..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Silikon Kadýn
Ýsa Kantarcý
Roman > Korku Romaný

Birkaç gün sonra, kargo elemaný kutudaki silikon kadýný ve diðer kutudaki tütün sarma makinesini adrese ulaþtýrmak içini araçla kýrsala ilerliyordu, yola aniden hasta bir eþek çýkýnca araç yolun kenarýna, hendeðe, oradan da bataklýða savruldu, devrildi. Baþýndan hafif yaralý þoför kendine geliyordu, baþýný saða çevirdi, bir çift göz ona bakýyordu, kutusundan çýkan silikon kadýný ceset sandý ve fýrlayýp uzaklaþtý. O civardan geçen Ýsmail merakla ol

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
1061 
 23 Nisan Sonrasý 24 Nisan Yazýsý  (Bayram Kaya)

23 Nisan, tarihsel serüveni içinde kaybolan insanlýðýn kaybolduðu yerde aranmasýdýr. Ve sahipliðin ve egemenliðin yokluðunu kendisinde duyan eylemin, bilincidir. Sahiplik gücünden doðan sömürüden kaynaklý, baský ve saltanatçý basýncýn; oligarþi taraflý tabanýna doðru yayýlmasýnýn erdemidir. Sömürü ve egemenliði bir takým kurum mekanizmalarýyla eliyle yürüten yetkilerin inþa bilincidir. Bu süreç yeni senfoniye baþlangýç olmanýn adýmý olmakla senfoninin bitmemiþ en ön halidir.
1062 
 Bir Uygarlýða Basit Bir Analiz 1  (Bayram Kaya)

Bir seriye hücumuna ya da bir savaþa çýkýlýrken sosyolojik tabana tüccar bilinciyle “cennet karþýlýðýnda canlarýnýz ve mallarýnýz satýn alýnmýþtýr” deniyordu. Hatta “yaptýðýnýz bu alýþveriþten dolayý size müjdeler olsun! Budur gerçekten çok büyük kazançla çok büyük baþarýdýr", diyorlardý cengâverlere.
1063 
 Kolektif Etki ve El 3  (Bayram Kaya)

Ýlk atalar deðil hurma; her tür fazla yiyecek ifsadýndan ölüyordular. Aksine hurma olan ortamda hurma yiye yiye hurma sindirici süreçleri ve enzimlerini geliþtirmekle; bunlar bir birine göre tanýmlar ve birbirine dönüþen zorunlu var oluþlarýn tanýmlarýydý. Yokuþunu oluþturan alanýn iniþini oluþturmasý gibi zýtlarýn varlýðý ve birliðiydiler.
1064 
 Meþruiyetlik 0  (Bayram Kaya)

Geçmiþi (tarih selliði) bilmeyen þimdiyi anlayamaz.
1065 
 Ýdealize Etmek 7  (Bayram Kaya)

Tarihsel süreçte takastý olan alan nasýl; mal, mülk, kâr, rant, kira, faiz gibi birçok köleci kazanýmlarý desteklemenin parçalý süreç baðýntýlarýna dönüþmüþtü?
1066 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 16  (Bayram Kaya)

Üreten yapý içinde üretenler fakir ve köle durumuyla iyonize olan pasif aktifi iliklerdir. Kiþi sahipler de zenginlik ile dýþtaki pasif aktifi olan iyonlara karþý aktiftirler. Bu durumda zýtlar kendi üzerlerinde nötr bir belirme gibi iken zýtlar daha çok dýþta olan iki ve daha fazla þeyler arasýnda baðýntýyla beliren ve beliremeyen yanlar olmakla çok daha aktiftirler.
1067 
 El'in Kiþisel Eþmesi 1  (Bayram Kaya)

Radyolu bir yapýnýn içine doðanlar yapýnýn, baþtan beri mi böyleydi; yoksa sonradan mý böyle oldu türü anlamalarýný pek pek analiz etmezler. Radyoyu merek edenler de radyoyu nedeni ile anlar olmaktan çok içinde ya küçük adamlar vardýr demekle bilme isteðini karþýlayýp kararlý duruma geçecektir. Ya da radyonun içinde þeytan konuþuyordur diyerek ayný kararlý sonucu elde edecektir.
1068 
 Müruru Zaman 9  (Bayram Kaya)

Bu tür uðrak ve geçiþ alanlý boþluk devinmeleri içindeyken siz; kendisini duyurtan boþlukla, boþluðun baðýntý merkezli çekim nedenlerini birbirine iliþkin kýlmak istersiniz. Neden sel olanla, neden olanýn özellik yansýmalarý olan boþluk devinmelerinin arasýný; "kurmakla, kurguyla" tamamlarsýnýz. Böylece gerçek olmayan kurgusal neden sel baðýnýz, gizemliliðe dönüþür. Gizemli olan da artýk, yalancý neden gibi davranýr.
1069 
 Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 2  (Bayram Kaya)

Böylece kimi kiþilerce paylaþýlmayan stresler de (duyular da) paydaþça bir arada olmanýn “etki ile etkileme” yoluyla indirgenip, 4’ü nötr dengesine geleceklerdir.
1070 
 Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 4  (Bayram Kaya)

Takdimi yapýlýp ta devam eden yazýnýn bölümüdür.
1071 
 El Kavgalarý 02  (Bayram Kaya)

