..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > harun þeker




2 Aðustos 2008
Bir Baþkadýr Benim Kasabam Gezlevi  
harun þeker
Aþýk Ömer'in köyünde neler yaþanýyor.Burasý neresi


:BCBD:
BÝR BAÞKADIR BENÝM KASABAM


Konya’nýn Hadim ilçesine baðlý koru alan (Gezlevi) Kasabasý Ýç Anadolu’nun güneyinde Toros daðlarýnýn eteklerinde kurulmuþtur. Konya’ya 150 km mesafede 2000m yükseltiye sahiptir. Kasabaya ulaþým Göksu Nehri boyunca olduðu için kývrýmlý bir þekilde birazda zorlukla ulaþýlýr. Bozkýr-Hadim karayolunun üstünde olmasý burayý önemli bir güzergah yapmýþtýr. Konya’nýn en son yerleþim yeri olan kasaba,Alanya ile komþudur.Toros daðlarýnýn eteklerinde çok önemli kimseler barýnmýþtýr, geçmiþten bu yana. Yerleþim yerleri daðlýk olmasý ekim -dikim alanlarýnýn azlýðý insanlarýn geçinmek için baþka yerlere gitmesine neden olur. Ancak gidenlerin aklý fikri kasabalarýnda olduðu için en küçük fýrsatta geri gelip hiç olmazsa ziyaretle içindeki hasret ateþini söndürmeye çalýþýr.


Çalýþmak için gittikleri yerler arasýnda öncelikli olarak Aydýn, Ýstanbul, Alanya, Konya, gibi yerler tercih edilmiþtir.Aydýn en eski çalýþmak için gidiler yerdir. Öyle ki Aydýn’nýn bazý yerleriyle beraber Kuþadasýn da bir mahalle bile bulunmaktadýr.Her ilde birkaç çalýþaný olan kasabamda okur yazar oraný % 100 dür.


Çevre köylerden saygý gören kasaba da, en beðenilen noktalardan biride demokratik yaklaþýmlarý rahatlýkla gözlemleyebilirsiniz. Kimse bir baþkasýna siyasi tercihinden dolayý selamýný esirgemez. Dört kahvehane bulunur. Her siyasi görüþten insanla oturulur, çay içilir sohbet edilir. Öyle baþka yerlerdeki gibi herkesin kahvesi, bakkalý gibi ayýrým olmaz. Baþkan adaylarý oturup birlikte düþüncelerini bile paylaþýrlar. Ýþte bu yaklaþýmý baþka nerede bulabilirsiniz. Akrabalarýn birbirlerine partiden dolayý küstüklerini çevre yerleþim yerlerinde duyuyoruz. Sadece bunlarý mý?


Gelin kahveye o tatlý mý tatlý çaydan içerken gazetenizi de okuyun. Günlük 4 farklý gazete gelir. Farklý yaklaþýmlarý, köþe yazarlarýný okuyanlarý, gerçekçi yaklaþýmlarý, gözlemleyebilirsiniz. Oyun yoktur kahvelerde, tam bir okuma salonu gibidir aslýnda.


Konya’ya, Hadim’e günlük bir otobüs kalkar. Cuma günleri de Bozkýr’a gider. Haftalýk Pazar ihtiyacýný da Bozkýr'dan saðlar. Araba ile 1970 yýllarýnda tanýþmasýna raðmen þuan en az 20-30 araba bulunmaktadýr.Ambulanstan Cenaze yýkama , itfaiye aracýna kadar her þey var yani. Lise, ilköðretim bulunmaktadýr. Her yýl liseden en az 2 kiþi üniversiteyi kazanmakta. Buralarda 2 yýllýk Meslek okullarý Üniversiteden sayýlmaz.Mutlaka dört yýllýk ve iyi bir geleceði olmalý Fakültenin.


1989'dan buyana çok amir memur çeþitli branþlarda devlette ve özelde çalýþan üst statülerde insanlar yetiþtirmiþtir, Kasabam. Önümüzdeki zamanlarda bunlarý ayrý ayrý belirteceðiz.


Misafiri seven ,yabancý birini görse gel bir çay iç yada açsa karnýný doyurmadan göndermez.


Eðer yolunuz düþerse söylediklerimi hatýrlayýn. Dýþarýdan dikkatinizi çeken bir olayda ;
Geçenlerede, Bozkýrlý bir tanýdýk diyor ki;’sizin ora Mekke gibi yav ’dedi.Neden dedim’ Bakkalýn kahvenin önünde her þey duruyor. Kimse çalmýyor mu’? Dedi. Ýþte bu kadar farklý bir kasaba. Ýnanmayan varsa gelsin baksýn, her þey bakkalýn önünde kimse dokunmuyor bile.


Sabah ezanýyla Belediye kahvesi, Fotinin kahvesi, açýlýr. Namazdan çýkan insanlar kahveye gelir.Çay içilirken edilen sohbetin tadýný hiçbir yerde bulamazsýnýz. Hafif loþ bir ortamda çaycýnýn kazaný kaynar, ortalýðý taze bir çay kokusu kaplar. Konya’ya gidecek otobüs gelinceye kadar sohbet koyulaþtýkça koyulaþýr. Veysel Akmaz ve Mevlüt Yeþil "haydi Konya yolcusu kalmasýn" deyince sohbet yarým kalýr gibi olsa da geride kalanlar tarafýndan sohbet sürdürülüyor.


