modern toplumunda hoþ karþýlanmayacaðýný ve çeþitli sakýncalar yaratabileceðini gören bazý Ýslam ilahiyatçýlarý Ayþe’nin evlilik yaþýný 18e yükseltme çabasý içine girmiþlerdir. Böyle yaparak belki de çocuk istismarýný ve çocuk yaþta evlilikleri önlemeyi de düþünmüþ olabilirler. Ancak, tüm ansiklopedik ve tarihi kaynaklarda bu gerçek dile getirilirken, Ayþe’nin evlilik yaþýný 18e yükseltmek için yapýlan hesaplamalar gereksiz ve yersizdir.

Ýslamcý çevrelerin bu “yaþ yükseltme” çabalarýný eleþtiren ve onlarýn iddialarýný tek tek çürüten Dicle Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Azimli, 2003 yýlýnda yazmýþ olduðu “Aiþenin Evlilik Yaþý Tartýþmalarýnda Savunmacý Tarihçiliðin Çýkmazý” isimli araþtýrmasýnýn sonuç bölümünde Ayþe’nin Muhammet ile 6 yaþýnda niþanladýðýný ve 9 yaþýnda evlendiðinin gerçek bir olgu ve bunun o devirde olaðan bir uygulama olduðunu, hatta günümüzde bile bunun garip karþýlanmayacaðýna vurgu yaparak þöyle diyor:

“Bölgenin iklim yapýsýný ve evlilik kültürünü göz önüne aldýðýmýzda o zaman ve hatta günümüzde bu tür evliliklerin hiç de garip karþýlanamayacaðý ortadadýr. Onun küçük yaþta oluþu hiçbir zaman problem edilmemiþ, oyuncaklarýyla oynamasýna ses çýkarýlmadan, onun Hz. Peygamberle evliliði devam etmiþtir. Bütün bunlardan sonra özetle diyebiliriz ki Hz. Aiþe’nin Hz. Peygamberle niþanlandýðý yaþ 6 dýr. Bu da nübüvvetin (peygamberliðin) 10. yýlýna tekabül etmektedir. Evlendiði yaþ 9 dur. Bu da Hicretin I. yýlýnda olmuþtur.”

Ancak, “bu tür evliliklerin hiç de garip karþýlanmamasý” konusunda Sn Azimli ile ayný görüþte olamayacaðýmýzý, bu tür evliliklerin hukuk, yasalar ve etik önünde aðýr bir suç oluþturabileceðini hemen belirtelim. Üstelik, her þeyden önce, eðer bir dinin evlilik ve ahlak algýlayýþý herhangi bir bölgenin iklim yapýsýna ve aþiret adetlerine göre belirleniyorsa o zaman zaten onlar kutsal emir ve yasalar olamaz, olsa olsa pagan adetler olur. Ayrýca, esas sorunsal Ayþe’nin yaþýnýn küçük oluþu ve evliyken oyuncaklarýyla oynamasýna izin verilip verilmemesi deðildir. Sorunsal, oyuncaklarýyla oynayan küçük bir kýzýn babasý yaþýnda bir adamla evlendirilmesidir!

Öte yandan, bu tür evliliklerin Medeni Kanun ve Türk Ceza hukuku açýsýndan zaten suç teþkil ettiði, bilim dünyasý, çaðdaþ toplum düzeni tarafýndan hiç hoþ karþýlanmadýðý ve karþýlanmayacaðý da bilinmelidir. Evrensel kültürde amca, hala, dayý ve teyze kýzýyla evlenmek ensest kapsamýna girer, ahlaken uygunsuz ve kanunen yasaktýr. Ahlaki boyut bir yana, bunun temelinde genetik bozulmanýn, geri zekalý ve sakat doðumlarýn önlenmesi kaygýsý da vardýr.

PEDOFÝLÝ SUÇLARINDA ARTIÞ
Adalet Bakanlýðý Adli Sicil ve Ýstatistik Genel Müdürlüðü kayýtlarýndan faydalanarak yaptýðým hesaplamaya göre 2002-2012 yýllarý arasýnda, 15 yaþýný bitirmemiþ çocuklara yönelik istismar, ýrza geçme, taciz, küçükleri baþtan çýkarma ve iffete saldýrý suçlarýnda %100ü aþan inanýlmaz bir artýþ yaþanmakta olup konuya iliþkin yaklaþýk 70.000 dava açýlmýþtýr.

