..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Yaver ARANCIOÐLU




10 Haziran 2023
Arkhe: Evrenin Sýrrý  
Bir gezegenin yok oluþu ve yeni bir gezegenin doðuþu

Yaver ARANCIOÐLU


Milet kentinin sokaklarýnda yürüyen Thales, evrenin ilk ana maddesi olan Arkhe'yi araþtýrýyordu. Arkhe'nin su olduðunu düþünüyordu. Çünkü su, her þeyin kaynaðý ve evrenin sýrrýydý. Ama bu sýrrý paylaþtýðý iki gence, suya saygý duymayan bir gezegenin kaderini de anlattý. Bu gezegen, Arkhe'nin öfkesiyle yok olmuþ, yerine yeni bir gezegen gelmiþti. Bu hikaye, felsefenin doðuþunu, doða olaylarýnýn akýlcý açýklamasýný ve suyun önemini anlatan ilgi çekici ve merak uyandýrýcý bir öyküdür.


:DBD:
Thales, Milet kentinin bilge felsefecisi, evrenin ilk ana maddesi olan Arkhe'yi araþtýrýyordu. Arkhe, her þeyin kaynaðý ve evrenin sýrrýydý. Ama Arkhe'nin ne olduðunu kimse bilmiyordu. Thales, bunu bulmak için gözlem yapýyor, deneyler yapýyor, akýl yürütüyordu. Bir gün, gökyüzüne baktýðýnda, bir aydýnlanma yaþadý. Arkhe'nin su olduðunu anladý. Çünkü su, her þeyin içinde var oluyordu. Su, hayatýn kaynaðýydý. Su, Arkhe'nin yansýmasýydý.

Thales, bu büyük keþfini paylaþmak istedi. Ama kimse ona inanmýyordu. Onun delirdiðini, saçmaladýðýný düþünüyorlardý. Onun yerine tanrýlara tapýyor, mitolojik hikayelere inanýyorlardý. Thales, bunlara üzülüyordu. Ama yine de vazgeçmiyordu. Bu sýrada, iki gence rastladý. Bu iki genç onun en sevdiði dinleyicilerdi. Onlara anlattýðý hikayelerle hem onlarý eðlendiriyor hem de onlara bilgelik aþýlamaya çalýþýyordu.

- Thales amca, nereye gidiyorsun? Bize bir hikaye anlatýr mýsýn?

Thales gülümsedi.

- Tabii ki anlatýrým, dedi. Gel, þu banka oturalým.

Gençler sevinçle yanýna oturdular. Thales baþladý anlatmaya:

- Bir zamanlar, çok çok uzaklarda, bir gezegen vardý. Bu gezegenin adý Su idi. Su gezegeni, evrenin en büyük ve en güzel gezegeniydi. Çünkü üzerinde her türlü canlý yaþayabiliyordu. Su gezegeni, kendisini yaratan ve koruyan büyük bir güce sahipti: Arkhe.

Gençlerden biri merakla sordu:

- Arkhe kimdi?

Thales devam etti:

- Arkhe, evrenin ilk ana maddesiydi. Her þey ondan doðmuþtu. Ateþ de, hava da, toprak da... Ama Arkhe'nin en sevdiði þey suydu. Çünkü su, hayatýn kaynaðýydý. Su, Arkhe'nin yansýmasýydý.

Gençlerden diðeri heyecanla dinliyordu.

- Peki sonra ne oldu?

Thales anlatmaya devam etti:

- Sonra... Sonra Su gezegeni büyüdükçe büyüdü. Üzerindeki canlýlar çoðaldýkça çoðaldý. Ama bu canlýlar arasýnda bazýlarý vardý ki, Arkhe'ye saygý duymuyorlardý. Onlar, Arkhe'nin gücünü kendilerine mal etmek istiyorlardý. Onlar, suyu kirletiyor, israf ediyor, baþka canlýlara zarar veriyorlardý.

Gençlerden biri üzüldü.

- Neden böyle yapýyorlardý?

Thales cevapladý:

- Çünkü onlar cahildiler. Onlar, Arkhe'nin ne olduðunu bilmiyorlardý. Onlar, suyun sadece bir madde olduðunu sanýyorlardý. Onlar, suyun aslýnda Arkhe'nin ruhu olduðunu anlamýyorlardý.

Gençlerden diðeri kýzdý.

- Peki Arkhe ne yaptý? Onlarý cezalandýrdý mý?

