..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Bünyamin Bayansal




8 Aðustos 2006
Ýnsansý Yalnýzlýklar, (Na) Ýnsancýl Miras…  
Bünyamin Bayansal
Ýnsancýl filmi üzerine kýsa bir kritik...


:DAJB:
Ýnsancýl

Tür : Dram
Süre : 71”
Senaryo-Yönetim : Özgür Pak
Oyuncular : Mustafa Hastarakçý, Bengü Iþýl Dalamanlý,
Aykut Engin, Sadi Celil Cengiz, Doðukan Cantimur, Tuba Gezmen, Kemal Ýleri, Derya Çapacý,
Ahmet Savan

Kurgu : Özgür Pak
Sanat Yönetimi : Fatma Büyüknalbant

     Yalnýzlýðý devretmek. Elim sende oyunu gibi. Kurallar basit. Yapman gereken bir aný býrakarak yalnýzlýðýný bir sonraki oyuncuya kabul ettirmek. Onun da yalnýz hissetmesini saðlamak. Bu bazen bir kibrit kutusu olabilir yada kocaman bir piyano. Ayrýca bu oyunda amaca yönelik her eþya mubahtýr. Fotoðraf, plak, yer döþemesinden kopmuþ bir parke, bir tutam saç, video kamera vs… Elbette kurallar böyle olunca oyunun oynanabileceði en güzel mekan da, þüphesiz “eþyalý evler” oluyor. Her kiracý önce yalnýzlýktan kendine düþen mirasý alýyor , sonra ondan sonraki kiracý için bir miras býrakýyor. Neticede herkes kendi yalnýzlýðýnýn keþfinde.
     Film dingin, yalnýz ve sürekli ölümü hatýrlatan bir çizgide ilerliyor. Bazen baþkalarýnýn yalnýzlýðýna ortak oluyoruz, çoðu zamanda kendi yalnýzlýðýmýzý hatýrlýyoruz. Dahi filmin sonunda düþünüyoruz, “acaba karakterle mi bütünleþtik, yoksa yalnýzlýkla mý ?”.
     Yazar olmak gayretinde olan genç bir kadýnýn (Bengü Iþýl Dalamanlý) hikayesi anlatýlýyor. Büyük þehrin kültür keþmekeþliðinde ve popülariteye teslim olmuþ edebiyat terimi içerisinde kendine yer arayan kadýn, yerleþtiði eþyalý bir evde, kullanýlmýþ bir video kamera bulur. Ýlk baþta çok aldýrmayýp evi tuttuðu emlak komisyoncusunu arasa da sonralarý bir arkadaþýnýn da yardýmýyla videoya alýnmýþ kayýtlarý izlemeye baþlar. Kayýtlar Ali (Mustafa Hastarakçý) isminde bir Sinema-Tv öðrencisine aittir ve yine kayýtlarda her daim çevremizde gördüðümüz insan profillerine rastlarýz. Hepsi ayrý bir itirafýn gölgesinde kendi yalnýzlýðýný anlatýr bize. Ölmek üzere olan genç adam, yada yeteneksizlikten yakýnan asistan. Her birinin hikayesine ortak olarak, bir süre sonra kendi hikayelerimizin de açýða çýktýðýný fark ediyoruz. Burada özdeþleþtiðimiz genç kadýn da týpký bizim gibi bir süre sonra kendi hikayesini açýða çýkarýyor. Ýþte bu, kadýna býrakýlan miras ve oyunun kurallarý gereði artýk oda bir miras býrakacaktýr.
     
