..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Didaktik > ömer kýrat




28 Eylül 2006
Sarýn! Burda Yiyeceðim!  
ömer kýrat
Yaprak sarmasý hakkýnda yanlýþ bildikleriniz ve hiç bilmedikleriniz...


:CDAG:
Merhaba gastronotlar! Bugün tarif edeceðim yeme halk arasýnda "yaprak sarmasý" olarak bilinen Yaprak Sarmasý! Eee biz de halk adamýyýz sonuçta... Malzemeleri mutfaða getirin. Salamura asma yapraðý, kuþ üzümü, dolmalýk fýstýk, soðan, maydonoz (Show Center olmamasýna dikkat edin), pirinç, baharatlar vs…

Pirinci ýslatýn. Ýtiraz ederse de dinlemeyin. Zira o ses sizin kafanýzda... Pirinçler konuþmaz. 2 bardak (SUBAR daðý) zeytinyaðý ve iki bardak ayçiçek yaðýný tencereye koyun. Çekinmeyin. Alýþýktýr o...

Dolmalýk fýstýklarý atýn ve iyice sararana dek yaðda karýþtýrýn. Soðaný ekleyin. Yalnýz kalmasýn. Yavaþça karýþtýrýn. Ama dikkat edin hipnotize olmayýn, girdaba bakarken... Soðan iyice yaðý emince pirinci ve maydonozu ekleyin. Ek yerlerinin saðlamlýðýndan emin olun ki yemeðiniz kopmasýn.

Biraz yeni bahar ve tarçýn ekleyin karýþýma. Piþince de alýp asma yapraklarýnýn içine doldurup sarýn. Ne o? Þaþýrdýnýz mý? Asma yapraklarýnýn sadece ASMAK için kullanýldýðýný sanýyordunuz di mi?


Yaprak sarma konusunda yaygýn yanlýþlardan biri diðeri de "ince" sarýlmasý gerektiði ile ilgilidir. Bu tamamen yanlýþtýr. Zira asma yapraðýný yenilir kýlan þey içindeki malzemedir.
Dolayýsýyla ne kadar çok malzeme varsa o kadar iyidir.

Peki limon sýkmalý mýyýz bu zeytinyaðlý dostumuza? Hayýr. Limonu harcýn içine sýkmalýyýz piþirirken. Tabii bu bilgiyi, tarif ederken belirtmediðim için þimdi aranýzda "Aaa limon koymadý harca! Biz de bu iþi biliyo sandýydýk!" diye konuþuyorsunuzdur.Siz konuþun, býrakýn yumruklarým ödetsin!

Bu yemek hakkýnda anlatýlacak belki de en hoþ anektod Küba`da bizzat yaþadýðýmdýr. Tabii Küba`da yaþamaya, yaþamak denirse...

Fidel, Komünizmi Kübalýlara Kastro dursun, bendeniz dünyanýn iktidarda en uzun süre Puro içen adamýyla tanýþmayý kafama koymuþtum. Elim boþ gitmemek için yanýma bavulumu da aldým. Küba`ya vardýðýmda gece çökmüþtü. Sanýrým "komünizim" taklidi yapýyordu.

Baþkanlýk Sarayý'ný aramaya baþladým. Çat pat konuþtuðum Ýngilizcemle yol sorduðum genç, bana;
"Az ilerdeki elektiriði kesik bina!" dedi. Ben de kendisine "Bana elektiriði kesik bina denmesinden hoþlanmam!" dedim. Espirimi anlamamýþ olacak ki gülmedi. Anlasa var ya! Üfff!

Neyse... Sanýrým ben de onun espirisini anlamamýþ olacaðým ki tüm binalarýn elektiriksiz olduðunu farkettiðimde bile gülmedim...

Sonuçta sora sora bulduk... Bir Dingo`nun misafirperverliðine sahip saraya girip, Fidel Castro ile konuþmak istediðimi söyledim. "Beni Liderinize götürün" espirimi de anlamadýlar bu sýrada... "Biz kendisiyle konuþmuyoruz, kendiniz gidin!" dediklerinde esprime karþýlýk verdiklerini düþünmüþtüm ama yanýlmýþým.

Elektrik kesik olduðu için zifiri karanlýk olan odaya girdim. Benden ateþ istedi. Verdim. Mumu yaktý. Ardýndan da purosunu... Ve paltosunun bir kýsmýný...
Alevleri, sohpet edebileceðimiz kadar kontrol altýna aldýk...

