..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > ufuk




16 Nisan 2008
Eskici  
ufuk
Anlýk bir öykü. Bir kayýp ilaný.


:CBFG:
Dolu bir kalabalýðýn boþ uðraklarý, gezinen sigara ve nargile dumanlarý dönüp dolaþýp iki kiþinin küçük limanýna sýðýndý. Sýð kalabalýklarýn gürültülü boþluklarýndan sýyrýlan sanat müziði Ýstanbul’u överken, bugünki Ýstanbulsuzluk’ta birbirlerini duymak için iyice birbirlerine sokulduklarý küçük limanlarýndan þöyle baðýrdýlar; aslýnda konuþabilmek için :

   E – Hani Ortaköy’de sahilde eski kitaplar satan sahafa benzer yerler var biliyor musun?
   A – Evet !
   E – Ha iþte, ordan bir Ýngilizce kitap aldým.
   A – Ama sen Ýngilizce bilmezsin ki?
   E – Olsun, bakarsýn bir gün öðrenirim. Hem kapaðý çok güzel, üstünde mistik, esrarengiz þekiller var. Ýlgimi çekti aldým.
   A – Kitaplarýn sahibi yoktur ve kitaplar okunduktan sonra el deðiþtirmeli diyenlerin; özellikle yabancý turistlerin saðda solda býraktýklarý ya da unuttuklarý kitaplarýn para karþýlýðýnda satýldýðý bir yer orasý. Orasý bana hep esir pazarlarýný anýmsatýr.
   E – Ne alaka ?
   A – Þöyle akalandýrayým senin için.Eskiden ticarete, geziye ya da baþka niyete yolculuk edenler, bir þekilde yakalanýp bu pazarlara getirilirmiþ ve en çok parayý verene satýlýrmýþ. Bu kiaplar da böyle olmalý; Esir. Bu þekilde ele geçirilmiþler ve þu an orda en çok deðeri ya da nakti verene diyelim satýlmayý bekliyorlar. Okunan her kitap okuyucusunun hisselerini yüklenir, ondan bir parça olur. Çünkü o da okuyanýna kendinden bir parça vermiþtir. Okuyan nasýrlý eller, zarif eller, kýsa parmaklýlar, uzun parmaklýlar, gözlüklüler, zayýflar, þiþmanlar, enteller, ilgisizler, meraklýlar, oburlar, museviler, hindular, müslümanlar, hristiyanlar, ataistler, hiçler; aslýnda bu yönleriyle hep kitaplardadýrlar.
   Yani bu yönden bakarsan esir edilen kitabýn þahsýnda o kiþilerin de bir parçasýdýr ve üç beþ kuruþa günün cirosu olmayý orda öyle mahsun, zavallý, esir halde bekliyorlar. Düþünsene ne kadar korkunç bir durum. Sen ayný þekilde olsan ne yapardýn?
   E – Ya nerden nereye getirdin ? Valla bravo sana.
   A – Asýl bravoyu sana püskürtmek istiyorum iznin olmadan. Bakayým þu kitaba nasýl bir esirmiþ.
   E – Yanýmda deðil, eve býraktým.
   A – Nee, eve mi býraktýn ?!
   E - Evet, ne olacak ki ?
   A – Þimdi Allah bilir nereye koymuþsundur. Küçük kardeþin alýp her tarafýný çizmiþtir, ya da annen kanepenin kýrýlan ayaðýnýn yerine koymuþtur. Sen de eve gidip kanepenin, pardon esirin üzerine sere serpe uzanýrsýn bir de !
   G – Abi çay, elma ne veriim?
   A – Bir þey almasak be kardeþim bi seferde, Allah, Allah iç iç iþkembe patlayacak. Hem görüyorsun burda ciddi bir mevzunun göbeðindeyiz. Adam bir destur der !
   G – Desturrr! Çay, elma...?
   A – Kaybol kardeþim kaybol !
   G – Nereye gidiiim abi, iþimiz bu!
   A – Kardeþim iþin bu da zýrt pýrt da getirme, biz canýmýz isteyince seni çaðýrýrýz.
   G – Abi iyi diyorsun da. patron ha bire çalýþýn, dolaþýn, koþun diyor. Ne yapcan ekmek parasý. Sen içmesen o içmese, ben nasýl öderim borcumu.?
   A – Ne borcu? Ne diyorsun, ne anlatýyorsun. Çay içmiyoruzzz!
   G – Tamam içme güzel abim, bir de baðýr üstümüze zaten felek vurmuþ bir de sen vur.
   A – Yav bir çayla ne alakasý var bunlarýn?
   G – Olmaz mý abi.Bak þu arkasý dönük geviþ getire getire gülen öküz bozmasý adamý görüyor musun ?
   A – Evet, ne olmuþ ?
   G – Olacaðý þu, o adam buranýn sahibi, benim de patronum. Memleketten çýkýp geldik buralara iþ yok, güç yok. Cebimizde üç lira para var, bir gün aç, bir gün tokuz. Ne iþ olsa yaparým diye dolanýrken, bu kapýya geldik, baþladýk. Kalcak yerimiz,” alýn size kalacak yer” dedi. Paramýz yok dedik, maaþ bir se üç verdi. Baþladýk çalýþmaya, sabah altý, gece on iki, oturmak yok, dinlenmek yok, çalýþ babam çalýþ. Gün geldi, yeter dedik. Gün dedimse dört yýl oldu.
   E – Eee, git.
   G – Gidemezsin diyor, bu kadar borcun var ; yatak parasý, yemek parasý, avans borcu. Ne olacak, diyorum, çalýþýp ödeyeceksin diyor. Yemeyecem, içmeyecem, yatmayacam, çalýþýp borcumu ödeyecem. Anlayacaðýn esirim abi burda!
   Özgürlüðümüzün, memleketimizin kadrini bilemedik be abi. Þimdi ya bu borcu çalýþýp ödeyecem, ya da daha iyi bir yatak, daha iyi bir yemek, daha iyi bir maaþ veren bir patronun beni satýn almasýný bekleyecem. Çay içiyor musun þimdi abi?
   Küçük limanýn sahipleri duraksadýlar. Ýncelip incelip, dolandýrýp dolandýrýp, özgürlükler icat eden ellerinin, kollarýnýn boþaldýðýný hissettiler. Bir gün Ýngilizce’ yi öðrenmeyi uman boþ boþ bakakaldý. Sonra ikisi birden;
   E – A –Hadi kalkalým !

