..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > leyla karaca




5 Mayýs 2012
Okurdan Gecikmiþ Bir Özür / Gerekli Açýklama Ýçin Gerekçeli Karar  
Sýra bu kitaba geldiðinde, bu kitap hakkýnda ‘Aslý olmayan þeyleri niçin yazdýn?’ diye sorulduðunda verecek cevabým olmayacak.

leyla karaca


Gerekli Açýklama, dile savaþ açmýþ bir zihniyetin ürünüdür. Bu kitap, þiir yazdýðýný iddia ederken kendi þöhret arzusunu ve ihtiraslarýný kaðýda fütursuzca dökmenin bir fotoðrafýdýr.


:BFHF:
Kitap tanýtým yazýsý yazmaktan hep çok zevk almýþýmdýr, kendimi sayfalar arasýnda kaybetmekten tarifsiz bir haz alýrým. Farklý anlamlar keþfetmekten, yeni bir dünyanýn kapýsýný aralamaktan…

Þimdiye dek yazdýðým hiçbir yazýdan piþmanlýk duymadým, Yüce Huzur’da hesabýný veremeyeceðim tek bir satýr kaleme almadým, ‘Bunu neden yazdýn?’ diye sorduklarýnda cevap veremeyeceðim hiçbir düþünceyi kaðýda dökmedim, yalnýzca biri hariç: Hayriye Ünal’ýn Gerekli Açýklama adlý kitabýna yazdýðým tanýtým yazýsý.

Bu kitabýn tanýtým yazýsýný yazmamý benim þiir heyetinde görev aldýðým derginin deðerli yayýn yönetmeni rica etmiþti. Kitabýn yazarý kendisinden kitabýyla ilgili bir tanýtým yazýsý yazýlmasýný istemiþ. Postmodern edebiyat, artýk yazarlar kitap tanýtýmlarý için eþe dosta ricada bulunuyorlar demek ki, diye düþünmüþtüm. Kitap elime ulaþtýðýnda, açýk yüreklilikle yazýyorum bunlarý, kitabý en kýsa sürede okuyup ne yazabileceðime baktým ve en sonunda bu kitap için, kitap demeye bile dilim varmýyor, iyi hiçbirþey yazamayacaðýma kanaat getirdim. Yayýn yönetmenime, bu kitapla ilgili bir þey yazamayacaðýmý söylediðimde, eser (!) sahibiyle hukukumuz olduðu ve eðer kýyasýya eleþtirirsek ‘ayýp olacaðý’ þeklinde bir yanýt aldým. Bu kitap benim kütüphanemde aylarca bekledi. Bu kitap bir þiir kitabý olmasýna karþýn (evet üzerinde öyle yazýyor) içinde tek bir þiir mevcut olmadýðý, içinde deðerlendirecek tek bir þiiri býrakýn tek bir cümle olmadýðý için uzun bir süre ne yazacaðýmý düþündüm durdum.

Gerekli Açýklama, dile savaþ açmýþ bir zihniyetin ürünüdür. Býrakýn þiiri, cümle kurmaktan habersiz bir sýðlýðýn sonucudur. Bu kitap, þiir yazdýðýný iddia ederken kendi þöhret arzusunu ve ihtiraslarýný kaðýda fütursuzca dökmenin bir fotoðrafýdýr. Okura, þiir adýna hiçbir þey veremeyen bir kýsýrlýðýn çaresiz bakýþlarýdýr. Bu konuda söyleyecek çok þey olmasýna karþýn benim bu gereksiz konuya ayýracak fazladan tek bir dakikam olmadýðý için ne olduðunu anlatmaya kýsaca devam edeyim. Bahsi geçen kitap kütüphanemde aylarca bekledikten sonra ben yayýn yönetmenimin isteðini kýramadýðým için suya sabuna fazla dokunmadan, bu da böyle bir þiir kitabýdýr, þeklinde bir tanýtým yazýsý yazdým. Kitabý evirdim çevirdim, uzun süre uðraþtým. Velhasýl içinde þiire dair tek bir mýsra bulmak için ciddi bir efor sarfetmem gerekti. En sonunda kitapla ilgili yazdýðým yazý 'Deliþmen bir aðrýnýn fotoðrafý; Gerekli Açýklama' baþlýðýyla yayýnlandý.

