..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > öykü Merih




10 Aðustos 2005
Davamýz  
öykü Merih
"Kimse kýzmasýn bana.. Haklýyým ben.. Bir davam var, yoluma çýkmayýn"


:BJCA:
"Kimse kýzmasýn bana.. Haklýyým ben. Bir davam var, Yoluma çýkmayýn!!!"
Böyle dedi ve gitti Mehmet. Kendince haklýydý. Davasý, inandýðý bir þeyi , amacý olmalýydý insanýn. Evinde oturmakla, iþine gelip gitmekle olmuyordu bu iþler. Sessiz kalýnmamalý, düzenin deðiþmesi için düzenli hayat feda edilmeliydi.
"Ýnandýðýnýz þeyin peþinden gidin" diye öðretmemiþler miydi okulda? Mehmet de bunu uyguluyordu iþte...
"Sen benim parçamsýn oðul... Canýmsýn. Canýmýn ta içisin.. Ýçimden parçamý alýnca beni nereye koyacaksýn?" dedi Hafize kadýn.
"Ana etme... Býrak!.. Zincirleyecek misin beni?"
"Kadýn býrak oðlaný. Nereye, hangi cehenneme gitmekse niyeti gitsin..."
Tek göz odalý eve Mehmet gideli karanlýk çökmüþtü. Mehmet giderken aydýnlýðý da götürmüþtü. Ve sokaktan geçenleri de almýþtý yanýna; kedi bile geçmiyordu sokaktan.
En uzun geceydi o. En sýkýntýlý, en karanlýk, en soðuk.. Bir adam bir de kadýn vardý o tek göz odalý evde, hatta o sokakta, o þehirde ve hatta dünyada...
Uyku girmiyordu gözlerine. Göz kapaklarýný tutuyordu birileri... Ve önlerine binlerce görüntü geliyordu. Oðullarýný en korkunç sahnelerde oynatýyorlardý beyinlerinde. Birer birer silmek istiyorlardý görüntüleri.. Sanki tuvale çiziyordu ressamýn biri; "Bak" diyordu." Güzel olmuþ mu?" Söküp atýyordu Hafize kadýn resmi.
"Mehmet!! Gitme Mehmet!!"
Salih Usta'nýn kaçýncý kabusuydu bu.. Her defasýnda; oðlu, bir kalenin içine giriyordu. Yýlanlarýn olduðu bir kuyuya atlýyordu sonra hiç düþünmeden. Ve adam baðýrýyordu arkasýndan;
"Mehmet!! Gitme Mehmet!!"
Mehmet ise o saatte her yerde hissediyordu kendini. Kurtarmak için çaba sarfedenlerin arasýndaydý. Mutlu ve umutluydu gelecek kuþaklar için.
Aralarýna kattýklarý Mehmet'e ilk gün;
"Ölümden öte köy yok" demiþlerdi... Mehmet anlamýþtý ne olduðunu. Ölümden de ötesinden de korkmuyordu...
Günler geçti. Belki gün dediðimiz Üç-dört- beþ diye sayýlýrdý; ama bu evde öyle sayýlmýyordu. Mehmet gittiðinden beri dünya takvimiyle hesaplanmýyordu günler.. Cehennem hesabýyla bir günün karþýlýðý kýrk gündü.
Aylar geçiyordu da Mehmet yoktu ortalarda. Bir haber bile çýkmamýþtý.. Haberleri izledikçe dayuanacak güçleri de bitiyordu artýk. Her gün davasý olanlarýn(!) ölüm haberleri vardý televizyonlarda ve gazetelerde. Kabuslarýnda görmüþler miydi bunlarý da ana babalarý. Onlarýn da içleri yanmýþ mýydý böyle?
Ne zaman bitecekti bu dava? Kim haklý kim haksýzdý? Memleketi hangisi, nasýl kurtaracaktý? Bu belirsizlik, bu soðuk, karanlýk günler sona ersin istiyordu herkes.
Ulak, geç vakit getirdi Mehmet'in ölüm haberini. Bomba koymuþlardý arabanýn altýna. Kafasý, bacaðý olmayan insanlarla dolmuþtu olay yeri.. Çoluk çocuk, kadýn demeden kesivermiþlerdi biletleri olduklarý yerde. Yoldan geçenleri mühürlemiþlerdi sanki; pamuk helva isteyen çocuk, akþam kocasýna yemek yapma telaþýnda olan kadýn, doðum günü partisine yetiþmeye çalýþan genç kýz... Biletleri kesilivermiþ oracýkta. Ýki telle baðlanan bomba parçalamýþ bedenleri..
"Davamýz" dedi ulak. Davamýz uðruna öldü Mehmet. onun gibiler; bizim çocuklarýmýzý torunlarýmýzý rahata kavuþturacaklar... Bizim kavgamýz.."
Baðýrdý Salih Usta;
"Uðruna öldüðünüz insanlar, öldürdüðünüz insanlar... Bu nasýl kavga ki içinde olaný da olamyaný da alýyor.. Lanet olsun sizin kavganýza.."
Belirsizlik bitti.. Mehmet'in ölüm haberi geldi ve bitti.. Davasý bitti Mehmet'in.. Ölümle birlikte kabuslar da sona erdi.. Karanlýklar, aydýnlýk olmadý gerçi tek göz odalý evde.. Ama dedik ya Mehmet'in yeri bilindi , belirsizlik de kalktý böylece...
"Kimse kýzmasýn, haklýyým ben. Bir davam var. Yoluma çýkmayýn..."

Þubat 05



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýldýzlar Neden Parlamýyor?
Gönülçiçeði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Egoist [Deneme]


öykü Merih kimdir?

Bu yollarý seviyorum. Sadece bu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Daha deðil..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © öykü Merih, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.