"Yazarın hayatı, kelimelerin kölesi olmaktır; en azından, bir sonraki cümleyi bulana dek." – Ursula K. Le Guin"

?

???

July 2026 tarihinde katıldı

Son forum iletileri

?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Allahın bir çeşit cezası bu sanırım bana. Sevmediğim adamları savunmak zorunda kalıyorum zaman zaman. Orhan Pamuk'un fikri ve görüşü ne olursa olsun söylediklerinden dolayı romancılığının gözardı edilmesi, hele toptan reddetmek anlaşılır şey değil. Bütün karşı görüşlerin İFTİRA diye adlandırlıması çok yeni olmayan bir savunma mekanizması. Farklı görüşler "ihanet, iftira, hain" diye adlandırılacaksa bu düşünce özgürlüğü nasıl birşey ola ki? Geçelim romana.... son yıllarda yazılmış epeyce iyi kitap var. Kabul ediyorum ki bunları başyapıt diye değerlendiremiyorum henüz. Ancak...: Hasan Ali Toptaş--- Bin Hüzünlü Haz Yekta Kopan---İçimde Kim Var Hamdi Koç---Melekler Erkek Olur Elif Şafak---Araf Hakan Günday---Zargana Selçuk Altun---Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir Mehmet Eroğlu---Kusma Kulübü (...) Yukarda saydıklarım birden fazla romanı olan iyi romancılar bence... Ve son zamanlarda yayınlanan romanlar. Orhan Pamuk kadar popüler olmasalar da Orhan Pamuk'tan iyi yazar olduklarını düşünüyorum. Bilmem katılır mısınız?
?
Tasvir Sanatı
Yaratıcı Yazarlık
"not:burası bir edebiyat sitesi.arada bir aklınıza getirin. " Sevgili Şeyma! Umuyorum ki bu tokadınız yetkili merciilere gider.
?
Tasvir Sanatı
Yaratıcı Yazarlık
yazılarımı yolllarım,üzerinde istediğiniz kadar yorum yapabilirsiniz.eksik yönler elbetteki vardır,fikrinizi beyan edebilirsiniz.benim rahatsız olduğum konu:DAHA TANIMADAN(bunu özellikle belirtiyorum)benim hakkımda fikir yürütmek.tabi ki eleştirilemez değilim,dokunulmazlık gibi bir lüksüm yok dünyadaki tüm insanlar gibi.ama biraz zaman,biraz zaman diyorum.saygı ve sevgiler not:ismim ŞEYMA,şeyda değil:)
?
Tasvir Sanatı
Yaratıcı Yazarlık
çok teşekkür ederim sayın olgun bey.isminize yakışır bir olgunlukta bulundunuz. neden yeni gelenlere çömez gözüyle bakılıyor?tamam buraya yeni gelmiş,burayı çok iyi bilmiyor olabilirim ama HAYATIN ÇÖMEZİ DE DEĞİLİM.BURAYA BİR-İKİ TANE YAZI YAZMIŞ OLABİLİRİM AMA BU BENİ YENİ DOĞMUŞ YAPMAZ. buraya geliş amacım dışarıdaki gerçek hayatta bulamadığım SEVİYELİ,SAMİMİ,KÜLTÜR SEVİYESİ YÜKSEK,DUYARLI,MANTIKLI,KALİTELİ,OBJEKTİF fikir alış verişini burada bulabilecek olma ümidiydi.hala bu umut içimde.hala buradan güzel paylaşımlar edinebileceğimi düşünüyor ve buna yürekten inanıyorum.sevgi ve saygıyla. not:burası bir edebiyat sitesi.arada bir aklınıza getirin.
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
İyi bir konuyu ister istemez yakaladık sanıyorum. Devam edelim derim. Var samsa ile şimdilik aynı fikirdeyim.
