..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Ömer Akþahan




6 Mayýs 2008
Mehmet Nasýl Kurtulur?  
Ömer Akþahan
Herkes tutturmuþ, “Türkiye nasýl kurtulur?” diye soruyor. Yahu bu konuda doðru soru nedir, önce ona bakalým.


:AGFE:
Ömer AKÞAHAN

Herkes tutturmuþ, “Türkiye nasýl kurtulur?” diye soruyor. Yahu bu konuda doðru soru nedir, önce ona bakalým.

Kurtulmasý gereken bir devlet mi yoksa onu oluþturan birey mi?
Bir bireyin kurtuluþu, içinde yaþadýðý ve bedenen, ruhen etkileþim içinde olduðu toplumun da kurtuluþu sayýlmaz mý?

Yanlýþ sorudan doðru yanýt çýkmaz.

Temel sorun, bir konuya yaklaþýrken doðruya nasýl ulaþabiliriz üzerine fikir jimnastiði yapmaktýr. Bunu yapmadan yazmaya kalkýþmak abdestsiz namaz kýlmaya benzer. Özetlersek, doðru soru sormayý ne zaman öðrendik ancak o zaman doðru kurtuluþ reçeteleri yazmaya baþlayabiliriz.

Örneðin bu soruyu þöyle sorsak belki çözüm arayýþý kolaylaþýr ve doðru bir yolda ilerleyebilir: “Mehmet
nasýl kurtulur?”

Devlet, bir toplum sözleþmesidir. Devlete vatandaþlýk yoluyla baðlý olan herkes bu sözleþmenin tarafýdýr. Hem sözleþmeden doðan sorumluluklarý vardýr hem de sözleþmeyle devletin yapmasý gereken kamu hizmetlerinden yararlanandýr.

Bir yanda sýnýrlarý bekleyen ve bu uðurda þehit olandýr; öte yandan köyüne yol, su, elektrik vb. hizmetlerin gelmesini isteyendir.

Jean Jacques Rousseau, “Toplum düzeni doðadan gelmez, anlaþmalara dayanýr.” derken, bu toplumsal sözleþmeye dikkat çeker.

Üzerinde yaþadýðýmýz topraklarý belirleyen sýnýrlar nasýl uluslararasý anlaþmalarla çizilmiþse, insanýn kendi sýnýrsýz özgürlüklerinin sýnýrý da anayasanýn biçimlendirdiði yasalarla çizilmiþtir. Ki, onu da anayasanýn yasama yetkisi verdiði TBMM gerçekleþtirir.

Bu durumda kiþisel kurtuluþ reçetesi yazmadan toplumsal reçete yazmaya koyulmak bizi kýsa sürede çýkmaza sürükler. Bu çýkmazý aþmanýn biricik yolu, bireyi keþfe çýkmaktan geçer. Bireyi tanýmadan, devlet gibi karmaþýk bir yapýnýn analizine giriþmeye kalkýþmak, okyanus dalgalarýna terk edilmiþ bir sandala döndürür ki, çýk çýkabilirsen içinden.

Herkesin söylediði ama hep baþkalarýndan beklenen: “herkes evinin önünü süpürürse tüm sokak kendiliðinden temizlenir” sözü, toplumsal sorunlarýn baþýnda bireyin geldiðini anlatmaz mý? Yani biz üzerimize düþeni yapmadan, her þeyi devletten beklemenin ne yeri, ne de bir anlamý var demenin kýsa bir özetidir, o söz.

Ben eðer bu devletin nüfus cüzdanýný taþýyorsam, devlet de benim, demektir. Bu durumda Türkiye’nin nasýl kurtulacaðý sorusunu birey olarak kendime sormalýyým, eleþtiri oklarýný baþkalarýna yöneltmeden önce kendime atmalýyým ki, sonra komþumun ne yaptýðýna bakabileyim.

Mehmet, Türk toplumunun bir simgesidir. Mehmet yer, içer, oynar, askere gider, yavuklusunun ipek mendilini koynunda taþýr, mektup yazamazsa da bir yazdýran bulup yazdýrýr… Bunlarý çoðaltabiliriz. Sonuçta Mehmet bu vatanýn her þeyidir. Ancak devlet organlarýnda görev alanlar da bir Mehmet deðil midir? Elbette Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdaný taþýdýklarýna göre onlar da bir Mehmet’tir.

Mehmet, simgesel olarak yönetilen vatandaþý simgeler ayný zamanda. Bu durumda, yönetici konumundakilere Mehmet denmesi uygun düþmüyor. Onlara ayrý bir simgesel ad bulmalýyýz. Aklýma geliveren de Beyefendi Mehmet diyebiliriz. Böylece aldýðý unvanla yönetici olduðunu anlayabiliriz.

Ýþte temel ayrým, Mehmet’le Beyefendi Mehmet’in toplumsal duruþunda yatmaktadýr. Gerek Osmanlý ve onun öncesi Selçuklu tarihi Mehmetlerin hep ezildiði, sürüldüðü ve horlandýðý dönemleri bize anýmsatýr. Beyefendi Memetlerse þaþaalý, debdebeli saraylarda zevk ve safa içinde iktidar kavgalarýyla günlerini gün etmekle geçirmiþlerdir.

Soylu yönetici sýnýfý binlerce yýldýr, Mehmet’in sýrtýndan saðladýðý artý deðerlerle hazinesini þiþirirken, kimi zaman insan olduðunu unutup, devleti koruma adýna ayaðýnýn altýna alýp onu rahatça ezebiliyor da. Bu geçmiþte de böyleydi, günümüzde de halen sürdüðüne tanýk olmaktayýz.

Mehmet’in kurtuluþu için Beyefendi Mehmetlerin de insan olduklarýný hatýrlarýndan çýkartmamalarý gerektiðini önce ailede sonra okulda mutlaka öðretmeliyiz. Yoksa Mehmet’in kurtuluþ çözümü yine bir baþka bahara kalýr ki; bu da, toplumsal sorunlarýn giderek kronikleþmesine yol açar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
2023'e Mektup
Ýlçe Halk Kütüphanesi Var mý?
Okulda Veliler Temizlik Yaparsa Ne Olur?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.