..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ömer Akþahan




5 Nisan 2009
Ödemiþ Hamamköy Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi  
Bir Kütüphanenin Kuruluþ Öyküsü

Ömer Akþahan


Öncülüðünü ve baþkanlýðýný Mesut Tim’in yaptýðý Köy Çocuklarý Kütüphaneleri Oluþturma Kültür-Sanat ve Dayanýþma Derneði Türkiye’de 40000 köye kütüphane hedefiyle baþlattýðý giriþimin altýncý ayaðýný bu kez Ödemiþ Hamamköy’de gerçekleþtirdi. Binlerce kilometrelik yol bir adýmla baþlar diyen ünlü düþünür gibi böylesine kutsal bir yolun da bir adýmla baþladýðý bir gerçek.


:BFDG:


Ömer AKÞAHAN

Öncülüðünü ve baþkanlýðýný Mesut Tim’in yaptýðý Köy Çocuklarý Kütüphaneleri Oluþturma Kültür-Sanat ve Dayanýþma Derneði Türkiye’de 40000 köye kütüphane hedefiyle baþlattýðý giriþimin altýncý ayaðýný bu kez Ödemiþ Hamamköy’de gerçekleþtirdi.
Binlerce kilometrelik yol bir adýmla baþlar diyen ünlü düþünür gibi böylesine kutsal bir yolun da bir adýmla baþladýðý bir gerçek.
Esasen bu iþe tüm gönlüyle baþ koyan Sayýn Mesut Tim’in açtýðý her kütüphanenin çok ilginç öyküleri var. Onlarý günü geldiðinde biz okurlarla paylaþacaðýný umuyorum.
Benim burada yaptýðýmsa, onunla Ödemiþ Hamamköy’e uzanan bir yolcuðun satýrbaþlarýný aktarmaktan ibaret.
***
Mesut Tim’i tanýyýþým bir e-posta aracýlýðýyla oldu. Þu an onun kimden geldiðini de anýmsamýyorum. Ama gönderen her kimse doðru bir adrese atýþ yaptýðý sonuçtan da belli oluyor. Her gün çeþitli yerlerden kutuma düþen onca elektronik postanýn çoðu çöp kutusuna gider. Bu kez bu o mektup ilgimi çekmekle kalmadý, onu yazarý olduðum bir siteye taþýdým. Ayrýca gazetemdeki köþem de konuyu okurlarýmýza duyurdum.
Çalýþmalarýný yakýndan izlemeye aldýðým ve yaptýklarýyla gurur duyduðum Sayýn Tim, günün birinde bana telefonla ulaþtý. Benden istediði þey þuydu: “Ömer Hocam, Ödemiþ’in bir köyünde de kütüphane açmak istiyoruz. Bize nereyi önerirsiniz?”
Bu soruyu hiç düþünmeksizin, bugüne deðin hiç aklýmdan çýkmayan Hamamköy deyiverdim.
O da saðolsun, hiç tereddütsüz, önerime “Peki” yanýtýný verdi.
Artýk rota belli olmuþtu. Mesut Bey iþin Ýzmir ayaðýný bense Ödemiþ ayaðýný organize edecektik. Ancak böyle bir giriþimde yaþanacak zorluklarýn neler olabileceði konusunda bir fikrim yoktu. Kendi deneyimlerimle bu iþin kýsa sürede meyve vereceðini söylemese de, zoru baþarma konusundaki inadýmla baþaracaðýmýza inanýyordum.
Mesut Bey bana evet demesine demiþti ama biliyordum ki, hiç görmediði belki de adýný ilk kez benden duyduðu bu yeri merak ediyordu. O merakýný yenmek ve köy muhtarýmýzla tanýþmak ve yer tespiti amacýyla yaðmurlu ve soðuk bir günde Hamamköy’e vardýk. Yeri gördük, muhtarýmýz Ahmet Yayla’yla tanýþýp, konuyu anlattýk. Aklýna yatmasýna yatmýþtý ya, onunda kafasýnda bazý amalar olduðunu ilerleyen zaman bize öðretecekti.
Böyle bir giriþimde ilk ikna olmasý gereken kiþinin köy muhtarý olduðunu Hamamköy deneyiminden öðrenmiþtim. Gerçi yanýmda bu iþin duayeni Mesut Tim vardý ama yöre halkýný tanýyan da bendim. Ve bazý sýkýntýlarý aþma konusunda Mesut Bey benden bir þeyler yapmamý ister gibi bir hali vardý. Sonuçta ikna olan muhtarýmýzýn yanýndan umutlu bir þekilde ayrýldýk.