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Kimsenin boynuna yafta asmıyorum. Birebir kimseyi suçlamıyorum. Aslında Pamuk'un yorumlarını okuduğumda ilk tepkim "saçmalamış" oldu. Ama sonrasında gelişen bu toplu infaz töreninden de rahatsız oluyorum. Tahsin Yücel'in yazısına internette raslayamadım. Kara Kitap'ta ciddi bir anlatım eksikliği olduğu yorumuna katılmıyorum. Kaldı ki yabancı yazarlar arasında en çok değer verdiğim JP Sartre'da, Fransa'da Fransızcayı iyi kullanamamakla eleştirilmiştir, yarım yüzyıl kadar önce. Bence Kar'da iyi bir roman. Tutarlı ve sağlam. Veya mevcut seçeneklerin çoğundan daha iyi bir roman. Bana tartışmasız çok iyi bir Türk romanı söyler misiniz, son dönemlerde yayınlanan? Tepki göstermeye gelince... Evet, tepki gösterebiliriz. Mesela söylediklerini beğenmedim gibi. Onaylamıyorum gibi. Ama bizdeki hava Nazi Almanyasını veya Humeyni İran'ını çağrıştırıyor. Bakın bir önceki mesajınız toplumuzdaki havayı yansıtıyor. Cümlenizi fark edin: "Aslında o cümleleri sarf eden bir kişinin topyekün silinmesi gerekir ( di )." İnfaz fetvası bu. Korkunç. Humeyni'de farklı birşey yapmadı zaten. İnançlarına uygun olmayan bir adam için ölüm fetvası çıkardı.
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Eleştiri konusunu tartışırız bir ara... Yazarın yazarlığı değil ki tartışma konusu.Yaptığı açıklama... Biryerlere yaranma ihtiyacı yok ise olmamış bir olguyu olmuş gibi dillendirmek için neden bu kadar çaba sarfeder ? Neden böyle bir zamanlamayı uygun bulur ?Gerçi iftiranın zaman şekli yoktur ne zaman olursa olsun gerektiği tepkiyi alması gerekir... Yapılmamış bir soykırımın yapıldığını iddia etmek fikir değil İFTİRADIR.Bu şekilde bir açıklama da gerekli tepkiyi görmelidir... Fikir özgürlüğü taraftarı olabilirsiniz bende fikrin özgürlüğünden yanayım.Ama bu iftira boyutuna ulaşmış ise var gücümle karşı çıkarım. Tarih çocuk oyuncağı değil.Saçma sapan dolduruşlarla , alınan emirlerle , yanaşma tutumlarla , nemalanma derdiyle TARİH konusunda açıklamalar yapılmaz. Tarih konuşulacak ise tarihi bileceksin... Bahçe sulaması değil konu.Zevklere göre değişimler sergilensin... Önyargı konusun da takıldım ben.Neyin önyargısı ? Adam pişkince İFTİRA attı tarihe.Açıklamalardan önce tepki doğmuş olsaydı önyargı olurdu... Kavram kargaşası bünyeye zarar verir... Siz tarihinize hakaret edenlere değer verebilirsiniz ama benim öyle bir niyetim yok.Benim değer verip vermemem de sizin benim boynuma " cahil ya da önyargı duvarı " gibi yaftalar asma hakkı vermez...
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
1. Orhan Pamuk "yaşayan en iyi Türk yazarıdır" demişsiniz. O zaman yazdığı romanlar da iyi birer roman oluyor haliyle. Ben hangi romanının son yıllarda yazılan en iyi roman oldugunu merak ettim. 2. Sanırım Pamuk'u bu kadar büyük yapan şeyin medya oldugunu gözardı ediyoruz. Bana Orhan Pamuk'un medyanın genel eğilimi dışında tek bir cümlesini yazar mısınız? eğer yoksa - ki yok- bunu yaranmaktan saymayacak mıyız? 3. Yazar olduğu konusunda hemfikiriz. Büyüklüğü konusunda anlaşamasak da. fakat entelektüel sınıfına nasıl girebiliyor Orhan Pamuk? Entelektüel midir bütün romancılar? 4. Fikir açıklama konusunda da aynı fikirdeyiz. Elbette düşündüklerini söyleyecek ve bazıları hoşumuza gitmeyecek. Açıkladığı fikirler onu ne büyük yazar yapar ne de küçük. Açıklamalarını romancılığı için ölçüt olarak almak saçmalık olur. Ahmet (Altan "ATAKÜRT" başlıklı yazısı nedeniyle Milliyet gazetesinden kovulmuştu. Ve Nihat Genç de. Ben Orhan Pamuk'un kovulduğu bir medya kuruluşu veya yayınevi hatırlamıyorum. ) 5. Orhan Pamuk konusunda yargıya varabilmek için önce bütün romanlarını sonra yıllar önce Tahsin YÜCEL'in Kara Kitap dolayısıyla yazdığı yazıyı okumayı öneriyorum. ve Tahsin Yücel'in o yazıda sorduğu soruyu yineliyorum: TÜRKÇE BİLMEDEN TÜRKÇE ROMAN YAZILIR MI?
