"Edebiyat, hayatın çirkinliklerini gösterip 'Bakın, daha da kötü olabilir!' demenin en güzel yoludur." - Franz Kafka"

?

???

July 2026 tarihinde katıldı

Son forum iletileri

?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Sevgili İsa, "[[B]]Bu kitap, iz üyelerinin kaçında var acaba. ben eminim ki tek kişi bile bu kitabı alıp okumadı. çünkü okumak derdinde değiller, şiire benzeyen vs... yazılar yayınlatmak derdindeler, bazıları hariç elbette.............." [[/B]] demişsin. Ben edindim o kitabı. Hayli kapsamlı ve doyurucu, bir başucu kitabı olmuş. [[B]]Altay Öktem[[/B]]''in yazısının hemen akabinde yer alan [[B]]Özcan Erdoğan''[[/B]]ın [[B]]"2005''te İnternette Edebiyat"[[/B]] başlıklı yazısında da İzEdebiyattan bahsedilmiş; "[[B]]Kenan Şahin editörlüğünde yayın yapan İzEdebiyat; Şiir, Öykü, Roman, Deneme, Eleştiri, İnceleme ve Bilimsel bölümlerinde izler/okur/yazarlarının aktif katılımıyla yayınını sürdürmektedir. Bu arada, İzEdebiyat kendi yayınevini kurmaya da çalışmaktadır. Bunun ilk ürünü de Eylül 2003''te yayınlanan "[[I]]İzEdebiyat e-edebiyat Yıllığı"[[/I]] olmuştur."[[/B]]şeklinde... İzEdebiyat''ın kendi yayınevini kurma konusunda dile getirilenler ne derece doğru bilmiyorum ama, böyle bir girişimin olduğunu duymak bile sevindirici bir duyum...
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Sevgili İsa, "[[IMG SRC="Bu kitap, iz üyelerinin kaçında var acaba. ben eminim ki tek kişi bile bu kitabı alıp okumadı. çünkü okumak derdinde değiller, şiire benzeyen vs... yazılar yayınlatmak derdindeler, bazıları hariç elbette.............." ALT="" BORDER=0]]" demişsin. Ben edindim o kitabı. Hayli kapsamlı ve doyurucu, bir başucu kitabı olmuş. Altay Öktem'in yazısının hemen akabinde yer alan Özcan Erdoğan'ın "2005'te İnternette Edebiyat" başlıklı yazısında da İzEdebiyattan bahsedilmiş; [[IMG SRC=""Kenan Şahin editörlüğünde yayın yapan İzEdebiyat; Şiir, Öykü, Roman, Deneme, Eleştiri, İnceleme ve Bilimsel bölümlerinde izler/okur/yazarlarının aktif katılımıyla yayınını sürdürmektedir. Bu arada, İzEdebiyat kendi yayınevini kurmaya da çalışmaktadır. Bunun ilk ürünü de Eylül 2003'te yayınlanan [[I]]İzEdebiyat e-edebiyat Yıllığı[[/I]] olmuştur." ALT="" BORDER=0]] şeklinde... İzEdebiyat'ın kendi yayınevini kurma konusunda dile getirilenler ne derece doğru bilmiyorum ama, böyle bir girişimin olduğunu duymak bile sevindirici bir duyum...