Tüm bunlarýn hepsini tabi ki doðrudan doðruya dinci yaþam þeklinin yaygýnlaþmasýna, aþiret adetlerine veya Muhammet'in Ayþe ile evlenmesi örneðine baðlamýyorum. Ama huriler, gýlmanlar, 6 yaþýnda niþanlanmalar, 9 yaþýnda evlenmeler, beþik kertmesi, harem hayatý, cariyeler, kadýn köleler, odalýklar, içoðlaný kurumu gibi parametreler insanýn bilinçaltýnda farkýna varmadan yer edebilir ve elveriþli ortam oluþtuðunda bireyleri yüz kýzartýcý davranýþlara sürükleyebilir.

Ýnsanlar sözlerden çok eylemlere, iþlere, davranýþlara bakarlar. 6 yaþýndaki bir kýzla babasý yaþýndaki bir adam ideal bir evlilik örneði oluþturamadýðý gibi, çok kadýnla evlenmek veya harem hayatý da günümüz için iyi ve güzel örnekler oluþturamaz. Hukuk ve bilim açýsýndan çocuklarla evlenmenin suç oluþturduðu, ahlak ve etik dýþý, hatta cinsel sapkýnlýk, ensest ve pedofili (sübyancýlýk) kapsamýnda deðerlendirildiði açýktýr.

O halde, 2012 yýlýnda okullara konan “Kuran ve Peygamberin Hayatý” dersinde bu konular çocuklara nasýl anlatýlacak? Çokeþliliði, çocukla evlenmeyi, harem hayatýný gelecek kuþaklara nasýl örnek aile olarak göstereceðiz? Böyle uygunsuz örneklerin günümüz toplumunda çok büyük psiko-sosyal, psiko-seksüel bozukluklara, ruhsal çatýþmalara, cinsel sorunlara yol açmasý, sakýncalar doðurmasý kaçýnýlmazdýr. Bu ortamdan cesaret alan ve bunu fýrsat bilen kötü niyetli kiþilerin de çocuklara karþý cinsel istismar ve tacizlerinde daha gözüpek davranacaklarýna, bunun yaný sýra çocuk ölümleri ve intihar vakalarýnda artýþ yaþanabileceðine dikkat çekmek isterim.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ne zaman bitecek bunlar?
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
22 Mart 2014
En kötü tarafý da nedir, bilir misiniz? Bütün bu olup bitenlerin bizim kýsacýk ömrümüzden sömürmekte oluþu. Bu tür zebanilerin pisliði, sadistliði, egolarý ve þizofrenliði ömrümün düþüncelerine hükmediyor. Bundan dolayý bunlarý tasvip eden veya görmezden gelen hiç bir din anlayýþý ve müritlerini affetmeyeceðim. Elinize saðlýk.

:: Sn Sevil,
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
26 Ekim 2012
Ýz Edebiyatta yayýmlanmýþ olan “Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi” (1-4 Bölüm) konusundaki incelemem size yardýmcý olacaktýr sanýrým. Esenlik

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
22 Ekim 2012
Kutsal kitapta, ensest de meþru sayýlýrsa hiç þaþýrmayacaðým. Teolojiyle ilgili biri olarak, cinsel yaþamla en çok ilgilenen dinin hanmgisi olduðunu anlatan bir yazý çýkarýrsanýz, merakýmýz giderilecek. Bu yazýyý da sanalda linkinden paylaþacaðým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye’yi Savaþa Sokmak Yasalara Göre Suçtur!

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fahrenheit - 451 Sendromu
Kendimizi Sevmek
Miraç ve Mescidi Aksa (2ci Bölüm)
Peregrinus (Eda) Sendromu
Þeriat Hala Geçerli mi?
Miraç ve Mescidi Aksa (1. Ci Bölüm)
Dindarlýðýn Psikiyatrik Tetkiki
Ses Kirliliði ve Hoparlörlü Camiler (2ci Bölüm)
Piromani (Pyromania)
Ses Kirliliði ve Hoparlörlü Camiler (1inci Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.