..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Benmiyim
Tuncay DEMÝR
Þiir > Halk

Benmiyim? Ben miyim Bolu’da sahipsiz kalan Dertlerim içinde yüzen ben miyim ? Arayýp derdinde dermaný bulan Her akþam dudaðýn büzen ben miyim ? Ben miyim dostlara gözyaþý döken ? Hasretlik sinemde boy verir iken Adýn söylendikçe içini çeken Sabýr tespihini dizen ben miyim ? Haramý Âdem’le beraber yiyen Ben miyim kadere boynunu eðen ? Kazara feleðin çarkýna deðen Ýlâhi nizamý bozan ben miyim ? Ben miyim Meryem’in alnýnda

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
321 
 Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 3  (Bayram Kaya)

Monarþi "O'ydu" Deðilse bir yapýnýn adý ne olursa olsun o yapý çokluðun ortaklaþma gücü olmaktan asla kurtulamýyordu. Çünkü atom ve atomik inþa ile her þey molekülerdi (bileþen, bileþik yapýlardý).
322 
 Faiz 1 (Köleci Evrim)  (Bayram Kaya)

Yani para "burjuva" denen "para adamlýðýna", "faize" ve faizle "tapýnak bankerliklerine" alan açacak sürece yol versin diye bulunmamýþtý. Ama para da bu tarz eðilimlere de cuk oturuyordu. Köleci sistem rýzký kýsýk olanla yokluðu öncütleþmeye, borç alýp borç veren ödeþmelere dönüþmüþtü.
323 
 Puta Tapmayý Býrak, Tövbe Et Hey Halkým..!  (Mustafa Yener)

Baþkalarýnýn cehaletine gülmek kolay halbuki. Yýllarca o cahillere güldük. Kendi elleriyle yaptýklarý putlara tapýyorlardý; hayret bir þey ya..!
324 
 Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 4  (Bayram Kaya)

Bir gerilim alaný (eðim zaman, öbek zaman olarak; nicelik, nitelik olarak vs.) diðerine tersi durumlarla oransaldýr. Bir gerilim 3 ise ve diðer gerilim öbeði 5 ise; bir gerilimde 3 'ün 5 e oraný 3/5 = 0,6 iken; diðer gerilim öbeði olan 5 in 3 'e oraný 5/3= 1,66666... türü bir devinme oraný bu tür direnç ile giriþme, dönüþme ve akýþtýr. Devim böyle bir þeydir.
325 
 Faiz 16  (Bayram Kaya)

Duyarlý kiþilerimizin analizlerinin kökünde olmayanlar kolektif gerçeklerle, kolektif güvencelerdi. Kolektif olanýn yerine, "BABA güvencesinin" konmak istenmesi daha baþtan babanýn kýr zambaklarýný keyfi donatýp; keyfi beslememesinin tehdidi olmakla köleci mantýk çýkmaza girmiþti. Bu açmazlýðýn yeri köleci sitem içinde "aile güvencesinin" ortaya konma sürecini doðuracaktý. Çünkü baba güvencesi ve aile güvencesi eþlin devamýna katkýysalar da aile boyu sömürülmenize engel deðildiler.
326 
 Kültür 1  (Bayram Kaya)

Çokluk olmadan, birlik veya teklik olasý deðildir. Birlik olmadan da çokluk bilinir deðildir. Biri diðerinin var olaný ve yok olaný olmakla geri baðlaným iliþkisi içinde birbirinin çaðrýlanlarýdýr.
327 
 Anlamak Gerek 60  (Bayram Kaya)

Kurban eti yiyen gruplar, kurban veren grubun canýyla kanýyla ruhuyla doluyordu. Karþý grubun caný kaný; kurban etini yiyen gruba geçiyordu. Böylece gruplar can kan kardeþi oluyordular. Ritüelin esasý buydu. Bu tutum ön ittifakýn sosyal mantýðýydý. Bu mantýk totem mantýðýydý. Ön ittifakýn içine sokulan sosyal mantýklý bu ritüeldi. Bu ritüel ittifak içine sokulan bir totem hukuku olmakla ittifakta da totemi kardeþlik yürürdeydi.
328 
 Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 1  (Bayram Kaya)

Toplumlar; nüfus gibi; biliþ, buluþ, teknik teknolojileri kullanýmlarý gibi zamana baðlý bir üretim gücüyle sýnýrlarý olan belirli oluþturturlar. Ama toplumla sýnýrlý bu belirli oluþlar kiþileri Einstein gibi Cahit Arf gibi, Pir Sultan Abdal gibi Graham Bell gibi; Pasteur gibi belirleyen dalgalanmalarýyla kiþilere yaratýcý birer dýþ olanaktýrlar.
329 
 Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 11  (Bayram Kaya)