Thales sona yaklaþtý:

- Evet... Arkhe sabrýný yitirdi. Ve büyük bir felaket gönderdi. Su gezegeninin üzerine korkunç bir fýrtýna çöktü. Þimþekler çaktý, gök gürledi, yaðmur yaðdý... Ama bu yaðmur normal bir yaðmur deðildi. Bu yaðmur, Arkhe'nin öfkesiydi. Bu yaðmur, suyu geri almak için gelmiþti.

Gençlerden biri þaþýrdý.

- Nasýl yani?

Thales bitirdi:

- Evet... Arkhe'nin gönderdiði yaðmur, su gezegeninin üzerindeki bütün suyu emdi. Suyu, Arkhe'ye geri götürdü. Su gezegeni kurudu. Üzerindeki canlýlar öldü. Sadece suya saygý duyanlar kurtuldu. Onlar, Arkhe'nin lütfuna erdiler. Onlar, Arkhe ile birlikte yeni bir gezegene gittiler. Bu gezegenin adý Dünya idi.

Gençler hayranlýkla baktý Thales'e.

- Vay be... Ne güzel bir hikaye... Peki bu hikaye gerçek mi?

Thales gülümsedi.

- Belki... Belki de deðil... Ama siz yine de suya saygý duyun. Çünkü su, Arkhe'nin ruhudur. Su, hayatýn kaynaðýdýr. Su, evrenin sýrrýdýr.

Thales, bu sözlerle kalktý ve yürümeye devam etti. Gençler de onun arkasýndan bakakaldýlar. Thales, evrenin ilk ana maddesi olan Arkhe'yi bulmuþtu. Ama bunu kimse anlamýyordu. Oysa Arkhe, her þeyin kaynaðý ve evrenin sýrrýydý.

----
Merhaba arkadaþlar, bu öykümüz ile felsefenin doðuþunu konuþacaðýz.

Felsefe, insanýn varlýk, bilgi, deðer, ahlak, siyaset gibi temel sorunlara akýlcý ve sistematik bir þekilde cevap arama çabasýdýr. Felsefe, her þeyi sorgulayan ve eleþtiren bir düþünce tarzýdýr. Felsefe, mitoloji ve dine dayalý açýklamalardan sýyrýlarak, akla dayalý bir düþünce sistemi olarak geliþmiþtir.

Felsefenin ilk olarak M.Ö. 7. yüzyýlda Ýyonya uygarlýðýnda, Milet kentinde ortaya çýktýðý kabul edilmektedir. Milet kenti, ticaret ve kültür merkezi olan iþlek bir liman kentiydi. Burada yaþayan insanlar, farklý kültürlerden etkilenmiþ ve bilgi birikimi kazanmýþlardý. Bu elveriþli ortam, felsefenin kurucusu olarak kabul edilen Thales gibi düþünürlerin çýkmasýna olanak saðlamýþtýr.

Thales, evrenin ilk ana maddesi olan Arkhe'yi araþtýrmýþtýr. Arkhe, her þeyin kaynaðý ve evrenin sýrrýdýr. Thales, Arkhe'nin su olduðunu bulmuþtur. Çünkü su, her þeyin içinde var oluyordu. Su, hayatýn kaynaðýydý. Su, Arkhe'nin yansýmasýydý. Thales, bunu akýl yürütme ve gözlem yoluyla bulmuþtur.

Thales'ten sonra gelen Anaksimenes ve Anaksimandros da Arkhe sorununa farklý cevaplar vermiþlerdir. Anaksimenes, Arkhe'nin hava olduðunu söylemiþtir. Anaksimandros ise Arkhe'nin belirli bir madde olmadýðýný, sýnýrsýz ve belirsiz bir ilke olduðunu söylemiþtir.

Bu üç düþünür, doða filozoflarý olarak adlandýrýlýr. Çünkü onlar doðal olaylarý ve oluþumlarý açýklarken tanrýlara deðil, ateþ, hava, toprak, su gibi gözlemlenebilir elementlere baþvurmuþlardýr.

