Göster/ Gizle
kabul etmeziz hec.. siirde kusur
hece vezni olcu.. ve kriter olmaz
nazim var ekseri bazida nesir
seri tez yaziraz sekreter olmaz
sairiz isimiz siir ugrasi
bilmeziz supurge kurek farasi
kafa uc numara esek tirasi
tarakda vurmazaz serde tar olmaz
iz sureriz.. ise.. kebabca taze
biraz mey soyleriz birazda meze
akcemiz yetismez olur kepaze
hesabi bilmeziz veznedar olmaz
islemisiz dilde sozu yonmusuz
ab-i- dil bilinip.. sair denmisiz
dusmusuz ask odu icre yanmisiz
ates olaymisiz keske har olmaz
kiraz gibi dudak dili sirine
baglanir kaliriz koru korune
meyleder asifte baska birine
hep terkediliriz dizde yar olmaz
diyari gurbet el yaban koyleri
bize mesken yilin butun aylari
sira daglar gibi hudut boylari
engel teskil etmez manidar olmaz
eger bizi soran eden olursa
doneriz les.. karga.. kustan kalirsa
tepemiz ustunde golge belirse
urker morariraz yuzde nur olmaz
ey turk sairinin hayran kitlesi
ne var ise getir bir sefer tasi
balik kiyma tavuk.. koy.. yumurtasi
yere comeliriz sofra ser olmaz
ayakta durmamiz buyuk basari
bayramda goruruz ancak kasari
yorgana burunur cikmaz disari
her dem kis yasariz nevbahar olmaz
en fazla yokluktan oluruz telef
uc ogun asimiz makarna pilaf
ac kalinca yeriz kepek ve yulaf
neylersin mecburuz baska car olmaz
kavurur cesmi yar yakar bitirir
saray han hamam yok gelir getirir
siir helvasini karmis oturur
belese satiraz bizde kar olmaz
su aldikca tekne dibe batiraz
cogu kucuk esnaf tellak natiraz
biz ol serbete.. bal.. pekmez katiraz
hic ceviz ekmeziz azda nar olmaz
mursit sayariz seyh edebaliyi
arada cekeriz uhu baliyi
gezer isek urfa konya kuluyu
feraha erirez sine dar olmaz
gonuller pak temiz sair milletiz
kendi basina bir ayri devletiz
selvi boylu yosma ile halvetiz
acik konusuraz sozde ar olmaz
sikayet etmeziz asla berbere
tek kulak keserse kopar velvele
balkona cikmis o fettan dilbere
iraktan bakiraz perde ger olmaz
tutunun sarariz acem sirazin
izmaritten artan ecuk birazin
komsunun bahcede visne kirazin
tozunu aliraz bezde var olmaz
uyariz kor nefse aliraz vize
acilsa pencere sonse avize
bazen yakalanir atlar havuza
tereddut etmeziz zerre ter olmaz
bogulmaktan son an doner kilpayi
ondan cok severiz dalgic pompayi
tirmanir cikarsak yokus rampayi
asagi inmemiz pekte zor olmaz
yolumuzda yurur vermeziz mola
horoz bakmaz tavuk.. yatmasa fola
surcu lisan etsek kusur affola
muhabbet edirez bezmde zar olmaz
sairiz icmisiz derya denizden
geceriz yerdeki derince izden
yazmaz isek hece serbes aruzdan
ocagi soneriz kozde kor olmaz
bagimizda biter menekse lale
hanemiz binamiz viranken haala
vefasiz yuzunden dustuk bu hale
beddua etmeziz intizar olmaz
kisaca su siir oyle bir iski
bos sinemiz bilmez yar ile meski
halk bagri sairin sarayi kosku
olmeziz askimiz bir mezar olmaz... :0(( gel sende yerles o bagra.. seninde cusse yerlesir sigar.. ah amaaan amaan yaar...
karnimin icinde sarz istemez bir bataryasiz telefon ne zaman aci aci calsa yine kotu bir haber alicam endisesi ile ilkin bakmak istemem.. belki calar calar bakan olmazsa vazgecer umudu tasirim.. cok gecmez hangi bilgisayardan yuklenmis bilmem.. sinir bozucu polifonik bir melodi guuurrr gurul gurul lulu lu diye level dozunu artirdikca.. - tek seytanindan bulsun diye sesini kesebilecegim ayaklarimin aliskin oldugu genelde ucuz kelepir nevale satan yerlere dadanirim..
..burdada "bizden ucuza satan yer bulursaniz getirin biz sizden alalim " slogani ile satis yapan perekrestok magazin diye bir yer kesfettim..
.. gercektende herhangi bir yerde saurma(kesinlikle bizlerin turki cumhuriyetlerin cevirme kavurma sozunden turemistir) adi alti tavuk etinden yapilan bizlerin beylik donerinin sigara kaadi gibi incecik bir yufka icine ecuk mayonez ecuk ketcap ile durumize islemine tabii tutulup yetmis rubleye (3 dolar=4 torkish pankinot)avcuna al edilip.. ayakustu sozumona kebabci dukkaninda verilen tadimlik dis kovugu doldurma malzemesine sayacagim para ile.. burada soyle nar gibi kizarmis bir tavuk budu yada kanadi yanisira pambik gibi firindan taze cikmis ekmegim.. 48 kapeyka marka kremburulili 450 miligramlik biriket dondurmam.. buz gibi gutu golam.. vicik vicik yagli elimi yikayip artanla susuzluk alicak pet sise icre suyum olsun olsun hepi topu 80e 90a cikarken.. - sanki o saurmayi alinca kola alsam disardan gine doksanbese gelmeyecekmiydi.. hec olmazsa burda digerleri belese geldi diye tatli bir tebessum ile ayrildigim bu yerde tek sorunum sozde kapitalizme gecti kuyruktan kurtuldu sanilan belesci ruslarin onlarcasi ardina durup siraya girmem
birde kaldigimiz kamp ile arasinin ombes dakka mesafede olmasindan ibaret...
