..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > Hulki Can Duru




13 Ekim 2010
Miraç ve Mescidi Aksa (1. Ci Bölüm)  
Hulki Can Duru
Miraç’ýn 621 yýlýnda gerçekleþtiði tarihte Mescidi Aksa yoktu, henüz inþa edilmemiþti. Bölge Doðu Roma denetiminde idi. Mescidi Aksa, Miraçtan 17 sene sonra 638de inþa edilmiþ olup zaten o tarihte Muhammet de hayatta deðildi. O halde nasýl olur da Mescidi Aksa’ya gidebilir?


:CCAH:
Tanrýya eriþme, ulaþma çabalarý ilk önce ünlü Babil kulesinin yapýmýyla baþladý. Bu merdiven benzeri kuleyle insanlar Tanrýya ulaþacaklarýný zannettiler. Bu insandaki yükselme, yukarýya çýkma arzusu tarih boyunca hep sürdü. Daha sonra Musa Sina daðýna çýkýp Tanrýyla görüþtü ve On Emri aldý. Ýsa Zeytinlik daðýna çýkýp vaaz veriyordu. Ýsa öldürüldükten üç gün sonra dirildi ve inanlýlarýn þaþkýn bakýþlarý arasýnda göðe yükseldi. Zeus da tanrý, tanrýça ve yarý-tanrýlarý mekaný Olimpos daðýnda kabul ederdi.

Ýslamiyette de Muhammet’in uçan bir ata binip göðe yükselerek Allah'ýn yanýna çýktýðý inancý vardýr. Bu olaya Miraç denir. Miraç “merdiven, yukarý çýkmak, yükselmek” anlamlarýna gelir.

Pers-Ýran XIV.cü yüzyýl minyatürlerinde Muhammet sarýklý ve sakallý, kadýn baþlý kanatlý kýsrak El Borak’ýn üstünde miraca çýkarken resmedilir. Melekler sakalsýz ve El Borak gibi kadýn yüzlüdür. Meleklerin bacaklarý lambadan çýkan cin misali duman biçimindedir.

Ýnanca göre, Muhammet bir gece içinde Mekke, Mescidi-Haram’dan, (Kabe, Beytullah), Kudüs, Mescidi Aksa’ya (El Aksa cami) götürülür, buradan Allah’ýn katýna yükselir ve sonra geri gelir. Kuran'ýn andýðý bu olay "gece yürüyüþü" anlamýnda “Ýsra” adýný alýr ve Ýsra Suresinde anlatýlýr:

“Kulu Muhammet'i geceleyin, Mescidi Haram'dan kendisine bazý âyetlerimizi göstermek için, etrafýný mübarek kýldýðýmýz Mescidi Aksâ'ya götüren Allah, her türlü noksan sýfatlardan münezzehtir. Þüphesiz ki her þeyi hakkýyla iþiten, hakkýyla gören O'dur.” (Ýsra suresi 1)

Miraç olayý hicretten 1 yýl kadar önce Recep ayýnýn 27.ci gecesi gerçekleþmiþ olup (ÝS 621) Muhammet’in bir gecede Mekke’den Kudüs’e gidiþ-geliþi Kuran’da bu tek bir ayetle anlatýlýr. Ama Allah'a yükseliþi (Miraç) anlatýlmaz. Fakat çok sayýda hadiste ayrýntýlý biçimde anlatýlýr.

Hadislere göre Muhammet uyurken Cebrail gelip göðsünü yarmýþ, kalbini Zemzem suyu ile yýkadýktan sonra içine iman ve hikmet doldurmuþ, Borak (Burak) adlý kadýn baþlý kanatlý kýsraða (uçan at) bindirerek onu Kudüs’e getirmiþtir. Muhammet burada Ýbrahim, Musa, Ýsa ve diðer bazý peygamberler (Adem, Yahya, Yusuf, Ýdris, Harun) tarafýndan karþýlanmýþ, imam olarak onlara namaz kýldýrmýþtýr.


Namazdan sonra Muhammet uçan at Borak’a binerek yanýnda Cebrail olduðu halde göðe yükselmeye baþlamýþ, göðün birinci katýnda Adem, ikinci katýnda Ýsa ile Yahya, üçüncü katýnda Yusuf, dördüncü katýnda Ýdris, beþinci katýnda Harun, altýncý katýnda Musa ve yedinci katýnda Ýbrahim ile görüþmüþtür.

Bu yerleþim þekli hakkýnda, bir kýsým ulema göðün en üst 7.ci katýnýn boþaltýlarak Muhammet’e tahsis edilmesi gerektiðini, Ýbrahim’in 6.cý katta Musa ile oturmasýnýn daha uygun olacaðýný ileri sürerler. Ya da Ýbrahim’in Yusuf’un yanýna, Musa’nýn da Harun’un yanýna taþýnmasý uygun olabilecektir. Tabi ki 2-3 kat daha çýkýlarak yapýda proje tadilatýna da gidilebilir.

MÝRAÇ SIRASINDA MESCÝDÝ AKSA VAR MIYDI?
Burada gözlerden kaçan en önemli nokta þudur: Miraç olayýnýn gerçekleþtiði 621 yýlýnda Mescidi Aksa henüz inþa edilmemiþti. O halde, Muhammet oradan nasýl miraca çýkar?