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Merhaba, Diren Yardımlı'nın editörlerimiz seçelim başlıklı yazısını okuduğum anda aklıma tek bir isim geldi. Sayın Yakup Suphi Yel. Belki Yakup Bey bana kızacaktır. Ancak Diren Yardımlı'nın bu konunun forumda tartışılmasına yönelik teklifini mantıklı bulduğum için ilk elden fikrimi söylemek istedim. Gönüllü Editörler Ordusu yakında gerçekleştidiğinde, sanırım zaman ve hız konusundaki şikayetlerde azalma olacaktır. Bu arada usule aykırı olup olmadığını bilmemekle birlikte, Kamuran Esen'in "İzedebiyattan Bazı Yorumlar"(ismi yanlış yazdıysam beni bağışlayın) adlı yazısını okuduğumdan beri biraz canım sıkkın. Buna bir de son dönemde forumda "toplantı yapmak" fikrini bambaşka şekilde tanımlayan arkadaşların etkisini de ekleyin. Bana düşer mi bunları söylemek bilemem ama, bir nebze dikkat etmekten kimseye bir zarar gelmez, diyeceğim.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Tartışmak güzeldir. (Kirlenmekten bile güzeldir bazen). Kuşku duyarız, sorgularız, zaman zaman eleştiririz. Nasıl ki sizler sitenin yönetim şeklini eleştirebiliyorsanız, bizler de yaptığınız eleştirileri zaman zaman eleştirebilmeliyiz. Doğrusu da budur; bazen iki taraf, bile bile, farklı uçları savunur, tek bir nedenden ötürü: olasılıkları zorlayabilmek için. Sonunda varacakları yer, üç aşağı beş yukarı aynı olsa bile, bunu yaparlar, çünkü en değerli ve zor ulaşılan bilgiler bazen uçlarda saklıdır. Son günlerde yapılan eleştirilerde bir yerden sonra yaratılan atmosferden hoşnut olmamaya başladım; ve adımı bu bağlamda bir taraf olarak görmek konusunda çekincelerim olduğunu belirttim. Toplantıdan vazgeçilmesi gerektiğine dair en ufak bir şey söylemedim, tersine kendi adıma bunu destekledim ve İzEdebiyat olarak gerekli duyuruyu yapacağımızı söyledim. Mesajımdaki içerikle toplantının bağdaştırılmasına şaşırdım. Yenilikler.... Blog ekledik, geliştireceğiz. Adını "Bir Yazarın Günlüğü" olarak değiştiriyoruz, çünkü amaç bir "yastık altı" günlüğü oluşturmak değil, bir edebiyatçının kafasını kurcalayanları, edebi kaygılardan uzak durarak, dile getirebilmesi. Yakında daha fazla yerden bloglara erişilebilmesini sağlayacağız. Uzun zamandır aklımızdaydı, yapılan bütün tartışmaların sonunda "hadi daha fazla geciktirmeyelim şunu" dedik. Editörlük sistemindeki sorunları bazıları çok güzel dile getirdi; orada da temelli bir değişikliğe doğru gidiyoruz. Bir "Gönüllü editörler ordusu" kurmayı kararlaştırdık. İzEdebiyat artık üç beş tane (kimi zaman daha az) editörün çabasıyla yürüyecek bir site olmaktan çıktı. Gönüllü editörler ordusunun çalışma şekli üzerinde hâlâ çalışıyoruz, ama çok yakında bu sistem hayata geçecek. Bu arada, bu tartışmayı izleyenler, İzEdebiyat editörü olarak görmek istedikleri kişileri bize belirtebilirlerse, (forum aracılığıyla, çünkü açıkça tartışılması gereken bir nokta) bu bilgiyi seve seve değerlendiririz. Çok sesliliğimizi koruma açısından da doğru olan bu diye düşünüyorum. İsa Kantarcı, verdiğin bilgi ilgimizi çekti ve hoşumuza gitti. Teşekkür ederiz. Bütün tartışma boyunca herkesin İzEdebiyat'ın iyiliği için bunca vakit harcadığı ve kafa patlattığı açık. Bu açıdan böyle bir konuşmanın olmasına sevindik. Savaş ulusları dinç tutar, der Hegel. Bunlar da iyisiyle kötüsüyle, bizi dinç tutuyor. Mesele karmaşık ve birden çok doğru yol, (ve ondan da fazla yanlış yol) olduğu için anlaşmazlıkların çıkması belki de kaçınılmaz. Blog, editörlük, arkasından çok özel bir dergi