Ufuk ATAMAN

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: test
Gönderen: Diren Yardýmlý / /Türkiye
17 Aðustos 2008
test

:: hadi bakalým
Gönderen: AYSU / , Türkiye
6 Aðustos 2008
ne çok hayata dair,yýllar önce eski kitaplar satan satýcýdan bir kitap geçmiþti elime orta sayfasýnda bir mektup buldum ,eski kitaplar arasýnda sararmýþ bir mektup,sevgiliye yazýlmýþtý,sahibini býlsem veya bir adrese raslasaydým iade ederdim mektubu ama sahipsizdi,bende emanet kaldý sahiplendim.. eski kitaplar ne çok el deðiþtirmiþtir satýlýk pazarlarda ve yolculuk gibidir hayata dair saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilinmedik Bir Zaman

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gökyüzü Kimin?
Turuncu Adam
Artýk Þekerli Çay Ýçebiliyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sessizliðin Þarkýsý [Þiir]
Suspus [Þiir]
Olric'i Gömmek [Þiir]
Yeþil [Þiir]
Kayýp Roman [Þiir]
Kehanet [Þiir]
Talan [Deneme]
Balad [Deneme]
Kuyulardan Göðe [Deneme]
Hoþgeldin [Deneme]


ufuk kimdir?

gecenin susaný

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski , Mayakovsky , A, Cemal süreyya ,Tanpýnar.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ufuk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.