Fidel Castro`nun Castrol Motor yaðlarýyla hiçbir ilgisi olmadýðýný ve bu konuda yapýlan þakalara gülmediðini öðrenmemi içeren güzel sohbetten sonra ayrýlmam gerektiðini belirttim.
Bana "Ayrýlmak mý? Bir iliþkimiz olduðunu bile bilmiyordum!" diyince ben de bu espriyi hangi AMERÝKAN sit-comundan arakladýðýný sordum. Cevap vermedi ve yarýn görüþmek üzere bana kapýyý gösterdi. Ben de, hazýr burdayken kapý hakkýnda konuþabileceðimizi yarýný beklemeye gerek olmadýðýný söyledim. Birkaç dakika da kapý hakkýnda konuþup ayrýldýk.
Ertesi gün söylediði gibi Atatürk Parký`nda buluþmak üzere yola çýktým. Tabii beni park ismi konusunda keklemesi pek iþe yaramadý zira þehirde sadece bir tek park vardý.
Sabah yürüyüþünü yapan efsanevi lideri orda buldum. Beni görünce sevindi. Ya da hýrladý. Emin deðilim.

Purolarýn nasýl yapýldýðýný merak ettiðimi söyledim. Bana tuhaf tuhaf baktý: "Ýþte tütünü alýp yapraða böööyle sarýyoruz!" dedi. Ben de anlamamýþ gibi yaptým. Zira imalathaneyi gerçekten görmek istiyordum. Bu yüzden "Nasýl?" dedim.
O da "Ýþte bööyle böyle..." dedi. Uyuz uyuz sýrýtýnca "Öff tamam gel!" diye baðýrdý. Hýzlý adýmlarla ara sokaklarda ilerlemeye baþladýk.

Havasýz, geniþ bir odadaydýk. Adý Havana olan bir yer için ironik bir durumdu. Puro imalat masalarýnýn yanýndan geçerken kimsenin Fidel`i iplemediðini görünce biraz þaþýrdým. Sanýrým tüm Küba, Castro`ya küsmüþtü... Neyse... Sonunda boþ bir masa bulduk ve Komünizmin Son imparatoru, bana, kendi elleriyle bir puro yaptý. Ardýndan elimi sýkýp veda etti. Sanýrým bir iþi çýkmýþtý. Eee devlet adamlarýnýn hayatý böyle... Bu güzel jeste bir karþýlýk vermem gerekiyordu zira uluslararasý diplomaside "karþýlýklýlýk" esastý. Tabi "karýþýklýk" da...

O akþam, ona kendi ellerimle SARMA yaptým. Zaten elleri olan ve benim yerime sarma yapacak kimseyi tanýmýyordum bu yaban ellerde...

Günün ilk ýþýklarýyla beni tencereyle karþýsýnda gören efsanevi lider bana sarýldý. Tencere taþýdýðým için ellerini sadece boynuma dolanacak kadar yaklaþtýrabildi. Öyle sýktý ki bir süre nefes alamadým ama bu büyük liderin sarýlmasýný nasýl kesebilirdim ki? Zaten bir süre sonra sarýlmaktan yoruldu. Koltuðuna çöktü. Puro kutusuna uzanýrken tencereyi ona uzattým. Kapaðýný açtý. Bir sarma alýp önce kokladý. Sonra bir ucunu aðzýna sokup öbür ucunu yakmaya çalýþtý. Þaka yapmadýðýný, öksürmeye baþlayýnca anladým.

Tencereden bir sarma alýp yedim. Birkaç tane de ona yedirdim. Þaþýrmýþ görünüyordu. Sonradan öðrendiðim kadarýyla ne zaman kalp krizi geçirse öyle görünüyormuþ.

Kýzmamýþ olacak ki hava alanýnda büyük bir kalabalýk tarafýndan sanki kahramanmýþým gibi uðurlandým. Gerçii kendisi hastanade olduðu için uðurlamaya gelemedi ama bu kalabalýðý, O göndermiþ olmalýydý.

Ýþte böyleee... Zeytinyaðlý sarma hepimizin hayatýnda önemli bir yer tutuyor. Ona gereken saygýyý gösterin ve eðer kalp hastasýysanýz, birinin aðzýnýza ardarda birkaç tane sarma sokuþturmasýna izin vermeyin.

Saçma Sapan Bir Sarpa Sarma



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn didaktik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
Frank Einstein
A Playlist Story
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.