..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuşum; uçtum yuvadan... Artık ben nerede, eve dönme isteği nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Anı > Ömer Akşahan




15 Nisan 2009
Bir Bağışın Öyküsü  
Ömer Akşahan
Ödemiş’te çoğu kimse tarafından bilinmeyen bir leylek vakfının varlığını yıllar önce çıkardığımız Ödemiş Efe dergisinde yayımlamıştık. Bu vakfın amacı, çeşitli yollarla yaralanmış ve uçamayacak durumdaki leyleklerin bakımını üstlenmek ve onları iyileştikten sonra göç yollarına salıvermektir.


:CAIJ:


Ömer AKŞAHAN

Yardım ve bağış, sadece insana özgü ve sadece insanı çağrıştıran sözcükler değil. Canlılar dünyasının da kendine özel yardım ve bağışları olduğu biliniyor.
Bunlardan kimi hayvanların örneğin köpeklerin sahipleri için yaptıkları fedakârlıklar adeta bir efsane şeklinde anlatılır durur.
Dünyadaki tüm dinlerin özünde yardım ve bağış vardır; inananlarına özendirici öğütler verilir. Ödemiş’te çoğu kimse tarafından bilinmeyen bir leylek vakfının varlığını yıllar önce çıkardığımız Ödemiş Efe dergisinde yayımlamıştık. Bu vakfın amacı, çeşitli yollarla yaralanmış ve uçamayacak durumdaki leyleklerin bakımını üstlenmek ve onları iyileştikten sonra göç yollarına salıvermektir.
Yani insanımız o denli yardımseverdir ki, bırakın insanı yaralı leylekleri bile hayata döndürmenin yolunu kurduğu bir vakıfla bulabilmiştir. Tarihten bu yana Anadolu ve Rumeli toprakları üzerinde binlerce dernek, vakıf ve bunlara bağlı yurt, aşevi, yaşlılar evi, kadın sığınma evleri açılmış açılmaya da devam etmektedir.
Bu öykü, yurdumuzun sadece ulusal boyutta olmayıp dünya ölçeğinde yardım amacı güden ve herkesin adını yakından tanıdığı Türk Kızılayı Derneğine yapılan ilginç bir bağış konu alıyor.
Yardım ve bağış ekonomik gücü yerinde olanların toplumsal barış ve huzura katkı sağlaması için en kısa bir yoldur. Ancak bu yolu açabilmenin yolu da bu insanlara doğru projeler ve seçenekler sunarken, gerekli olan güveni karşı tarafa hissettirmek çok önemlidir.
Birçok yardım kuruluşunun amacı dışına taştığının anlaşıldığı günümüzde halkımız eskiye oranla daha bilinçli ve dikkatli hareket etmektedir.
Şimdi gelelim şu bağış öyküsüne…
***
Varlıklı bir karı koca, hem ekonomik yönden hem de yaş bakımından en olgun dönemlerine gelmişlerdir.
Her ikisi de dinsel görevlerini aksatmamaya çalışmaktadırlar. Hemen her sohbetlerinde, o güne kadar bir türlü gerçekleştiremedikleri, İslamın beş şartından biri olan hac görevini biran önce yerine getirmek isteğini dile getirirler.
Sonunda karar verilir. Gerekli müracaatlar yapılır. Günü gelince hayır dualarla hacca uğurlanırlar.
Hac için gittikleri Mekke’de görev tamamlanmış, Medine’ye gideceklerdir. Ancak o gün yoğun bir kalabalığın arasına karıştıklarında aniden birbirlerini kaybederler.
Adam eşini ararken, eşini tanıyanlar onun öldüğünü söylerler.
Kadın da kocasını her yerde aramaktadır. Sorduğu kişiler de ona eşinin öldüğünü ve acele olarak gömüldüğü haberini verirler. Bir anda ölüm haberiyle sarsılan ve zor duruma düşen kadın Türk Kızılayı’na durumu anlatır. Dernek görevlileri kadına sahip çıkarlar. Onu barındırarak yedirir, içirir ve görevini tamamlamasına yardımcı olurlar.
Hac görevini tamamlayan hacılar artık kafile halinde yurda dönmeye başlamışlardır.
Eşini kaybeden koca da bu dönenler arasındadır.
Ancak kocasını kaybeden kadınsa bir süre daha kutsal topraklarda Türk Kızılayı kafilesiyle kalmak zorundadır.
Türk Kızılayı kafilesi görevi gereği tüm Türk hacılar Suudi Arabistan’ı terk ettikten sonra yola çıkacaktır. Öykünün kahramanı Ödemişli Hacı Ayşe Akseki’dir.
O, ülkesine yani Ödemiş’e böylece tam kırk gün gecikmeli döner.
Ayşe Hanım, Ödemiş’te kendisini nasıl bir manzaranın beklediğini bilmemektedir. Dönüş yolunda eşinin ani ölümünden duyduğu üzüntüyü akrabalarıma ve yakınlarıma nasıl anlatırım acaba diye düşünmektedir.
Oysa aynı zamanlarda, kendisinden önce eve dönen kocası da ölen eşinin kırk gün lokmasını döktürme telaşı içindedir.
Eve vardığında sokaktaki kalabalığa bir anlam veremeyen Ayşe Hanım, kapıyı çalıp da içeri girdiğinde gördüğü manzara karşısında şaşkına düşer. Ama aynı zamanda onu karşılarında capcanlı gören yakınlarından düşüp bayılanlar olur.
Ortalık bir anda karışsa da, öldü sanılan Ayşe Hanımı yeniden aralarında görmenin sevinci ve mutluluğu ile aile bir sevinç yumağı oluşturur.
Ayşe Akseki, başından geçenleri anlatırken, eşi de kendi yaşadıklarını yeniden anlatır. O zor gününde Türk Kızılayı’nın kendisine kol kanat gerip, evine kadar salimen getirmesini hiç unutmaz. Ve kararını verir.
Bugün Türkiye’de örnek gösterilen çok değerli binasını 1973 yılında hiç düşünmeden Türk Kızılayı’na bağışlar.
Ancak onun bir dileği daha vardır: Yaptığı bu bağışta kesinlikle adının geçmesini istemez. Bu nedenle, kadirşinas Ayşe Akseki’nin adı ancak ölümünden sonra anılmaya başlanır.
Onun bu incelikli düşüncesi, gelecek kuşaklarca da örnek alınması en büyük dileğimizdir.
Bu binayı restore ettirerek, şık bir dernek binası durumuna gelmesinde büyük emeği geçen Türk Kızılayı Ödemiş Şubesi Başkanı Rıfat Boyacıoğlu ve yönetim kurulu üyelerine de ayrıca teşekkür borçluyuz.
Hakkını teslim edelim; eğer Ayşe Hanım, bugün yaşasaydı; ne ben bu öyküyü yazabilirdim, ne de o asil adını dernek binasının duvarında görebilirdik.
Işıklar içinde yat! Sevgili Hacı Ayşe Akseki!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anı kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Kalkınma Öyküsü
Ödemiş Hamamköy Atatürk Çocukları Kütüphanesi
Bir Yudum Su
Bir Bayram Günü

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sözünü Tutmayan Öğretmen
Sıpa
Arkadaşsız Kemal
Benimle Evlenir misin?
Emanetçi Dede
Noel Ağacı
Tokat ve Cüzdan
Salvador Şimdi Nerede?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


Ömer Akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömer Akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.