..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Solucanlý Çorba
Gülten Aðrýtmýþ
Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk

Arkadaþý bisikletini sürmektedir. Arkasýnda otururken birden çýðlýk atar. Arkadaþý pedallarý çevirmeye devam eder. Çýðlýk bitmez. Baðýrýr arkasýnda oturan. Durur. Bisikletin arka tekerleðinin içine ayaðý sýkýþmýþtýr. Oturanýn ayaðý tekerin tellerinin içine takýlmýþ. Çevrilmiþtir. Ayaðý tellerin arasýna sýkýþmýþ ayakkabý ve ayaðý parçalanmýþtýr. Ayakkabýyý yýrtmýþ atmýþ üst deri ve ayaðýn etlerini içine almýþ; ayaðý parçalamýþtýr teller. Arkadaþý

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
1101 
 Köleci Yasalar 2  (Bayram Kaya)

Kiþilerin köle olmasý ya da El'in köle sahipli muhtariyeti, bununla kalmazdý. Kölelere Her El'in kendi damgasý ya da kölelere her El’in iþareti (eni-mührü) vurulurdu. Bu iþaretler El sahipliði tanýnmasý olan damga ya da iþaretlerdi.
1102 
 Kurtuluþun Felsefesi 152  (Bayram Kaya)

Aslýnda her þeyi dini kalýpla anlayýp, anlatmakta da tarifsiz sýkýntý ve yanlýþlýklar vardý. Yüzlerce yýl boyunca kendisine kulum diyen sultanýn seslenmesi kulaðýnda çýnlayan sayýn ahalinin; kulluk içinde yaþayan ahalinin, içinde olduðu köleliði anlamasý kolay mýydý? "O mahi ki derya içredir, deryayý bilmez" misali
1103 
 El Kavgalarý 14  (Bayram Kaya)

Süreç kendi niþ alanlý boþluk devinmelerini ortaya koyuyordu. El bu tür lümpenlere; El adamlarý, El'in dostlarý diyordu. Bunlar rahip olmakla; El'in, din adamlarýydý.
1104 
 Düþünce Üzerine Düþünceler(3)  (NUH KENÝÞ)

bulutlar beyaz bakmamak olmaz kirazlar kýpkýrmýzý...
1105 
 Eksen Çaðý 5  (Bayram Kaya)

Ýki deniz dil oluyordu, kýstak oluyordu, engel (berzah) oluyordu. Yasak oluyordu. Görünmez perde oluyordu. Hele de en uçuðu; tuzlu, tatlý sular yorumunu þuur-bilinç-beden sayanlar, hýzýný alamamakla bunlarý orijin benlik sayýyordu. Daha tanýmlamanýn hayvan diye belirtilmediði dönemde, kendisini hayvana göre tanýmlamanýn anlatýmý olmayan dönemde, “insani mana; tuzlu suyu kendisini hayvani hayvani beden sayan, “hicri mahcur” ile zýtlýk, düþmanlýk vs. saymakla bir yandan yorum yapan izah; cehalet karþýnda cehaleti bir hayranlýk olmakla birlikte; gerçek tarihi bilgi karþýsýnda bir akýl tutulmasý olmaktadýr.
1106 
 Sistem 4  (Bayram Kaya)

Mantýken kolektif oluþumla senin kolektif yatýrým ve kolektif garanti (amortisman) verdiðin þeyi zaten sen yapýyorsun demektir. Nitekim de öyledir. Zaten birinci, ikinci boðaz köprüsünü sen, yani kolektif güç yapmýþtýr. Tüm bu cin fikirler sömürmenin maskesidir. Köprüde para ile geçme de hikayedir. Efendim yolu kullanan parasýný versin? Tüm bu söylemler sömürü mantýðýna hizmet olan bilgi ve bilinç karatmalarýdýr. Yani kolektif senin yatýrýmcýn, iþ adamýn, donaným ortaya koyucun vs.dir.
1107 
 Teslimiyet 1  (Bayram Kaya)

Teslimiyetçi bir algýsý, bir eylemi ve bir düþünmesi olmayan insanýn; pençe ile kaçýp kurtulma mücadelesi arasýna "ne yapayým bu benim kaderim. Kaderime razý olmalýyým" reçeteli, virüslü teslimiyet düþünmesini kim ve ne zaman kiþi aklýna sokmuþtu?
1108 
 Biz Deklarasyonu 2  (Bayram Kaya)

Mal mülk iyelikle olan süreç giderek Mamon da denen birincilerin "biz" demeleri içinde istemedikleri kadarý malýn mülkün zimmetiyle, himmet etmeleri vardýr. Ýyelikle olan süreç oturmaya baþladýkça himmet etme iþi zenginlikle, fakirlik arasýnda gözü açýk oluþun ikamesi olacaktý.
1109 
 Müruru Zaman 1  (Bayram Kaya)

El kolektif sistem içine meþru olamadýðý için Elohim gibi Adl veya adaletli, acýyan, merhamet eden, lütfeden vs. olmuþtur. Ýlahýn acýyacaðý, merhamet edeceði, adaletli olacaðý, lütuf edeceði durumlar söz konusu deðildir. Ya da El’in Adl. olduðu konular, ilahýn konusu olmamakla zaten farkýnda olunmayan adaleti bir durumdurlar.
1110 
 Tarihseli Köle ve Ýmaný 2  (Bayram Kaya)

