..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gökhan




1 Temmuz 2022
Bilgelik ve Cehalet  
Gökhan
...Aslýnda anlatmak istediðim, insan söz konusuysa deneylerin çok iþe yarayacaðýný düþünmek gerçekçi deðil....


:IBG:
Þu kliþeyi duymuþsunuzdur: "Belirli bir konu için araþtýrma yaparken, derinleþtikçe ne kadar az þey bildiðinizi farkedersiniz." Bu hayat içinde doðrudur. Yani hayat hakkýnda ne kadar çok þey öðrenirseniz o kadar bilgisiz hissedersiniz kendinizi. Bu yüzden çok bilenler bildikleri þeyin ne kadar az olduðunu farkettikleri için her zaman daha dikkatli, daha itinalý, daha sessiz(hatta ses þiddetleride çoðu zaman kýsýktýr), terddütlü ve "korkak"týrlar.

Ama cahiller öyle mi? BÝldikleri, daha doðrusu inandýklarý zanný en yüksek perdeden, baðýra baðýra, karþýlarýnda hayali düþmanlar varmýþ gibi seslenerek adeta kavga ederler. Bunu tutku sanýrlar. Bunu "tuttuðunu koparmak" sanýrlar. O kadar kolay bilgiye ulaþabilinseydi, bunca yýllýk bilim ve felsefe tarihini kaldýrýp çöpe atmamýz gerekirdi. Çünkü böyle insanlara uzun metinler deðil sloganlar lazým gelir. Bütün istedikleri hayvan içgüdülerine benzer bir içgüdüyle ele geçirmeye çalýþtýklarý sürü liderliðidir. Uzun konuþmalar dinleyerek yaqda uzun metinler okuyarak bir derinlik yakalamak gibi amaçlarý olmaz. Çünkü temel ihtiyaçlarý karþýlamaktan baþka gayeleri yoktur. katman katman fikirleri soyarak özüne ulaþmak, renkli ve ayrýntýlý hayaller kurmak onlarý çok ürkütür ve korkutur. Çünkü sürü ancak korkudan, güç gösterilerinden etkilenir. Hayal kurmak, yorgun zihinlerde yapýlan ince analizler diðer bireylerde özgürlük hissini geliþtirir. Anlam nedir diye sorsanýz, size ezberle geç diyecektir. Ýnsan ne deseniz gözünün önüne büyük sürüler gelecektir.

Ama bir konu varki anlamasý gerçekten zor! Gerçekte objektif bir bakýþ açýsý yakalamak imkansýzdýr. Etrafýmýzdaki gerçekliði 5 duyu ile algýladýðýmýz için doðadan yaptýðýmýz çýkarýmlar her zaman bakýþ açýmýzý yansýtacaktýr. Çünkü duyularýmýzý biçimlendiren onlarýn belli uyaran þekillerine diðerlerine daha duyarlý olmamýzý saðlayan yetiþtirilme süremiz içinde bize öðretilen bilgi, metod ve yaþadýðýmýz tramvalardýr. Bu kalýplarýn dýþýna çýkabilmek imkansýzdýr. Doðumdan itibaren annemiz veya annenin yerini tutan bir benlik bize hayat hakkýnda ilk ipuçlarýný verir. Korkular, istekler, býkkýnlýklar, öðrenilmiþ çaresizlikler hep o "dünya"yla ilk tanýþmadan bugüne kadar birikenlerin eseridir. Yani bir konu hakkýnda çok objektif kalmak pek mümkün deðildir. Yani bir anlamda yargýlarýmýz ister istemez hep politik söylemlerle þekillenir.

On seneye yakýn bir laboratuvarýn sorumluluðunu almýþ biri olarak hemen aklýma deneyler geliyor. Deney ayný þartlarda ayný sonucu tekraren veren metodlarýn uygulanmasý sonucu ortaya konan verilerdir. Ama üzülerek belirteyim sosyal bilimlerde deneyler tutarlý sonuçlar veremez. Çünkü ayný þartlarý saðlayamazsýnýz. Soyut varlýklarýn ölçümlenmesini yapamazsýnýzki deneye ayný oranda katasýnýz. Bir takým vücut salgý bezlerinin salgýladýklarý hormanlarýn kiþilik üzerinde ne gibi etkileri olduðunu gözlemleyerek ve insanýn geliþim süreci takip edilerek birtakým çýkarýmlar yapýlmaktadýr ve tedavide kullanýlmaktadýr çok þükür. Ama birbirinden birsürü gen farklýlýklarýyla ayrýlan ve sosyal olarakta çok farklý hayatlar geçirmiþ hastaya bir ilacýn ne kadar verileceði doktorlarýn tecrübesine ve ustalýðýna kalmýþtýr. Allah'a þükür ben fizik deneyleri yapmýþtým.