Otobüs gözden uzaklaþýncaya kadar el sallamalar, aðlamalar sürüyor. Güneþ doðunca eðer kýþ günüyse sohbete ara verilip fýrýnýn yolu tutulur. Fýrýnýndan sýcak dumanlarý kývrýla kývrýla çýkan ekmekleri alan insanlar evlerinin yolunu tutar. Ortalýðý mis gibi sýcak ekmek kokusu kaplar. Kahveci, bakkal ise sýcak ekmeði alýnca masaya gazetenin üstüne koyup yanýna peynir,zeytin ve tereyaðýyla yanda bir duble çay için neler vermez insan. Eðer mevsim yaz günüyse sohbet sonrasý, insanlar ekmeklerini gazeteye sararak, bahçenin yolunu tutar. Eðer Yenice’ye gidecekse Kongazý yada 50 NC yi beklemek durumunda. Neyse Salih Yada Ali otobüsü çalýþtýrýnca saat 7:00 dedi mi hareket eder. Artýk yavaþtan güneþ yükselirken bakarsýn Garajda Hüseyin Cengiz arabayý çalýþtýrmadan Arpalýk, Erikli yolcusu doldurmuþtur, aracýn etrafýný. Ellerde orak, azýk, kazmalar oraklar, bidonlar tencereler....
Çaydanlýklar,çantalar,çuvallar,tepsiler...


Kaptan para üstünü vermek için bozuk para bulmakta zorlanýr. Bazende "gülüm bunun yaþý küçük bundan para alma" lafý da yeterli olmuyor. Þoför paranýn üstünü hemen veriyor.


Yaz günlerinde kahvelerde kimseyi bulamazsýn. Herkes çalýþýr benim kasabamda. Kimse sevmez, çalýþmayaný. Bu daðlýk zor þartlarda daðlarýn, tepelerin baþlarýnda týrnaklarýyla yaptýklarý bahçelerinde elma, erik, üzüm, kiraz domates yetiþtirirler. En deðerli pekmezlerden, en deðerli ballara, en organik patateslere kadar her þey az da olsa yetiþtirilir.


Bahçelerdeki bahar mevsimlerindeki çalýþmalara bir bakýn. Ellerinde küreklerle arýklar çýkar, kazmalarla bahçeler kazýlýrken, hemen bahçenin baþucunda mutlaka patates kaynardýr. Odun üstünde kaynayan patates(kümpül) hafif çatladýlarsa piþmiþtir. Gelin! gelin! Yemek hazýýýýýr !O zaman yufkalara patatesleri sarýp soðanlarla beraber, ayrana da kaþýðý salladýn mý?Ee...deðmeyin keyfinize. Ha birde azýcýk pekmez kaldýysa, þerbet yapýlmaz mý.... Patates, kekik ve nane hatta su kenarlarýnda yaban naneleri (yarpýzlarla) iþte ben ne diyeyim iþte böyledir, daðlarýmýzda yemek yemek. Birazdan küçük çocuk þu karþýdan çeþmeden su getirince çay demlenecek... Eynere çýkýlýnca da çay içilecek. Ha! Eynere çýkýlmadan olmaz. Eskiden sadece Aydýndan gelenlerde olan çay þimdi her evin baþ tacý... Küçükken babamla, Aydýn'dan gelenlerin yanýna çay içmeye giderdik. O tadý nerde bulacaksýn. Hatta þeker yerine pekmez koyardýk diye...
Akþam olunca herkes yola koyulur. Artýk çalýþýlmýþ ve yorulmuþtur, insanlar. Ama neþe doludur yüzler. Emek harcamýþtýr. Yeni bahçeler, yeni kiraz bahçeleri yapmýþtýr. Erkekler kahveye, kadýnlar evlere yönelir. Kahvenin sohbet konusu; kiraza göktaþý attýn mý, ilaç verdin mi? Gübreyi de fosfat mý , fosfor mu, Ya da bu yýl peþin paraya vermeli kirazý. Geçen yýl o firma bizi de dolandýrdý. Bizde neden kooperatif yapamýyoruz......vs..Çaylarýn paralarýný masaya kim önce geldiyse o öder,yada kiraz aðasý, öder....
Yabancýysanýz endiþe etmeyin çayý size ödetmezler.Ya da açsanýz birileri size sorar.
Sizi aç susuz göndermez kasabam..Gelin görün.Aþýk Ömer’in misafiri olun ,gurbet þairimizin havasýný koklayýn.Onun bu topraklarda yoðruldu hamuru..Duygularý hep buralarda oluþtu.Siz en iyisi uðrayýn Aþýk Ömer’in köyüne.Bir baþkadýr benim kasabam.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzel duyuluyor...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
11 Aðustos 2008
hoþ geliyor yazdýklarýnýz insan kulaðýna. Sanki krizleri canýyla yaþayan Türkiye'den bahsetmiyormuþ sunuz gibi. Hayali bile güzel böyle bir kasabanýn. Saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Topacýmýn Kabarasý Yok

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köylü Annelerin Günü
Dýþarda Sonbahar Ýçerde Bitmeyen Ýþler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yerköprü'den Taþkent'e [Deneme]
Nevbahar Oldu [Deneme]
Gavut ve Gölle [Deneme]
Otuz Üç Yaþýna Kadar Neler Öðrendim [Deneme]
Tiryakisi Olmak [Deneme]
Sanal Dünyada Zamane Ýnsaný [Deneme]
18. Yüzyýlda Göksu Vadisindeki Köyler [Ýnceleme]


harun þeker kimdir?

edebiyatý severim

Etkilendiði Yazarlar:
A. Haþim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © harun þeker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.