..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Mustafa Mert




25 Nisan 2010
Toprak Acýkýnca - Erol Toy Üzerine  
Mustafa Mert
Yazarýn bu yapýtýnda okumaya baþlar baþlamaz ‘Ýmparator’ adlý romanýndan farklý bir söylem geliþtirdiði fark ediliyor. Ýmparator’daki o paraya tapan-çok iyi yansýttýðý- atmosferden tamamen uzak, doðaya inmiþ, ince ince betimlemeler, dað hayatý, göçebe hayatý üzerine güzellemelerle okuyucuyu farklý bir yönden sarmalamýþ.


:DCCG:
Erol Toy- Toprak Acýkýnca
Yazarýn bu yapýtýnda okumaya baþlar baþlamaz ‘Ýmparator’ adlý romanýndan farklý bir söylem geliþtirdiði fark ediliyor. Ýmparator’daki o paraya tapan-çok iyi yansýttýðý- atmosferden tamamen uzak, doðaya inmiþ, ince ince betimlemeler, dað hayatý, göçebe hayatý üzerine güzellemelerle okuyucuyu farklý bir yönden sarmalamýþ. Her iki romanýn ortak özelliði ise; Yazarýn dýþarýda kalýp, eleþtirmek istediðini sadece olaylarý anlatarak okuyucuya ulaþtýrma yolunu benimsemesi ve bunda baþarýlý olmasý.
‘Toprak Acýkýnca’ Garip Hasan ile Satý’nýn büyük aþkýnýn evliliðe dönüþmesi ile yola koyuluyor. Bir dað köyünde yaþanan bu sevda destansý bir ile anlatýlýyor. Tarihte yerini alacak bir sevda anlatýldýðý duygusu veriliyor. Üslup akýcý, biçem içerikle uyumlu olaylara göre þekil alýyor. Köylü þivesi sadece konuþmalarda abartmadan kullanýlýyor ki bu da kanýmca tutulmasý gereken yol. Erol Toy’un kullandýðý dil de anlattýðý öyküyle uyumlu olmakla birlikte alabildiðine Türkçe. Burada durup Kemal Tahir ile Erol Toy’un köy anlatýmlarýný kendimce kýyaslamak istiyorum. Kemal Tahir, daha çok köylüyü, kurnazlýklarýný, köylüler arasýndaki çekiþmeleri anlatýr. Erol Toy ‘Aða’ ile köylünün gizli savaþýmýný önceleri þöyle bir üstünde durmadan vermekle birlikte olaylar geliþtikçe derinleþtirmiþ. Erol Toy’un Kemal Tahir’den köy romanýnda fazladan verdiði ise okuyucuya köyü, köyün doðasýný, töresini daha iyi yansýtmasý olmuþ. Bunlarý yazarak Kemal Tahir köy romanýnda baþarýlý deðil demek istemiyorum. O da köy romanlarýnda kahramanlarýyla okuyucuyu sarýp sarmalamýþ, keyifli okumalara neden olmuþtur. Ancak kendisi köyde yaþamadan, sadece duyduklarýndan bunlarý yazmýþtýr. Yaratýcý zekâsý, baþarýlý üslubuyla bu zorluðu aþmýþtýr. Erol Toy’un baþarýsý ise köy hayatýný daha bir içeriden, daha bir bilerek anlatmasýndan geliyor.
Köydeki büyük bir sevda ile baþlayan roman, dönemin hayat þartlarý, köylülerin yaþam felsefesi, geçim sýkýntýlarý üzerinde ilerliyor. Topal Ali’nin þehre inmesiyle, Yunanlýlarýn Ýzmir’i iþgali ayný zamana denk geliyor. Civardaki ilçelerde, kasabalarda ileri gelenlerin, sözü geçenlerin, Amerikan ya da Ýngiliz mandasýna geçmek isteyenlerin, Rumlarýn, Patrikhanenin gönderdiði papazlarýn, þeyhlerin, hocalarýn tartýþmalarý, çekiþmeleri, birbirlerinden haber sýzdýrmalarý anlatýlarak roman özelden genele doðru iþlemeye baþlýyor.
Alaþehir civarýnda kurtuluþ savaþý öncesi, çetelerin Yunanlýlara karþý koyma giriþimleri akýcý, okþayýcý bir üslup ile ayrýntýlý olarak anlatýlýyor. Burada olaylarýn merkezine Topal Ali oturtularak onun üzerinden geliþmeler veriliyor. Mustafa Kemal’in kurduðu düzenli orduya katýlma zamaný geldiðinde ayrýntýlar sona eriyor. Yazar kahramanlarýnýn akýbetini açýklýyor, savaþýn kalan kýsmýna þöyle bir deðiniliyor ve tekrar köye dönülüyor. Burada savaþý kazanma coþkusu ve o sýralarda yaþanýlanlar anlatýlmýyor. Tekrar gündelik köy yaþamýna dönülüyor. Yazar bunu ‘Savaþan savaþtý. Ya gazi oldu ya da þehit ama köyde hayat devam ediyor, savaþ öncesi olduðu gibi.’ mesajýný vermek amacýyla kasten yapmýþ olabilir. Daha sonra köyde Yetim Hasan’ýn yaþamý ele alýnmaya baþlanýyor ve bu da zaman zaman ayrýntýlý ama çoðunlukla özet olarak anlatýlýyor.
Yapýtý baþtan sona ele aldýðýmýzda üç ayrý olay üzerine kurulduðunu görüyoruz. Birincisi Satý ile Garip Hasan’ýn aþký, ikincisi Kurtuluþ Savaþý’nýn baþlangýcý, üçüncüsü de Yetim Hasan’ýn hayatý. Birinci den ikinciye geçiþ hissettirmeden ve kýsmen bazý olaylar iç içe alýnarak yapýldýðýndan çok fazla göze batmýyor. Ancak Yetim Hasan’ýn yaþam öyküsüne geçilince okuyucu eski olaylarla boþuna baðlantý arýyor. Maalesef yazar akýcý üslubu, olaylarý çok yönlü anlatma becerisine raðmen, ikinci bölüm sonuna kadar baþarýyla götürdüðü kurgu içerik uyumunu son bölümü ekleyerek ortadan kaldýrmýþ. Romanýn okuyucu da yýllarca unutulmayacak bir tat býrakmasýný engellemiþ. Yetim Hasan’ý hiç anlatmasaydý ya da onun hayatý çerçevesinde Cumhuriyet’in ilk yýllarýný daha yoðun verebilseydi romanýn bütünlüðünü koruyabilirdi. Dil, üslup ve içerikten pekiyi alan Erol Toy bu romanýnda kurguda baþarýsýz olmuþ. Ayný olaylar Yetim Hasan’ýn hayatý merkez alýnarak sondan baþa doðru farklý bir kurguyla ele alýnsaydý romanýn bütünlüðü korunduðu gibi, klasikler arasýnda yerini alacak muhteþem bir yapýt olabilirdi.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erol Toy Ýmparator Üzerine
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler - 2
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Günlük Koþuþturmaca da Edebiyat
Kývýlcým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.