..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ömer Akþahan




15 Nisan 2009
Bir Baðýþýn Öyküsü  
Ömer Akþahan
Ödemiþ’te çoðu kimse tarafýndan bilinmeyen bir leylek vakfýnýn varlýðýný yýllar önce çýkardýðýmýz Ödemiþ Efe dergisinde yayýmlamýþtýk. Bu vakfýn amacý, çeþitli yollarla yaralanmýþ ve uçamayacak durumdaki leyleklerin bakýmýný üstlenmek ve onlarý iyileþtikten sonra göç yollarýna salývermektir.


:CJGD:


Ömer AKÞAHAN

Yardým ve baðýþ, sadece insana özgü ve sadece insaný çaðrýþtýran sözcükler deðil. Canlýlar dünyasýnýn da kendine özel yardým ve baðýþlarý olduðu biliniyor.
Bunlardan kimi hayvanlarýn örneðin köpeklerin sahipleri için yaptýklarý fedakârlýklar adeta bir efsane þeklinde anlatýlýr durur.
Dünyadaki tüm dinlerin özünde yardým ve baðýþ vardýr; inananlarýna özendirici öðütler verilir. Ödemiþ’te çoðu kimse tarafýndan bilinmeyen bir leylek vakfýnýn varlýðýný yýllar önce çýkardýðýmýz Ödemiþ Efe dergisinde yayýmlamýþtýk. Bu vakfýn amacý, çeþitli yollarla yaralanmýþ ve uçamayacak durumdaki leyleklerin bakýmýný üstlenmek ve onlarý iyileþtikten sonra göç yollarýna salývermektir.
Yani insanýmýz o denli yardýmseverdir ki, býrakýn insaný yaralý leylekleri bile hayata döndürmenin yolunu kurduðu bir vakýfla bulabilmiþtir. Tarihten bu yana Anadolu ve Rumeli topraklarý üzerinde binlerce dernek, vakýf ve bunlara baðlý yurt, aþevi, yaþlýlar evi, kadýn sýðýnma evleri açýlmýþ açýlmaya da devam etmektedir.
Bu öykü, yurdumuzun sadece ulusal boyutta olmayýp dünya ölçeðinde yardým amacý güden ve herkesin adýný yakýndan tanýdýðý Türk Kýzýlayý Derneðine yapýlan ilginç bir baðýþ konu alýyor.
Yardým ve baðýþ ekonomik gücü yerinde olanlarýn toplumsal barýþ ve huzura katký saðlamasý için en kýsa bir yoldur. Ancak bu yolu açabilmenin yolu da bu insanlara doðru projeler ve seçenekler sunarken, gerekli olan güveni karþý tarafa hissettirmek çok önemlidir.
Birçok yardým kuruluþunun amacý dýþýna taþtýðýnýn anlaþýldýðý günümüzde halkýmýz eskiye oranla daha bilinçli ve dikkatli hareket etmektedir.
Þimdi gelelim þu baðýþ öyküsüne…
***
Varlýklý bir karý koca, hem ekonomik yönden hem de yaþ bakýmýndan en olgun dönemlerine gelmiþlerdir.
Her ikisi de dinsel görevlerini aksatmamaya çalýþmaktadýrlar. Hemen her sohbetlerinde, o güne kadar bir türlü gerçekleþtiremedikleri, Ýslamýn beþ þartýndan biri olan hac görevini biran önce yerine getirmek isteðini dile getirirler.
Sonunda karar verilir. Gerekli müracaatlar yapýlýr. Günü gelince hayýr dualarla hacca uðurlanýrlar.
Hac için gittikleri Mekke’de görev tamamlanmýþ, Medine’ye gideceklerdir. Ancak o gün yoðun bir kalabalýðýn arasýna karýþtýklarýnda aniden birbirlerini kaybederler.
Adam eþini ararken, eþini tanýyanlar onun öldüðünü söylerler.