... geldigimizden beri firmanin verdigi yemekten muzdaribiz.. yeri geldi yediyuz kisi( yazi ile 700) zehirlendik birkac gun topluca ise cikmadik kenefleri acik arazileri mesken tuttuk.. yeri geldi ogle vakti karavanadan yemek almayip protesto ettik.. sefler geldi-duzelecek diye soz verdiler.. sozler havada..askida kaldi.. burada duzelme soyle dursun -sicakta et bozuluyor ondan zehirleniyorsunuz diye et tavuk vermez oldular.. onlarca arkadas isi birakti turkiyeye dondu.. biz eli mahkum turkiyedeki issizligi yoklugu bilenler.. - tek isten ayrilmiyalim disardan surdan burdan aliriz dedik.. kaldik..
.. yemegin kotu hazirlanmasi insaat isi yapan turk firmalarinin rusyada yemek isini taserona verip -en ucuza biz yapariz diye devreye giren ozbek yada tacik taseron yemek yapim sirketine eksiltme usulu ihale edip.. turkiyeden turk asci getirmemesinden.. her seyi pahali paris olan bu moskovada.. satin alimci bulasikci kepceci masa temizleyim patates soyumcu gibi.. belesci avanesi barindirmayip.. ucuza maletmek istemesinden kaynaklanan durum..
... esasen kendi yemek kulturleri.. corba adi alti bir su icre.. bes alti yaprak lahana bir kac elde yuvarlanmis az kiymali pirinc koftesi bir kac kasik bezelye havuc ile elde acilip icine soganli ic pilavi manti gibi bohcalanmis hamuru haslayip orta yere getirmek..
as diye suda haslanmis fasulyeye batates bezelye havuc dograyip sogansiz salcasiz masaya surmek disinda.. tum beslenme aliskanliklari konserve balik.. tuzlanmis et.. islenip fume edilmis sosis salam guneste kurutulmus balik marine edilmis deniz yosunu ahtapot murekkep baligi istiridye konservesi tuzlamasi havuc salatalik tursusu lahana salatasi sarmisak tursusu olan bu milletler..tum iyi niyetleri ile bizlerin damak tadina uygun musakkayi yapim icin patlicani dilimleyip yagda kizartip kenara alip salcayi kavurmadan su ile ozeyip az kavurduklari kiymayi bu kizarik patlican uzre koyup.. salcali suyu persembe aksami kampta hazirlayip.. cuma aksami araba ile getirip.. isyerinde onune haslamadan sulu zirtlak getirirken..
... kavurmadigi yag atmayi nezaketen esirgedigi cuvaliyla suya boca edip bes dakka haslayip diri diri getirdigi pilavla.. dengeli beslensinler diye hergun hergun.. patlican bezelye patates havuc kabak beslisinden hazirlanan turlu konservesini.. vitamini kaybolmasin hem bize zahmet olmasin canim diye suyunu suzmeden.. icine et sogan katmadan.. ustunde tiril tiril az sivi yag isitip kaynatmadan hazirlayip bir gun sonra isitip verirken
... o kadar guzelim emegin sarfedildigi yemegi cok zaman emege saygimdan reddedip.. tek koldan siraya girdigimde bir saatte alacagim menuyu almiyorum.. gecen cumarteside oyle oldu oglen bezelye aksam ise un bulamaci corbasi.. lahana salatasi.. uzum hosafi.. soyulunca suya islatilmayip.. saatlerce bekletilip.. zeytini bir siyahlik komuri bir karalik kazandirilmis patatesli.. suda yumusatilip.. diri birakilarak.. vitamin kaybi onlenmis enfes gorunum.. muazzam bir mercimek yemegi cikinca gozlerim yasardi...
..itis kakis bindigim servis otoposu.. esas islevi kendi halkina zulum cektirmek olan halka iskence etmeyi devlet gorevi addeden ruslarin bir koprulu kavsak yapmamasi yuzunden 20 dakikada alinacak kamp yolunu bir bucuk saat gibi kisa zamanda alip kampa geldim..
kogus adi alti ahir onundeki cividen yapilma derme catma askiya is elbiselerimi soyunum alta birer ayak zindani potinlerimi attim.. .. banyosuz tuvaletsiz koguslarindan akin eden yerel uzbek tacik turkmen iscilerin isgal ettigi banyo sirasi gelene dek bir bucuk saat kadar daha bekleyip banyo oldum.. alti metre kare odaya dort adet sekiz kisilik ranza yanina sokusturulmus elbise dolabindan urbalarimi giyinip disari ciktim..perekrestoka dogru az yurudum bir sagnak yagmur koptu sel seli goturuyor..gozum perekrestogu kesmedi..bir baska yer vardi ora tadilata girmis az ilerde bir yerde cig tavuk alsamda islak odun yagmurda kim ates yakip mangal edicek pismis gida araki bulasin.. yagmur derimin icine gecince.. yazbuka fukuusa ( lezzetin alfabesi ) yazan buyuk markete daldim.. daha oncede buraya bir kez gelmis astronomik fiyat karsisinda dudagim ucuklamis ayip olmasin bos cikmayim diye bir dondurma almis esek yuku ile para vermistim...