Bu kez sýrada onarým bekleyen eski okul binasýnýn yanýsýra, kütüphane için masa, sandalye ve raflarýn yaptýrýlmasý için acil kaynaða gereksinim vardý. Bunun da ancak Ödemiþ Kaymakamý Sayýn Abdurrahman Koçoðlu’na doðru bir þekilde anlatýlarak desteðinin saðlanmasý gerekiyordu. Ýlk fýrsatta, konuyu aktardým. Saðolsun hiç hayýr demeden, muhtarýmýzýn gerekli müracaat etmesini söyledi.
Bu arada bizim hedeflediðimiz zaman yýlbaþý öncesi idi. yani kütüphaneyi Aralýk ayýnda açmayý planlýyorduk. Dedim ya, Türkiye’desiniz. Kültür ve sanatla uðraþýyorsunuz. Ne bunlara eðilecek size her koþulda destek olacak ne insan bulabiliyor, ne de sizi motive edecek
bir konuþma duyabiliyorsunuz.
Hedefimizden sanki bir an uzaklaþýr gibiydik. Beklediðimiz hareket baþlatýlamýyordu. Araya bir de yerel seçim kaygýsý girmiþti. Ýkinci bir ziyaret sonrasý Kaymakam Beyin ödeneði çýkardýðýný duyunca iþlerin yoluna yavaþ da olsa girmeye baþladýðýný anlamýþtýk. Ancak bu arada itiraf etmem gerekirse iþini böylesine sýký takip eden pek az insan tanýdým. Mesut Bey sýk sýk telefonla geliþmeler konusunda bilgi alýyor, kendisinde olanlarý da bana aktarýyordu.
Muhtar Ahmet Yayla Bey, binanýn onarýmýnýn tamamlandýðýný bildirdiðinde, kitaplarý getirmeden önce son kez köye vardýk. Masa sandalye ve raflarý görünce yüzümüz ýþladý. Mutlu olduk. Köy ziyareti sonrasý geliþmeleri Kaymakam Bey ve bizi hiç yalnýz býrakmayan Ýlçe Emniyet Müdürümüz Sayýn Osman Aral’a da bildiriyordum.
Sýra kitaplarý büyük bir gayretle konularýna göre kolilere yerleþtiren Mesut Beye Ýzmir’den 150 kilometre uzaklýktaki Hamamköy’e taþýyacak bir araç bulmaya kalmýþtý. Ödemiþ’te seçim çalýþmalarý tüm hýzýyla sürerken verilen sözlerin seçime kurban gitmesi karþýsýnda gene yardýmýmýza bir Hamamköy sevdalýsý ve Ýl Genel Meclisi üyesi, 27 yýl Hamamköy muhtarlýðý yapmýþ Sayýn Mustafa Çakýcý koþtu. Ýl Özel Ýdaresinden saðladýðý bir kamyona kitaplar yüklendi, Ödemiþ’te beni de yanýna alan Mesut Tim Hocamla birlikte köye geldik.
Kitaplarý indirmeye baþladýðýmýzda köyde tanýdýk ne kadar eski dost varsa yanýmýza gelerek yardýmcý oldular. Onlara da buradan sevgilerimizi yolluyorum.
O güne dair düþülecek önemli bir notsa, okul bahçesine kurulan oyuncak parkýndaki çocuklarýn gece yarýsýna kadar süren þenliði idi. Doðrusu bu ya, þehirlerde o oyuncaklara doygun kent çocuklarýnýn pek de itibar etmediði parklarýn öncelikle köy çocuklarýna kazandýrýlmasý gerçeðini orada gördüm, yaþadým.
Kitaplarýn rafa yerleþtirilmesi ve etiketlendirme iþi o gece saat 23’e kadar aralýksýz sürdü. Gece bize tahsis edilen odamýza çekildiðimizde Hamamköy deresinin ruhu okþayan sesleri arasýnda göz kapaklarýmýzýn yavaþça kapandýðýný hissettik.
***
Açýlýþ günü gelip çatmýþtý. 4 Nisan 2009 Cumartesi güzel bir bahar günü, güneþin sýrtýmýzý ve alnýmýzý yaktýðý bir saatte tören alanýndaydýk.