Kadýn da kocasýný her yerde aramaktadýr. Sorduðu kiþiler de ona eþinin öldüðünü ve acele olarak gömüldüðü haberini verirler. Bir anda ölüm haberiyle sarsýlan ve zor duruma düþen kadýn Türk Kýzýlayý’na durumu anlatýr. Dernek görevlileri kadýna sahip çýkarlar. Onu barýndýrarak yedirir, içirir ve görevini tamamlamasýna yardýmcý olurlar.
Hac görevini tamamlayan hacýlar artýk kafile halinde yurda dönmeye baþlamýþlardýr.
Eþini kaybeden koca da bu dönenler arasýndadýr.
Ancak kocasýný kaybeden kadýnsa bir süre daha kutsal topraklarda Türk Kýzýlayý kafilesiyle kalmak zorundadýr.
Türk Kýzýlayý kafilesi görevi gereði tüm Türk hacýlar Suudi Arabistan’ý terk ettikten sonra yola çýkacaktýr. Öykünün kahramaný Ödemiþli Hacý Ayþe Akseki’dir.
O, ülkesine yani Ödemiþ’e böylece tam kýrk gün gecikmeli döner.
Ayþe Haným, Ödemiþ’te kendisini nasýl bir manzaranýn beklediðini bilmemektedir. Dönüþ yolunda eþinin ani ölümünden duyduðu üzüntüyü akrabalarýma ve yakýnlarýma nasýl anlatýrým acaba diye düþünmektedir.
Oysa ayný zamanlarda, kendisinden önce eve dönen kocasý da ölen eþinin kýrk gün lokmasýný döktürme telaþý içindedir.
Eve vardýðýnda sokaktaki kalabalýða bir anlam veremeyen Ayþe Haným, kapýyý çalýp da içeri girdiðinde gördüðü manzara karþýsýnda þaþkýna düþer. Ama ayný zamanda onu karþýlarýnda capcanlý gören yakýnlarýndan düþüp bayýlanlar olur.
Ortalýk bir anda karýþsa da, öldü sanýlan Ayþe Hanýmý yeniden aralarýnda görmenin sevinci ve mutluluðu ile aile bir sevinç yumaðý oluþturur.
Ayþe Akseki, baþýndan geçenleri anlatýrken, eþi de kendi yaþadýklarýný yeniden anlatýr. O zor gününde Türk Kýzýlayý’nýn kendisine kol kanat gerip, evine kadar salimen getirmesini hiç unutmaz. Ve kararýný verir.
Bugün Türkiye’de örnek gösterilen çok deðerli binasýný 1973 yýlýnda hiç düþünmeden Türk Kýzýlayý’na baðýþlar.
Ancak onun bir dileði daha vardýr: Yaptýðý bu baðýþta kesinlikle adýnýn geçmesini istemez. Bu nedenle, kadirþinas Ayþe Akseki’nin adý ancak ölümünden sonra anýlmaya baþlanýr.
Onun bu incelikli düþüncesi, gelecek kuþaklarca da örnek alýnmasý en büyük dileðimizdir.
Bu binayý restore ettirerek, þýk bir dernek binasý durumuna gelmesinde büyük emeði geçen Türk Kýzýlayý Ödemiþ Þubesi Baþkaný Rýfat Boyacýoðlu ve yönetim kurulu üyelerine de ayrýca teþekkür borçluyuz.
Hakkýný teslim edelim; eðer Ayþe Haným, bugün yaþasaydý; ne ben bu öyküyü yazabilirdim, ne de o asil adýný dernek binasýnýn duvarýnda görebilirdik.
Iþýklar içinde yat! Sevgili Hacý Ayþe Akseki!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kalkýnma Öyküsü
Ödemiþ Hamamköy Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Bir Yudum Su
Bir Bayram Günü

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözünü Tutmayan Öðretmen
Sýpa
Arkadaþsýz Kemal
Benimle Evlenir misin?
Emanetçi Dede
Noel Aðacý
Tokat ve Cüzdan
Salvador Þimdi Nerede?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.