     Kabaca böyle bir hikaye çerçevesinde yapýlmýþ olan film maalesef teknik açýdan çok yeterli deðil. Yönetmenin film üzerinde yaratmaya çalýþtýðý atmosfer etkileyici olsa da sürekli tempoyu ayný seviyede tutamýyor. Genelde dingin havada ilerleyen filmin fotoðraf açýsýndan denendiði ve çabalandýðý dikkat çekiyor ancak yinede ortaya çok seyirlik fotoðraflar çýktýðý söylenemez. Keþke sinematografiyi daha fazla ön planda tutup film boyunca istikrarla uyulmaya çalýþýlmýþ olan çerçeve-materyal-ölçek direncinden feragat edilseymiþ. Çünkü bir çok yönetmen sinemanýn kurallarýný uygulamak adýna ortaya çýkabilecek çok daha iyi iþleri sindirmiþtir. Bu gibi hikayelerde amaç duyguyu en hakim þekilde karþý tarafa vermek olmalý ki burada biraz sertlikten kimseye zarar gelmez. Yani vermek istediðiniz duyguyu tepside sunacaðýnýza karþý tarafýn yüzüne atarsanýz o anlýk memnun olmasa da asla unutmayacaktýr. Diðer türlü yüzünüze gülümseyip sonra unutuverecektir.
     Oyuncu seçimindeki baþarý belki de filmi taþýyan en büyük artýlardan biri. Bengü Iþýl Dalamanlý bazý sahnelerde oyundan düþse de yalnýz kadýn imajýný istikrarlý bir þekilde taþýmýþ. Ayrýca oyunun en üst düzeye çýktýðý sahnelerde duyguyu sonuna kadar hissettirebilmiþ. Mustafa Hastarakçý da karakterinin gereklerini baþarýyla yerine getirmiþ. Yan karakterlerinde destekleyici oyunlarý filmi oyuncu açýsýndan baþarýlý kýlmýþ ki yönetmeninde bu noktada sorun yaþamadýðý anlaþýlýyor.
     Ses ve müziðe gelince filmin çok küçük bir bölümünde bir saniyeden daha kýsa bir senkronizasyon sorunu var. Ayrýca film yeterince müzikle desteklenmemiþ. Þüphesiz bu yönetmenin tercihi ancak bazý sahnelerde müziðin eksikliði hissediliyor.
     Teknik manada senaryo yeterli. Diyaloglar bazý karakterler için bir büyük yazýlmýþsa da çok göze batmýyor. Günlük dilin sadeliði ve saydamlýðý baþarýyla kullanýlmýþ. Bu tarz filmlerde yapýlan baþlýca hatalardan biri tekrara düþmektir ki bu filmde buna pek rastlamýyoruz. Elbette bu filme artý puan kazandýrmýþ. Yalnýzca genç kadýnýn arkadaþý (Sadi Celil Cengiz) olan tip hikayenin bir parçasýymýþ gibi durmuyor. Yani bu tiple ilgili yeterince bilgilendirilmiyoruz. Bir çeþit alt metin sorunu. Onun haricinde senaryo baþarýlý, türüne uygun.
     Kurgu belki biraz daha ekstrem denene bilinirdi. Ayrýca renk seçiminde bazý noktalarda tutarsýzlýk var gibi. Ama yinede akýþ esnasýnda çok rahatsýz edici durmuyor. Sadece þehir ve yolculuk planlarý gereðinden uzun tutulmuþ. Özellikle filmin ikinci yarýsýna geçiþteki helikopter çekimleri biraz uzun. Bunun dýþýnda bazý kýsa, anlamsýz planlarda mevcut. Özellikle zaman sýçramasý yaparken araya alýnan planlarýn hikayeye bir þey kattýðý söylenemez. Sonuçta birkaç aksaklýk dýþýnda eli yüzü düzgün bir kurgu.
     Filmin genel havasý itibariyle kýsa film tadýn olmasý ne kadar artýysa, yapýþtýrma gibi duran dizi film havasý o kadar eksi. Tabi bu tutarsýzlýðýn filmin seyrini zorlaþtýrdýðý kesin. Yani bazý sekanslarý dizi film gözüyle izlerken bazý sekanslarý kýsa film estetiðine göre deðerlendirmek gerekebiliyor. Yinede filmin bütününe baktýðýmýzda izlemeye deðer bir yapým olduðunu görüyoruz. Her aþamasýnda emeði geçen dostlarý tebrik ediyor, devamýný bekliyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Stalker
Cennetin Renkleriyle Boyanan Masal…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Son Risale [Þiir]
Esfel-i Sâfilinde Zahirperest Bir Ben... [Þiir]
Tin Demlerinde Aþk [Þiir]
Sadece Üç Nokta... [Þiir]
Mavi Gözlü Þehir Kar'la Seviþiyor [Þiir]
Sizin Ahlak Dediðiniz Þey… [Þiir]
Bir Kalp Hikayesi... [Þiir]
ve Evren Derin Bir Hayale Daldý... [Þiir]
Paranoya [Þiir]
Alaturka [Þiir]


Bünyamin Bayansal kimdir?

Yazarak Bulmaya çalýþtýðým bir tarz ; Gerçek

Etkilendiði Yazarlar:
Cemil Meriç, Kafka, Oscar Wilde, Edgar Allen Poe,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bünyamin Bayansal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.