gercektende envai cesit super kalite ceviz iriliginde italyan kalamata zeytinden findik iriliginde salkim domatese.. serce parmak buyuklugu sut misirdan.. yer fistigi iriliginde seker limonuna ucakla tropikal yerlerden getirilmis adi sani duymadigim meyvanin dag antilobu cigerinden ren geyigi sutunden yapilma tuzsuz peynire degin elit bir lezzet kumkumasinin oldugu bu yerde gecen iyi bakamadim belki benim keseye uygun bir sey vardir diye.. tekirardan disarda siddeti gitgide artan bir yagmur icerde su gibi islak ben elde sepet daldim..
yuz seksen cesit ekmegin 300 tur pastanin satildigi unlu mamuller nerdeyse dunyanin tum ickilerinin getirildigi icki bolumunden gecip esas hedef olan yiyecek reyonuna suzuldum..
avusturalya menseeli ardic agaci kozunde pisirilmis okkasi 370 e satilan kuzu kaburganin .. kalin iki dilim rosto arasi suyu tadi muhafaza edilerek distaki rosto kavrulup yanarken icte kivamda pismis tibetten getirilme lama pirzolasinin.. defne yapragi icine ici fistik kus uzumu doldurulup firinlanmis okyanus levregine gelincik mantari ile pismis sterilize ambalajlanip hazir edilmis sivi hal kirlangic baligi corbasinin fiyatlarina baktim...
...kabul etmek gerek avusturalyadan o kuzu ucaga gore ucuz ulasim araci gemilerle canli getirilip burda pisiyorsa... 250 rubleye satilan rus kuzusuna gore 370e satilmasi pahali ancak marine edilip ozel bir sosa daldirilip.. ic cevize batirilarak kozde kizartilmis bir pekin ordeginin 160 ruble olmasi .. hadi piyasada en baba fiyatla olsun olsun.. 150 rubleye satilan rus tavuguna gore hicte pahali degil..
... bu fakir milleti.. tamamen.. o on rublelik farki vermemek icin.. buyuk bir ac gozluluk hasislikle.. bu tur yerlere girmekten kacinirken... bende dahil bu avam arasinda oyle yabaniler oyle kimseler varki.. nasil omrunde hap kadar hamburger arasi kofteyi pahali diye yemiyorsa.. yaz boyu cikolata kaplisi bir pankinota.. her keseye uygun sadesi ise 850 gaymaya satilan mekdanilds dondurmasini bir kere bile yemiyorsa...
.. bu.. bu... gozunu hep para biriktirme hirsi burumus... bu benim zavalli zenginimin servete goz dikip makamina.. oturmaya and icmis.. bu.. bu..mulk dusmani.. bu.. o zavalli zengin kimse.. fabrika is sahasi acmasa bina dikmese.. basini sokacak evi calisacak isyeri olmaz.. sozum ona maddeten fakir oldugu kadar.. ama esasen maanen daha fakir bu kimseler.. sirf o on ruble farkla gidip yararsiz bir at yarisi oynar.. bir sise bira icip zirzopluk eder o on gayma farkinan... az balmumu ile alci alip sahte bir yeni turk liralik madeni para basip.. icine atinca kutu kola veren makineden kola ic edebilirmiyim ki kaygisi ile gelsin yastik alti gitsin komodin gozunde zeytinyag tenekesinden kumbara diye.. kendi oz nefsine yarin kiyamet gunu - bana istedigimi vermedi iyi bakmadi diye diye kendisinden davaci olacak nefsine midesine az rehaveti cok gorurken..
.. gecen kalecikli osman aga ile lafliyoruz - cennete en cok zenginler gidecek dedi en cok hayiri zenginler eder fakirin kendisine hayri olmazki sana olsun dedi.. ardindan git istedigin hocaya sor zengin kurbanini kaybeder yahut caldirirsa yerine bir kurban.. fakir kaybeder yada caldirirsa iki kurban kesmesi gerekir - ulan kirk yilin basi bir kurban kesecen onuda kaybettin caldirdin.. git yerine iki kurban kesde aklin basina gelsin diyecekler ama zengin her sene keser.. onun icin bir kesmesi yeter dedi..
... icerde pahali sey yokmu.. vaarr.. hemde suru ile... vah benim zavalli zenginim... su iyi niyetine su toplum icin tek sucun yararli is yapmak olmasina ragmen sana reva gorduklerine bak... hic bir yerde bulamayacagin hediyelik cicili bicili 150 miligramlik damlalik hacminde kokakolayi 60 rubleye sana gagalarken.. 70 giramlik isvicre kecisi kaymakli sutunden dag fistikli granule edilmis drog ve piralin cukulatali bi parca dondurmayi 90 rubleye gecirirken..
