..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüğüm şeyi Montaigne'de değil, kendimde buluyorum. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Şairler > Mustafa Mert




28 Ocak 2010
Erol Toy İmparator Üzerine  
Mustafa Mert
Roman boyunca emperyalizmin hileleri tatlı tatlı hiç yorum katılmadan, sövmeden anlatılıyor. Örneğin fakir çocuklara okulunu bitirmesi için destek olunarak, daha sonra onların devlet katında iş bulmasına yardımcı olup, onlardan birçok bilgi topluyorlar.


:HJCI:
Yazar Erol Toy’la tanışmam ‘’İmparator‘’ adlı yapıtıyla oldu. Kitabı bitirip kapattığımda diğer Erol Toy kitaplarını da okuma kararımı çoktan vermiştim. Yalın bir dille, tamamen nesnel olarak olayların akışına hiç karışmadan roman boyunca yazar olarak tek söz söylemeden olduğu gibi Fehmi Çok’un hayatını ayrıntılı olarak anlatmış.
Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında, babasından kalan bakkalında küçük hileler yaparak geçim derdinde olan Fehmi Çok’un akrabalarının tanıdıkları olan dönemin bazı milletvekillerinin uyanıklığı ve iş bitiriciliği ile gözüne girip, önce ticarette sonra sanayi de nasıl büyüdüğü adım adım anlatılmış. Fehmi Çok İlk yıllarında ticari hevesleri, ayakta kalma, güçlü olma arzusu ve geleceği görmesi onun önünü açıyor. Başarıya ulaşmak için ilişkilerini sonuna kadar kullanıyor, politikacıları karşı pragmatik olduğu kadar vefalı da davranıyor. Güçlü olma ve gücünü koruma isteği nedeniyle acımasızlaşıyor. Amerika ve Avrupa’daki büyük şirketlerin acentalıklarını alıyor.İyi yetişmiş bazı elemanları rakiplerinden çalıp, kendi yanında çalıştırıyor ve onlara zaman zaman geniş yetkiler veriyor. Bir süre sonra Türkiye standartlarına göre o kadar büyüyor ki bu gücünü korumak için dünya burjuvası ile işbirliği yapıp, onların emperyalist emellerine alet olmakla beraber, kişisel çıkarlarını da koruyor. Doğal olarak ‘ dünya burjuvasının’ istekleri ve destekleri ile Türkiye’nin yönetimine ciddi etkiler yapıyor.Kendi çıkarları ile dünya burjuvasının çıkarlarını çakıştırıyor ve hükümet değişikliklerinden, kendi adamlarını parti başkanı seçtirmeye kadar her türlü oyunun içinde yer alıyor. (Demirel’in Adalet Partisi başkanı seçilmesinde delegelerin çoğunun onun bayii olması nedeniyle büyük katkısı oluyor) 1960 İhtilalından sonra güçlenen sol akıma karşı mücadelede artık tamamen acımasız, sadece kendi şirketlerinin geleceğini düşünen, topluma hiç değer vermeyen bir emperyalist canavara dönüşüyor.
Roman boyunca emperyalizmin hileleri tatlı tatlı hiç yorum katılmadan, sövmeden anlatılıyor. Örneğin fakir çocuklara okulunu bitirmesi için destek olunarak, daha sonra onların devlet katında iş bulmasına yardımcı olup, onlardan birçok bilgi topluyorlar. Alınacak kararlarda onları istedikleri kullanarak devlet yönetimine dolaylı etki ediyorlar.Fehmi Çok şirketleri Basın’ı reklam aracılıyla ele geçirip, orada da istedikleri rüzgarı estiriyorlar.Tüm dünyada sendikalara, solcu yazarlara karşı kullanılan yöntemlerin Türkiye’de de uygulanmasına öncü oluyorlar.
Yazar tüm bunları anlatırken olayların tam içindeymiş gibi bir izlenim bırakıyor, ayrıca dünya ölçeğinde ‘Büyük Resmin’’ daha iyi görülmesine yardımcı oluyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 1973 yılına kadar olan politik tarihinin de perde arkası kısmen anlatılmış. Bugünkü bildiklerimizle birleştirince Erol Toy’un daha o zamandan olayları çok iyi analiz ettiği anlaşılıyor. Ayrıca yazarın araştırmacı kimliği de satır aralarında gözleniyor. Bu roman natüralizm akımının özelliklerini taşıyor. Yazar yansız olarak olanları okuyucuya sunmuş. Dili sade ve üslubu akıcı.Kullandığı Türkçe konuştuğumuz dil ile gayet uyumlu.Yapıtta gerektiğinde uzun cümleler olmasına rağmen bu okuyucuyu sıkmıyor, keyifle okunuyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve şairler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Toprak Acıkınca - Erol Toy Üzerine
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduğum Kitaplardan İzlenimler - 2
Okuduğum Kitaplardan İzlenimler

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Günlük Koşuşturmaca da Edebiyat
Kıvılcım

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdası [Öykü]
Üçkapılar'da Çay İçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
İddia [Öykü]
Yere Düşen Tek Terlik [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doğup,büyüdüm. Çocukluğum ve gençliğim futbol topunun peşinde koşmakla geçti. 26 Yaşındayken son oynadığım futbol takımının kaptanı,başkanı ve sponsoru olan kişiyle tartıştıktan sonra futbolu kesin olarak bıraktım. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneşi uyandıralım ve Şeker Portakalı,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık,Paulo Coelho'nun Simyacı kitapları gibi o dönemin çok satanları ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ın yazdığı ilk öykü kitabını okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlığa yeteneğim olmadığını düşünüyordum. Çetin Altan'ın ilk yazdıkları ile bugün yazdıkları arasındaki fark bende yazarlığın geliştirilebileceği duygusunu uyandırdı. Ancak evli ve çocuklu olduğumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalışmayı deneyecek cesaretim olmadı. Hem çalışıp,hem de fırsat buldukça yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaşar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasıyanık,Orhan Veli Kanık,Nazım Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalı,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.