..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Güven Uluköse




26 Mart 2005
Matematikte ve Günlük Yaþamda Aritmetik Ortalama  
Güven Uluköse
Demek ki sizler de öðrendiklerinizle yaþamýn içinde geçen aritmetiksel olaylar arasýnda baðlantý kurmamýþsýnýz. Bir ortalama hesabý yapmamýþsýnýz, kazancýnýzý bir ayýn otuz gününe bölerek harcamýyorsunuz.


:ACHIG:

Matematik kitaplarýndaki konularýn pek çoðu ile günlük yaþamýmýzda karþýlaþýrýz. Öðrenciler bu çevirimi yapamadýklarý için öðrenilenler askýda kalýr ve unutulur. Aritmetik iþlemler, problemler ilk sýnýflardan baþlayarak kitabýn içinden çýkýlarak öðretilmelidir ki ,kalýcý olabilsin. Bu yazýyý Aritmetik Ortalama konusu için yazdým.
Matematik kitabýnda bir iki örnekten sonra formül ve sayýsal iþlemler var. Öðrenci bu konuyu da diðer konular gibi öðrenmeden, günlük yaþamda her gün karþýmýza çýkan örneklerle baðlantý kuramadan geçecektir. Birkaç örnek verelim:

Mevsim normallerinde seyreden hava sýcaklýklarý,
Karadeniz Bölgesi’ndeki 2004 yýlý yaðýþ ortalamasý,
Son üç ayýn enflasyon yüzdesi ortalamasý,
Tüyap Kitap Fuarý’ný ziyaret edenlerin günlük ortalamasý,
Not ortalamasý ile sýnýf geçmek,
2004 yýlý ÖSS sonuçlarýna göre matematik sorularýna verilen yanýtlarýn ortalamasý (2 sorudur, soru sayýsý 25 tir, bir buçuk milyon öðrenci sýnava girmiþtir)
Türkiye’de GSMH’den kiþi baþýna düþen 3000 dolar civarýndadýr.

Bu örnekleri onlarca, yüzlerce çoðaltabiliriz. Bu yazýyý okurken yukarda verilen örneklerin ne ifade ettiðini anlatabilir misiniz? Bu bilgiyi ortaokul birinci veya ikinci sýnýftaki bir yakýnýnýzla konuþtuðunuzda nasýl aktarýrsýnýz? Genellikle öðrencilerin, küçük sýnýflarda bile, anne ve babalarýndan aldýklarý yanýt,”ben bunlarý unuttum,üzerinden çok yýl geçti “þeklindedir. Demek ki sizler de öðrendiklerinizle yaþamýn içinde geçen aritmetiksel olaylar arasýnda baðlantý kurmamýþsýnýz. Bir ortalama hesabý yapmamýþsýnýz, kazancýnýzý bir ayýn otuz gününe bölerek harcamýyorsunuz. Çocuðunuza bir haftalýk harçlýk verip, beþ gün harcamasýný öðretmemiþsiniz. Bunlar suçlama olmayýp, aritmetiðin günlük yaþamýmýzýn her diliminde ne kadar bizimle olduðunu anlatmak için yazýldý.
Öðrencilerimize, çocuklarýmýza, okuma yazma bilen anne ve babalar olarak yaþamdaki bilgileri aktarmalýyýz. Benim amacým, karabasan gibi çocuklarýn hayatýna çöken matematik kabusunu azaltmaktýr. Yakýn zamanda iki öðrenci ile matematik çalýþtýk, konu Aritmetik Ortalama, kitaba hapsedilmiþ, yukarda verdiðim örneklerin hiç birini açýklayamadýlar. Ben söyledikten sonra, konu içindeki iþlemleri ve problemleri yapabildiler.
Öðrenciyi kitap ile baþ baþa býrakmak, matematiði karabasan olmaktan asla kurtaramayacaktýr. Çok küçük sýnýflarda, çocuklarýnýzýn yakýn çevrelerinde sayýlara ilgisini çekmeye çalýþýn. Kendiniz etrafa bakarak örnekler yaratýn, bunun için özel bir çaba harcamanýz gerekmez. Yemek yerken, para harcarken, zamaný kullanýrken, bunun gibi pek çok þey için sayýlarla oynayýn ki çocuklar aritmetiðin içinde olduklarýný anlayýp, kitaptan,dersten ürkmesinler.
Ben matematik öðretmeni olarak, öðrencilerime en kolay ve az konulu dersin Matematik olduðunu otuz beþ yýl vurguladým, yapmaya devam ediyorum .
Yeni bir denemede buluþmak üzere.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkür
Gönderen: recep ilhan / Antalya/Türkiye
23 Mart 2006
Güven bey öncelýkle bu konulardaký aydýnlatýcý yazýlarýnýz ýcýn teskkur ederým.esým sýnýf öðretmený bende hem sahsý hemde 7 yasýndaký oglum ýcýn matematýk öðrenýmý nasýl olmalý v.s... matematýðý hayatý boyunca sevebýlecegý býr ders olarak benýmsetme uðraþýsý ýcýndeyýz.okullar maalesef matematýk dersýný cocuklara býr ceza olarak vermekte ve bu hayatýmýz boyunca degýsmemektedýr.akademýk yazýlardan öte gunluk pratýklerden cýkmýs ýle ýcý veya sýnýf ýcý yaklasýmlara daha cok ýhtýyac duymaktayýz.konunun ýcýnde býrýsý olarak türkcede yayýnlanmýs yada yayýnlnmamýs her turlu kaynak ýsýmýze yarayabýlýr... sýmdýdn tsk ler

:: Önce karalama
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
15 Mayýs 2005
Klasik matematik yýllarca karalandý.Hiç prim vermedim bu görüþe. Bazen bazý þeyler düþünürüm ama formüle edemem, aklýmda derleyemem. Bakrým birileri ele almýþ, hakkýný vererek sözcüklere dökmüþ.Sevinirim benim gibi düþüneneleri gördükçe ve düþündüklerimin anlaþýlýr hale getirilmiþ olmasýndan. Saðlýkla, anlaþýlmazý anlaþýlýr kýlmakla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dilsel Zeka Geliþimi
Sýfýr ve Sayma Sayýlarý ile Yakýn Çevre Ýliþkisi
Neden Öðrenemiyoruz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðrenme Aþamasýnda Matematik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Harbiye - Fatih Tramvayý [Deneme]
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine [Eleþtiri]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiði Yazarlar:
Azra Erhat, Selim Ýleri


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.