Tüm bunlarý yazmamýn sebebine gelince. Bir gün Mahkeme-i Kübra’da yazdýklarýmýn hesabýný vereceðim. Sýra bu kitaba geldiðinde, bu kitap hakkýnda ‘Aslý olmayan þeyleri niçin yazdýn?’ diye sorulduðunda verecek cevabým olmayacak. Onun için sevgili okur, seni Gerekli Açýklama adlý kitap bir þiir kitabýdýr, þeklinde bilgilendirip, yanýlttýðým için özür dilerim. O yazý, istekle ricayla yazýlmýþ bir yazýdýr; orada yazýlanlar hatýr gönül için yazýlmýþ olup benim kendi düþüncelerim deðildir. Sevgili okur, dediðim gibi daha söylenecek çok þey var ancak ben, þiirin ve ismimin asaletine gölge düþürmemek için burada susuyorum. Yüce Yaratýcý’nýn beni bu kitap (!) hakkýnda okuru yanýlttýðým için sorguya çekmemesini diliyorum. Zira O’nun kapýsýndan baþka gidecek kapýmýz yoktur!


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: leyla karaca / , Türkiye
21 Mayýs 2012
Haklýsýnýz. Bazý kitaplar henüz kitap olmadan, henüz aðaç halinde o kitabýn söylediðinden daha çok þey söylüyorsa sayfalara hiç dönüþmemesi daha iyi bir seçenek. Çünkü o aðacýn dallarý, yapraklarý, gövdesi kitaba dönüþtüðünde söyleyeceklerinden daha çok þey söylüyor bize. Daha anlamlý cümleler kuruyor evrene. Bir kitap yazmaya kalktýðýnda o aðacýn söylediðinden daha fazlasýný söyleyebileceksen yaz.Aksi takdirde gerisi israf.

:: iyi yapmýþsýnýz.
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
16 Mayýs 2012
çok iyi yapmýþsýnýz. Ömer Türkeþ bir eleþtirisinde bu konuda: " her sene binlerce kitap çýkýyor ama bir tane dahi doðru dürüst bir esere rastlayamýyorum" diyordu. düþünceme göre kitap yakma dönemlerinin yeniden baþlatýlmasý lazým. belediyelerin tespit ettiði bir alanda her yýl yazýlan o binlerce kitaplarýn toplu halde yakýlmasý þart:)öyle olursa belki o yazarlar kendilerine biraz çeki düzen verebilir:)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Akustiðin Armonisi: Dilküþa

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Huzur Duraðý; Pervanenin Duasý
Kalp Ülkesinin Seyyahý Leyla Karaca
Boðazlar Ülkesi'nin Büyüsü - 1
Boðazlar Ülkesi'nin Büyüsü - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeviri Günlükleri 2 [Þiir]
Kýrýk Beyaz [Þiir]
Yaseminler Yavaþ Açar [Þiir]
Leyla Karaca / Üçüncü Mevki Dergisi Ýçin Söyleþi [Þiir]
Sonsuzla Sek Sek'te Var mýsýn? [Þiir]
Leyla Karaca / Acemi Dergisi Ýçin Söyleþi [Þiir]
Çeviri Günlükleri 1 [Þiir]
ve Þiir (1) [Þiir]
Yumuþak G Soruþturma; Þiirin Estetik Deðeri [Þiir]
Muazzam [Þiir]


leyla karaca kimdir?

Ruh bedende ihtiyar olarak doðar; beden ruhu gençleþtirmek için ihtiyarlar. (Oscar Wilde)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © leyla karaca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.