.. gel gorki bari su temel tuketim maddelerinde fiyati alcak tutmuslar... hemen pekin ordegi budu siparis ettim.. gorevli tartti.. isitalimmi efendim evdemi yersiniz dedi .. isitin dedim.. mikro dalgaya koydu burun deliklerimden iceri suzulen molekuler ordek suyu buhar zerrecikleri... beynimin icinde tatli bir sarhosluk bir kendinden gecim yaratti.. aclik siddetimin ayirdina daha iyi eristim.. hemen oracikta gozume kestirdigim dogal ortamindan yakalanmis kendi havyari ile bilmem ne sosuna yatirilarak pisirilmis 120 rublelik bir barbun kizartmayida isittirdim .. hizimi alamadim okkasi 180e adeta beles yine neler ile karistirilip terbiyelenmis ciftlik bildircini kanadi isittirdim bes adet .. 180 bolu 42300 42 ruble de sagdaki 30kapik sifirlarini sayma.. demekki 200 girammi geldi 250mi amaan neysem ne.. su ucuzlugu omrumde gormedigim vurgunu vur... kimseye de soyleme cok lukus urunler kelepir fiyata satiliyor diye.. yarin bi gun bizim santiyenin gipgizil aclari buraya usustummu.. fiyatlar artar neyi neme lazim...
...inanin o ucuzluga mahcubiyetim.. sebebi ile.. dukkan sahibi.. yuzunu gormedigim.. asil soylu.. onurlu beyfendi yada hamfendi kimse... zarar etmesin uc kurus kazanabilsin diye.. et balik tavuk gibi genel tuketime nispeten.. hayli kazik olan... luks tuketim.. reyonundan.. dondurulmus bogurtlenin karamelize edilmis ilik sekere yatirilip.. ergimis cikolataya sokup cikarilip... ananas ozlu dondurma icre harman edildigi yine ozel cikolata sosla bezenip.. badem icli karisik kokteyl kuruyemise bulandigi dondurmadan alip.. yiyecegim sogumasin dondurmam erimesin diye alel acel fiyat etiketine bakmaksizin...bir tropikal icit gazoz ile... geri donup unlu mamulden hashas tohumlu core otu susamli.. citir citir.. sutlu ekmek kaptim.. kasaya yoneldim... kafamdan yuvarlak hesap 200- 300 arasi geciyo ginede 500 uzattim... nevalemi ozenle citir tazeler posetlere doldurup yerlestirirken kasiyer.. - tisic tiristo sem desit shest rubl stoit(1376 ruble ediyor ).. deyince yazar kasa ekranina baktim... sag kasim eskiden beri oynar.. ama sol baldirim ustunde segirmeye benzer bir kipirti bas gosterdi..kulaklarimda ki kan basincindan kulak memelerim adeta kazik kesti.. - bir dakika deyip icit bolumune yoneldim aceba aldigim tropikal gazoz degilde cok pahali bir icitmi idi.. vardim 81 ruble yani bir kutu kolanin bile 30a satildigi rusyada boyle luks satan bir yere gore hele bin ruble ustu yaptiracak kadar fazla degil.. ee nasil olur..
.. kasiyere geldim yanlislik olmasin dedim... poseti dolduran gorevli citirlardan aldi.. barbun paketini gosterdi 23400 ben 23 ruble 40 kapikle toplamaya calisirken o israrla 234 ruble deyince 32 sandigim ordegin 320 ruble oldugunu ayirt edebildim.. yine bir dakika deyip yiyecek reyonuna vardim.. baktim.. her sey yerli yerinde kor deyilim ya bildircin 180 yaziyor.. yoksa tartarken.. tartida hile yapip ikibucuk kilo diyemi tartti.. - kilosu kaca bunlarin dedim.. kilo ile degil beyfendi fiyatlar yuz giram icin gecerli deyince.. bunu neden belirtmediklerini sordum.. tezgah arkasindan egilip camekan bolume yapistirilmis nerdeyse 5 santim buyuklukteki fiyat etiketinin sagindaki 3 milimi gecmez za sto gram ( 100 gram icin) yazisini gosterdi..
... kasadan nevaleyi sepete doldurup.. kasiyerin saskin.. izbandut gibi guvenlik gorevlilerinin sakin olmaya kendini zorlar sinirli.. elit musterilerin kucumser alayli bakislari arasinda .. dondurmayi dondurma kutusuna yerlestirip iciti sogutuculu rafina koydum.. ... temin o kadar nazik kibar oldugu denli .. simdi kustah ve ukelaa.. tezgahtara yer yer minnet rica .. yer yer.. bagirma cazgirlik adammi kazikliyorsunuz nidalari ile... - isittigimiz siparis kalite kaybediyor geri almamiz mumkun degil sozune ragmen.. araya giren bir mudire hanimin... devreye girip ..- biz bir bolumunu cekelim zararin siz bir bolumunu teklifine baliklama atlayip.. barbunla pekini alip.. kanatlari iade ettim... ekmek dahil 661 ruble odeyip ciktim..
.. dun buranin nem ben ne bayraminin arifesi imis.. tatildi .. gunlerdir dis cephesi tamamlanmis ici ise yap boz tahtasina dondurulmus bir insaatttsa.. - burasi egri olmus yikin bu duvari yenisi orulsun.. bu fayanslarin derzleri yamuk duruyor sokun... yeniden yapilsin.. nidalari esliginde.. bir kompresor gorultusu kazma kurak sakirtisi balyoz cekic ugultusu bir toz bulutu icre kan ter gece gunduz calis baba calisiyoz eyi oldu.. bu bayram isi..