Köleci sistem iman sorunu yaþýyordu. Mülkü olmayanlar, yoksulluklar, sefaletler mülkün tasallutu olan imaný yadsýyorlardý. Köleci iman ve köleci tevhit köleci iman üzerinde ittifaký amaçlamakla köleci sistemin getirdiði tevhit ön ittifakýn tevhidi gibi deðildi.
1111 
 Köleci Yasa 14  (Bayram Kaya)

Siyasetçilere bu haksýzlýklarý sorarsak, aynen lümpen propagandistlerin; “inancýn özünde bu yoktur. Bu inancýn (ihalenin) içine sonradan sokulmuþ olan bir bidattir (fesattýr) ” dedikleri gibi demezler mi? Bilmesinler ilik oyunu oynadýklarý gibi siyasetçiler de ayný kripto transkripsiyon taktikleriyle; “ böyle bir kayýrma; böyle bir þey olmaz” demezler mi? “Bak anayasamýz ne diyor; her kes yasalar karþýnda hür ve eþittir” demezler mi? Bu süreç ayný plânýn geliþen düzlem içinde her düzlemle uygulanýþýydý.
1112 
 Ýnsan 1  (Bayram Kaya)

Ýnsan olmak bir ayrýcalýk mýydý, bir üstünlük mü? Ýnsan eþrefi mahluk mu? Ýnsan nerden geliyordu? Yoksa insan tarihselliði olan bir sosyo toplumsa kültür müydü?
1113 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 15  (Bayram Kaya)

Ýþte oligarþin teokratik iradesiyle üretimden gelen güce sahip olmanýn kýsmi iradesi; yöneten egemen iliðe kýsmi sahipti. Üretimden gelen gücün egemenliði kýsmi olduðu kadar paylaþmakla, yöneten irade cumhur olan halkýn cumhuriyet iradesine dönüþmüþtü. Halk perdeleyen söylemdi. “Üreten emek sahipli kýsmi iradeyi sürece referans yapmayý gizliyordu”.
1114 
 Zýtlarýn Faz Geçiþi 1  (Bayram Kaya)

Karanlýktaki geliþmeler patlayýþla, aydýnlýðý verir. Aydýnlýkta nicelim veren kimi olaylarý ana babalarýn gece buluþmasý türünden, karanlýða gizlenirler. Bu nedenle karanlýkta görülemeyen þeyler, aydýnlýkta da aranabilir.
1115 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 52  (Bayram Kaya)

Var oluþ birinci faz inorganikten ikinci faz organiðe doðru çok kes ekstrem enerji tüketimli çevrimlerle bin bir türlü durum içinde var oluþtur. Yine var oluþ üreten kolektif akýl ve kolektif yetenekli bilinçle diðer yandan üçüncü bir fazý ortaya koymuþtur. Ve biz hangisine hayat hangisine hayat deðil, demekten; hayli zorlanýrýz. Üçü bir arada, üçü birbirine giriþme içindedir. Bu giriþ meyle önce olan sonuç, sonuç olan baþlangýç bir dalga parçacýk giriþmesidir.
1116 
 Teslimiyet 5  (Bayram Kaya)

Beklentiyi oluþan kiþiyi (Ýbrahim-i-Nemrut-u) beklentinin kendisi gibi görüyorlardý. El gibi sanallýk izafesi, Firavun gibi Yakup gibi somutluða dönüp; beklenti, beklentiyi müjdeleyenle, beklentiyi mesaj kýlanla somutun kendisine izafe oluyordu
1117 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 1  (Bayram Kaya)

Totem kavramý, özne sosyal alanlý tarihsel oluþun vaz geçilemez temel kavramýdýr. Totemi kýzýlderili totemi ya da put sapkýnlýðý sayýp çöp sepetine atmak; tarihsel olanda anlaþýlmaz ama kendisini her durumla duyurtan bir kara delik oluþturmaktýr.
1118 
 Tarihi Olan Ýlahi Adalet 10  (Bayram Kaya)

Unutmayýn ki kolektifi kolektif yapan sanat yapan temel üretim hareketi olmadan, sanatýn ve hizmetin düþüncesini varlýðýný bile ortaya koyamazsýnýz. Snop ve küçük daðlarý ben yaratým diyenler. Kendisini “sanat” diye, her þeyin üzerinde gören banal, yozluklar. Bir iyi düþünmeli! Bu nedenle üreten hizmet hareketi dýþýndakiler; ancak ve ancak sosyo toplumsa güçle ortaya konan sair hizmetler; temel hizmetlere baðýtlanýr. Ve böylece temel hizmetler gibi görülen uygarlaþma olurlar.
1119 
 Beyin Bilgisayar Toplum Nasýl Çalýþýr  (Bayram Kaya)

Aslýnda vücudumuzda metabolizma sentez analiz süreçleri, beynin düþünmesi, Dýþýmýzda toplumsal yapý. Bilgisayar ýþýk hýzýnda belkide düþünce olarak ýþýk hýzýndan da fazla çalýþýr. Pekiyi ama bu olasý mý?
1120 
 Köleci Sürecin Uyarýcýlarý 2  (Bayram Kaya)

Köleci sistem kendisinden kaynaklý; kendisinin iman takdirli kararlarýndan yansýmakla baþ etmesi gereken aðýr sorunlarý vardý

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.