Kiþinin kendi dýþýndaki sosyal özne, yani totem bilinci; kardeþlik enformasyonu üzerinde sosyal zekânýn da içeriðini (muhtevasýný) oluþturuyordu. Dokunma, emme, doðma, beslenme, korunum gibi kimi sosyal, kimi hayati enformasyon olan bu tutumlar; kardeþlik tanýmlý totem alan içindeki edimsel süreçlerdi.
330 
 Boþluk Enerjisi 16  (Bayram Kaya)

+1 kabili sembolik anlatýmlý yazýlý görselin yanýnda, 1'i çektiðimizde kalan + görseli 1 çekildikten sonra yerinde kalan + iþareti yazýlý görseldi. Bu yazýlý görsel sembol "bir baðýntý iliþkisi içinde çözülmüþ belirli bir etkileme gücü" veren hareketin simgesiydi.
331 
 Yazmak Deliliktir  (osman demircan)

Yazmak deliliktir. Eðer ben akýllý bir adam olmuþ olsaydým, yazýlarýmla bir týmarhane kurup, satýr aralarýndan kendini akýllý sananlara göz kýrpmazdým. Yazmak; sözcükleri, harfleri eze eze yazmak, içini dökmek, sayýp sövmek, sevmek, gömmek, diriltmek, ters köþe yapmak, daðýlmak, toparlamak, çaðýrmak, itmek, ümit vermek, süründürmek, güldürmek, sýrýtmayý yok etmek, saçmalamak, mantýkla boðmak ......yazmak; ilah gibi.
332 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 81  (Bayram Kaya)

"Bu aþamada beþ parça zamana ait her bir parçaya dek sürenin azlýðý, çokluðu" hiç önemli deðildi. Bu aþamada her bir parça zamana baðlý niceli durumlar inþacýlarýn aklýna gelip itirazý olan bir durum deðildiler. Neden mi? Hem yeni sürecin aksaðý bilinmiyordu. Hem de inþa için önemli olan eþitleþtirme deðil kolektif bir karþýlýðý olmayý inþa edebilmekti. Nesnel oluþmanýn eþitlikçi bir mantýðý yoktu. Önemli olan ilk kes bir kolektif etkiyi ortaya koyacak olan ilk adýmýn atýlýyor olmasý ve organizasyonun kuruluyor olmasýdýr. Zaten böyle bir itiraz ortaya konsaydý eðer, süreç hiç baþlamadan daðýlýrdý. Toplumlarýn yerinde yeller eserdi.
333 
 Toplum 3  (Bayram Kaya)

Küçüklüðün dünyasýndan büyüklerin dünyasýna doðru geçiþte türlü faz hatlarý vardýr. Bu tür faz durum içinde olanlardan birisi iyon hareketidir. Ýyon hareketi bir yanýyla proton hareketiydi. Diðer yandan da bir kuark olan elektron hareketiydi.
334 
 Ýttifaklarý Seremoni Mantýðýna Dönüþme 1  (Bayram Kaya)

Totemi kiþi, kendi totem eþlerinden baþka; ittifaký gruplarýn; ittifaký kiþilerin de ruhunun dýþýnda olan ama kendi ittifakýnýn da içinde olanlara, saygý duyup; onlara da sorumluluk duyacaktý.
335 
 Anlamak Gerek 68  (Bayram Kaya)

Enuma Eliþ te anlatýlan gök söylemini þimdiki söylem gibi uzay zaman diye yorumlarsanýz: yerin ürettiði, göðün ürettiði nimetleri de: yerin göðün nimetleri sizin için, dersiniz. Gülünçlükler de kaçýnýlmaz olurdu.
336 
 Faiz 21  (Bayram Kaya)

El yasalarýnýn birine göre “Hýrsýz malý kimin yanýnda bulunursa o kiþi alý konulup köle ediliyordu”. Yani efendi için öncel El takdir olan hýrsýzlýk; kâfir malý olmadýkça, fakire hýrsýzlýk yapmak yasaktý. Ýyi de hýrsýzlýk malý zenginin yanýnda da bulunamaz mýydý?
337 
 Faiz 23  (Bayram Kaya)

Paradan önce altýn gümüþ vs. ile takas yapýlýyordu. Kýymetli madenden önce de çiziklerle, mal kadar taþ, im gibi eþleþicilerle köleci takaslar yapýlýyordu.
338 
 Ön Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 12  (Bayram Kaya)

Ana zemine göre olan totemi referanslar üzerinde yapýlacak ekleme çýkarma olan geliþtirmeler ittifaka göre deðiþtirilmelerle sürecekti. Yeni tema karþý grup kardeþliði ya da birlikteliði üzerine ikame edilecekti
339 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 63  (Bayram Kaya)

Kamu zenginliðini daðýtacak olan köleci düþünsel, eylemsel olgular; zaten adým adým geliþtirilen süreç içinde kolektif kapasiteye sahip çýkmak isteyen kiþi ya da kiþilerin, kurguladýklarýydý.
340 
 Zaman Üzerine Düþünceler  (Cengiz Özder)

Güncelleme:Þubat 2008

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.