Törene Kaymakam Abdurrahman Koçoðlu, Ýlçe Emniyet Müdürü Osman Aral, Bademli Belediye Baþkaný Selahattin Kundak, Ziraat Odasý Baþkaný Ahmet Kocaaða, Muhtarlar Derneði Baþkaný Nihat Savuran ve Mendegüme’yi oluþturan Çayýr, Güney, Küçükören ve Demirdere Köy muhtarlarý ve eski Ýl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Çakýcý, köy ihtiyar heyeti üyeleri, Hamamköy Ýlköðretim Okulu Müdürü Yasin Karakaþ ve okul öðretmenleri Oðuz Sezer ve Çiðdem Akgül’ün yanýnda öðrencileri; köyün erkekleri ve kadýnlarý okul bahçesine toplanmýþlardý.
Bu anlamlý açýlýþý onurlandýran yazar, þair ve kütüphaneci dostlarýn geliþi açýlýþa apayrý bir zenginlik ve görsellik kattý.
Bunlar arasýnda ilk aklýma geliveren isimlerin baþýnda Köy Enstitülü Huriye Saraç hocamýz, Hüseyin Peker, Zübeyde Seven Turan, Mehmet Rayman, Mustafa Gökçek, Saime Bircan, Ýstanbul Kütüphaneciler Derneði Genel Merkezi Ýkinci Baþkaný Hatice Yenikurtuluþ ve Yeni Oluþum Dergisi grubundan Selçuk Oðuz, Pýnar Aslan, 10 yaþýndaki kemanist kýzýmýz Damla ve diðer deðerli dostlar.
Þiirler, keman dinletisi, folklor ve Kolbastý gösterilerinin ardýndan kurdelenin açýlma vakti gelmiþti.
Burada da Sayýn Kaymakamýmýz Koçoðlu büyük bir incelik göstererek ilköðretimli öðrencilerle birlikte kurdeleyi kesti.
Kütüphaneyi gören dostlarýmýzýn gördükleri manzara karþýsýndaki þaþkýnlýðý ve sevinci de görülmeye deðer notlar arasýndaydý.
Oksijen komasýna girmeye ramak kala, konuklarýmýzý köyün tek ve nezih lokantasý Çakýcý Kardeþler Restoranda aðýrlayarak bu mutlu saatleri noktalamýþ oluyorduk.
Her güzel günün ardýndan ayrýlýk zamaný geldiðinde köyün yetiþtirdiði ürünlerden depolarýnda kalan cevizlerden konuklara ucuz fiyattan ikram edilmesi de ayrý bir güzellikti.
Dönüþ yolculuðumuzda Aydýn Daðlarýnýn yamacýndan akan suyu Niyagara þelalesiyle kardeþ yapan Mesut Tim, gerçekte doðanýn eþsiz güzelliðine bir gönderme yapýyordu.
Küre köyünde yol kenarýnda kucaklarýndaki sarmaþýk demetlerini gelip geçenlere satmaya çalýþan çocuklara adeta gün doðmuþtu. Ellerinde ne var ne yoksa satýn alan Ýzmirli dostlardan çok o gün ellerine harçlýkla eve dönen o çocuklar çok mutlu olduðuna inanýyorum.
Ödemiþ’e gelindiðinde bu kez misafirliði üstlenen kiþi törenin baþýndan beri konuklarý hiç yalnýz býrakmayan Ýlçe Emniyet Müdürümüz Sayýn Osman Aral’dý. Halep Pastanesinde akþam çaylarý içildikten sonra Kadýn El Sanatlarý Pazarýna ziyaretle günü noktalamýþ olduk.
Bize böylesine dolu dolu bir gün yaþatan baþta sevgili Mesut Tim ve yakýn çalýþma arkadaþlarýna, yazar ve þair dostlara, giriþime destek veren Kaymakamýmýza, Ýlçe Emniyet Müdürümüze, Hamamköy Muhtarýna ve tüm Mendegümeli dostlara en içten sevgilerimizi sunuyorum.
Orda bir köy var uzakta; o Hamamköy; orda bir Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi var uzakta; umarým sonsuza kadar bir ýþýk kaynaðý olarak yaþayacak…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kalkýnma Öyküsü
Bir Baðýþýn Öyküsü
Bir Yudum Su
Bir Bayram Günü

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözünü Tutmayan Öðretmen
Sýpa
Arkadaþsýz Kemal
Benimle Evlenir misin?
Emanetçi Dede
Noel Aðacý
Tokat ve Cüzdan
Salvador Þimdi Nerede?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.