Öte yandan “Beytül Makdis, Beyti Makdis” veya “Beytül Mukaddes” denilen “Süleyman Mabedi” ya da "Herod Mabedi" denilen Yahudi Taðýnaðý da o tarihlerde yoktu. Çünkü bu yapý ÝS 70 yýlýnda Roma ordularýnca yakýlýp yýkýlmýþtý. (Bu mabedin kenar duvar kalýntýsý bugün “Aðlama Duvarý” olarak bilinir ve Yahudilerce kutsal sayýlýr.)

MESCÝDÝ AKSA NE ZAMAN VE NASIL ÝNÞA EDÝLDÝ?
Kudüsteki Süleyman (Herod) Tapýnaðý ÝS 70 yýlýnda Roma lejyonlarýnca yýkýldýktan sonra Yahudilerin bu bölgeye girmesi yasaklandý ve tapýnaðýn bulunduðu Tapýnak Tepesi yüzyýllarca bomboþ bir harabelik halinde kaldý. Bu bölgeyi egemenliðinde bulunduran Roma Ýmparatorluðu buraya yeniden bir tapýnak yapýlmasýna kesinlikle izin vermedi.

Ancak, Hristiyanlýk Roma’nýn resmi devlet dini olmasýndan sonra durum deðiþti. Doðu Roma Ýmparatoru I. Jüstinyen Tapýnak Tepesi’nin güneyine bir bazilika (büyük kilise) yaptýrdý. (MS 527-565).

Muhammet’in 632 yýlýnda ölümünden ve ilk halife Ebubekir’den (632-634) sonra yerine geçen 2.ci halife Ömer döneminde (634-644) Müslümanlar Kudüs'ü fetheder ve bu bazilikayý cami haline getirirler (638). Ýþte, bu bazilikadan bozma camiye “Mescidi Aksa, El Aksa veya Ömer Cami” denir. Tapýnak Tepesi'ne de Haremi Þerif derler.

Demek ki, Miraç’ýn 621 yýlýnda gerçekleþtiði tarihte Mescidi Aksa yoktu, bir bazilika vardý, bölge Doðu Roma Ýmparatorluðunun denetiminde idi. Mescidi Aksa, Miraçtan 17 sene sonra 638de inþa edilmiþ olup zaten o tarihte Muhammet de hayatta deðildi. O halde bu durumda nasýl olur da Muhammet Mescidi Aksa’ya gidebilir?

O halde, burada apaçýk bir anakronizm, zaman sapmasý, zaman uygunsuzluðu, tarihe aykýrýlýk vardýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ELEÞTÝRÝ ÝYÝDÝR; SÝZE DEÐER VERÝR
Gönderen: Kazim Bayar / , Türkiye
7 Temmuz 2012
Beyefendi, merhabalar. Yazýnýza bir göz attým, fakat yazým hatalarýyla dolu olduðunu görünce tam okumadým doðrusu. Bu yüzden eleþtirisini yapacak ciddiyette bulmadým; ama yine de birkaç düzeltme yapmadan geçemeyeceðim… 1- Ýslam Tarihini bilmediðiniz aþikar! 2- Muhammet olmaz = Hz. Muhammed (hiç olmazsa-d- harfini doðru yazýn) çünkü sayfanýz herkese açýk; “edebiyat” saygý da demektir! 3- Miraç deðil; Mirac (c) ile biter. 4- Mescidi Aksa ya da "Beyt-i Makdis" MÖ. 1000 yýllarýnda Hz. Davud döneminde yapýlmaya baþlanmýþ; Hz. Süleyman (MÖ. 980-930) zamanýnda bitirilmiþ diye bilinir. 5- Sizin dediðiniz Ömer Camii; Kubbet-üs Sahra’dýr; iki ayrý yapý vardýr. Bunlarý çoðu insan birbirine karýþtýrmaktadýr…

:: ilginç olaylar
Gönderen: Aysu / , Türkiye
18 Ekim 2010
Düþünüyorum neden o yýllarda ,göðe uçmalar ,daða çýkýp emir almalar,sahiplenmeler sonra fikirlerine göre þekillendirmeler oluyor.Evet boþluktaki taþlarýn bir yerlere oturmasý lazýmdý,erk denen gücü kim avucunda tutuyorsa o toplumu biçimlendiriyordu.Peki þimdi neden yok böyle durumlar, kimse iplemiyor da ondan ,yani biri çýkýp ben isa oldum göðe çýktým ,ben musa oldum emir aldým ,bana oku dediler,artýk kimse bunlara inanmýyor. Yaþadýðýmýz çaðda, baþka tanrýlar var,þimdi o tanrýlarýn emirleri ve þekillendirmeleri var.Saygýmla




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Miraç ve Mescidi Aksa (2ci Bölüm)
Þeriat Hala Geçerli mi?

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fahrenheit - 451 Sendromu
Kendimizi Sevmek
Peregrinus (Eda) Sendromu
Türkiye’yi Savaþa Sokmak Yasalara Göre Suçtur!
Çocuklarla Evlenmenin Hukuksal ve Etik Boyutlarý
Dindarlýðýn Psikiyatrik Tetkiki
Ses Kirliliði ve Hoparlörlü Camiler (2ci Bölüm)
Piromani (Pyromania)
Ses Kirliliði ve Hoparlörlü Camiler (1inci Bölüm)
Mevlana'dan Aforizmalar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.