..her yattigimiz tatil yada iki haftada bir pazarda oldugu gibi...dun oglende lahana ile misir ve yesil dolmalik biberli makarna salatasi kaysi hosafi pure verdiler. aksam yemeginde konserve ciletle dilinmis iki parca mantar konservesinin un bulamaci icre atildigi mantar corbasi verdiler.. yaninda havuc salatasi bulgur pilavi.. bugun ise buranin bayrami talihimize tatil pazari olan pazara geldi.. sabah .. firlatip atsan kafa yaran bir peynir ile dudak kavuran zeytin solencesine arkadaslarin israrina ragmen kalkmadim..oglen bulgur suyu corbasi ile kizatim havuc ve sivi yaga daldirilip cikarilmis elma gibi kutur kutur salcali sulu.. cumartesi ogleninden hazirlanim patates kizartimi ile havuc salatasi bulgur pilavi verdiler.. az hava alayim diye ciktim dun aksam yetistiremedigim yaziyi tamamlayim dedim.. ac karna... burnumda haala o pekin ordeginin tadi.. damagimda haala o lezzet.. cebimde ise parasini pesin vermek zorunda oldugum internet saat parasindan artan.. ..kefenlik.. olursem..altust param 300 rublem.. ...avans almama ise 15 gun var.. hani soyle cok kucugunden.. 120 -130 giramlik bir but denk getirebilirmiyim ki.. yoksa bu sefer esasli bir sopa yermiyim ki.. bilmiyorum bilemiyorum efendiler...
July 2026 tarihinde katıldıSon forum iletileri
Göster/ Gizle
mevsim bir kis.. dag tas.. ayaza kesmis
buz tutmus yolumda.. tozda bulunmaz
kalles rus zirveye.. bayragin asmis
bitmistir elimde kozda bulunmaz
bitse ne gam bir an.. dusunmem bile
feristahi gelsin.. aldatma hile
nam saldim cihana.. cesaret ile
esaret mayamda.. ozde bulunmaz
olmem.. bu memleket.. ugruna deger
kahpeyim yolumdan donersem eger
yagmur gibi gulle.. bagrima yagar
dolmustur cigerde gozde bulunmaz
vatan donunce bir yarali kurda
erken aralandi gozumden perde
gencecik yasimda dusmusum derde
halim arzetmeye sozde bulunmaz
anam bana ak sutunu icirdi
kader tulbentinden suzdu gecirdi
haydi dedi uzak yere ucurdu
ardim sira yerde izde bulunmaz
tipi boran karda basimda.. fes.. ter
bu asker demeye bin sahit ister
yirtik potinimde.. bulunmaz astar
eynimin abada.. yuzde bulunmaz
bende bu fakirlik yokluk kadermi
sormayin tufekte kursunum varmi
rasgele atarsam icinde mermi
tukenir bir anda tezde bulunmaz
yuzlerim sevincle bilmez gulmeyi
yeminle.. isterim sehit olmayi
devletim unutmus esvap almayi
giymeye cizmemde dizde bulunmaz
dusman karsisinda fakrime karsin
bas egmedim asla.. ustunde arsin
yedi yerden yedim pek yagli kursun
yarama basmaya tuzda bulunmaz
sarikamis dagi kar ile buzdan
gozlerim kor oldu ruzgar ayazdan
ak urbalar giydim safi beyazdan
bundan gayri burda bezde bulunmaz
bir kahraman nesil oguzdur aslim
secmisim hak dini olmusum muslim
ruhu yanliz ettim Allaha teslim
baskaya vermekte bizde bulunmaz
gardas.. sirtim toprak.. tasa degiktir
duyulmaz iniltim sesim boguktur
yattigim su yerin alti soguktur
tuten bir ocakta kozde bulunmaz
yanliz harimdan kar.. erirde gecer
az daha anlatsam uykular kacar
kardelen cicegi kislari acar
baharda yazlarda guzde bulunmaz..
Kendi içinde, kendine aykırı bir hayat yaşıyor bu zümre… Lafta eşitlik, kepçede ayrımcı…. Birileri yurdumun en güzel yazını havuzlarda geçiriyorken, diğer meslektaşı leğende serinliyor. Her sigaramdan çektiğim nefesin, her içtiğim dublemin vergisini benden peşin alan bu kalburcular, en büyük ayrımcılar. Sıkıyorsa astsubayken girin bakalım, subay orduevine…
Sıkmasa da almazlar. Peki ben ne yapacağım; canım sıcaklarda gözümün önünde kaşlarını
kahveleştirirken adı ona paşa kızları, ben leğende dünya turuna çıkacağım. Adım ona eğitim verdikleri askerleri, uşaklığa alıştırıp kendi hizmetlerinde kullanacaklar….
Sevmedim ben bu işi:::
Ve hatta birilerinin karıları, birilerinin eşlerine yukarıdan bakacak lojman tarlasından ve hatta öbür çocuğu hor görüp oyunlarına katmayacaklar…. Sonra ben gidip kutsal nöbetimi paşa paşa tutacağım. Kimin kürkünü kim yiyor?
Yurdumun en güzel yerleri itina ile parsellenecek, beni korumak adına verdiğim vergilerle 500 kuruşa hamburger yenecek, ben ekmeği 400 kuruşa alacağım. Harun!