Aslýnda anlatmak istediðim, insan söz konusuysa deneylerin çok iþe yarayacaðýný düþünmek gerçekçi deðil. Zaten sosyal deneyler ne için yapýlýr; Toplumun daha doðru yönetilebilmesi için. Yani algýdan baðýmsýz bir çýkarým yapmak yada objektif bir yorum yapmak nerdeyse imkansýzdýr. Çünkü yaþadýklarýmýz ve öðrendiklerimizle evreni anlamladýran biziz. Dokunduðumuz, gördüðümüz, duyduðumuz, kokladýðýmýz ve hissettiðimiz þeyleri beyinde elektrik sinyallere dönüþtürüp "YORUMLAMA" iþidir anlamak yada anlamlandýrmak. Dikkat ederseniz anlama temas yok, burada anlamlandýrma var. Var olan veriyi tanýmak için boyamak gibi birþey. Çünkü arada aracýlar var. Göz var, kulak var... Gördüðümüz þey gerçekten öyle mi? Bilmiyorum bana öyle görünüyor. Birde elimle tutayým. Biraz daha taným yapayým. Pürüzlü, renkli, katý. Ne kadar çok tanýmlama yaparsanýz yapýn kelime hazinenizin zenginliði oranýnda daha çok kelimeyle ifade ettiðiniz objenin özellikleri her zaman manüpüle edilebilir, yada farklý tanýmlanabilir. Yaptýðýmýz þey aslýnda gerçeðin doðasýna ait bir yorumdur. Ama bir yorum olduðuna göre referans alýnmasý gereken bir nokta olmalý; Neye göre yada kime göre ? Ýþte bu yüzden her insan kendi baþýna bir dünyadýr. Bu yüzden onca roman yazýlýyor. Her insanýn farklý olduðu savýndan yola çýkarak empati duygumuzu geliþtirebilmek için.

Ben hep anlamýn kendisine temas etmek istemiþimdir aslýnda. Ne zavallýca bir hayal. Onunla bir olmadan, onu içinde hissetmeden anlaþýlamayacak "enel hak" cümlesi gibi. Hallacý Mansur gibi. Olsun insanlarýn hikayeleri bana bu imkaný biraz olsun veriyor. Onlar gibi hissedip onlar gibi bakabiliyorum çoðu kez. Anlam olmadan yada yaþadýklarýmýzýn anlamý olmadan bir robottan farksýz olduðumuzu düþünüyorum. Ýçimizde "istek" diye adlandýrýlabilecek bir cevherin bu karbon içerikli biyolojik organizmayý "irade" diye tanýmladýðýmýz bir mekanizma sayesinde anlamlý eylemler meydana getiren zeki bir varlýða dönüþtürdüðünü düþünüyorum. Öyle bir zeki varlýkki davranýþ ve karar süreçlerinde özgür seçimlerini yapabilecek potansiyeli var. Ama bu bir "POTANSÝYEL". Yani köle düzenleri ve düþünmeyi unutmuþ toplumlarýn üzerinde aslýnda bir aðýrlýk. Zor gelir yani o insanlara.

Size öðretilen geçmiþinize karþý çýkýn, yaþadýðýnýz travmalarý yenin, ve algýlarýnýzý deðiþtirin. Ve unutmayýn. Nereden bakarsanýz bakýn insan olduðunuzu unutmayýnki ne kadar acý çekerseniz çekin hassas ruhunuzu iyileþtirmenin bir yolunu bulun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arayýþ
Sonsuza Yakýnsamalar
Kahramanlar
Bir Delinin Hatýra Defterinden
Ýyi Hissetmek
Vasat, Hiçlik ve Ben Olma Kaygýsý
Kaçýþ, Kabullenme ve Kanýt Üzerine
Sen Uyurken
- Ayna -
Affet

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Bölü Elli
Ýkinci Tekil Yalnýzlýðýma Göndermeler
Son Söz
Direnç
Þiþelerdeki Mektuplar
Kýrýk Oyuncaðým
Hikayeler
Susamamak
- Gece -
Alýcýlarýnýzýn Ayarlarýyla Lütfen Oynayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýkar Beni [Þiir]
Kalmak [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Saçma) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bitmesin) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bir An Ýçin) [Þiir]
Iþýklarý Söndürün [Þiir]
Duvar Yazýlarý [Þiir]
Alfabe [Þiir]
- Ada - [Þiir]
- Oyun - [Þiir]


Gökhan kimdir?

Sessizliði mabed edinenlere selam olsun!. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Adalet Aðaoðlu,Ahmet Altan,Orhan Pamuk,Necip Fazýl Kýsakürek,Ataol Behramoðlu,Cezmi Ersöz,Atilla Ýlhan, Dücane Cündioðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.