Put kavramý El’in El ile savaþý olmakla þimdi olana göre, önce olaný. Þimdiki senteze (tevhide) göre, sentez ürünü (tevhit ürünü) olmayaný belirtir. Eskinin yaþam sal, geleneksel ve düþün sel baðlamlý sistem oluþunu sembolize eden anlam ve anlatýmdýr
1072 
 Muvazaa 6  (Bayram Kaya)

Yani bilinç eliniz gibi eliniz de bilinç gibi yansýyordu. El dýþarý uzanmýþ bir beyinin biçim þekli ve beyin biçimlenmesidir. Bencillik meyvesiyle, avýyla verili düzleme göre istek bir saðlamaydý. Yalýn iradenin kendi baþýna bir varlýðý yoktu. Yani yalýn iradenin nitelikli bir emek gücü yoktu. Sadece kas gücü olan niteliksiz emek vermenin emek gücü iradesi vardý. Ýþte El nitelikli emek gücünden kaynaklý irade olan emek gücünün sahibi yapýlmakla, rýzký keyfine göre daðýtmýþtý. Muvazaa da buradaydý
1073 
 Müruru Zaman 16  (Bayram Kaya)

Ne var ki günceldeki deðiþen þartlar içinde eski yaþantýdan eser kalmaz. Eser kalmayan eski yaþantýlarý destekleyip anlatan sözlerin karþýlýðý olan mana devinmesi içinde ki anlamlar þimdinin yaþantý iliþkileri ile anlaþýlmaz olurlar. Böylece eski yaþam içinde kullanýlan anlam dili olmakla aktarýlan eskinin gerçek manalý düþünceleri; þimdinin anlam dili içinde anlaþýlýr olmamakla; eski dil kendilikten þifreli oluyordu.
1074 
 El Kavramý 13  (Bayram Kaya)

Köleye dönmeyen emek gücünün sömürüsüyle ancak artan, çoðalan serveti þimdi El’in Zaitlik olan sýfatý yapmýþ oluyordu! Zaitlik efendinin sömürü kaynaðýnýn üzerini örten gözbaðý oluyordu. Böylece bilginin ve bilincin de üzerini örtüyor. Bilme efendinin kendisinde kalýyordu. Fail de fiil de El’di! Bu gözbaðý olucu söylem El’in mülkü artýran ve azaltan olmasýnýn söylenmesiydi. Zenginliðiniz, fakirliðiniz ve köle oluþunuz El’dendi.
1075 
 El Kavgalarý 04  (Bayram Kaya)

Kara delikler eski içinde bu etkileri ele verir. Ýþte bu yeni olanla eskiye geçiþmiþ olan yansýma eski olan tarafýndan kýrpýlmasý nedeniyle, yeniyi de ele veremez. Yeniyi de ele veremeyen yansýmanýn kalýntýsý eski olan içinde karadelik etkisidir. Ýçinde karadelik etkileri taþýyan düþünce putlarý bu haliyle dahi düþünce putlarýnýn geçmiþi ve þimdisi hakkýnda bize bilgi akýþý verir. Böyle olmakla mutlak zorunludur. Bunlar iþin zorunlu, doðal ve teknik oluþla bilimsel kýsmýdýrlar.
1076 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 16  (Bayram Kaya)

El’in de var olan duruma göre farklý bir þey söylüyormuþ algýsýný uyandýran tartýþtýrmasý; aslýnda kitlelerin sert tepkisini kýrýp yeni olan duruma kitleleri yavaþ yavaþ alýþtýrmaktý. Kurbaðayý yavaþ yavaþ suda ýsýtmak gibiydi.
1077 
 Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 2  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
1078 
 Yaygýn Mana Gücü 2  (Bayram Kaya)

Ve görece iliþkiler, görece yansýma baðýntýlý çekimleniþtirler. Özel baðýntý içinde olan bütün de, baðca ya da yansýma olmakla görece parçalardan oluþtuðu gibi; parçalar da, bütünden karekter yansýtmayla oluþurlar. Parçalar bütünden olmakla, bütüne yer zaman baðýntýlý uygunluðu da yansýtýrlar.
1079 
 Tarih Yazma 1  (Bayram Kaya)

Sürecin yön veren iliþkisi olan totemi anlama; üreten iliþkiyle birlikte sürecin yön veren anlamasý olmaktan çýkmýþtý. Artýk sürecin yön veren mana anlamasý üretim hareketi olmuþtu. Totemi mana da üreten iliþki giriþmesi sayesinde biraz daha ayaklarý yere basan bir anlamalardan olacaktý. Artýk mana bilimsel oluþtan da yansýyacaktý. Totemi mana ve üreten iliþkiler giriþmesi kâh birbirini sürdürecekti. Kâh ta birbirini frenleyecekti. Üretim hareketi altyapýyý oluþtu. Daha çok hipotetik bir mana iliþkisiyle birlikte pekin bilgi de üst yapýyý oluþmuþtu.
1080 
 Düet 1  (Bayram Kaya)

"Dýþ dünyanýn baský ve basýncýyla özne arasýna"; en az durumuyla yalýtýmlý bir vücut girmiþti. Yalýtýmlý bir en az dýþ dünya baðýntýsý olan sosyo toplum girmiþti. Bunlar dýþ dünyanýn baský ve basýncýna supaptýlar. Bu supap durumlar nedeniyle artýk kiþi interdi, üniversaldýr.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.