Dün şiledeydim. Makamlarını yakinen gördüm. Asker el pençe… Zavallım ne yapsın… Atatürk uşaklığı öğretemedi ama bazıları çok güzel öğretmiş. Benim askerime sırf kül tablasını düşürdü diye, hayvan deme cesaretini buluyor bazı eblehler kendilerinde. Meğer askeriyenin bazı kesimleri yan gelip yatma yeriymiş.. Hem de benim verdiğim vergilerle.
Şimdi abartmayın dinlenmek onların da hakkı, diye. Asıl hak vatani görevini yapan, piyon olarak kullanılan 18 aylıkların hakkı.
Ayrımcılık ortadan kalkmalı. Demokrasi kılıcını kuşanmış bir organ kendi içinde acze düşüyorsa, NE MUTLU TÜRKÜM, DİYENE.
Kendi içinde, kendine aykırı bir hayat yaşıyor bu zümre… Lafta eşitlik, kepçede ayrımcı…. Birileri yurdumun en güzel yazını havuzlarda geçiriyorken, diğer meslektaşı leğende serinliyor. Her sigaramdan çektiğim nefesin, her içtiğim dublemin vergisini benden peşin alan bu kalburcular, en büyük ayrımcılar. Sıkıyorsa astsubayken girin bakalım, subay orduevine…
Sıkmasa da almazlar. Peki ben ne yapacağım; canım sıcaklarda gözümün önünde memelerini kahveleştirirken adı ona paşa kızları, ben leğende dünya turuna çıkacağım. Adım ona eğitim verdikleri askerleri, uşaklığa alıştırıp kendi hizmetlerinde kullanacaklar….
Sevmedim ben bu işi:::
Ve hatta birilerinin karıları, birilerinin eşlerine yukarıdan bakacak lojman tarlasından ve hatta öbür çocuğu hor görüp oyunlarına katmayacaklar…. Sonra ben gidip kutsal nöbetimi paşa paşa tutacağım. Kimin kürkünü kim yiyor?
Yurdumun en güzel yerleri itina ile parsellenecek, beni korumak adına verdiğim vergilerle 500 kuruşa hamburger yenecek, ben ekmeği 400 kuruşa alacağım. Harun!
Dün şiledeydim. Makamlarını yakinen gördüm. Asker el pençe… Zavallım ne yapsın… Atatürk uşaklığı öğretemedi ama bazıları çok güzel öğretmiş. Benim askerime sırf kül tablasını düşürdü diye, hayvan deme cesaretini buluyor bazı eblehler kendilerinde. Meğer askeriyenin bazı kesimleri yan gelip yatma yeriymiş.. Hem de benim verdiğim vergilerle.
Şimdi abartmayın dinlenmek onların da hakkı, diye. Asıl hak vatani görevini yapan, piyon olarak kullanılan 18 aylıkların hakkı.
Ayrımcılık ortadan kalkmalı. Demokrasi kılıcını kuşanmış bir organ kendi içinde acze düşüyorsa, NE MUTLU TÜRKÜM, DİYENE.
Arkadaşlar!
Benim yazılarımda Türkler'le Hitler'i nerede bir tuttuğumu gösterir misiniz? Bırakın Türkler'i -ki ben de bir Türk'üm- , bütün bir Alman halkına da "Hitler'le aynılar" demiyorum. Yoksa Hitler çoğul bir kelime mi zannediliyor. Benim yazımdan Türkler'in tarihine, örfüne hakaret ettiğim sonucu nasıl çıkıyor?
Bir diğer konu ise bölücülük. Yahu ben bölünmeyelim istiyorum. Birarada mutlu mesut yaşayalım istiyorum. Ben de sizler gibi dışarıdan yürütülen bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Bunun için de kenetlenmemiz gerekiyor. Sadece kendi ülkemiz içinde mi? Hayır! Onurlu Irak ve Filistin halkıyla da... Benim yazılarımda birlik fikrini reddeden bir ifade var mı?
Buradan editörlere çağrımdır: Şayet böyle birşey yaptıysam derhal beni İzedebiyat'tan silin.
Ayrıca söylemeden edemeyeceğim. Ben şovenist olamam. Çünkü TDK sözlüğünde şovenizm aşağıdaki gibi geçmektedir.
"Kendi ulusunu öne çıkararak değişik ırk ve uluslar arasında düşmanlık yaratmayı amaçlayan ve bu yolda kışkırtmada bulunan aşırı akım"
Her insan kendi soyunu sever. Ben de seviyorum. Ama her insan kendi soyunu sevebilmelidir öyle değil mi?
elalem dağlarımızda - sınırlarımızda - üstümüzde - altımızda at oynatırken...
buna dışardan çok içerden kalemşörler - medya patronları - salyalı ağızların yorumları - müttefiklerin yardakçıları - ortalık malı olmuş şuursuzlar - hangi taraftan olduğundan bihaber yeni yetmeler çanak tutarken...
biz gölgemizle oynaşıp duruyoruz...