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Konu değişti. Pamuk değil, eleştiriydi konu. Ama Pamuk'la ilgili bir tartışma olacaksa söylenebilecek çok söz var. Sırasıyla ve özetle: [[B]]Pamuk yaşayan en iyi Türk yazarıdır. [[/B]]Tartışmasız. Eğer edebiyattan biraz anlıyorsanız, bunu fark edersiniz. Ama daha önceki yorumumda da yer alıyor. Kulakları doğru notaya basılmadığını fark etmeyen, okumayan, okursa da red kit okuyan bir millet olduk. Yurt dışına çıkın ve Yaşar Kemal ve onun dışında bir Türk yazarı arayın... Bulamazsınız. Çünkü iyi, farklı bir yazarımız yok. Yaşar Kemal'i de Kürtçü diye silmeye çalışın. Silemezsiniz. [[B]]Pamuk'un birilerine yaranmaya ihtiyacı yoktur.[[/B]] Bir ödül almaya ihtiyacı yoktur. Yeterince çok ödüle ve satışa sahiptir. Pamuk iyi bir yazar ve bu ülkenin bir entellektüeli olarak fikirlerini açıklamakta özgürdür. [[B]]Ben kendisiyle aynı fikirde değilim. Zamanlamasını doğru bulmuyorum. [[/B]]Ama insanlarla aynı fikirde olmasamda onlara değer vermeyi sürdürüyorum. Her arkadaşınızla aynı fikirde misiniz? Veya her politikacıyla? Ama aynı fikirde olmamak, o insanı değersiz biri yapmaz. Eğer bu basit gerçeği öğrenemezsek, Ortaçağ'dan ileri bir adım atamayız. Ama beni esas rahatsız eden, Türkiye'de bu çapta bir insanın toplu bir infaza kurban götürülmesi. Ahmet Altan'da benzer bir yazı yazdı. Ama farklı bir tonda. Onu da mı çarmıha gereceksiniz? Onun da dediklerine birebir katılmıyorum. Ama bu onuda değersiz yapmıyor. Amerikan dış politikasını, tarihini eleştiren bir yazara aynı tahammülsüzlüğü Amerikalıların gösterdiğini düşünün. Mümkün değil. Ülkemiz de bu yapılan ancak İran'da, Çin'de olur. Aşın bunları. Doğrusu fazla tartışmayı anlamlı bulmuyorum, çünkü önyargı duvarlarıyla uğraşacak vaktim yok...
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Yazarlık nedir ? Yazarın büyüklüğünün kıstası neler ? Yazar sadece yazdıkları ile mi değerlendirilir ? Bir çırpıda silinen yazarın.Eserleri yüzünden bu kadar eleştirildiği gibi bir husus düşünülüuor ise külliyen yalandır.Kaldı ki silinme falan yok ortada , malesef yok. Aslında o cümleleri sarf eden bir kişinin topyekün silinmesi gerekir ( di ). Yani olmamış bir olayı olmuş gibi gösterip bir yerlerden nemalanmaya çalışan bir kişinin , tarihini aşağıladığı millet tarafından tamamen silinmesi gerekir ( di ) ... Diaspora yanlısı medya ve aydın kisveli kalemşörler sayesinde bu olmadı.Tabi okyanus ötesi abileri de buna engel olmak için ellerinden geleni yaptı... Cahillik konusu ise ayrı bir ayak oyunu...Tarihi bilmeden sadece rüzgarın esişine göre konuşmaktır asıl cahillik.Bilgilere , belgelere aldırmadan tamamen yüksek yerlere yaranma amacıyla konuşmaktır cahilliğin daniskası... Ve bunları savunanı savunmak...
