..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > KERÝM ALÝ




18 Ocak 2010
Sýfýr Nedir?  
KERÝM ALÝ
Sýfýr tabanlý düþünce baþkalarýnýn bakýþ açýlarýndan kurtulmayý, insanýn kendi sorusunu sorabilme cesaretini ve düþüncelerini yeniden kurabilmeyi, dünyayý kendi gözünden görebilme serüvenini temsil ediyor.


:BBJA:
Sýfýr matematikte en son bulunan rakamdýr. Bir niteliðin yokluðunu ifade eder. Toplamada etkisizdir. Çarpmada ise sonucu sýfýr yapar. Bunun ötesinde sýfýr baþlangýç veya nötr bölgeyi temsil eder. Sayý doðrusunda sýfýrýn saðý artý solu eksidir. Matematikçi olmadýðýma göre daha fazla sýfýrýn matematikteki iþlevi üzerine ahkâm kesmemeliyim. Benim düþünme sistemim içinde sýfýr nötr veya baþlangýç noktasýný temsil etmektedir. Kullandýðým “sýfýr tabanlý düþünme” kavramý çerçevesinde baþa dönmeyi, mevcut verileri yerli yerine koyduktan sonra yeniden kurgulama için baþlama noktasýdýr.

Ýnsan algýsý ve gerçeklik üzerine felsefi akýmlar antik çaðlardan beri devam eder. Felsefi akýmlarýn çýkýþ noktalarýnýn baþýnda da gerçek ve mutlak kavramlarý hakkýndaki farklý bakýþ açýlarý önemli bir yer tutmuþtur. Bu akýmlarýn kimi dünyayý gölgelerden ve algýlardan ibaret görürken bir kýsmý tam tersini savunabilmiþtir. Tüm bu tartýþmalarýn üzerindeki olgu ise insanýn gerçekliði algýlamasý ve bu algýlamadaki farklýlýktýr ve kýsaca algýnýn izafiliði olarak adlandýrýlabilir. Basitçe her insan gerçeði farklý algýlar veya farklý boyutlarýyla tanýmlar.

Benim cevaplara itirazým tam da bu noktadan baþlýyor. Totaliter bir toplumda kliþeler vardýr. Toplumun tamamýna dayatýlýr ve ezberletilir. Düþünme fiili bu kavramlarýn kullanýlmasýndan ibarettir. Herkes þeyleri ayný þekilde görmeye mecbur edilir. Sanat yaygýn ve ululanmýþ deðerlerin her defasýnda yeniden ve farklý formlarda ifadesidir. Bunu anlamak için geçen yüzyýl Rusya’sýna bakmak yeter. Her milliyetçi toplum totaliter öðeler içerir. Bu içerik düþünmede katýlýk ve ön kabullere alýþkanlýk yapar ve düþüncenin özgürlüðünü sýnýrlar. Daha da ileri gidelim insanýn sosyalleþme süreci içinde düþünülmeden içselleþtirilen her tür inanç ve bilgi düþüncenin önünde engeldir. Gerçeklik hakkýndaki düþünce ne kadar farklý ise o kadar zengindir. Ne kadar tek düze ve ayný çizgide ise o kadar fakir ve anlamsýz.

Bu noktadan hareketle herkesi sýfýr noktasýna davet ediyorum. Hiçliðe, yokluða deðil, tüm bildiklerinizin tepesine, her yaný görebildiðiniz zirveye, baþa davet ediyorum. Sýfýra varmak zordur. Hangi zirveye çýkmak kolay oldu ki! Sýfýr tabanlý düþünce baþkalarýnýn bakýþ açýlarýndan kurtulmayý, insanýn kendi sorusunu sorabilme cesaretini ve düþüncelerini yeniden kurabilmeyi, dünyayý kendi gözünden görebilme serüvenini temsil ediyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Ocak 2010
Kýsa,ama her bakýmdan mükemmel bir yazý...Sýfýr'a getirilen yorum oldukça etkili.Yazýda iþlenen tez açýsýndan sýfýr'a yaklaþmak birçoðumuzun aklýna gelmemiþtir sanýrým. Teþekürler ve tebrikler. Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Ýki Darbe Bir Kitap [Deneme]
Neþet Ertaþ / Yolcu [Deneme]
Þeftali Aðacý [Deneme]
Katil [Deneme]
Rahatsýz Beyinler [Deneme]
Ala Kargalar ve Özgürlük [Deneme]
Kýrýlma [Deneme]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.