..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > KERÝM ALÝ




2 Ocak 2010
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz  
KERÝM ALÝ
Eski Ankara sokaklarýnda dolaþan Yakup aða'nýn kendi aðzýndan öyküsü


:EJII:
O gün Ulus halinde iþlerimi bitirdikten sonra birkaç parça sipariþi almak için Çýkrýkçýlar yokuþuna doðru yola koyuldum. Ýkindi namazýný da Aslanhane camisinde kýlayým dedim. Çýkrýkçýlar yokuþunun dar sokaklarýnda dükkânlara gire çýka, camiye vardým. Bu bin ikiyüzlü yýllarda yapýlmýþ bir Selçuklu camisi-dir. Caminin duvarlarý taþtandýr, içindeki sütunlar ve tavan ise aðaçtan yapýlmadýr. Kale duvarlarýnýn hemen altýndaki bu cami az aþaðýdaki Ahi Evran camisine benzer. Her ikisi de birer mimari þaheser deðildirler ama içlerine girildiðinde verdikleri sadelik duygusu muhteþemdir.
Caminin avlusundaki þadýrvanýn baþýna vardým. Ezana daha vakit vardý. Etrafta cami duvarýnýn dibinde uyuklayan bir sakallý dýþýnda kimse yoktu. Ceketimi ve þapkamý çýkardým. Þadýrvanýn duvarýndaki aský-lýklardan birine astým ve kurnalarýn birinin önüne oturdum. Allah’ým ne kadar da yorulmuþum… Ayaklarýmýn sýzýsýný oturunca hissettim. Derisi güneþten iyice katýlaþmýþ ayakkabýlarýmý sonra da çoraplarýmý çýkardým. Çoraplarýmý ayakkabýlarýmýn üzerine serer gibi koydum. Öylece ortalýkta duran takunyalardan bir çiftini ayaklarýma geçirdim. Yürümekten þiþmiþ kýrk dört numara taraklý ayaklarým daha bir büyük gibi duruyorlar. Ayaklarýmý öylece kurnadan akan soðuk suyun altýna tuttum. Buz gibi soðuk suyun altýnda ayaklarým ne kadar rahatladý anlatamam. Ayaklarým üþümeye baþlayýnca kurnayý kapattým ve sýrtýmý þadýrvana çevirip bir müddet öylece yüzüme vuran güneþin altýnda rahatlayan ayaklarýmý seyrederek oturdum. Nasýrlý ayaklarýma baktýkça sanki daha önce hiç görmemiþ gibi ayak týrnaklarýmýn ne kadar biçimsiz olduklarýna hayret ettim. Kimi içine kimi dýþarý bükülmüþ týrnaklar sanki ayakkabýya girmeye itiraz eder gibiler. Çýplak topraða basmayý seven ayak ayakkabýya zor alýþýyor. Öylece boþ boþ düþünerek ne kadar oturdum bilmem. Etrafta abdest almaya gelenler çoðalmaya baþlayýnca ben de kollarýmý sývadým ve abdest almaya baþladým. Nasýrlý ellerim de ayaklarým gibi büyüktür. Ellerimi evvelki gün incittiðim sol baþparmaðýma dikkate ettim. Týrnak kan toplamýþ. Belli ki týrnak düþecek. Yavaþa yavaþ abdestimi aldým.
Caminin giriþinde köy camilerine benzer küçük bir hol vardýr. Bu holün sol tarafýnda isterseniz ayak-kabýlarýnýzý verebileceðiniz bir de vestiyer bulunur. Ben ayakkabýlarýmý hep vestiyere veririm. Bunu biraz da ayakkabýlarý alýp kutucuklara koyan çocuða para vermek için yaparým. Ben ayakkabýlarýmý verip içeri girdiðimde ezan okunmaya baþladý. Caminin önüne doðru yürüdüm. Minberin hemen yanýna baðdaþ kurup oturdum. Sað omzumu minberinin aðaç gövdesine yasladým.
Elimi minberin aðaç oymalarýnýn üzerinde dolaþtýrýrken benden önce kaç kiþinin daha bu camide hem de tam benim oturduðum yerde oturduðunu düþünmeden kendimi alamadým. Herkes de bu olur mu bilmem ama ben buraya her geldiðimde bu sekiz yüz yýllýk camide benden öncekilere giderim. Kaç kuþak buradan geçti gitti ve ben de yolcuyum derim kendi kendime. Bazen babam gelir aklýma. At arabalarýyla yük taþýdýðýmýz, parasýzlýktan han’dan oda tutamayýp atlarýn yemlerini yedikleri oluklarýnda uyuduðumuz günler. Allah’ým derim içimden gitsin gitsin de gelmesin o günler geri.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hayatýn içinden
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
12 Þubat 2011
Betimlemeleriniz çok güçlü. Yazdýklarýnýzý gözümün önünde resmettim adeta. Hem manevi duygular hem ruh hali, geçmiþ ve gelecek arasýnda köprü çok güzel kurulmuþ. Okumaktan haz aldýðým bir yazýydý. Tebrik ederim. Saygýlarýmla..

:: Ýniþler ve çýkýþlarý ile...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
7 Temmuz 2010
Ýniþler çýkýþlar, dipler üstler, sefillik ve bolluklar, acýlar sevinçler… deseler ki bunlarýn sýrf acýlý yönlerini bir daha yaþama imkanýn var; tatmak uðruna da olsa tekrar ve tekrar evet derdim. Günlerce aç kalmaya, yýllarca zindanlarda yaþamaya, aþk acýsý ve hastalýk acýsý çekemeye. Sadece ve sadece tatmak, bilmek ve var olmak uðruna. Amin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Elveda
Ormanda Krallýk Seçimi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýki Darbe Bir Kitap [Deneme]
Neþet Ertaþ / Yolcu [Deneme]
Þeftali Aðacý [Deneme]
Katil [Deneme]
Rahatsýz Beyinler [Deneme]
Ala Kargalar ve Özgürlük [Deneme]
Kýrýlma [Deneme]
Yazmak Üzerine [Deneme]
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori [Deneme]
Çakýl Taþlarý [Deneme]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.