kim, kimin daha uzağa işeyeceği boyutuna getirieseniz, adalet partisinin farklılaştırdığı bir güç bulursunuz önünüzde. ve bu güç kan kaybetmakte. çamınoğulları bunu kurt ulumalarına benzetiyor ki değil o sadece götlerindaki diş izi. medeni bir şekilde yaşatmadığınız kürt ve alevi zümresi bu seçimlerde de bağımsız ve bitap kalacak. Yemişim şşii, suni, abaza, alevi savaşını... aslında yiyemem. Yeni ülke bunlarım üzerine kurulacak ve Türkiye dağılacak. Fatihin ektiği kardeşlik bitti. Allahın izniyle bir diğer mımcu da gömüldü kuma. geride kendini, kendi eliyle beceren, zmir çıkarması ki onlar yunanlıları da ayakta alkışlamışlardı. hasıla kürt, türk ayrımı yapılırsa bu ülke eyaletlere bölünür. Ki en edepsizlkiği kendilerini hala laz sanan zümre yapar. oyunlara gelmeyelim.
kim, kimin daha uzağa işeyeceği boyutuna getirieseniz, adalet partisinin farklılaştırdığı bir güç bulursunuz önünüzde. ve bu güç kan kaybetmakte. çamınoğulları bunu kurt ulumalarına benzetiyor ki değil o sadece götlerindaki diş izi. medeni bir şekilde yaşatmadığınız kürt ve alevi zümresi bu seçimlerde de bağımsız ve bitap kalacak. Yemişim şşii, suni, abaza, alevi savaşını... aslında yiyemem. Yeni ülke bunlarım üzerine kurulacak ve Türkiye dağılacak. Fatihin ektiği kardeşlik bitti. Allahın izniyle bir diğer mımcu da gömüldü kuma. geride kendini, kendi eliyle beceren, zmir çıkarması ki onlar yunanlıları da ayakta alkışlamışlardı. hasıla kürt, türk ayrımı yapılırsa bu ülke eyaletlere bölünür. Ki en edepsizlkiği kendilerini hala laz sanan zümre yapar. oyunlara gelmeyelim.
Kendini bilmezin biri çıkıpta, sadece ego tatmini ve şovenist cümlelerle yüce milletimi, tarihimi, örfümü, adetimi aşağılamaya kalkarsa o kişiye hakettiği dilde cevap yazarız. Çünkü özel ve özenilecek üslup sadece hak edene kullanılır. kimse kırılmasın, kimse üzülmesin diye usyal, uyumlu ya da uzlaşmacı bir portre çizecek hiç değiliz. kırılacaksa kırılması gereken kırılır. Biz Türkler yüz yıllardır bu toprakta insanlığı savunmuşken biri çıkıpta "alman faşisti hitlerle" bizi bir tutuyorsa o bizim bu üslumuzu hak etmiş demektir. hak edene hak ettiği gibi davranmak adabımızdandır.
vesselam.
Diren Yardımlı'nın açıklaması içimi rahatlattı doğrusu. Tartışmalar gereksiz yere uzamadan net bir açıklama. Vallaha beklemiyordum bunu. Zaten ırkçılık yasalarımızca da suçtur ya, neyse.
Tartışmayı uzatmak istemiyorum. Ama kardeşlikten bahseden birisine verilen cevabın üslubuna bakınız. Kullanılan dile... Sadece bu bile yeterli beni haklı çıkarmaya... Karşısındakini aşağılayan bir dil bu. Üstelik her türlü tarih bilgisinden bihaber....
Bundan sonra bu konuyla ilgili bu tarzda bir yaklaşım olursa cevap vermeyeceğim. Her seferinde dönün, önce ilk, sonra ikinci mesajımı okuyun.
Yardımlı'ya içtenlikli sorumluluğundan dolayı teşekkür ediyorum.
Diren Yardımlı'nın açıklaması içimi rahatlattı doğrusu. Tartışmalar gereksiz yere uzamadan net bir açıklama. Vallaha beklemiyordum bunu. Zaten ırkçılık yasalarımızca da suçtur ya, neyse.
Tartışmayı uzatmak istemiyorum. Ama kardeşlikten bahseden birisine verilen cevabın üslubuna bakınız. Kullanılan dile... Sadece bu bile yeterli beni haklı çıkarmaya... Karşısındakini aşağılayan bir dil bu. Üstelik her türlü tarih bilgisinden bihaber....
Bundan sonra bu konuyla ilgili bu tarzda bir yaklaşım olursa cevap vermeyeceğim. Her seferinde dönün, önce ilk, sonra ikinci mesajımı okuyun.
Yardımlı'ya içtenlikli sorumluluğundan dolayı teşekkür ediyorum.
Yayın ilkelerinde ırkçılıkla ilgili herhangi bir uyarı yazmayı gerekli görmedik. Ama bunun nedeni bu konuda hoşgörülü olmamız değil, Türk insanının "ırkçı" bır yapıya sahip olmamasıydı. Daha doğru bir deyişle, Avrupa'daki gibi bir ırkçılık sorununun buralarda hiçbir zaman olmamış olmasıydı. Irkçılık en kaba tabiriyle başka bir ırkı hor görmektir, bizim topraklarımızda ise genlerimizin doğası gereği, böyle bir şey pek mümkün değil. Ama başka kültürleri, hatta başka ulusları küçümsemek ya da hor görmek sanırım Türk insanının da sorunu. İzEdebiyat olarak bunların hiçbirine hoşgörülü yaklaşmaya niyetli değiliz. Herhangi bir şekilde başka bir ırkı, bir kişiyi, bir ulusu ya da bir kültürü aşağılar nitelikte içerik barındıran bir yazı görmeniz halinde bizi özel e-posta yoluyla uyarmanızı rica ediyoruz.
