..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > Haydar Köprülüoðlu




19 Mart 2013
Bizim Futbol  
Atýný þaplatan radeocu kovboylar

Haydar Köprülüoðlu


Nevruz günleri unutturularak, futbol geliþtirilmeye ne demeli bilemem. Türkiyenin batýya yönelmiþ kültürü içinde, köklü törelerimizden Nevruz bayram olarak benimsenmemiþti. Türkiyedeki Kürtler tarafýndan Newroz adýyla bayram coþkusuyla kutlamaktadýr. Dünya futbolünde Avrupa Grubunu seçmemiz, Asyadaki Türk kökenli devletler tarafýndan coþkulu, bayram havasýnda geçen Nevruzu unutturmuþ, ergenekon örsünde kýlýç dövmek yeterli görülmüþtür. Saygýlarýmla.


:AECA:




Bizim Futbol

Futbol çok kiþinin çocukken tanýþtýðý, gençliðinde oynadýðý bir spor dalý. Hal böyle olunca da belli yerlerde futbolu alýp, gereðinden fazlasýyla görsel olarak toplumunun önüne koyanlar var.

Türk futbolu hakkýnda yayýnlanmýþ kitap yok denecek kadar az Televizyonda, özellikle Baþbakanlýða baðlý TRT kanallarýnda, günün her saatinde spor baþlýðý altýnda daha önce oynanmýþ maçlarýn tekrarý, iþtiyakla atýlan gollerin tekrarý kýna getiriyor.

Futbol dünyada olduðu kadar, ülkemizde de maddi, manevi önem kazanmýþtýr. Bu kazancýn maddi deðeri bir havuz içinde daha çok üç büyükler dediðimiz kulüplerin futbol ve diðer branþlarýna akýtýlmaktadýr. Bu üç büyüklerin beyan ettikleri taraftar ve üye sayýlarý sözün geliþi ülke nüfusunun 5/4 ünü kapsamaktadýr.

Futbolu izleyenler, ilgi duyanlar gerçeðine baktýðýmýzda bu oran doðru olamaz. Bu realiteyi toplum içinde rahatça görebilirsiniz. O halde futbola ayrýlan saatler neden eþit paylaþýlmamaktadýr.

Ülkenin büyümesinde herkesten katký beklenirken, paylaþýmda neden eþit davranýlmamaktadýr. Televizyon kanallarýnda futbola bunca yer ayrýlýrken, futbol dýþýnda sporun diðer dallarýna, belgesellere, turizme, genel kültür çerçevesi altýnda kültüre, ahlaki baþlýklara yeterli zaman ayrýlmamakta, yeterli deðer verilmemektedir.

Futbolun hafif meþrep, gýrgýr yapma, geyik muhabbeti, gençliðin boþalma ihtiyacýyla birlikte, bir ilcâi tavrý da vardýr. Ýnsanlarý çeken, þakalarýný kaldýran biraz da bu yönüdür. Bunun için futbolla yatýyor, futbolla kalkýyor, konuya gençlik üstünden bir pedagog gözüyle bakmak istemiyoruz.

Futbol geçmiþ yýllara göre çok daha zevkli. Yeþil bir fon üstünde forma aþkýyla seyretmek, daha da zevkli ve heyecanlý. Ýroni yapma nedenim, modern çaðýn felsefesine uygun programlara, futbol kadar ekranlarda yer verilmemesidir.

Ýyi, kötü bende futbol oynadým, hakemin bulunmadýðý yerde, önemli bir maçta (Topçular – Piyadeler) hakemlik yapacak kadar da futbolu biliyor ve þamatasý hariç futbolu seviyorum.

Baþkent Ankara’nýn seçkin bir mahallesinde büyüdüm. Mahalle olarak bundan 80 yýl önce ilk defa meþin topla tanýþmýþtýk. Ankara’nýn henüz oluþan, oluþmaya çalýþan mahallesinde oynayacak arkadaþ bulamadýðý için elinde tuttuðu nizami topla mahallemize gelen merhum Spor ve iþ adamý, Güneþ Spor Baþkaný Avni (Bulduk) Aðabeyin elindeki nizami topa aptallaþarak gýpta ile bakmýþtýk.

Bu topa ayaðý deðen hepimiz birer malul gazi, hakemleri hiç sorma kýrk kez gönüllerden niyazi. Bedava forma giyenleri, ömür boyu menüsküs, yedekte kalanlarý da hakeza anarken, atýný þaplatan, radeocu kovboylarý da unutmadým. Mahallemize gelen bu tarihi topa ayak vuranlarý da þöyle sýralayabiliriz :
Baþta Avni Bulduk, (Zöldür Avni) Gençler Birliði Futbol Kulübünde yetiþen Burhanettin Doðançay, Halim Çorbalý, (Futbol Federasyonunun bir çok bölümünde görev almýþtýr) Hüseyin Maloðlu, (Zündap) Miþon Sedat (Fenerbahçe’de oynadý), Kaleci Gorgi Cemal.

Baþkent’i nirengi noktasý, 1933 yýlýný milat, bugünü futbolun geldiði nokta kabul edersek, toplumun sosyal ve ekonomi maratonunda kopuþ farklarýný görürüz. Saðlýklý mý olmuþtur, sanmýyorum? Harman ortak olsaydý, bugün daðda barýþ aramaz, Nevruza bahane bulmazdýk.

Dünya futbolunda Avrupa ayaðýyla, Asya grubunda yer alsaydýk, dünya futbolunda yerimiz, bugünkünden çok farklý olacaktý.

Belki de kulaklarýmýzýn tozunu alan, var güçleriyle avaz avaz baðýran gooool seslerine ihtiyaç duymaz, eski atýlmýþ gollerin tekrarýyla kendinden geçen nesli gözlerimize sokulmasý istenmezdi. Geçmiþte yaþanmayan þaþaalý devri kýskanýyor muyuz bilemem.

Daha fazlasýný da nazým olarak dile getirelim.






Futbolum

Ekmek, aþ, sigaramýz, noktasýyla ortak yol
Bað kurmada güçlü ses, þamatalý gün, gece
Ýçte kontak kurduðum, dýþta gýrgýr eðlence,
Gerisi gýrtlaða güç gol, gol, gol, gol goool.

Futbolumuz tuðradýr, her yerde geçen akçe
Ýç güdüm, dýþ coþkusu, stadyumda adralin,
Ayaða kalksýn futbol, taraftarda hep dizgin,
Baþbakan da futbolcu daðýt gitsin bol kepçe.

Yaþamýn nostaljisi, soruyorum Quo vadis
Ekranlarda yansýyan geçmiþle beraberlik
Hocasýyla ders baþý, hani o mühendislik,
Ayrýmcý bölücülük, nerede bütçe, meclis.

Futbol lügatin zengin kýr belini, verkaç yap
Yer tut, omurga paylaþ, nasýl dilersen saldýr
Yatýrýp ters köþeye, doksanýndan toz kaldýr,
Yer yarýlsa hiç durma çift kaleden bir pay kap.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ortamsal kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðduðumuz Dünya Bu Deðil

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
La Teþbih ve La Temsil
Millete Taziye
Doðup Büyüdüðüm Semt
Kýsa Öz Geçmiþim
Bekçi Ýmdat
Beni Aþan veya Dýþa Taþan Duygular
Boþa Giden Erdemlerim
Sonbahar Güneþidir
Harf Devrimi ve Bir Aný
Kýz Ýsteme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.