..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeği arayan bir insan, öncelikle her şeyden gücü yettiğince kuşku duymalıdır. -Descartes
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > kemal düz




24 Kasım 2015
Bayır Bucak Türkleri  
kemal düz
doğulular batıya hep batıya göç ederlerken, batılılar doğu’ya hep doğuya yönelmişlerdir. buna örnek verecek olursak, türklerin batıya göç etmeleri, batılıların da Haçlı seferleridir. bunun dışında diğer göç yolları, kuzey güney hattında olmuştur. türkler ortaasya’dan göç etmelerinin nedeni; sadece kıtlık değil, savaşlar ve karışıklıklardır.


:BJAJ:
BAYIR BUCAK TÜRKLERİ
Suriye’ye defalarca gittim, gezdim gördüm. Lübnan’a/Beyrut’a da gittim. Amacım oraları araştırmak, öğrenmekti. Bir grup aydın yazarlarla 2012 öncesinde defalarca Suriye’ye gittik. İki ülke arasında birliğin beraberliğin yeniden sağlanması çalışmalar yaptık. Tarih dünden bugüne ve yarına ışık tutar. Göçler tarihi incelenecek olursa, göçler doğulular için farklı, batılılar için farklı seyir izlemiştir. Doğulular batıya hep batıya göç ederlerken, batılılar doğu’ya hep doğuya yönelmişlerdir. Buna örnek verecek olursak, Türklerin Batıya göç etmeleri, batılıların da Haçlı seferleridir. Bunun dışında diğer göç yolları, kuzey güney hattında olmuştur. Türkler Ortaasya’dan göç etmelerinin nedeni; sadece kıtlık değil, savaşlar ve karışıklıklardır.
Anadolu’ya göç eden Türkler, önce Horasan’a (yüzyıldan fazla kalmışlardır) oradan, Irak ve Suriye’ye göç etmişlerdir. Suriye, güneş ülkesidir. Türkler konar göçer bir toplumdur. Önlerinde bulunan hayvanlarına yaylalar, otlaklar bulmak zorundadır. Suriye, Halep toprakları yazın çölleşir. Hayvanları barındırmak otlatmak için kuzeye Anadolu’ya, Karadeniz’e yönelirler. Daha sonraları yazları kuzeye, kışları da güneye göç ederler. O tarihlerde bu yöreler Osmanlı İmparatorluğu’na bağlıdır. Suriye’ de göç etmekte zorunda kalanlar ile akrabalık bağlarımız vardır. Bir kısmı asimile olmuşlardır.
Bayır Bucak Türkleriyle görüştüm. Arkadaşlıklarım oldu. Gelenekleri göreneklerini dillerini korumuşlardır. Köylerde yaşayanlar tarım ve hayvancılıkla, kentlerde yaşayanlar esnaflık, dericilik, ayakkabı imalatıyla uğraşıyorlar. Hatay’dan geçip Yayladağ Hudut Kapı’sından yaklaşık 40 dakika ormanlık alandan gidilince dağ ve ovalık bölgeye “Bayır Bucak” denir, burada yaşayan Türklere; “Bayır Bucak Türkleri” denir. Bölgede bulunan 11 köy’de çoğunlukla Türkler yaşar. Araplar Türklere “Türkmen” derler. Türkmen kelimesi de buradan gelir. Burada yaşayalar, Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine giderken Serhat boylarına Anadolu’dan götürmüş ve yerleştirmiş olduğu Türklerdir.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Perşembe Yaylası'nda Günlük Yaşam ve Oba Kültürü
Vatan Kemal ve Nalın

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İskenderun'da Kitapçı Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeşilçam Emekçisi: Cem Erman
Şeyh Sait İsyanı: İrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
İskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Işık'ı Anlatıyor
Küçük Prens Aramızda
ve Keşif Sona Erdi...
Hayat Dediğin

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.