Burası edebiyat ve edebiyatı çevreleyen diğer sosyal bilimlerle ilgili bir platform.
İçtenlikle,
Diren Yardımlı
İzEdebiyat
basit bir konu aslında. bu platforma olan saygımdan ötürü yazmak istemeyerek yazıyorum...
Yüce Türk ulusu tarihi boyunca, boyunduruk, himaye, manda ve bunun gibi esaret altında bir yönetim şekli ile yönetilmemiştir. bununla beraber kimseyi de zorla himayesi altına almamıştır. bir asimilasyon programı uygulamamıştır. eğer bunu yapsaydı, 500 yıl sonra ne bir yunan ne bir arap kalırdı. hal böyle iken birinin çıkıp faşist hitlerle bizi aynı ayarda görmesi ne büyük densizliktir!..
birey olarak kendini ne hissettiği ya da hangi soy' a ait olduğu kesinlikle beni ilgilendirmez. lakin benim ırkım benim milliyetim ve anadolu toprağının üst kimliği olan TÜRK lüğü; kışkırtıcı faşizan söylevlerle küçük düşürmek haddiniz değildir.
tamam prim yapmak için doğru bir konu. ama yanlış platform.
eyvallah vesselam.
Bazı şeyleri yüksek sesle söylemek en az kendisi kadar tepki görür. Bunu kabul ediyorum. Benim amacım şu ve ya bu duyarlılığı rencide etmek değildir.
Ama kimi konular vardır ki, insanlığı neredeyse yokoluşa götürecek bir dönemi yaşatan ırkçılık da bunlardan biridir. Bunun elbette uluslararası sermayenin -aslında sadece o değil başlı başınsa sermayenin- bir alicengiz oyunu olduğunu biliyorum. Aynı şeyi yeni yazdığım bir yazıda işledim.
Kİmse merak etmesin ben de sizlerle memleketimle ilgili aynı duyarlılığa sahibim. Açarsınız yazılarıma bakarsınız. AB için ne demişim vs.
Fakat yukarda sözünü ettiğim yazıyı yazdıktan sonra okuduğum -aslında önceden yazılmış- birkaç yazıda satır aralarına serpiştirilmiş Hitler'i anımsatan ifadeler var. Ben bir jurnalci olmadığım için ve burası da forum alanı olduğu için çok genel ifadeler kullandım. Şayet bir yazı hazırlasaydım konuları ne denli nesnel bir şekilde ele aldığımı görecektiniz.
Neden yazı yazmadığım sorusu sorulacak olursa ben bir müzisyenim teorisyen değilim. Yani gayet normal bir insanım. Şiire de kafa yormaktayım. Bunları da sizinle paylaşıyorum. Foruma daha net, daha direkt bir yazı yazmayı tercih ettim.
Sözü geçen mesajıma lütfen yeniden bakınız. Tamamen İzforum'un bu kümesine uygun bir yazıdır. Irkçılığa karşı olmak demek AB'ci ABD'ci olmak demek değildir. Bir insanın herhangi bir milliyetten insanı sevmesi de suç değildir.
Zaten bir insanın şu ve ya bu milletten olmaması suç değildir. Bu da onu diğerlerinden daha kötü yapmaz. Yani "belirli bir milletin hep belirli suçları işlemesi ya da suça yatkın olması" mümkün değildir. Sosyoloji de, hukuk da, psikoloji de güler bunu söyleyene.
Beni "ürküten" şey, bu dilin zamanla kendisi gibi olmayanı "ötekileştirecek" olmasıdır. Yani aynı görüşten olmamamız, sizin memleketinizin farklı olması, tuttuğumuz takımların rakip olması -örnekler uzatılabilir- ne sizi ne beni, hiç kimseyi birbirinden üstün ya da alçak yapmaz.
Irkçılıkla ilgili "attığım slogan"ın arkasındayım.
Şu ya da milliyetten insanları aşağılamadığınız, kendi varlığınız için yok olmaları gerektiğini düşünüp söylemediğiniz müddetçe istediğiniz milliyetin, ırkın, artık her ne diyorsanız deyin savunucusu olabilirsiniz. Bunu kişisel olarak kimseyle tartışacak değilim.
Amaaaa.
Birilerinin yok olması gerekiyorsa... Üstelik soylarından dolayı yok olmaları gerekiyorsa....
Bir önceki mesajımın başlığını yeniden okuyabilirsiniz.
Mümkün olduğu kadar ince bir üslup kullanmaya çalıştım. Bu üslubu korumaya gayret göstereceğim.
Teşekkür ederim.
beni bilenler bilir...
bu sitenin en eski yazarlarından biriyimdir. burada "forum" da yazmıyorum sadece...
arkadaşımız korkmuş... tehlikedeymiş...
korkma sen... sakin ol... usul usul otur yerinde. o ırkçı dediklerin bu ülkeyi ve bu ülkenin edebi düzleminde var olan hayatı korumaya and içmiş insanlardır. ayrıca ben uzun zamandır bu site de olduğum halde hiç "ırkçı" bir söylevle karşılaşmadım.
üzerime mi alındım ?
yaram mı var?
olabilir. ben Türkçüyüm. Irkçılıkla bunu kast ediyorsan, sen tehlike de değilsin. seni önemsemiyoruz.
eyvallah.