sistemi... İzEdebiyat ilerliyor; sevgili Kâmuran hanım, umutsuzluğa kapılmayın. Yakında büyük bir kitap alışveriş sitesinde tanıtım yapmaya başlayacağız, o zaman tekrar sayısal bir ivmelenme de yaşanacaktır. Sevgiler, Diren Yardımlı NOT: Geçen mesajımda yeterince üzerinde duramadığı nokta, edebiyat konusuydu. Toplantılar, forum tartışmaları, dahası teknik yenilikler... hepsi elbette İzEdebiyat'ı ilgilendiriyor, ama İzEdebiyat'ı geliştirmekten öte, edebiyatımızı geliştirmeye yönelik olmalı bu tür şeyler. Bu yüzden odağımızı şaşırdık dedim. Nasıl daha güzel yazabiliriz, edebiyatta eğilmemiz gereken gerçek konular neler, kitlelere ulaşacak yeni bir şiir anlayışı olabilir mi, gibi soruların olmadığı bir edebiyat sitesi, teknik olarak ne kadar iddialı olursa olsun, kan kaybetmeye mahkumdur. İzEdebiyat'ın odağında her zaman "edebiyat" olmalı, "iz" olmamalı. Bunu dikkatleri üzerimizden çekmek için söylemiyorum, ama birilerini de çıkıp "eyvallah, imla kılavuzu koydunuz, ama bir de eş-anlamlılar sözlüğü koysanız bir tane, ne iyi olur!" demesi için söylüyorum.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Lütfen malzemeden çalmayın.. İyi günler:)
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Forumu dayanak olarak kullanıyorsunuz ama forumda herhangi bir artniyetli yazım olduğunu sanmıyorum. Bence sizin dayanağımız beyninine otağ kurmuş paranoyalar... Ve hırs diyorsunuz evet hırs yaptım , oldukça fazla hırs doldu yüreğime ve bu sayade bu adımı attım... Hırslarından mahrum kalıp da suskunluğa bürünenler inadına... Ama hırsın şahsi olmadığı aşikar... Gizli - saklı yok ne düşündüysem herkesin gözü önünde seslendirdim... İsteyen katıldı , isteyen sessizliğini kordu bazıları ise paranoyalarına mahkum etti klavyesini ve forumu... Pus dağılınca susarsınız nasıl olsa :)
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
"İş ehline verilmeli" derken aşılmayan çizgi, "Tarihe haziran darbesi olarak geçecek girişim" cümlesiyle aşılabiliyor. İlginç.. Malzeme olanak sağlıyorsa, mizah bunu kullanır. Ancak algı, mızıkçılık yapabilir. Bakın, "Genç yazarlar rahatsız" da diyebilirdim. Ancak bu durumda algınızın takip edeceği seyir, malzemenin kalitesinin bile tadına varmamızı engellerdi. Dayanak nedir diye sormuşsunuz. Dayanak, pek yerinde bir ifadeyle buyurduğunuz gibi, forumlardır. İyi niyetli çözüm arayışlarıyla, sahiplenme ve yetki arayışı arasında gördüğüm farkı Kamuran hanım'a yazdığım iletide belirtmiştim. Buna, izninizle bir de "hırs" kelimesini ekleyip, iki arayıştan hangisine uygun olduğunun takdirini algınıza havale ediyorum. Zeynep, "Puslu ortam yazıcısı" :)
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
İzedebiyat ın işlevselliğini artırmak , mevcut sorunları konuşmak , çözüm sunmak ve üretmek üzere tertip edilmesi gereken bir toplantı için adımlar atıldı.Farklı adşlandırmalarla karşılaştı ama bu atılım.Birileri "samimiyetsizlik" dedi , birileri " iyi niyetli değil " dedi , birileri haddini aşıp " darbe " diye adlandırdı... Şu bir gerçek ki konunun açılması bile heyecan kattı ve katılımı artırdı.Bir kenarda bekleyen ve suskunluğa bürünmüş bir çok kişinin sesini katmasını sağladı... Köşesinde oturup kösteklik yapma derdinde olanlara soruyorum bu adları ve nitelendirmeleri neye dayanarak yapıyorsunuz ? Çağrımı yineliyorum ve gelecek cevaplar ile durum değerlendirmesi yapıp bir organizasyona girişeceğim... Sadece ben varım yazmanız yeterli... BİR ARAYA GELİP İZEDEBİYAT I KONUŞMAK İSTEYENLER KİMLER ?