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Çok melodramik oldu ama bu Orkun bey. :-) Kahramanımız eski patronunu sırtı dönük, Boğaz manzarısına dalmış bir biçimde karşılar: "Ben sizin yıllar önce edebiyat forumlarında şiirlerini taşladığınız, buruşuk bir kağıt parçası gibi..." vs vs. O Naile Hanım değil miydi meydanlar okuyan, ortalığı yıkan, çık karşımalar saçan? Geçelim. Gerçi uzaktan izledik patırtıyı, kim haklı kim haksız tanısı koyamadık... Naile Hanım, Yetiştirmiş olduğu en büyük yazarı (Orhan Pamuk) bir çırpıda silebilecek kadar cahil ve saygısız kalabalıkların kol gezdiği, kurgu ve gramer konusunda en basit temel bilgiye sahip olmayanların yazar tanıtıldığı, bir notayı doğru düzgün basamayan şarkıcılarının kulak tırmaladığı ülkede sizin şiirlerinizin okunuyor olması bizi mutlu edecektir.. Cidden.
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Berfin Bahar isimli aylık Kültür, Sanat ve Edebiyat dergisinin Eylül sayısında sitemiz üyelerinden, Naile Duman Yaşar'ın "Düş Kurusu" isimli şiiri yayımlanmıştır. Bu sayfalarda bir zamanlar insafsızca yerle bir edilmeye kalkılan kendisinin, yılmayıp çalışmalarını sürdürerek bu noktalara gelmiş olmasını görmüş olmaktan duyduğum mutluluğu dile getirirken, başarı doğuran kararlığını da tebrik ediyorum...
?
Tasvir Sanatı
Yaratıcı Yazarlık
Temelde farklı düşünmüyorum, forumun bir hakaret ve deşarj olma alanı olmaması gerektiğine katılıyorum. Seviyesiz ve kişisel hakaretlere yer yok. Ama eleştiriye dokunmayalım! Kimse eleştirilemeyecek konumda değil. Mevlana dergahına yazılanlar ilk başta her türlü maddi ve manevi aşağılanmadan geçerek, o çok kocaman egolarından arındırılırlarmış. Ancak kendi benliğine duyduğu o anlamsız inancı aşanların, insanlara bir şeyler verebileceğine inanıyorum. Şeyda Hanımın şiir cevabını saldırgan bulduğum için, takıldım. Şimdi de benimle uğraşmayın diyor. Niye uğraşmak olsun bu? Peki. Kendisini dikkate almadıklarımızın uzun listeye almaktan çekinmeyeceğimizi saygıyla iletiriz....
?
Tasvir Sanatı
Yaratıcı Yazarlık
Tüm üyelere sesleniyorum. Forumdan anladığımız ne? Bu alanı hangi amaçla kullanmalıyız? Kişisel çatışmalarımızda mı, egolarımızı tatminde mi, yoksa bir edebiyat sitesine yakışır şekilde, edebi ve felsefi konularda mı değerlendirmeliyiz! Birbirimizi farklı yönlerimizle, bilgilerimizle, fikirlerimizle birbirimize anlatsak , fikir teatisinde bulunsak daha doğru olmaz mı? Görüyorum, foruma yeni katılan birileri hep ‘kıllı’ gözlerle bakılıyor. Neden? Azarlanma, paylanma had safhada, bir hoş geldin i bile çok görüyoruz. Neden? Forum bölümünde değişik alanlar var, neden bunları kullanma ihtiyacını hissetmiyoruz?
Başa Dön