Felsefe böylece Ýyonya'da baþlamýþtýr. Daha sonra felsefe baþka yerlere de yayýlmýþtýr. Sokrates ile birlikte felsefe insan ve toplum sorunlarýna yönelmiþtir.
----



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hikmetli Adamýn Dersi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kontrolü Býrakmak
Ali’nin Hikayesi: Nükleer Füzyon Reaktörü Projesi
Sihirli Kutu: Bir Hayal Kurbanýnýn Hikayesi
Atlantis'in Sýrrý - 4
Atlantis'in Sýrrý - 3
Yaratýcýlar - 1
Atlantis'in Sýrrý - 1
Atlantis'in Sýrrý - 2
Zeynep’in Felsefe Macerasý
Ayla’nýn Yolculuðu - 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþamak Nedir? Uyanýþ ve Evrensel Bilinç Yolculuðu [Deneme]
Torpil: Türkiye’nin Nobel Ödülü Engeli [Deneme]
Asgari Ücretle Yaþamak Mümkün Mü? Türkiye’de Ýþçilerin Durumu [Eleþtiri]
Kapitalist Deðerlerin Anadolu Coðrafyasýnda Yarattýðý Erozyon [Ýnceleme]
Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk Mu Yoksa Bir Lüks Mü? [Ýnceleme]
Göçün Baðýrsak Mikroflorasý Üzerindeki Etkileri: Suriyeli Göçmenler Örneði [Bilimsel]
Biliþsel Þemalarýn Dönüþtürülmesiyle Beslenme ve Kilo Arasýndaki Ýliþkinin Ýncelenmesi [Bilimsel]


Yaver ARANCIOÐLU kimdir?

Gýda, Saðlýklý Beslenme, Felsefe ve Sosyoloji Tutkunu Bir Yazar: Yaver Arancýoðlu Merhaba, benim adým Yaver Arancýoðlu. Sizlere kendimi tanýtmadan önce, bu blogda neler bulacaðýnýzdan bahsetmek istiyorum. Saðlýklý beslenme, felsefe ve sosyoloji benim tutkularým. Bu blogda bu konularda yazdýðým öykü, inceleme ve eleþtirileri sizlerle paylaþacaðým. Bu konulara ilgi duyan veya duymak isteyen herkesi yazýlarýmý okumaya davet ediyorum. Yazmak ve okumak benim hayatýmýn vazgeçilmezleri. Yazarken kendimi ifade ediyor, okurken yeni dünyalar keþfediyorum. Yazmaya çocukluðumdan beri ilgi duyuyorum. Ýlk öykümü 10 yaþýnda yazdým. Öykü, þiir, eleþtiri, deneme… Bu türlerde yazmayý seviyorum. Çünkü her biri bana farklý bir yaratýcýlýk alaný sunuyor. Siz de bu türleri seviyor veya merak ediyorsanýz, yazdýklarým size hitap edebilir. Bir dönem bir gazetede yazarlýk yaptým. Orada edindiðim deneyimler sayesinde hem yazma becerimi geliþtirdim hem de farklý konularda bilgi sahibi oldum. Ayrýca Suriye’den Türkiye’ye baþlayan göçler ile yerinden edilmiþ insanlar üzerine Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Kuruluþu adýna çalýþma yaptým. Bu çalýþma benim için çok önemliydi. Çünkü göç eden insanlarýn yaþadýklarý zorluklarý, umutlarýný, hayal kýrýklýklarýný yakýndan gördüm ve onlara yardýmcý olmaya çalýþtým. Türkiye’nin Kars þehrinde dünyaya geldim. Ýlkokuldan liseye kadar tüm eðitimimi Ýstanbul’da aldým. Üniversite eðitimimi Tekirdað, Edirne ve Ýstanbul’da tamamladým. Ýstanbul – Sosyoloji bölümünü Yüksek Onur derecesi ile bitirdim. Evliyim ve genellikle Türkiye’de yaþýyorum. Yaklaþýk bir yýl Azerbaycan’da yaþadým. Ýnsanlar ile iletiþim kurmayý ve farklý insanlar ve kültürler ile tanýþmayý seviyorum. Ahþap yakma, taký tasarým, baðlama çalmayý seviyorum. Toplumu ve insaný ilgilendiren neredeyse tüm konulara merak duyuyorum. Bu blogda sizinle düþüncelerimi, duygularýmý, deneyimlerimi ve hayallerimi paylaþmak istiyorum. Umarým yazdýklarým sizin de ilginizi çeker ve merak uyandýrýr. Beni takip etmeye devam edin.

Etkilendiði Yazarlar:
George Orwell, Aldous Huxley, Suzanne Collins, H.G. Wells, Jules Verne


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yaver ARANCIOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.