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Merhaba Arkadaşlar; Herşeyden önce, sitede yapılan yeni çalışmalar ve düzenlemeler için site yöneticilerine teşekkür ederim. Sevgili Diren Yardımlı'nın açıklamasını okuduktan sonra, toplantı yapma arzu ve isteğimizin önemi ve gereği kalmadığını düşünüyorum. Yazıların güncellenmesi sorununun en kısa zamanda halledileceği; teknik konularla iligilenmek yerine, kaliteyi arttırmaya yönelmemiz( nasıl olacak bilmiyorum) söylendiğine göre , mesele yok. Herkesin iyi niyetli bir çaba içinde olduğunu anlıyorum. Bunu herkes anlamalı.Ancak, sitenin okur ve yazar kaybettiği bir gerçek.Bunun da normal olduğunu düşünüldüğüne göre, burada da sorun yok demek ki.Zaten izedebiyat; benim bildiğim edebiyat siteleri içinde; en seviyelisi.Yoksa, yıllardır burada ne işim var!Ama neden daha iyi olmasın?Bunun için neden çaba verilmesin?Bu konuda birşeyler yapmak istemek; birilerini suçlamak değil, sitenin daha iyi hale gelmesine katkı vermek istemek...Ayrıca öyle panik içinde de değilim. Site için duyduğumuz kaygıyı, Sevgili DirenYardımlı, böyle ifade etmiş de. Sevgili Yakup Kadri Sel, sizi de anladım.Kolaylıklar dilerim size.Demek ki, editörsünüz.Site için verdiğiniz emeklere teşekkür ederim. Özetle; yine aynı yerdeyim.İzedebiyat'ı izlemeye devam edeceğim.Site için de üzülmeyeceğim artık.Yüklenen yazıları okuyacağım, yazılarımı göndereceğim; o kadar. Bundan daha fazlasını istemek, haddim olamaz. Herkese sevgiler.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
bir şeylerin değiştiğini görebiliyorum,inşallah daha iyi olacak. bu sesimi hep yükselsin ve yükseldiği yerde hala olumlu gelişmeler kaydedilebilsin. her zaman izedebiyatın yanındayım.ne iyi olacaksa ben de onun yanındayım..... sevgiler....
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Merhaba, Sayın Diren Yardımlı'nın açıklaması bir şeyleri değerlendirmemiz açısından önemli. Buradaki herkesin iyi niyetli bir çalışma ve organizasyon çabası içerisinde olduğunu düşünüyorum. Bu bir yerde beyin fırtınası. Farklı fikirleri değerlendirmek,sıkıntılarımızı konuşabilmek, bunlara çözüm üretme arzusunda olmamız... Hepsinin bu siteye olan inancı gösteren çabalar olarak değerlendirilmesini -özellikle- rica ediyorum. Buradaki temel ayrım kırıcı olmamak. Kullandığımız metod ve dilin, amaca ve onun iyiniyetine aykırı olmamasına özen gösterirsek, sanırım daha yapıcı sonuçlar alacağız. Benim inancım ve dileğim bu! Mevcut iyi niyetimi koruyarak ilerleyeceğim. Dilerim şüphe kurdu içimiizi kemirip durmaz.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Saygıdeğer Kamuran hanım, 9 Haziran tarihli yazınızı ancak şimdi okuyabildim; ani bir rahatsızlık (kaygısızlık veya ihmalkarlık değil) beni sitedeki yoğun ve istekli gündemden uzak tuttu. Anılan tarihli yazınızın içeriği olsun, üslubu olsun, sorunun özüne doğrudan işaret etmektedir. Hiçbir tarafta ne bir ihmalkarlık, kasıt veya buna benzer hırs yok sanırım; olmadı mı, olmuş olabilir, fakat şu anki yoğunlaşma içinde böyle bir durumun olduğunu sanmıyorum. Yazınız öylesine isabetli bir vurgu yapıyor ki, sizi alıntılıyorum: "sayıları az olduğu için belki, gelen yazıları okuyup onaylamakta sıkıntı yaşıyor olabilirler." (editörleri kastederek belirtiyorsunu) Durum, en basit ve net haliyle, sanırım bu; fakat çözümü -bence- çok kolay bir sorun da değil; ne kadar istekli, emektar yürekli veya gayretli olunursa olunsun, yazıları okuyup değerlendirmek, onaylamak veya onaylamamak gibi işler (işlemler), birçok kural ve ölçüt gerektiriyor (olmalıdır), teknik bakımdan da içeriksel anlamda da. En önemlisi de güvenilir ve dinamik bir işleyişi önlemeyecek bir iş bölümü söz konusu edilmelidir. Size şunu söyleyebilirim ki: en kötü (teknik) işleyiş ve işlerin ardında dahi müthiş bir özveri ve disiplin var. Ama yetmiyor işte. Basit bir nedenden ötürü yetmiyor: organize olup kişisel beklentilerimizi tümeldeki ortak değerler içinde eritebilme yeteneği veya sabrı olmayan insanlarız. Bu birlikte eylemenin sırrını (hurra eylemcilikten uzak ve arınmış halde) çözemediğimiz sürece, en iyi dilek ve isteklerimiz -korkarım ki- sadece yeni ve daha büyük kayıplara yol açacaktır. Umarım yanılgı içindeyimdir. Saygılarımı sunuyorum size Suphi Yel
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
sf 259: İkinci olarak, sayfalarını amatör şairlere ve şiir heveslilerine de açan, Antoloji, şiir roots.gen.tr, Lacivert Sanat, İz Edebiyat, Şiir Defteri, Şiir Demeti, Şiir Akademisi, Amatörce Edebiyat gibi web sitelerinden söz edilebilir. Bu tür sitelerde, kendi şiir dilini okuşturmuş oek çok şairle, manzume yazan gençler aynı potada eritiliyor. Bunların arasında İz Edebiyat zorlu bir işe girişiyor, yayınladığı tüm şiirleri hassas bir biçimde kategorize ediyor. Bireysel şiir, deneysel şiir, Divan şiiri, klasik, modern, patoral şiir, toplumlu şiir, soyut şiir gibi bölüm başlıklarıyla da yetinmemişler, konuyu daha da dallandırıp budaklandırarak taşlama şiir, erotik şiir, yeraltı şiiri, sevgi ve arkadaşlık şiiri, umut şiiri gibi ayrıntılı kategoriler de oluşturmuşlar. Şiirleri bu kadar ayrıntılı biçimde tasnifleyebilmek de ayrı bir yetenek olsa gerek. Okurun işi kolaylaşıyordur herhalde. Hangi şiir anlayışından hoşlanıyorsa, onun linkine tıklar! Altay Öktem/Şiir Defteri/Şiir ve Hayat 2006 Şeref Birsel/Cenk Gündoğdu Toroslu Kitaplığı ---- Bu kitao, iz üyelerinin kaçınca var acaba. ben eminim ki tek kişi bile bu kitabı alıp okumadı. çünkü okumak derdinde değiller, şiire benzeyen vs... yazılar yayınlatmak derdindeler, bazıları hariç elbette.............. Altay öyle yazmış kitapta......................... Her iktidarın dalkavukları olur, iktidarı aklını başına almasını sağlayan muhalefettir, yoksa nice olurdu ülkenin hali, düşünsenize, Tayyip Bey neler yapmaz, Muhalefette elbette saygılı olarak eleştirisini yapmalı. Övgü, alan üstünde beş saniyelik mutluluk yaratır, bence övgüye önem vermeyip, ileri sıçramamk için çalışmak lazım. Kardeşim, edebiyat haberleri koymak zaman almaz bir iş, koyun haberleri, teknik bir sorun da değildir bu, başka siteler bangır bangır yayınlıyorlar haberleri, siz neden yayınlamıyorsunuz? sayın site kurucuları, siz işin başısınız, davranın, hamle,
?
İzEdebiyat
Açık Büfe
izedebiyat sitesi alışkanlığım oluverdi, kayıt olduğum günden itibaren... bu zaman zarfında forum sayfasına yanılmıyorsam üç kez not düştüm. sadece yazılarından dolayı tanıdığım onlarca dosta sahip olduğum için mutluyum ve bu siteyi sadece edebiyat yönü ile algıladım. acaba, neler kaçırdım?.. yanlış olmasın; cevap aramıyorum, lakin şaşırıyorum ve düşünüyorum... saygılar, eylül
?
İzEdebiyat
Açık Büfe
izedebiyat sitesi alışkanlığım oluverdi, kayıt olduğum günden itibaren... bu zaman zarfında forum sayfasına yanılmıyorsam üç kez not düştüm. sadece yazılarından dolayı tanıdığım onlarca dosta sahip olduğum için mutluyum ve bu siteyi sadece edebiyat yönü ile algıladım. acaba, neler kaçırdım?.. yanlış olmasın; cevap aramıyorum, lakin şaşırıyorum ve düşünüyorum... saygılar, eylül
Başa Dön